Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 26 април 2013 г., брой 3453
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(26.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31240
USD/BGN   1.49528
CHF/BGN   1.58572
EUR/USD   1.3080*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  СК-13 Холд Инг АД - София
ГБС Пловдив АД - Пловдив
Слънчев бряг-автотранспорт 2000 АД - Несебър
Месни Продукти Манолов ООД - Видин
Калцит АД - Асеновград
Кофражна техника АД - Пловдив
Кофражна техника 95 АД - Пловдив
Хисар АД - Хисаря
Асела АД - Асеновград
Атлас АД - Димитровград
Звезда АД - Долна Митрополия
Ретекс АД - Червен бряг
Компания за минерални води (КМВ) Видена АД - София
Наркооп София АД - София
Таита АД - Шумен
Автомотор Корпорация АД - София
Калцит 95 АД - Асеновград
Михалково АД - Михалково
Звезда 97 АД - Долна Митрополия
Българска месна компания АД - София
Капитал фанд АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Безработните младежи (до 29 г.) в България продължават да се увеличават въпреки многобройните програми за стажове и създаване на работни места, субсидирани с десетките милиони левове от ЕС и държавния бюджет. През първото тримесечие на 2013 г. средномесечният им брой е стигнал 81 432 души - с 6630 или 8,9% повече спрямо същия период на м.г. Това показва доклад на Агенцията по заетостта за пазара на труда през януари-март. За първите три месеца на годината делът на младежите без препитание е достигнал 20,8% от всички 390 985 безработни, регистрирани в бюрата по труда. Средномесечната безработица за януари-март е 11,9% от икономически активните българи. На годишна база безработните младежи се увеличават 2 пъти по-бързо, отколкото общият брой на всички, които са останали без препитание.

Източник: Труд

Земеделието в България генерира продукция за 3.64 млрд. лв. през 2011 г., или 5.6 на сто от БВП. Но тези данни не показват огромното значение на отрасъла за по-малките населени места в страната, пише "Файненшъл Таймс" (Financial Times). С малки изключения земеделието и агроиндустрията остават гладни за инвестиции, както публични така и частни, посочват анализаторите. Според тях селскостопанският сектор в България има изгледи да започне да излиза от кризата, въпреки недостатъчните инвестиции и разпокъсаността на собствеността върху земята. Това става възможно благодарение на експортната ориентация на агроиндустрията, като дори по-малките ферми виждат възможности да продават качествени продукти в чужбина.

Източник: Дума

Концесии

Нова автогара ще се изгражда на територията на Централна гара, отдадена през март на концесия. Това става ясно от отговора на министъра на транспорта Кристиан Кръстев до общинската съветничка от Съюз за Пловдив Дани Каназирева. Абсурдът е в това, че в радиус от 500 метра има две автогари - “Родопи” и “Юг”, и от трета няма никаква необходимост, напомни аргументите си Дани Каназирева. Още една автогара ще влоши трафика в тази част на града, което пък от своя страна противоречи на генералния план за организация на движението, счита съветничката. В условията на концесията е записано, че концесионерът е задължен да построи автогара със следните параметри - едноетажно и двуетажно тяло със застроена площ не по-малко от 1190 кв. метра и минимум 1390 кв. метра разгъната застроена площ. “Изграждането на автогара е предвидено в офертата на концесионера и това задължение не е променяно”, се казва в отговора на министър Кристиан Кръстев.

Източник: Марица

Регулирана информация

На 25.04.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи финансов отчет за първо тримесечие на 2013 год. на Випом АД-Видин /4VI/

Дружества
Издателска и полиграфическа дейност; тиражиране на записани носители
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Юрий Гагарин АД - Пловдив   49 315  
  2   Печатница на Българска народна банка АД - София   48 208  
  3   Нова Българска медийна група холдинг ЕАД - София   37 978  
  4   Билборд АД - София   35 746  
  5   Демакс АД - София   15 815  
  6   Мултипринт ООД - Костинброд   8 029  
  7   168 часа ЕООД - София   6 029  
  8   Пайнер ООД - Димитровград   5 989  
  9   Издателско-полиграфически комплекс Родина АД - София   4 445  
  10   Просвета София АД - София   1 657  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.04.2013
  Обща стойност (BGN): 21 777 335.19  
Брой търгувани компании: 37
Premium 115 469.11
Standard 21 584 757.36
АДСИЦ 72 782.47
Структурирани 66.00
Облигации 3 926.89
Права 333.37
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - Козлодуй -38.32 %
Холдинг Варна АД - Варна 12.11 %
BaSE - Акции: 1 307 811.99
BaSE - АДСИЦ: 28.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Започна строителството на нова отсечка на метрото от "Младост" 1 до Бизнес парк София. Линията ще бъде дълга близо 3 км, ще поема по 45 000 пътници дневно и ще има 3 метростанции. Освен до Бизнеспарка ще се строи нова отсечка и на втората линия на метрото, която сега е до улица Джеймс Баучер. Според плановете, метрото до летището ще е готово през 2015 година. Доизграждането на метрополитена се изпълнява по Оперативна програма "Транспорт", която е съфинансирана от Европейския съюз. От необходимите 120 млн. евро - 110 млн. са безвъзмездна европейска финансова помощ, а общинското участие е с 10 млн. лева.

Източник: БНТ

Бизнесменът Васил Божков отрече да има нещо общо с основната фирма, която строи отсечки от магистралите "Тракия" и "Марица" - "ПСТ Холдинг" (ПСТ е съкращение от "Пътностроителна техника"). Тези отсечки закъсняват драматично заради финансови проблеми на холдинга, подизпълнителите периодично протестират за неизплатените им пари, а в последните дни шефът на пътната агенция Лазар Лазаров дори се закани, че договорът за лот 2 на "Марица" може да бъде развален, защото там не се работи от миналата година. Справка в търговския регистър показва, че Васил Божков действително няма директна връзка с "ПСТ холдинг" и че отдавна е излязъл от надзорния съвет. Но представител на холдинга е "Нове Холдинг", в която Божков все още участва в съвета на директорите - според търговския регистър.

Източник: Сега

Миклош Печи-Сабо е новият изпълнителен директор на Ромпетрол България. Позицията на негов заместник заема Ерлан Аккенженов, който ще подпомага Печи-Сабо при определяне на стратегическите цели на Ромпетрол България чрез координация на оперативната дейност и привеждането в съответствие с общите цели на групата. След извършена промяна в мениджмънта на компанията Димитър Тортопов поема позицията търговски директор, a Валерий Сиделников - длъжността финансов директор. 

Източник: Money.bg

Измервателни системи, които отговарят на изискванията на наредбата на финансовото министерство, вече са монтирани на всички бази по тръбата на "Лукойл България" и могат да подават информация до Агенция "Митници", съобщиха от компанията. Това са установили независимите експерти, които бяха поканени от дружеството. "Лукойл" е изпратила на митниците график, по който митническите служители да се ориентират кога се подава гориво по тръбата, и да разрешат свързването на уредите с митническата система, за да започне изпращането на данни.

Източник: БНР

Конфликт на интереси спрямо бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев установи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съобщиха от ведомството. Разследването е започнало след самосезиране на Комисията от 19 февруари тази година по публикации в медиите. Семерджиев е издал лиценз за търговия с ток в полза на "Проенерджи Трейд" ООД за срок от 10 години. Фирмата е собственост на Анелия Димитрова, която е кръстница на неговото дете. Димитрова му продава къща от затворен тип във вилната зона на с. Кошарица, община Несебър, на цени, двойно по-ниски от пазарните. Впоследствие бившият шеф на ДКЕВР продава апартамент от 168 кв.м. в Несебър на друга фирма на Димитрова - „Анрад консулт" ЕООД, за сумата от 90 000 евро. Решението на Комисията може да се обжалва пред Административния съд в София.

Източник: Труд       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност
Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
26 април 2013 Проект за промени в режима по държавни помощи в областта на околната среда и енергетиката
30 април 2013 ЕК предлага пакет инициативи за намаляване на разходите по регистриране на марките в ЕС
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

26 април: Заседание на Обществения съвет към Министъра на икономиката, енергетиката и туризма

26 април: Обсъждане на възможностите за въвеждане на обучение чрез работа (дуално обучение)

26 април: Работна среща за обсъждане на организацията и механизмите за въвеждане на обучение чрез работа, необходимите нормативни промени в Закона за професионалното образование и обучение, Кодекса на труда и др.

30 април: Национална младежка конференция "Достойна реализация на младите хора в България". В рамките на форума ще бъде представена разработената от БСК Информационна система за оценка на компетенциите MyCompetence

Стартира ранната регистрация за участие в Екофорума за зелена енергия, интелигентни сгради и управление на отпадъци до 8-ми май

Семинар за малки и средни предприятия на тема „Хагска система за международна регистрация на промишлени дизайни” – 8 май 2013 г.

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

14 май: Обсъждане на проект на Директива на ЕС за разгръщане на инфраструктура за алтернативни горива

Семинар „ЗУО – новости в изискванията за разделно събиране” – 15 май 2013 г.

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route
- 1 юни 2013 - съботно-неделен
 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 12, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Инвеститорите в бизнес имоти трябва да се насочат към Германия, Швеция и Финландия, за да минимизират риска и да си осигурят стабилна възвръщаемост, посочва се в анализ на Aviva. В доклада се посочва, че Германия в момента е най-нискорисковият пазар в Европа за инвеститорите в недвижими имоти от макроикономическа гледна точка. Финландия продължава да е най-безопасна за инвестиции, а на секторно ниво търговските имоти в Швеция изглеждат най-привлекателни. Пазарите на имоти във Финландия и Великобритания също предлагат добри перспективи, а съотношението между риск и възвръщаемост е най-слабо в сектора на търговските имоти в Испания и Италия. Анализът на Aviva осигурява преглед на относителните тенденции на пазара на бизнес имоти в Европа за период от пет години.

Източник: Associated Press

Америка

Американската самолетостроителна компания Boeing отчете скок на печалбата през първото тримесечие от почти 20 на сто, надминавайки и най-смелите прогнозите на анализаторите, като показа, че проблемите с акумулаторните батерии на 787 Dreamliner в крайна сметка имат малко влияние върху крайния финансов резултат. За първото тримесечие нетната печалба нарасна до 1.1 млрд. долара, или 1.44 на акция, от 923 млн., или 1.22 $ на акция година по-рано. Все пак приходите са спаднали с 2.5% до 18.90 млрд. долара, засегнати от спирането на доставките Dreamliner. Това до голяма степен обаче беше пренебрегнато от инвеститорите, защото акциите на Boeing са поскъпнали с 18.6% от 16 януари, когато регулаторите приземиха Dreamliner.

Източник: Ройтерс

Азия

Водещият корейски автопроизводител Хюндай съобщи, че чистата му печалба през периода от януари до март спаднала с 15% на годишна база заради работните паузи и силния вон. Консолидираната нетна печалба през първото тримесечие намаля до 2,088 трлн. вона от 2,453 трлн. година по-рано, обяви компанията в комюнике. Оперативната печалба пък се сви с 11% до 1,869 трлн. вона, макар че продажбите нараснаха с 6% до 21,367 трлн. в южнокорейска валута. "Паузите на работната дейност през уикенда и последвалото понижение на производството в местните ни заводи на фона на ниското търсене на вътрешния пазар доведоха до спад", посочи Хюндай. Силният вон и слабата японска йена също носят вина за резултатите, допълни фирмата.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
25.04.2013
Dow Jones Industrial
14 700.80 (24.50)
Nasdaq Composite
3 289.99 (20.34)
Стокови борси
25.04.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.64
Heating oil ($US/gal.)2.8800
Natural gas ($US/mmbtu)4.1700
Unleaded gas ($US/gal.)2.8100
Gold ($US/Troy Oz.)1 462.00
Silver ($US/Troy Oz.)24.14
Platinum ($US/Troy Oz.)1 464.10
Hogs (cents/lb.)91.82
Live cattle (cents/lb.)122.90

       Опознай България

Цветница

Неделя на Великия пост. Цветница (Връбница) се празнува в неделя след Лазаров ден. Православието чества на този ден един от 12-те си големи празници. На този ден християнската църква чества празникът Вход Господен в Ерусалим. От Цветница започва Страстната неделя, свързана със страданието. Най-рано празникът е честван в Ерусалим през IV в. Българските християни на Цветница отиват в черквата с върбови клонки. След като бъдат осветени, с тях те окичват домашните икони и портретите си. Когато изсъхнат клонките, не се изхвърлят. Жените ги прибират за лек против уплаха и болест. Част от празника Цветница е така нареченото “Кумичене”. Момичета, които са лазарували се събират и отиват на моста на реката с венци от цветя, върбови клонки и кукли от тесто завити с “месал”. Пускат едновременно венчетата, което венче плува най-напред, това момиче става кумичка и кани на следващата неделя дружките си на гощавка, които й носят питка, кокошка, козунак и червени яйца. Според обичая също така се хвърлят и “залци” от куклите завързани за бухалки и първото изплувало е на кумичката.
Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.04.2013
Българска версия: 25871, Английска версия: 3073

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999