Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 16 май 2013 г., брой 3463
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(16.05.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31076
USD/BGN   1.52039
CHF/BGN   1.56479
EUR/USD   1.2864*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Вигор Ас Ко АД - Ботевград
Сосиете Женерал Експресбанк АД - Варна
Вулкан цимент АД - Димитровград
МБАЛ-Рахила Ангелова АД - Перник
Спартак АД - Бургас
Хасково-Табак (Хасково-БТ) АД - Хасково
Агротехчаст АД - Оряхово
Алмина АД - Лом
Асеновград Табак АД - Асеновград
Добруджански текстил АД - Добрич
Елкабел АД - Бургас
Инкомс-Инструменти и механика АД - София
Синергон хотели АД - Пловдив
Виста груп интернешънъл АД - София
Труд АД - Русе
Индустриален бизнес център АД - София
Адванс терафонд АДСИЦ - София
Трансинг АД - Пловдив
Холдинг Света София АД - София
Плевен холдинг АД - Плевен
Белла Дрес АД - Петрич
Лев инвест АДСИЦ - София
Ноя Ловеч АД - Ловеч
Панавтотрейд АД - София
Унитранс АД - Радомир
Пътни строежи - Пълдин АД - Пловдив
Виастрой АД - Ловеч
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Свиването на лизинговия пазар продължава да се задълбочава и в началото на 2013 г., показват данните на БНБ. Според публикуваната от централната банка секторна статистика към края на март общият обем на вземанията на лизинговите компании достига 3.2 млрд. лв., като намалява с 246.7 млн. лв., или 7.1% спрямо година по-рано. Само за последното тримесечие вземанията в сектора са се свили с 84.4 млн. лв., или 2.6%. Намаляването на бизнеса на лизинговите компании продължава вече пета година в резултат на влошените икономически условия. Заради кризата компаниите демонстрират явен стремеж към намаляване на задлъжнялостта си и това засяга както банковото кредитиране, така и лизинговата дейност. 

Източник: Капитал

Безработицата при младите хора е най-голяма. 24,4% от мъжете и 22,6% от жените на възраст 15-29 години са безработни, сочат данните на НСИ. Общо 456 хил. души са безработните у нас през първото тримесечие на годината, като за 12 месеца те се увеличават с 35 хил. души. Допълнително 237 хил. души не си търсят работа, защото не вярват, че ще си намерят. Броят на работещите българи над 15 години е 2,855 млн., като за година се увеличават с 1,8 хиляди души.

Източник: Стандарт

Български превозвачи отново блокират границата с Турция заради оказвания постоянен тормоз от страна на турските митнически власти. Турските митничари изнудвали за пари български товарни превозвачи. Сигналите за корупция на турските митници са подплатени със записи, които бяха предадени на съответните власти. Протестиращите настояват, за равнопоставеност между българските и турските превозвачи. Според тях Турция използва незаконни мерки, в нарушение на множество международни разпоредби, срещу българските товарни превозвачи.

Източник: Дарик радио

Концесии

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешава концесионирането на порт Русе-Запад от дружеството „Пристанищен терминал Русе-запад” ДЗЗД. Решението на комисията е взето официално на 8 май, а с негова помощ консорциумът, в който участват фирмите "Фанти-Г" и "Шип инвест", ще наеме терминала за срок от 35 години. За срока на концесията, който е 35 години от датата на сключването на договора, обединението се е ангажирало да инвестира 12,22 млн. лв. в развитие на инфраструктурата, съоръженията и предоставяната услуга. От тази сума не по-малко 5,88 млн. лв. ще бъдат вложени през първите шест години. Размерът на фиксираната част на годишното концесионно плащане е 120 хил. лв. без ДДС, а очакваният средногодишен товарооборот в първите шест години от концесията ще бъде 176 445 тона.

Източник: Investor.bg

Правителството предостави на „НВГ Кариери” ООД 35-годишна концесия за добив на мрамори от находище „Старите колиби”, съобщиха от правителствената информационна служба. Теренът се намира в землището на с. Мулдава, община Асеновград. Предвижданите инвестиции за срока на концесията са в размер на 200 хил. лв., а очакваните постъпления от концесионни плащания – над 2,6 млн. лв. Половината от тях ще бъдат превеждани по бюджета на община Асеновград. Одобрено беше и издаването на разрешение за проучване на възможностите за добив на строителни материали от площта „Гарговското”, разположена в землището на с. Славовица, община Долна Митрополия. С разрешението за срок от една година ще разполага „Огнеупорни глини” АД. Дружеството планира инвестиции за 21 100 лв. и е предвидило 2100 лв. за мероприятия по опазване на околната среда.

Източник: Агенция Фокус

Регулирана информация

На 15.05.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи покана за общо събрание на акционерите на Ловечтурс АД-Ловеч /4O9/, на 14.06.2013

Дружества
Друг сухопътен транспорт, без тръбопроводния
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   СОМАТ АД - София   12 473  
  2   Гопет Транс ЕООД - Казичене   6 683  
  3   Троя Авто ЕООД - Варна   5 674  
  4   ПИМК ООД - Съединение - Пд   5 457  
  5   Експрес транс ООД - Търговище   5 451  
  6   Петко Ангелов БГ ЕООД - Пловдив   3 936  
  7   Глобал Биомет ЕООД - София   3 129  
  8   ЛКВ Димов ЕООД - Благоевград   2 900  
  9   Ян Де Райк Логистик България ЕООД - Севлиево   2 837  
  10   Ташев Транс ЕООД - Враца   2 049  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 15.05.2013
  Обща стойност (BGN): 286 946.17  
Брой търгувани компании: 39
Premium 119 908.54
Standard 117 364.54
АДСИЦ 47 200.03
Облигации 1 657.12
Права 815.94
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна -11.17 %
Агроенерджи инвест АДСИЦ - София 10.00 %
BaSE - Акции: 3 696.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Куриерската компания Спиди откри първите 28 офиса по проекта Speedy Parcel Shop (SPS) – програма за разширение мрежата на компанията чрез сътрудничество с представители на местния малък и среден бизнес. Сред градовете, в които Спиди открива нови точки за изпращане и доставка на пратки, са Берковица, Бяла, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Казанлък, Левски, Луковит, Любимец, Мездра, Пещера, Попово, Правец, Раковски, Симитли, Стражица, Тутракан, Царево. За удобство на своите клиенти, Спиди открива нови офиса и в областни градове – пет във Варна, три в София и по един в Пловдив и Пазарджик. Партньорските офиси на Спиди по SPS обслужват пратки до 31,5 кг. и предлагат всички основни услуги на компанията, приложими към посоченото тегло.

Източник: Класа

Общите приходи от дейността на „Борика – Банксервиз“ АД за 2012 г. са нараснали с 8% спрямо 2011 г., а ръстът на нетната печалба достига почти 10%. Това стана ясно по време на Общото събрание на акционерите на дружеството. Голям принос за това имат платежните системи – Бисера6 е обработила 3.4% повече междубанкови плащания на обща стойност над 103 млрд. лева при нарастване на средната сума на превод с 9.1%. Ръстът в броя на транзакциите през Бисера7-EUR е над 300% спрямо 2011 г. Обработените от системата Борика през 2012 г. картови плащания възлизат на над 132 млн. броя на стойност повече от 13.3 млрд. лв., което представлява увеличение от 6.3%, в сравнение с предходната година. Запазва се тенденцията за увеличаване на броя на транзакциите на ПОС за сметка на намаляването на тегленията в брой на банкомат.

Източник: Profit.bg

Започнаха 72-часови проби на новоизградената сероочистваща инсталация на ТЕЦ "Република", съобщaват от "Топлофикация Перник". Съоръжението може да пречиства до 600 000 куб. м газове на час. Това е количеството, което излиза от два котела на централата. Издигнат е нов комин, който ще работи по мокър способ. Газовете ще преминават през абсорбер и водни завеси, които съдържат и калциев карбонат. Сероочистващата инсталация е изградена за 11 месеца. При строителството са използвани освен български и съвременни материали, апаратура за управление и контрол, доставени от Швейцария, Германия, ЮАР.

Източник: Money.bg

Последната инстанция на Върховния административен съд (ВАС) вчера реши, че построеният от "Юлен" лифт в местността Платото през 2011 г. е незаконен. 5-членният съвет на ВАС отмени решението на ексминистъра на екологията Нона Караджова, което всъщност даваше зелена светлина за разширяване на строежите в Национален парк Пирин. Констатацията на ВАС не подлежи на обжалване и определя как ще се тълкува концесионният договор, който изтича в 2031 г. Въпреки че загриженост за околната среда трябва да има именно ековедомството, оттам многократно се опитваха да улеснят строителството над Банско с аргумента, че така ще се подхрани бизнеса в региона. Лифтът, чийто строеж оспорваха природозащитниците, е в пълно несъотвествие със законите за опазване на околната среда, защитените територии, както и с Плана за управление на Пирин, определиха магистратите.

Източник: Сега

Ековедомството е дало положителна оценка на доклада по Оценка и въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за извеждането от експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщиха от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Въз основа на одобрения доклад общините Козлодуй и Мизия са обявени за домакини, където държавното предприятие трябва да проведе обществено обсъждане на екодоклада. Датите за това ще бъдат обявени 30 дни предварително. Докладът по ОВОС заедно с всички приложения ще бъде поставен на обществено достъпни места, определени от кметовете на двете общини. Жителите на двете общини ще могат да внасят становища по него. В превод на английски докладът ще бъде изпратен и на Румъния. Румънци също могат да участват в обществените обсъждания у нас.

Източник: Монитор       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
17 май 2013 Проект на Наредба за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

БСК обявява ПУБЛИЧНА ПОКАНА за избор на изпълнител на дейности с предмет „Подготовка на предложения за промени в приложимата нормативна уредба - предложения за нови политики и нормативни промени за прилагане и признаване на резултатите от информационната система на национално равнище и създаване на предпоставки за интегриране в т.н. „електронно правителство”. Срок за кандидатстване – 16 май!

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

Екофорум и изложба за управление на отпадъци и рециклиране, енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни сгради и асансьорни съоръжения – 29 – 31 май

30 май: Среща по проекта GBE Factory

СЕМИНАР: „Прилагане на енергийната ефективност и ВЕИ в индустриалните и непроизводствени системи” – 30 май 2013 г.

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Изпадналият в криза германски стоманодобивен концерн ThyssenKrupp изпадна дълбоко в червената зона на загубите след поредното обезценяване на своите стоманодобивни заводи в чужбина. През второто тримесечие на финансовата година 2012/13 (към края на септември), загубата след приспадане на участията на трети страни ще възлезе на 656 млн. евро. Германската компания пострада силно от тежкото отписване на 3,6 млрд. евро от стойността на стоманодобивните си операции в Бразилия и САЩ. Строителството на двете фабрики се превърна в най-лошата инвестиции в историята на германския конгломерат. Отписването на 3,6 млрд. евро заради Steel Americas през тази финансова година следва предходно отписване на 2,1 млрд. евро през миналата година, когато нетната загуба на ThyssenKrupp беше в размер на 1,8 млрд. евро. Главният изпълнителен директор Хайнрих Хизингер обяви, че в администрацията ще бъдат закрити 3000 от общо 15 000 работни места. В планирания за 2014/15 г. план за икономии в размер на 2 млрд. евро обаче не се променяло нищо. Като цяло „драстичното лечение“ в управлението ще помогне в следващите три години да бъдат спестени около 250 млн. евро. Компанията вече обяви закриването на други 2000 работни места в своя европейски стоманодобивен бизнес през тази година.

Източник: Ройтерс

Америка

Бюджетният дефицит на САЩ се понижава по-бързо от очакваното заради възстановяването на американската икономика от кризата, което подкрепя приходите в хазната. Конгресната бюджетна служба прогнозира, че през фискалната 2013 г. дефицитът ще се понижи до 642 млрд. долара, което е 4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Числото е с 203 млрд. долара по-малко спрямо предишната прогноза на службата отпреди три месеца. Очаква се също така през фискалната 2014 г. дефицитът на САЩ да продължи да намалява, достигайки 3,4% от БВП, а през 2015 г. да се свие до 2,1%, преди отново да започне да нараства. Новата прогноза за данъчните постъпления е с над 100 млрд. долара по-добра от предходната заради възстановяването и по-високите данъци, очакват се и повече приходи от държавните ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac, които бяха спасени в самото начало на кризата. Подобряването на икономическите индикатори премахва и необходимостта от допълнителни съкращения на разходите, както и увеличения на данъците.

Източник: FT

Азия

В следващите две години се очаква Китай да задмине САЩ като най-големият в света пазар на корпоративен дълг, сочи доклад на Standard & Poor's. Рейтинговата агенция очаква китайските компании да имат нужда от дългово финансиране (банкови заеми и облигации) за над 18 трлн. долара до края на 2017 г., или около една трата от прогнозираните 53 трлн. в глобален план. (35 млрд. рефинансиране на съществуващ дълг, а останалата част – нов дълг). Според S&P Китай първо ще изпревари САЩ, а след това и САЩ и еврозоната заедно. Заради по-високия растеж в страната китайските фирми се очаква да дължат 13,8 млрд. долара до края на 2014 г., докато американските - 13,7 млрд. В момента по-голямата част от дълговото финансиране в Китай е под формата на банкови заеми, но се очаква нуждата от финансиране да подпомогне развитието на пазара на корпоративни облигации. Въпреки значителната нужда от финансиране в Китай, от S&P се опасяват за растежа в страната, като според агенцията икономиката има най-висок риск от корекция сред група от 32 икономики поради ниската инвестиционна продуктивност.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
15.05.2013
Dow Jones Industrial
15 275.69 (60.44)
Nasdaq Composite
3 471.62 (9.01)
Стокови борси
15.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.30
Heating oil ($US/gal.)2.8800
Natural gas ($US/mmbtu)4.0700
Unleaded gas ($US/gal.)2.8700
Gold ($US/Troy Oz.)1 396.20
Silver ($US/Troy Oz.)22.66
Platinum ($US/Troy Oz.)1 490.70
Hogs (cents/lb.)91.92
Live cattle (cents/lb.)119.85

       Опознай България

Църква-костница Света Неделя - Батак

Църквата-костница Света Неделя в град Батак е национален исторически паметник на културата. Построена през 1813 г. от местните жители само за 75 дни. В църквата се е служело не на гръцки, а само на църковнославянски език и проповедите били изнасяни на български. По времето на Априлското въстание (1876 г.) свещеници били отец Нейчо и отец Петър. И двамата са жестоко убити при кървавото потушаване на въстанието. Когато започнало масовото клане, османците пощадявали само тези, които приемали тяхната вяра. Отец Петър вече бил убит, когато дошъл редът на отец Нейчо. Той имал син и седем дъщери. Започнали мъчения, които свещеникът стоически понасял. Убили всичките му дъщери пред очите му, но той отново отказал да приеме османската вяра. Накрая, отецът – вече умрял, бил също обезглавен, а главата - хвърлена при тези на дъщерите му за назидание на другите клетници. Селото било опожарено до основи. Останала да стърчи само каменната църква, напоена с кръв и пълна с трупове, която да напомня зверствата и мъченическата смърт на батачани в името на християнската вяра. Днес църквата е превърната в музей, където се пазят костите на загиналите мъченици.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.05.2013
Българска версия: 25871, Английска версия: 3075

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999