Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 22 април 2013 г., брой 3449
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(22.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28913
USD/BGN   1.49129
CHF/BGN   1.60630
EUR/USD   1.3115*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Изложения
Светът на мебелите

и Техномебел
23 до 27 април 2013 г.,
Интер Експо Център - София
www.furnitureexpo.bg
www.technomebel.bg

Общи събрания днес
  ХЕМ АД - Плевен
Ему АД - Разбойна - Тщ
Агробизнесинформ 2000 АД - София
Феникс Юг АД - Пловдив
Артекс Инженеринг АД - София
СК 13 Трансстрой АД - София
Търговия на едро-Сливен АД - Сливен
Дема пропърти АД - София
Електростомана 2004 АД - Карлово
Еврохолд България АД - София
Прима Дивелопмънт АД - София
Бяла мечка ООД - Хасково
Вивело АД - София
Ийст лайн шип мениджмънт АД - София
Агробизнесинформ АД - София
Тайм Трейдинг АД - София
Арамис АР АД - София
Русе - Техноресурс АД - Русе
Батерия АД - Никопол
Евро депо АД - София
Инженерингкомплект АД - София
Трансвагон АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Министерства, ведомства и общини са натрупали задължения към бизнеса, служители и данъчни в размер на над 280 млн. лв. Данните са към края на февруари. Просрочените борчове само на изпълнителната власт възлизат на точно 108 549 000 лв., като само за месец те са скочили с над 6 млн. лв.  Според справка от финансовото министерство най-затънало е Министерството на отбраната, чиито задължения непрекъснато набъбват. В края на 2012 г. борчовете на армията са били над 66 млн. лв., а през февруари вече са скочили на повече от 69 млн. лв. Основната част от дълговете обаче са натрупани от Военномедицинска академия. Ръст в просрочените задължения отбелязват и още няколко министерства. В края на миналата година например неразплатените средства на МВР към бизнеса, служители и НАП са близо 13,5 млн. лв.

Източник: Монитор

Над 23.5 млн. лв. са влезли в бюджета от продажба на дипломатически имоти в чужбина през последните четири години. Става въпрос за сделки с бивши български задгранични представителствата, които зачестиха особено по времето на министър Николай Младенов. През неговия мандат са били продадени 14 имота. Сградите и терените са се намирали в Германия, Мексико, Дания и Чили. Най-много пари България е взела от продажба на имоти в Германия, където през последните години е отбелязан скок в цените на недвижимата собственост.

Източник: Сега

Венцеслава Тасева е новият директор на Агенцията по храните. Тя беше предложена за поста от министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков по време на среща между български производители и търговски вериги в Пловдив.

Източник: Дума

Дружества
Други дейности, свързани с компютри
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Принтек България ЕАД - София   14 296  
  2   Хюлет Пакард Глоубъл Деливери България Сентър ЕООД - София   10 387  
  3   Лукойл Технолоджи Сервисиз България ЕООД - Бургас   5 852  
  4   Нетуоркс България ООД - Русе   5 559  
  5   Контракс ЕАД - София   2 334  
  6   Хюлет Пакард България ЕООД - София   2 313  
  7   Сиско Системс България ЕООД - София   2 305  
  8   Ай Би Ем България ЕООД - София   1 665  
  9   Хуауей Технолоджис България ЕООД - София   1 080  
  10   Инфонотари ЕАД - София   891  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.04.2013
  Обща стойност (BGN): 11 387 176.75  
Брой търгувани компании: 51
Premium 123 449.40
Standard 3 875 197.82
АДСИЦ 2 944 135.54
Облигации 4 444 393.99
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 64.29 %
Холдинг Варна АД - Варна -25.63 %
BaSE - Акции: 1 648 831.12
BaSE - АДСИЦ: 241 110.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Сделката за продажбата на интернет компания "Нет инфо" е финализирана и се очаква в началото на седмицата продавачът Sanoma Magazines International да обяви продажбата официално. Това потвърди собственикът на "Дарик радио" - Радосвет Радев, чиято компания "Дарик нюз" се очаква да придобие "Нет инфо".  Досега в групата на "Дарик нюз" ЕООД влизат общо 15 сайта, между които новинарският dariknews.bg, спортният gong.bg, финансово-икономическите Darikfinanсe.bg и Lev.bg. Тя е собственост на "Дарик радио" АД, в което мажоритарен собственик е Радосвет Радев. Дружеството майка отчита консолидирани приходи от 7.68 млн. лева през 2011 г. Оборотът расте спрямо предходната, когато е 6.52 млн. лева. Дружеството обаче е на загуба от 1.16 млн. лева за 2011 г., показват данните от Търговския регистър.

Източник: Капитал

"ЛУКойл България", която години наред е единствен доставчик на горива за държавния резерв, се оказа и основен купувач на старото гориво, освобождавано от резерва. Компанията е закупила хиляди тонове стар дизел от резерва през тази и миналата година на по-ниски цени и на тяхно място е доставила друго гориво за по-високи суми. "ЛУКойл България" потвърди, че купува старо гориво от резерва, но отказва да обяви количества и цени. По регламент държавният резерв обновява задължителните запаси от горива на всеки 5 г. при дизела и на всеки 2 г. за бензина. След като през 2011 г. смени бензиновите запаси, миналата и тази година резервът започна да обновява над 90 000 тона дизел. Сделките за продажбата на старото гориво се сключват на стоковата борса и компаниите, които го купуват, не се обявяват. През март "ЛУКойл България" е купила 16 742 т дизел, зимен клас, пуснати за продажба от държавния резерв.

Източник: Сега

Компанията "ВТБ Капитал", част от втората по големина руска банка ВТБ Груп, придоби 9.9% от капитала на Корпоративна търговска банка АД от Dewa International Limited, частна инвестиционна компания, съобщиха от българската финансова институция. "ВТБ Капитал" е отговорна за инвестиционния бизнес на руската банка. Страните са сключили договори за пут и кол опции за акциите - предмет на сделката, срокът на упражняване на които е три години. Това означава, че в рамките на този срок акциите могат да бъдат продадени от купувача и купени от продавача на предварително фиксирана цена. Корпоративна търговска банка е петата по големина в България, а акциите й се търгуват на Българската фондова борса.

Източник: Дневник

Консолидираната печалба на Булгартабак се е повишила до 89.79 млн. лв. през изминалата година, на фона на такава от едва 440 хил. лв. година по-рано, посочи изнесеният отчет на дружеството. Добрият резултат се е предопределил от повишените продажби на продукция, нараснали до 475.79 млн. лв. през изминалата година, на фона на 366.2 млн. лв. година по-рано. Повишение от 17.5 млн. лв. на годишна база бележат и приходите в графа „други“ до 20.5 млн. лв. Разходите на холдинга също се увеличават, но при значително по-бавни темпове, като те нарастват до 402.05 млн. лв. от 367.49 млн. лв. година по-рано. Паричните средства на дружеството през годината намаляват с 61 млн. лв. - до 62.5 млн. лв. година по-рано. Днес сделка с акциите на холдинга все още няма, въпреки добрите резултати, изнесени от дружеството.

Източник: Profit.bg

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) ще направи предложение за избор на нов изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Освен това ще бъдат направени 23 персонални промени в 11 дружества, които са под "шапката" на ведомството. Това обяви  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на заседанието на обществения съвет, в който бяха дискутирани актуални теми в българската енергетика.

Източник: Investor.bg

Луксозен 4-етажен хотел в центъра на Банско бе обявен за продажба заради неизплатени банкови кредити на собствениците му столичната фирма "Елпромснаб". Хотел "Хермес", е оценен на 2 697 750 лева, това е първоначалната цена, от която тръгва наддаването при съдия изпълнител. Съгласно обявлението на продавача хотелът има всички екстри, няколко лоби бара, спацентър, голям паркинг и отговаря на всички европейски изисквания. До миналата година хотелът е работил на пълни обороти. 

Източник: Струма       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност
Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Завърши деветото национално състезание по компютърни мрежи за ученици

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Обучение: Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане – 23 април 2013 г.

Семинари в две части по измененията в Закона за акцизни и данъчни складове и Правилника за прилагането му – 24 април 2013 г.

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

Семинар за малки и средни предприятия на тема „Хагска система за международна регистрация на промишлени дизайни” – 8 май 2013 г.

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route
- 1 юни 2013 - съботно-неделен
 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 12, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Управляващата Народна партия в Испания одобри нов закон за ипотечното кредитиране с риск да разгневи още повече обществеността в страната, която се бори за облекчаване на регламентите заради нарастващите принудителни извеждания на длъжници от имоти. Очаква се нормативният акт да мине в Сената, тъй като партията има мнозинство. Ипотечното кредитиране в Испания е най-строго регламентираното в цяла Европа и кредитополучателите трябва да изплатят дълговете си към банките в пълен размер дори в случаите, когато жилищата им са били принудително отнети и продадени. Заради зачестилите случаи на принудителни извеждания и самоубийства беше сформирано гражданското движение "Платформа на жертвите на ипотеките", което настоява ипотечното законодателство да бъде смекчено и да се даде шанс на хората да запазят жилищата си или дълговете им да бъдат отписани частично или напълно.

Източник: Ройтерс

Америка

На фона на възстановяването на жилищния сектор в САЩ някои инвеститори поглеждат през Океана в търсене на възможности на британския пазар. На инвеститорите от САЩ се падат над 50% от общо 200-те млн. паунда, набрани на първичното публично предлагане на най-големия жилищен брокер на Острова Countrywide PLC, проведено миналия месец. Oaktree Capital Management LLC в момента е мажоритарен собственик на Countrywide, която отново излезе на борсата в Лондон след шестгодишно прекъсване. Компанията за жилищно строителство Crest Nicholson Holdings PLC, която дебютира на борсата през февруари, разчита на американската Varde Partners, която е най-големият й акционер. Crest, която през 2012 г. построи 1 882 жилища на Острова, набра 224,9 млн. паунда от предлагането. Успешните публични предлагания са отражение на нарастващата увереност в съживяването на жилищния сектор във Великобритания.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Китайските банки трябва да оценяват риска дали клиентите им са замесени в криминална дейност по скала от 1 до 5. Новите правила имат за цел да ограничат прането на пари и съмнителните сделки, които в Китай се оценяват на стотици милиарди долари годишно. Експерти сочат Китай като най-масивния източник на „мръсни пари“ в света. Нараства и международният натиск върху правителството в Пекин да регулира финансовите си отношения с Северна Корея, както и да блокира кешовите трансфери, свързани с ядрената програма на Пхенян. През декември базираната във Вашингтон Global Financial Integrity публикува изследване, според което Китай е виновен за почти половината от възлизащите на 858.8 млрд. долара сиви фондове, прехвърлени в данъчни убежища и западни банки през 2010 г. - над 8 пъти повече в сравнение със следващите страни в незавидната класация – Малайзия и Мексико.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
19.04.2013
Dow Jones Industrial
14 547.51 (10.37)
Nasdaq Composite
3 206.06 (39.70)
Стокови борси
19.04.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)88.01
Heating oil ($US/gal.)2.7800
Natural gas ($US/mmbtu)4.4100
Unleaded gas ($US/gal.)2.7600
Gold ($US/Troy Oz.)1 395.60
Silver ($US/Troy Oz.)22.96
Platinum ($US/Troy Oz.)1 423.90
Hogs (cents/lb.)90.20
Live cattle (cents/lb.)121.30

       Опознай България

Манастир Аладжа

Изграждането и основаването на Аладжа манастир е свързано с феодалната епоха на българската държава. Възникнал е през 13-14 век, период през който се разпространява отшелническото движение, известен като исихазъм (бягство от живота). Особеното на този манастир е, че помещенията му се намират в изкуствени пещери - "скални помещения", издълбани на два етажа в отвесните скали на Cтара планина. Според археологическите проучвания, на първия етаж се е намирала църквата и монашеските килии, а на горния - параклиса. До него са били погребани починалите монаси. В съседство с "Kаменния манастир" са открити други помещения, затрупани от ерозиралите скали, коридори, една бронзова кадилница и части от стенна живопис. Тe са еднакви по техника и стил с другите стенописи. Нa тази база учените смятат, че Aладжа манастир е бил един манастирски комплекс. С падането на България под османско робство започват гоненията на християните. Тогава манастирът е опустошен и завинаги обезлюден. Аладжа манастир се намира на 15 км. от Варна. Той е културно-исторически паметник, който се посещава от много чуждестранни туристи.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.04.2013
Българска версия: 25881, Английска версия: 3075

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999