Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 17 април 2013 г., брой 3446
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(17.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28245
USD/BGN   1.48970
CHF/BGN   1.60802
EUR/USD   1.3129*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Изложения
Светът на мебелите

и Техномебел
23 до 27 април 2013 г.,
Интер Експо Център - София
www.furnitureexpo.bg
www.technomebel.bg

Общи събрания днес
  Пътинженеринг АД - Плевен
Русе специални превози АД - Русе
Традел АД - Провадия
Мехатроника АД - Габрово
Автобусни превози АД - Плевен
Водоканалпроект - Металпроект Инженеринг АД - София
Технострой Ин АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Текущата и капиталовата сметка на България е отрицателна и възлиза на 352.4 млн. евро за февруари 2013 г. На годишна база дефицитът леко се увеличава. За сравнение през феврураи 2012 г. е отчетено отрицателно салдо от 348.4 млн. евро, съобщава БНБ. За периода януари – февруари 2013 г. текущата и капиталовата сметка е отрицателна и възлиза на 372.6 млн. евро (0.9% от БВП) при дефицит от 598.1 млн. евро (1.5% от БВП) за същия период на 2012 г. Само за февруари 2013 г. текущата сметка е отрицателна и възлиза на 356.7 млн. евро при дефицит от 353 млн. евро през втория месец на миналата година. 

Източник: Econ.bg

Международният валутен фонд (МВФ) занижи очакванията си за икономическия растеж на България през настоящата година. Според актуалната прогноза на фонда брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще нарасне с 1,2%, а не с 1,5%, както смяташе институцията след приключването на редовната й есенна мисия у нас. Новата оценка на МВФ вече е по-близко до очакванията на финансовото министерство, което наскоро занижи прогнозата си за растежа до 1%, но е по-песимистична в сравнение с прогнозите на Европейската комисия (ЕК), Световната банка (СБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и спрямо заложеното в бюджета за тази година. За 2014 г. обаче МВФ очаква икономическият растеж у нас да се ускори до 2,3%. 

Източник: Investor.bg

Дружества
Посредническа дейност по операции с недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Форт Нокс ООД - София   10 684  
  2   Галакси пропърти груп ООД - Пловдив   8 288  
  3   Радис Груп АД - Пловдив   3 150  
  4   Топ 99 ДДГ ООД - Несебър   2 985  
  5   Сентръл Техно Пропъртис ЕАД - София   871  
  6   Еуротерра България АД - София   699  
  7   Ханза Имобилиен ООД - София   601  
  8   Колиърс Интернешънъл ЕООД - София   508  
  9   Феърплей Пропъртис Мениджмънт ЕООД - София   503  
  10   Арена-ди-Сердика ЕАД - София   331  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 16.04.2013
  Обща стойност (BGN): 599 995.53  
Брой търгувани компании: 47
Premium 109 740.19
Standard 476 454.05
АДСИЦ 13 801.28
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали -46.15 %
Топливо АД - София 7.47 %
BaSE - Акции: 3 529 807.21
BaSE - АДСИЦ: 44 800.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

От 1 април 2013 г. Петър Стоилов е новият Регионален бизнес мениджър на Nestlе PURINA PetCare и като такъв ще ръководи дейностите на бизнес „Храни за домашни любимци" за шест балкански страни: България, Сърбия, Черна гора, Албания, Македония и Косово. 

Източник: Фирмена информация

Турската компания за производство на какаов ликьор и какао на прах Altinmarka ("Алтънмарка") е купила бившата фабрика за преработка на вълна в Първомай. Сделката е приключила в края на февруари, а продавач е френската компания ADF. Продажбата е сред най-значимите на пазара на индустриални площи, който през последните години не блестеше с висока активност. В доклада си за тримесечието консултантската компания Forton International също отбелязва транзакцията като най-значимата за периода. Според него сделка с подобен мащаб през последните месеци е тази, при която гръцката компания за производство на елементи за соларни системи Nobel Xilinakis нае фабрика с площ 22.5 хил. кв.м на италианската група "Миролио" в Елин Пелин. Турската компания е придобила фабриката с разгъната застроена площ 22 хил. кв.м заедно с прилежащия терен. 

Източник: Капитал

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация, изразяваща се в придобиване на самостоятелен контрол от страна на „ХЪС" ООД, гр. Пловдив, върху „Металснаб България" АД, гр. София. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението. Сделката ще окаже въздействие върху пазара на дистрибуция и търговия с стоманени продукти и изделия от тях основно на територията на България. Анализът на КЗК показва, че общият дял на участниците не надхвърля 15 % при продажбата на стоманени продукти, като пазарът е динамичен, с лесно преодолими бариери, свързани основно с наличието на финансови ресурси за започване на дейността - наемане или придобиване на складови бази и закупуване на продуктите.

Източник: Money.bg

Турция свали забраната за внос на млечни продукти от България. След 16 години, през които на практика фирмите от хранителната индустрия не можеха да изнасят млечни продукти и яйца за Турция, от земеделското министерство съобщиха, че е постигнато споразумение той да бъде възстановен. Става дума за експорт на млечни продукти от краве, овче, козе и биволско мляко, както и за яйца, като за целта ще се издават специални сертификати.

Източник: Капитал

Неуредени финансови взаимоотношения станаха причина ползватели на земеделски земи край Силистра да блокират с трактори изкопните работи за изграждане на преносния газопровод Добрич - Силистра. Инвеститор на проекта е държавното дружество „Булгартрансгаз", което трябва да заплати на земеделските производители обезщетения за унищожената реколта при изкопните работи по трасето на газопровода. Работата по изграждането на газопровода започна в началото на март, с уверението, че са преодолени всички пречки за реализацията на проекта. Италианската фирма изпълнител вече е прокопала няколко километра от трасето, като е унищожила декари с рапица и пшеница. Затова стопаните на нивите бойкотираха изкопните работи. По предварителни разчети 80-километровият газопровод Добрич - Силистра трябва да бъде готов до края на годината. Проектът е на стойност 9 214 000 евро.

Източник: Новините.bg       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност
Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

BUSINESSEUROPE приветства решението на ЕП да отхвърли промяната на сроковете за търговия с СО2

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

Семинари в две части по измененията в Закона за акцизни и данъчни складове и Правилника за прилагането му – 24 април 2013 г.

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

БСК стартира безплатни обучения по дигитални компетенции в рамките на проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”. Обученията ще се проведат в периода 16 април – 30 юни 2013 г. в градовете София, Велико Търново и Стара Загора.

Безплатни обучения по
дигитални компетенции
БСК стартира безплатни обучения по дигитални компетенции в рамките на проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.
Целеви групи на обученията - служители в 200 пилотни предприятия по проекта, представители на партньорите по проекта - КНСБ и „Подкрепа”, служители в държавната администрация, учащи и др. (В обученията не могат да участват безработни лица).
Обученията са предназначени за всички, които имат базови компютърни умения, но биха искали да ги усъвършенстват или да се запознаят с новите версии на операционната система Windows 7, както и с версия 2010 на MS Office.
Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на четири дни в градовете София, Стара Загора и Велико Търново.
График на обученията в София – стартови дати: 16.04.2013; 23.04.2013; 07.05.2013; 14.05.2013; 28.05.2013; 04.06.2013; 11.06.2013; 25.06.2013 г.
График на обученията във Велико Търново – стартови дати: 23.04.2013; 20.05.2013; 04.06.2013; 11.06.2013
График на обученията в Стара Загора – стартови дати: уточняват се.

За справки и записвания:
Теодора Борисова, тел. 02 981 03 26
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route
- 1 юни 2013 - съботно-неделен
 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 12, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

В драматичен вот в Страсбург преди малко Европейският парламент отхвърли законодателна промяна, която би довела доо ново поскъпване на тока, както и на редица стоки и услуги. Намаляването на търгуваните квоти за въглеродни емисии би повишило цените им, а заедно с това и себестойността на производството на ток и на енергоемки продукти. За това съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин, който гласува против предложението. Европейският парламент бламира с 343 гласа намерението на Европейската комисия да оттегли квоти от пазара и да ги да ги отложи към 2020 г., за да повиши цените на въглеродните емисии и така да върне привлекателността на инвестициите в нисковъглеродни производства. В критичен вот предложението беше спряно с 343 на 300 гласа. Цените на квотите се сринаха заради намаляването на промишленото производство в ЕС в резултат на продължаващата икономическа криза.

Източник: BBC

Америка

Концерните General Motors и Ford подписаха споразумение за съвместна разработка на 9 и 10-степенни скоростни кутии, съобщи The Detroit News. Това е третото подобно сътрудничество за двата автомобилни производителя за последните 10 години. По думите на представители на концерните сегашната договорка ще им позволи да спестят десетки милиони долари за разработка на трансмисии и извеждането на готовата продукция на световните пазари. Новите скоростни кутии ще се поставят предимно на глобалните модели на двата концерна. Кои точно модели ще получат новите трансмисии засега не съобщава. От General Motors и Ford уточняват, че те ще се поставят както на леки автомобили, така и на кросовъри. Все пак стана ясно, че 9-степенните скоростни кутии ще са за модели с предно предаване на двата производителя, а 10-степенните за тези със задно задвижване. Очаква се разработката да отнеме на Ford и GM около 4 години.

Източник: CNN

Азия

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service потвърди кредитния рейтинг на Китай, но понижи перспективата пред него до „стабилна“ от „положителна“ заради опасения за финансовата стабилност на страната. Информационната агенция припомня, че миналата седмица Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Китай в местна валута от АА- до А+ с положителна перспектива също заради рисковете за финансовата стабилност на страната. „Прогресът при намаляването на латентните рискове е малък, включително при повишаването на прозрачността на държавните задължения, както и бързото обуздаване на ръста на кредитирането“, посочват от Moody's. В доклада на агенцията пише още, че са необходими допълнителни реформи, за да се предотврати засилването на натиска, който увеличава рисковете от „твърдо приземяване“ на китайската икономика.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
16.04.2013
Dow Jones Industrial
14 756.78 (157.58)
Nasdaq Composite
3 264.63 (48.14)
Стокови борси
16.04.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)88.72
Heating oil ($US/gal.)2.8100
Natural gas ($US/mmbtu)4.1600
Unleaded gas ($US/gal.)2.7800
Gold ($US/Troy Oz.)1 387.40
Silver ($US/Troy Oz.)23.63
Platinum ($US/Troy Oz.)1 450.60
Hogs (cents/lb.)89.02
Live cattle (cents/lb.)120.45

       Опознай България

Кабилски манастир Рождество на Пресвета Богородица

Манастирът Рождество на Пресвета Богородица се намира недалеч от археологическия резерват Кабиле на 6 км от град Ямбол. През късната античност (4–5 в.) Кабиле е бил голям религиозен център, а на около 1 км от настоящия резерват е имало манастир по времето на Император Константин Велики. Според легендата Царица Елена пращала често хора да й носят вода от целебния извор. По-късно манастирът става женски православен и е обитаван до падането на България под Османско робство в края на 14 в. Въпреки че манастирът е разрушен, споменът за магическия извор се предава от поколение на поколение. През 1918 г. възрастна жена от Сливен открила извора след пророчески сън. Там щедри хора построили малък параклис, около който постепенно се издигнал манастир. Строителството на манастира започнало през 1919 г. и продължило до 1944 г. Манастирът понастоящем е женски, а храмовият празник на 8-ми септември привлича много богомолци. Повечето посетители са водени от вярата, че аязмото на манастира ще им донесе здраве и дълголетие.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.04.2013
Българска версия: 25876, Английска версия: 3077

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999