Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 07 май 2013 г., брой 3456
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(07.05.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31651
USD/BGN   1.49620
CHF/BGN   1.59816
EUR/USD   1.3107*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Фиш порт АД - Бургас
Сосиете Женерал Експресбанк АД - Варна
Ветпром АД - Радомир
МБАЛ д-р Братан Шукеров АД - Смолян
Атлантик АД - Бургас
Бимекс Инженеринг АД - Пловдив
Химическо чистене - ГМК АД - Казанлък
Загора фрукт АД - Стара Загора
Таис 91 АД - Казанлък
Булджак АД - Бургас
Пасифик Стар АД - Бургас
Делта Индъстри АД - Созопол
Роуд Инженеринг 2004 АД - София
Юнайтид Медикал Къмюникейшънс АД - София
Тритон И & И АД - Пловдив
Недвижими имоти София АДСИЦ - София
Албена Приват АД - Албена
Е-Инвест ЕАД - София
Екоакуатик АД - Бургас
Каравел Пропъртис АД - Пловдив
Каравел Инвестмънтс АД - Пловдив
Геомаш АД - Балчик
Юнивърс Файнънс АД - София
Дерма инженеринг 1997 АД - Пазарджик
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

8,182 млрд. лева са загубите на банките от лоши кредити към края на първото тримесечие на 2013 г., сочат данните на БНБ. Това е сумата на кредитите, които не са били погасявани повече от 180 дни. От началото на годината загубата от лоши кредити нараства с 2,8%, или 220,9 млн. лева. Прехвърлянето на дадени експозиции към графата "загуба", автоматично се отразява благотворно на другите видове проблемни кредити. Така например сумата на тези заеми, които не са били обслужвани повече от 90 дни, намалява със 101,7 млн. лв. до 1,550 млрд. лв. в рамките на тази година. От общо 65,6 млрд. лева отпуснати заеми у нас 21,9% не се обслужват редовно с погасителни вноски.

Източник: Стандарт

Възможностите за емитиране на нов дълг до края на годината, с който да бъде финансиран бюджетният дефицит, са ограничени. За първите четири месеца на 2013 г. държавата е поела нов дълг под формата на емисии ДЦК в общ размер от 1.332 млрд. лв., а позволеният по закон лимит за цялата година възлиза на 2 млрд. лв. Така до края на годината новият дълг, който може да бъде поет, е максимум 668 млн. лв. при планиран дефицит по консолидираната фискална програма от 1.1 млрд. лв. Големият обем дълг, поет за първите месеци на годината, се натрупва основно от извънредната емисия на ДЦК в размер на 800 млн. лв., с които бяха изплатени субсидиите за земеделските стопани. Въпреки че падежът по тези държавни ценни книжа е през август, тоест след изплащането им общият размер на дълга ще намалее, те участват при калкулациите за новопоетия през годината дълг.

Източник: Сега

Концесии

На 3 май в полунощ „БМФ Порт Бургас” ЕАД започва да оперира в Пристанищен терминал „Бургас – Запад”. Дружеството встъпва в концесионните си права съгласно постановлението на Комисията за защита на конкуренцията и концесионния договор, подписан в Министерството на транспорта на 8 март 2013 г.  Пристанище „Бургас – Запад” разполага с общо 5 кейови места. От тях активно работещи са от 21 до 24 корабно място, 25-то е предназначено за акустиране на малки плавателни съдове. Тук се намира и единственото в Пристанище Бургас място за обработване на контейнери – 25 корабно място. Веднага след встъпването в правата си на концесионер „БМФ Порт Бургас” възнамерява да започне с изпълнението на основното си задължение и да разгърне мащабна инвестиционна програма. Според договора за срок от 35 години дружеството ще трябва да инвестира в материални активи, технически средства и оборудване 34.8 млн. лв.

Източник: Бургас - днес и утре

Регулирана информация

На 01.05.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи неконсолидиран финансов отчет за първо тримесечие на 2013 год. на "Наш Дом - България" АД - Холдинг - София /5ND/

На 01.05.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи годишен консолидиран финансов отчет за 2012 на "Наш Дом - България" АД - Холдинг - София /5ND/

Дружества
Производство на мебели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Паралел ЕООД - Севлиево   18 013  
  2   Никром Тръбна мебел АД - Ловеч   17 161  
  3   Тед Бед ЕАД - Пловдив   10 418  
  4   Салекс ООД - Бургас   8 374  
  5   Средна гора АД - Стара Загора   6 554  
  6   Ирим ЕООД - Русе   5 172  
  7   Интериор И ООД - София   4 744  
  8   Тед Инвест ЕООД - Пловдив   4 228  
  9   Пиринска мура АД - Банско   2 761  
  10   Августа Мебел АД - Шумен   2 234  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 30.04.2013
  Обща стойност (BGN): 1 120 548.39  
Брой търгувани компании: 57
Premium 360 432.96
Standard 704 700.92
АДСИЦ 55 393.81
Структурирани 20.70
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - Козлодуй 213.64 %
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София -29.89 %
BaSE - Акции: 3 236 919.29
BaSE - АДСИЦ: 20 302.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Три години след откриването на фабриката си за биодизел в австрийския град Енс русенската компания "Булмаркет ДМ" е решила да премести съоръженията в България. Причините са както по-голямата близост до суровини и пазари, така и по-ниските производствени разходи, посочи зам.-директорът на дружеството Димитър Баев. Разглобяването на инсталациите вече е започнало и трябва да приключи до края на юни. След това те ще бъдат транспортирани с речен и сухопътен транспорт до Русе. Новите мощности ще бъдат монтирани в едно от халетата на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) в града, част от който бе купена от "Булмаркет ДМ" преди години. В момента там се намира и заводът за преработка на маслодайни култури на компанията, който захранва със суровини фабриката за биодизел.

Източник: Капитал

Разместването на пластовете в медийния бизнес продължава - президентът на "МАГ адвъртайзинг" Красен Кралев купи 87% от "Уеб медия груп" през фондовата борса. Изтъргувани са 1.23 млн. акции от капитала на "Уеб медия груп" - първо 708 хил., а после - още 523 400, на цена от 1.20 лв. Това е ръст от внушителните близо 500% в сравнение с последната цена на търговия с книжата на дружеството. В резултат пазарната му капитализация се е покачила до 1.7 млн. лв. Това е третото придобиване в сектора на интернет базираните медии само за последните три седмици - на 19 април "Дарик нюз" обяви, че купува "Нетинфо", а по-миналия понеделник свързаната с "Химимпорт" медийна група Bulgaria On Air придоби през борсата близо 90% от "Инвестор.бг" АД.

Източник: Капитал

Съобщение на сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за производство по искане на "Про нюз България" АД за концентрация на медийния пазар с покупката на "Медийна група България - Холдинг" АД, издател на групата вестници около "Труд" и "24 часа" и собственик на сградата на Полиграфическия комбинат, потвърди, че евентуалният нов собственик на групата ще бъде Веналина Гочева. В ръководството на "Про нюз България" е управителят на Медийна група България холдинг" Венелина Гочева. До средата на миналата седмица тя беше съуправител заедно с Любомир Павлов, но с решение на общото събрание тя пое еднолично управлението. Павлов се оттегли, като бяха вдигнати предпоследните бариери пред прехвърлянето на собствеността в Медийна група България холдинг. Освен Гочева в Съвета на директорите на "Про нюз България" са и адвокатите Ангел Ризов от кантора "Камбуров и партньори" и Мариус Величков от "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков".

Източник: Медия Пул

Спиди АД обяви в отчета си за първото тримесечие на 2013 г. 14.6 млн. лв. приходи и ръст от 21.3% спрямо първото тримесечие на 2012г.  Приходите от куриерски услуги надхвърлят 13.8 млн. лв. и бележат ръст от 19.8%. Увеличението на приходите е до голяма степен равномерно резпределено по региони и се дължи, както от привличането на нови клиенти, така и на увеличението на обемите от съществуващите клиенти.  Приходите при палетите и международните пратки продължава да нарастват с изпреварващ темп. Ръста при международните пратки достига 32% като този вид приходи вече заемат 8,6% дял от приходите от куриерски услуги (спрямо 7,6% през 2012г.).

Източник: Profit.bg

До 31 май трябва да бъде внесен детайлният иск от руската страна по делото между "Атомстройекспорт" и Националната електрическа компания (НЕК). Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Детайлният иск е за 1,250 млрд. евро, поясни Василев. България ще разполага с 30 дни, в които да отговори по същество на иска от руска страна. Енергийният министър съобщи, че преди около три месеца арбитражното дело е преместено от Париж в Женева и увери, че няма никакви други движения, които да са се случили по това дело. Руската компания "Атомстройекспорт" внесе иск срещу НЕК заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене". Според руската страна проектът е спрян предсрочно от правителството на България, а НЕК все още отказва да възстанови на "Атомстройекспорт" понесените разходи и загуби.

Източник: Econ.bg       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 април 2013 ЕК предлага пакет инициативи за намаляване на разходите по регистриране на марките в ЕС
6 май 2013 Проект за промени в наредбата за безопасност на жп-транспорта
6 май 2013 Проект за промени на актове на МС в областта на земеделието и храните
6 май 2013 Проекти за ПМС в областта на финансирането на общините
10 май 2013 Проект на ПМС за промени в наредбата за батериите и акумулаторите
13 май 2013 Проект на наредба за съоръжения, инсталации и депа за опасни отпадъци
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Стартира ранната регистрация за участие в Екофорума за зелена енергия, интелигентни сгради и управление на отпадъци до 8-ми май

Семинар за малки и средни предприятия на тема „Хагска система за международна регистрация на промишлени дизайни” – 8 май 2013 г.

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

Обучение "Изискванията на Регламент (ЕО) – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане" – 14 май 2013 г.

14 май: Обсъждане на проект на Директива на ЕС за разгръщане на инфраструктура за алтернативни горива

Семинар „ЗУО – новости в изискванията за разделно събиране” – 15 май 2013 г.

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

СЕМИНАР: „Прилагане на енергийната ефективност и ВЕИ в индустриалните и непроизводствени системи” – 30 май 2013 г.

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route
- 1 юни 2013 - съботно-неделен
 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 12, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

През 2013 г. италианската икономика ще се свие с 1,4%, сочи прогноза на националния статистически институт на страната Istat, като показателят е доста по-лош в сравнение с предходното предвиждане. През ноември очакванията на статистическата агенция бяха италианският брутен вътрешен продукт да се понижи с 0,5%. Страната е изправена пред още най-малко 2 тримесечия с отрицателен растеж. "Свиването на БВП, започнало през третото тримесечие, вероятно ще продължи при по-нисък темп поне до края на третото тримесечие на 2013 година", допълват от институцията. За 2014 г. обаче агенцията предвижда икономиката да се разшири с 0,7%, но добавя, че очаква догодина безработицата да достигне рекордно високите 12,3% от настоящите 11,9%.

Източник: BBC

Америка

До края на юни САЩ ще изплатят част от държавния си дълг, според прессъобщение на американското финансово министерство. Това ще е първата подобна стъпка от 2007 г., откогато борчовете на хазната непрекъснато растат. Вашингтон ще изхарчи в следващите 2 месеца за погасяване на част от дълговете си 35 млрд. долара. Доскоро експертите прогнозираха обратната тенденция ­ 103 милиарда нови заеми, уточнява изданието. През второто тримесечие федералните финанси традиционно се стабилизират заради внасянето на повече данъци. Въпреки това обаче от април до юни миналата година дългът на страната нарасна със 172 милиарда. През тази постъпленията от налози са по-големи заради повишаването им.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Японските компании Mitsubishi Heavy Industries Ltd и Itochu Corporation в партньорство с френската GDF Suez ще строят втората атомна електроцентрала в Турция, която се оценява на около 22 млрд. долара. Сделката беше финализирана на 3 май от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и японския му колега Шинзо Абе. Бързорастящата икономика на Турция задоволява чрез внос 97% от енергийните си нужди. Ердоган подкрепя амбициозната програма за развитие на ядрената енергия, която има за цел да намали зависимостта от въглеродни горива. Целта е към 2023 г. - 100 години от основаването на турската република, атомните електроцентрали да покриват 10% от енергийните нужди на страната. Първата турска АЕЦ ще бъде построена от руската компания "Росатом".

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
06.05.2013
Dow Jones Industrial
14 968.89 (-5.07)
Nasdaq Composite
3 392.97 (14.34)
Стокови борси
06.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)96.16
Heating oil ($US/gal.)2.9200
Natural gas ($US/mmbtu)4.0100
Unleaded gas ($US/gal.)2.8700
Gold ($US/Troy Oz.)1 468.00
Silver ($US/Troy Oz.)23.96
Platinum ($US/Troy Oz.)1 507.70
Hogs (cents/lb.)91.32
Live cattle (cents/lb.)121.30

       Опознай България

Стойките

Село Стойките е разположено в котловина в Централни Родопи, на 5 км западно от курорта Пампорово и 6 км югоизточно от архитектурния резерват Широка Лъка. Заради благоприятното географско разположение и прекрасна природа селото е предпочитано за отдих от множество туристи. Средната надморска височина е 1410 м. Поради това в Стойките лятото е прохладно, а зимата е мека, правещи Стойките изключително удобно място за туризъм през цялата година. Околността на селото е изумително разнообразна. Големия корпус на Перелишкия рид се отклонява на югозапад продължавайки през прохода Ешеи кулаки, Черни връх към връх Снежанка. На североизток се проточва продължението на Чернатица – Кара тепе и Мечи чал, които определят басейните на р.Въча и р.Асеница. Селото е споменато за пръв път в писмен документ от 1706 г. Предполага се, че селото е заселено през 17 в. при една от вълните на помохамеданчвания в Родопския край. През пролетта на 1870 г. местните хора започват да строят училището, което е открито същата година от първия учител Стою Калайджиев от с.Широка лъка. По инициатива на местното население пловдивският владика Панарет издействал разрешение за строеж на църква и сам положил основния камък на църквата през 1874 г., а през 1900 г. църковното настоятелство решава да построи камбанария. В землището на село Стойките е открит сребърен медал от Първите олимпийски игри в Атина през 1896 г. Според историци този медал принадлежи на местен жител – известен непобедим борец в Родопите - Георги Капушев. Според учените той е първият българин участвал на олимпиада и първият български олимпийски шампион.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.05.2013
Българска версия: 25869, Английска версия: 3074

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999