Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 15 май 2013 г., брой 3462
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(15.05.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.30600
USD/BGN   1.50715
CHF/BGN   1.57525
EUR/USD   1.2977*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Строл 1000 АД - София
Център за изчислителни и информационни технологии АД - София
Енемона АД - Козлодуй
МБАЛ-д-р Стамен Илиев АД - Монтана
Метал АД - Варна
Плевен-Булгартабак АД - Ясен - Пл
Пангеа АД - София
Хемустурист АД - Габрово
Благоевград-БТ АД - Благоевград
Леяркомплект АД - София
Дуропак Тракия АД - Пазарджик
Парк Мария Луиза АД - София
София-Булгартабак АД - София
Струматекс АД - Благоевград
ЛВК Винпром АД - Търговище
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София
Застрахователно акционерно дружество Армеец АД - София
Монек Юг АД - Кърджали
Аргент АД - София
Монек АД - Кърджали
Бизнес иновационен център-ИЗОТ АД - София
Винпром-Търговище-96 АД - Търговище
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За първи път от седем години насам фармацевтичният пазар в България съществено забави ръст. За изтеклата година покупките на лекарства са нараснали с малко над 5 процента, докато година по-рано ръстът в сектора достигна 12 на сто. Това показват данните на международната анализаторска компания IMS Health. Във фармацевтичния сектор се конкурират близо 300 производители на лекарствени продукти, а продажбите през м.г. у нас достигнаха 2,4 млрд. лв. 

Източник: БНР

Поевтиняването на храните, тока и бензина през април доведе до отрицателна инфлация за месеца от минус 0,4%, сочат данните на НСИ. Това е втори пореден месец на отрицателна инфлация след падането на цените с 0,5% през март. В резултат от началото на годината цените са се понижили общо с 0,5%. Такова падане на цените, преди да дойдат летните месеци, се случва за първи път в историята на страната след демократичните промени. Причините за това са решението на ДКЕВР за поевтиняване на тока със 7% от 5 март и на парното с около 4% от април, както и падането на цената на бензина и свитото потребление заради световната криза. Така годишната инфлация до край на април е само 2%.

Източник: Стандарт

Дружества
Строителство на инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   ГСИ Балкани ЕООД - Бургас   56 089  
  2   Райкомерс конструкшън ЕАД - София   25 195  
  3   ПМУ АД - София   24 536  
  4   Пещострой ЕООД - Стара Загора   19 975  
  5   Импулс Ко ООД - София   17 590  
  6   Тошел 92 ЕООД - София   16 437  
  7   Електролукс Табаков и Синове ООД - Пловдив   15 514  
  8   Елми ООД - Стара Загора   14 933  
  9   ММС Инк ЕООД - Варна   13 787  
  10   Родопи Еко проджектс ЕООД - Златоград   13 068  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 14.05.2013
  Обща стойност (BGN): 943 196.00  
Брой търгувани компании: 38
Premium 111 327.50
Standard 416 795.91
АДСИЦ 109 378.53
Облигации 305 694.06
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали -9.55 %
Холдинг Пътища АД - София 7.14 %
BaSE - Акции: 101 134.62

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Медодобивният завод "Аурубис България" е увеличил производството през първото тримесечие на годината, а параметрите на работа са се подобрили допълнително в резултат на приключването на част от дейностите по проекта "Пирдоп 2014". Това става ясно от отчета на германската компания майка Aurubis за полугодието на финансовата година 2012-2013 към края на март. Като цяло групата отчита по-високи производствени резултати в звеното за първична преработка, към което принадлежи и заводът й в България. Пазарът на медни продукти в Европа обаче остава свит, което се отразява на обема на продукцията. За първите шест месеца приходите на групата намаляват, а печалбата за цялата година се очаква да е по-ниска.

Източник: Капитал

"Български пощи" в консорциум с 28 компании от 14 държави от ЕС започва работа по проект за изграждане на център за киберзащита, съобщиха от пощите. Парите за проекта са от ЕС, а той е на стойност малко над 15,5 млн. евро и трябва да бъде завършен за 30 месеца. Специално "Български пощи", които са единственият български представител в проекта, ще разработва и внедрява иновативен софтуер за борба с паразитен софтуер от тип BOTNET, който прониква в големи мрежи от компютри. Целта е да се тества сигурността на информацията, да се предотвратява и почиства от проникнал паразитен софтуер в подобни корпоративни мрежи, в които протичат отговорни бизнес процеси, и в които се предоставят административни услуги на е-правителството, свързани с финансови транзакции и лични данни.

Източник: Дума

На 30.04.2013 г.в Белград, Република Сърбия, Адвал АД подписа договор за изграждането на два двупътни тунела ЛОТ 3 и ЛОТ 4 от магистрала Е 75 /част от Пан-Европейски-Кориридор Х/. Възложител на проектите е Коридори Сърбия, стойността на проектите е над 50 милиона Евро. Срокът за изпълнение и на двата проекта е по 900 дни. Тунелите ще бъдат изпълнени по Новоавстрийски тунелен метод /НАТМ/. След солидното позициониране на българската тунелна компания в Германия, Испания, Гърция, Финландия, това е успешен пробив на нов пазар. ЛОТ 3 се намира в участък Грделица-Царичина Долина. Тунел "Предеяне" - две тунелни тръби с дължина от 870 м. и 1075 м. и сечение от 105 м2. ЛОТ 4 се намира в участък "Царичина Долина – Владичин Хан". Тунел "Манайле" - две тунелни тръби с дължина от 1808 м. и 1800 м. и сечение от 105 м2.

Източник: Фирмена информация

Четири строителни фирми подадоха документи за ремонта на 7120 метра улици в златаришките села. В края на миналата седмица бяха отворени ценовите оферти на кандидатите за преасфалтирането на улиците в Родина, Горско Ново село, Сливовица, Росно и Калайджии. За последно в тези села улици са асфалтирани през 80-те години на миналия век. За обществената поръчка на Община Златарица за асфалтирането се конкурират “Пътни строежи Велико Търново” АД, “Хидрострой Варна” АД, “Пътища и мостове” ООД – Варна, и “Обединение Велико Търново”, в което са великотърновската фирма “Пътища” ООД и добричката “Пътно строителство” АД. Няма декласирана оферта, няма и разлика по-голяма от 20 % между предлаганите цени за строителство между кандидатите, което да налага допълнителна проверка, коментира Албена Конакчиева, председател на комисията по избора.

Източник: Янтра - Велико Търново

Частен съдия-изпълнител е обявил за продан сградите и земите, собственост на дружеството „Хасково Табак“ (в ликвидация). Дружеството е публично и все още е част от „Булгартабак Холдинг“. Исканата цена за имота е малко под 12,3 млн. лева, а имотите се предлагат за първи път публично. Срещу тази цена купувачите ще придобият имот с големина от 64,3 декара, заедно с прилежащите 23 промишлени сгради и складове. Офертите ще бъдат отворени след около месец – на 12 юни. „Хасково Табак“ беше обявено в ликвидация в края на 2006 година. Досега окончателното прекратяване на дейността беше отлагано на няколко пъти. За 16 май е насрочено и общо събрание на "Хасково Табак", на което трябва да бъде изслушан доклад за дейността през 2012 година.

Източник: Investor.bg       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
17 май 2013 Проект на Наредба за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Семинар „ЗУО – новости в изискванията за разделно събиране” – 15 май 2013 г.

БСК обявява ПУБЛИЧНА ПОКАНА за избор на изпълнител на дейности с предмет „Подготовка на предложения за промени в приложимата нормативна уредба - предложения за нови политики и нормативни промени за прилагане и признаване на резултатите от информационната система на национално равнище и създаване на предпоставки за интегриране в т.н. „електронно правителство”. Срок за кандидатстване – 16 май!

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

Екофорум и изложба за управление на отпадъци и рециклиране, енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни сгради и асансьорни съоръжения – 29 – 31 май

30 май: Среща по проекта GBE Factory

СЕМИНАР: „Прилагане на енергийната ефективност и ВЕИ в индустриалните и непроизводствени системи” – 30 май 2013 г.

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route
- 1 юни 2013 - съботно-неделен
 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 12, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) се сблъска с Германия по темата за банковия съюз. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен призова за създаването на централна агенция и единен подход за справянето с проблемните банки „до лятото на следващата година“. Това обаче рязко контрастира с позицията на Германия, че блокът не може да навлезе в тази територия, преди да промени основните си договори и вместо това трябва да си поставя по-малко амбициозни цели. „Искаме единен европейски режим, агенция и фонд, финансиран от постъпленията от данък за банковата индустрия“, коментира Асмусен. „Това трябва да се случи паралелно с поемането на банковия надзор от ЕЦБ“, допълни той. Европейските лидери започнаха подготовката за банковия съюз през миналата година, за да прекъснат връзката между държавите и затруднените банки. Началото беше поставено, след като ЕС даде правомощия на ЕЦБ да осъществява надзор над банките. Докато не бъдат променени договорите за ЕС, за да бъдат поставени основите на по-задълбочената интеграция, мрежата от националните надзорни органи би могла да изпълнява тази роля. Финансовите министри на държавите от ЕС ще се опитат да приемат единни правила за банковите фалити.

Източник: Блумберг

Америка

Френската компания от хранително-вкусовата промишленoст Danone, която е най-големият производител на кисело мляко в света, продължава да разширява бизнеса си. Френският производител на храни и напитки ще придобие 92% от американската компания за производство и търговия на биологични бебешки и детски храни Happy Family. Цената на сделката не се споменава. Приключването се очаква да стане до няколко месеца, след като транзакцията бъде одобрена от антимонополните органи. Придобитата компания е четвъртият по големина (без да се считат млечните продукти) производител на бебешки храни в САЩ и според Danone има годишни приходи от над 60 млн. долара (46 млн. евро), като се очаква през 2013 г. да отчете стабилен ръст.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Японският производител на дисплеи Sharp Corp, който е доставчик на Apple Inc, ще се стреми да повиши продажбите на основния си конкурент на пазара на айфони Samsung Electronics Co по силата на тригодишна пътна карта за осигуряване на собственото си оцеляване. Бизнес планът, който се разпространи във вторник, ще разчита повече на банки, които миналата година спасиха компанията от фалит, тъй като през септември ще настъпи падежа на конвертируемите облигации в размер на 200 млрд. йени (2000,000 милиона щатски долара). Sharp ще публикува подробни данни за печалбата си през изминлата година, като компанията повишава прогнозите си за периода до март 2014 г, когато приходите от дейността се очаква да достигнат 52.9 милиарда йени. Планът на компанията се цели върху постигане на печалба от дейността от 150 милиарда йени до март 2016 г., достигането на която ще бъде подпогнато от разширени превози на екрани от Корейския си партньор. Sharp е публикувал годишна оперативна печалба в диапазона между 100 милаирда и 200 милиарда йени през петте години от март 2008 г., преди бизнеса на команията с телевизия и дисплеи да бъде ударен от свръхкапацитет, силната йена и ожесточената конкуренция между корейски и тайвански конкуренти

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
14.05.2013
Dow Jones Industrial
15 215.25 (123.57)
Nasdaq Composite
3 462.61 (23.82)
Стокови борси
14.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.21
Heating oil ($US/gal.)2.8700
Natural gas ($US/mmbtu)4.0200
Unleaded gas ($US/gal.)2.8400
Gold ($US/Troy Oz.)1 424.50
Silver ($US/Troy Oz.)23.38
Platinum ($US/Troy Oz.)1 501.90
Hogs (cents/lb.)92.60
Live cattle (cents/lb.)120.40

       Опознай България

Свищовски манастир Покров Богородичен

Свищовският манастир “Покров Богородичен” се намира в красива горичка на около 5 км от крайдунавския град Свищов. До нас не е достигнала историята на манастира. Знае се само, че е строен по време на османското владичество, но скоро след това е бил разрушен. В днешния си вид е от края на 19 век. Комплексът е сравнително голям – две жилищни сгради и селскостопанска постройка. Манастирската църквата “Св. Успение Богородично” прави впечатление с добрия си вид отвън. В оградено място пред двора на храма е единственото нещо, което напомня за старата обител – неголям каменен олтар. Непосредствено до манастира има извор, чиято вода се смята за лечебна. Позната е била още от времето когато е съществувал римският град Нове до днешен Свищов. В района на манастира по време на Руско-турската освободителна война се разполага и Великият княз Николай, брат на руския император Цар Освободител Александър.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.05.2013
Българска версия: 25871, Английска версия: 3075

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999