Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 14 май 2013 г., брой 3461
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(14.05.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31706
USD/BGN   1.50762
CHF/BGN   1.57677
EUR/USD   1.2973*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Лакпром АД - Световрачене
Макс и Ко АД - София
Добрички панаир АД - Добрич
Златен лев холдинг АД - София
Аргус Компютри ЕООД - София
Многопрофилна болница за активно лечение-Добрич АД - Добрич
Корпоративна търговска банка АД - София
Враца Старт АД - Враца
Търговска къща Мебел АД - София
Фуражи АД - София
Просвета София АД - София
Мавимекс АД - София
Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ - София
СК АД - Мрамор - СГ
Булвеста холдинг АД - София
Ино АД - Казанлък
Евроконсулт 2007 АД - Пловдив
Ноя АД - Ловеч
София информ АД - София
Есмос ЗМПП АД - Левски
Исин ЕООД - Бяла Слатина
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е сред страните в Европа с най-висок риск бизнесът да не може да събере вземанията от клиентите си. Страните, където този риск е най-висок, са Гърция, Хърватия, Португалия и България, сочи изследването на шведската кредитна компания Intrum Justitia. Положителна тенденция е, че времето, за което бизнесът получава плащане, намалява. Сега бизнесът получава плащанията по фактури средно за 49 дни при 56 дни в периода 2008-2011 г. Европейските компании са отписали лоши дългове за рекордните 350 млрд. евро за 2012 г., което е ръст със 7%. Загубите са 3% от всички задължения на бизнеса в Европа.

Източник: Стандарт

Националният осигурителен институт (НОИ) разширява списъка с електронни услуги, предлагани през интернет страницата на институцията, с три нови програмни продукти. Всички осигурени вече могат по електронен път да подават заявление за издаване на удостоверение за получен доход от пенсия и добавка за избран от тях период. За изпращането на заявлението се изисква електронен подпис или ЕГН и персонален идентификационен код издаден от НОИ. На потребителите на осигурителна информация е предоставен достъп до две нови справочни услуги.

Източник: Медия Пул

Дружества
Цялостно строителство на сгради и строителни съоръжения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Главболгарстрой АД - София   115 404  
  2   Енемона АД - Козлодуй   97 550  
  3   Минстрой Холдинг АД - София   93 679  
  4   Планекс ООД - Варна   86 415  
  5   Комфорт ООД - Варна   76 277  
  6   Инжстройинженеринг ЕООД - Варна   74 621  
  7   Сиенит Инвест ООД - Пловдив   65 799  
  8   Маркан ООД - Самоков   59 953  
  9   Транспортно строителство и възстановяване ДФ - София   47 752  
  10   Аргогруп Екзакт ООД - София   46 512  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.05.2013
  Обща стойност (BGN): 14 816 297.38  
Брой търгувани компании: 50
Premium 124 777.11
Standard 244 926.70
АДСИЦ 36 984.58
Облигации 14 409 608.99
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 42.14 %
Албена АД - Оброчище -8.33 %
BaSE - Акции: 19 239.03
BaSE - АДСИЦ: 25.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Теси ООД, водещият европейски производител на електрически бойлери и отоплителни уреди за бита, започва въвеждане на SAP ERP платформа с цел оптимизиране на производствените си процеси. За реализация на проекта Tesy избра водещия SAP интегратор в България – Atos.

Източник: Фирмена информация

Община Гоце Делчев води преговори с "Литекс Моторс" за изграждане на завод за авто части в град Гоце Делчев. Като част от преговорите, освен преференциална цена при закупуване на терен, от община Гоце Делчев са предложили "Литекс Моторс" да стане спонсор на ПФК Пирин Гоце Делчев. Идеята е неврокопчани да рекламират автомобилната марка, на която Гриша Ганчев е производител. Ако това се случаи няма да има конфликт на интереси защото Гриша Ганчев официално не фигурира сред управляващите "Литекс Моторс". Сред управителите на "Литекс Моторс" е Илия Терзиев, който преди време е бил и в управлението на "Литекс комерс".

Източник: Струма

41 наказателни постановления на свищовската митница срещу компютърната фирма „Вали” е отменил Административният съд във В. Търново. Наложените глоби са били за над 900 000 лева. Нарушенията били описани като митническа измама, като реалният размер на избегнатите публични задължения обаче се оказал не според сметките на митничарите - 908 000 лева, а около 20 000 лева. В едно от делата пък станало ясно, че стойността на внесените компютърни части и аксесоари била 231 629 лева, а митото, което трябвало да се довнесе, било 599 лева. Вместо да наложат глоба в размер на тази сума, държавните бирници решили да конфискуват стоките за 231 хиляди лева. Тъй като те липсвали, била присъдена цялата им равностойност. Магистратите са категорични, че санкция, която надскача реалната щета за държавния бюджет с 395 пъти, е необоснована, затова я отменили.

Източник: Борба - Велико Търново

Даниел Димов, който живее в Париж, регистрира собствена авиокомпания „Балканиан Еъруейз”. Седалището й е Пловдив и предлага частни и бизнес полети. Към момента флота на „Авиокомпания Балканиан Еъруейз” се състои от 4 самолета- Embraer Phenom 100 , Cessna Citation , Learjet 60 , Diamond DA42 TwinStar, съобщи Pan.bg.  Димов вече е подал документи в транспортното министерство, с което иска концесия върху летище Горна Оряховица.

Източник: Класа

Производството по несъстоятелност на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД по отношение на единия кредитор - "Първа инвестиционна банка" АД, е прекратено. Това съобщиха от Съдебната палата след приключването на заседание на Пловдивския окръжен съд, което се състоя при закрити врати. Причината за това е, че банката е задължавана от съда три пъти да посочи размера на задълженията, за които претендира, но това не е било направено. Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд и до произнасянето на съда временно няма да бъдат извършвани други процесуални действия по делото. Ако жалбата на "Първа инвестиционна банка" АД бъде оставена без уважение от Апелативния съд, делото ще продължи само по молбата на другия кредитор "Механичен завод - Девин" АД, обясниха от съда.

Източник: Дума       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
17 май 2013 Проект на Наредба за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Обучение "Изискванията на Регламент (ЕО) – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане" – 14 май 2013 г.

14 май: Обсъждане на проект на Директива на ЕС за разгръщане на инфраструктура за алтернативни горива

Семинар „ЗУО – новости в изискванията за разделно събиране” – 15 май 2013 г.

БСК обявява ПУБЛИЧНА ПОКАНА за избор на изпълнител на дейности с предмет „Подготовка на предложения за промени в приложимата нормативна уредба - предложения за нови политики и нормативни промени за прилагане и признаване на резултатите от информационната система на национално равнище и създаване на предпоставки за интегриране в т.н. „електронно правителство”. Срок за кандидатстване – 16 май!

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

Екофорум и изложба за управление на отпадъци и рециклиране, енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни сгради и асансьорни съоръжения – 29 – 31 май

30 май: Среща по проекта GBE Factory

СЕМИНАР: „Прилагане на енергийната ефективност и ВЕИ в индустриалните и непроизводствени системи” – 30 май 2013 г.

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route
- 1 юни 2013 - съботно-неделен
 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 12, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Много вероятно е от следващата година превърналият се в скандален индекс LIBOR да бъде заменен от успоредна система, базирана на оферти за лихвите по банковите заеми и паралелно с това на индекси, свързани с транзакции. Финансистът Мартин Уийтли, който ръководи усилията за реформа на LIBOR, споделя, че такава паралелна система ще осигури последователност за притежателите на финансови активи на стойност 350 трлн. долара, които са обвързани с LIBOR. Стремежът е индексът да представя все по-обективни данни. Но идеята може да предизвика конфликт с американските регулаторни органи, които призовават за „бърза“ промяна към индекс, свързан с осъществените транзакции. Световните регулаторни власти искат промяната да стане бързо, тъй като желаят да възвърнат доверието в индексите, базирани на лихвени проценти, след разразилия се скандал за манипулирането на LIBOR от три банки. Те платиха глоби в размер на повече от 2,5 милиарда долара, като още дузина институции ги грозят глоби. Именно участниците на пазара, а не регулаторите трябва да вземат финалното решение как и кога да премахнат LIBOR

Източник: FT

Америка

Microsoft води преговори за покупката на производителя на четци за електронни книги Nook. Компанията е поделение на веригата книжарници Barnes & Noble и се занимава с бизнеса с електронни книги на издателството и с продажбите и производството на устройствата Nook. След като новината бе разпространена, акциите на Вarnes & Noble скочиха с 18% и не отстъпват от постигнатите ценови равнища, което означава, че инвеститорите вярват, че наистина се водят такива преговори. Преди малко повече от година Microsoft придоби дял от 17.6% от Nook Media, оценявайки тогава дигиталният бизнес на Nook на 1.7 млрд. долара, което бе двойно повече от пазарната стойност на цялата компания Barnes&Noble по онова време. И именно предлаганата цена, която според източници на TechCrunch е 1 млрд. долара, сега смущава анализаторите, на които тя се струва доста ниска. През февруари от Barnes & Noble съобщиха за пореден път, че приходите от дейността на Nook Media са спаднали и през последното тримесечие на 2012 г. За Microsoft, от друга страна, това пък би означавало, че ще влезе в директна конкуренция с Amazon, ако сделката стане реалност

Източник: Капитал Dаily

Азия

Финансовите министри на държавите от Г-7 дадоха мълчаливото си одобрение за скока на американския долар и резкия спад на японската йена, но международното разделение за икономическите стратегии и европейския банков съюз остават. Финансовите министри на страните дадоха “зелена светлина” за усилията на Япония да съживи икономиката си. След неофициална среща на групата на седемте богати икономики извън Лондон участниците потвърдиха ангажимента си целенасоченото отслабване на валутите да не е цел на паричната политика, а само стимулирането на вътрешното търсене, но и не взеха решение, че Япония нарушава това споразумение. Срещата приключи без да бъде издадена декларация, а участници в нея заявиха пред медиите, че Япония е уверила, че революционната й икономическа стратегия не цели отслабване на йената, въпреки опасенията около вливането на ликвидност в икономиката. Участниците в срещата се съгласиха, че членовете на групата са се придържали към поетите през февруари ангажименти.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
13.05.2013
Dow Jones Industrial
15 091.68 (-26.81)
Nasdaq Composite
3 438.79 (2.21)
Стокови борси
13.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)95.17
Heating oil ($US/gal.)2.8900
Natural gas ($US/mmbtu)3.9200
Unleaded gas ($US/gal.)2.8200
Gold ($US/Troy Oz.)1 434.30
Silver ($US/Troy Oz.)23.70
Platinum ($US/Troy Oz.)1 484.50
Hogs (cents/lb.)90.92
Live cattle (cents/lb.)120.58

       Опознай България

Средновековен град Червен

Средновековен град Червен е най-голямото средновековно селище с крепост край р.Черни Лом в района на Поломието. Първите следи от човека в Поломието датират от старокаменната епоха. Античността също е оставила множество следи. Тук са живели траките. Римляните са се настанили по тези земи през I век след Христа. По-късно българите издигнали в непристъпните скали градища срещу враждебните набези. По онова време (ХIII -ХIV век) средновековния град Червен е един от най-значимите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на България.Първото писмено сведение за Червен е на старобългарски език от XI в. В "Български апокрифен летопис" се казва, че "цар на име Гега с прозвище "Оделян, създал в земята българска" градовете Червен, Несебър и Щип. В градоустройствено отношение Червен е типичен феодален град, състоящ се от две части – Цитаделата /заемаща по-високата част на града/ и същински град. Крепостните стени достигат дебелина 3м. Гордо се извисява единствената така изцяло запазена в нашата страна бойна триъгълна кула, която била четириетажна. Разкритите 11 църкви са били строени в стил на Търновската архитектурна школа. Градът бил изцяло разрушен по време на османското нашествие през 1388г., след което западнал безвъзвратно.Системни разкопки се провеждат от 1961г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.05.2013
Българска версия: 25869, Английска версия: 3075

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999