Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 16 април 2013 г., брой 3445
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(16.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29315
USD/BGN   1.49517
CHF/BGN   1.61013
EUR/USD   1.3081*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Изложения
Светът на мебелите

и Техномебел
23 до 27 април 2013 г.,
Интер Експо Център - София
www.furnitureexpo.bg
www.technomebel.bg

Общи събрания днес
  Корабоимпекс АД - Варна
Слатина АД - Самоков
Транспорт Гарант АД - Велико Търново
Хемус автотранспорт АД - Габрово
Химимпорт Фарма АД - София
Наш дом - България холдинг АД - София
ЕА АД - Плевен
Софийска стокова борса АД - София
Астарта 21 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Обявените в несъстоятелност фирми в България се увеличават от началото на кризата, като по-чувствителен ръст е имало през миналата и в първите три месеца на тази година. Данни от Агенцията по вписванията показват, че за миналата година над 600 фирми са били обявени в несъстоятелност, още приблизително толкова е броят на дружествата, които имат решение за откриване на производство. В сравнение с 2008 г., когато икономиката беше в пика си, увеличението е повече от двойно, но от бизнеса коментират, че има много фирми, особено от по-малките, които просто са спрели работа, а официално не са обявени в несъстоятелност. Причината е, че минаването през фалит е много бавно. В страната активните фирми са около 300 хил. и въпреки че хиляди спират да работят всяка година, само стотици стигат до процедура по несъстоятелност. 

Източник: Капитал

Средно по 18,8 млн. лева на ден са харчили държавата и общините чрез обществени поръчки от началото на годината досега. Това показва статистиката на Агенцията по обществените поръчки (АОП). Сумата е с около 2 млн. лева повече спрямо 2012 г., когато в продължение на 12 месеца ведомствата са изразходвали средно по 16,3 млн. лева на ден. От 1 януари досега държавата и общините са сключили 5571 договора на обща стойност 2,78 млрд. лева. Най-много пари се падат на строителството, следвано от доставките и услугите. За сравнение през цялата 2012 г. са сключени договори за 5,8 млрд. лева, показват данните.

Източник: Труд

Ведомствените бензиностанции могат да не купуват и да не монтират нивомерни системи, гласят последните промени в Закона за ДДС. Всяко лице, което използва ведомствената си бензиностанция само за зареждане на собствените си превозни средства, машини и съоръжения, не продава гориво и извършва плащанията си към доставчици на гориво само по банков път, може да не въвежда в употреба електронна фискална система с нивомери, обясниха от НАП. Вместо това от началото на месец май 2013 г. фирмите ще са длъжни да изпращат информация за доставчика и доставените количества гориво по електронен път чрез сайта на НАП. Също така от 1 май 2013 г. всяко данъчно задължено лице или получател по доставка на течни горива ще трябва да подава данни за доставката и движението на количествата горива, както и промяната в тях.

Източник: Стандарт

Приватизация

Израелската Telemania, която в началото на февруари подписа споразумение за приватизацията на "Топлофикация - Шумен", е потвърдила в края на март пред местната община, че не се отказва от сделката, но иска да получи потвърждение от централните власти каква ще бъде политиката на правителствата занапред по отношение на изкупуването на електроенергията, произвеждана от топлофикациите, съобщиха от общината. В момента тази енергия се изкупува задължително от НЕК по преференциални цени, като във фактурите за ток формира така наречената добавка за кафява енергия. След масовите протести от началото на годината заради високите сметки за електроенергия обаче бяха обсъждани различни варианти, някои от които включваха отпадането на тази добавка от сметките.

Източник: Капитал

Дружества
Ресторанти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Сънфууд България ЕООД - София   34 126  
  2   Ефект 3 ООД - София   33 226  
  3   Самекс ЕООД - София   5 729  
  4   Левента ООД - Русе   4 868  
  5   Либърти Фуд Сървисис ЕООД - София   4 037  
  6   Глория Палас ООД - София   3 865  
  7   Делтатур ООД - Созопол   3 080  
  8   АмРест ЕООД - София   2 487  
  9   Арт 2000 ООД - София   2 222  
  10   Хепи ЕАД - Варна   2 152  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 15.04.2013
  Обща стойност (BGN): 59 207 233.53  
Брой търгувани компании: 46
Premium 314 907.13
Standard 58 614 266.39
АДСИЦ 31 082.35
Облигации 246 977.65
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Пътища АД - София 20.69 %
Холдинг Варна АД - Варна -14.65 %
BaSE - Акции: 1 786 555.01

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Двама от изпълнителните директори на "Търговска банка Д" (преди Демирбанк) , единият от които е бил и председател на управителния съвет, са освободени от заеманите от тях постове от началото на април. Това са Радка Никодимова и Пламен Петров, който освен изпълнителен директор е бил и председател на УС. Според двама независими един от друг източници от банката е освободен и финансистът Стоян Александров. Той заема поста председател на надзорния съвет на кредитната институция. В момента в управителния съвет на Д банк в Търговския регистър като изпълнителни директори са посочени Ангел Геков и Гергана Беремска-Караджова, която до началото на този месец беше само член на оперативния мениджмънт.

Източник: Капитал

“Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) е прекратил процедурата по търсене на банка, която да предостави нов заем до 250 млн. евро за погасяване на дълга на “Националната електрическа компания“ (НЕК) от 195 млн. евро към банки, водени от френската БНП-Париба. Остатъкът от заема бе нужен на БЕХ, за да финансира инвестиционни проекти и за корпоративни цели. Кредит от 250 млн. евро бе взет през 2007 г. за подготовката на проекта за строеж на АЕЦ “Белене“, но по-голямата част от него бе похарчена всъщност за строежа на хидровъзела “Цанков камък“ и за текущи плащания на НЕК. Главницата трябваше да бъде погасена с еднократна вноска през май 2012 г., но тогава електрическата компания плати само 55 млн. евро към една от банките във финансовия синдикат чрез отпуснат й от БЕХ вътрешен заем. Остатъкът от 195 млн. евро бе разсрочен за 10 май тази година.

Източник: Медия Пул

Амфитеатър с формата на охлюв е част от туристическите атракции, които ще привличат туристи край пещера Леденика. Той ще побира 300 зрители и ще им предлага представления на височина 830 метра. Развлекателният център, описван на места като "най-любопитното подземно вариете в Европа", ще съдържа и фигури на известни герои от приказките, както и спортни съоръжения.  Проектът е по европейската програма "Регионално развитие" и бе спечелен от община Враца. Стойността му е над 1.8 млн. лв., а изпълнител е консорциумът "Сдружение Враца - Леденика". В него участват строителните компании "Опал 94" АД, "Корект" ООД, "Строителна компания" ООД, "Мистрал - ТСС - Стоянова, Стоянов" СД и "Ситистрой - 2000" ООД. Компанията "Синко - инженеринг" пък трябва да изпълнява строителен надзор над обектите, върху които се работи.

Източник: Сега

Частен съдебен изпълнител е обявил за продажба чрез търг летище “Кълвача” край казанлъшкото село Овощник. То е част от бивша база на военно-въздушните ни сили и е купено от “Воинтех” през 2007 година от старозагорския бизнесмен Стойчо Кълвачев.Плановете на собственика били да се направят нови писти и център за обслужване на полетите, но кризата ударила бизнесмена и той обявил фалит. Сега обектът е на тезгяха заради дългове към една от банките у нас. Летището е едно от 25-те действащи летища в страната.

Да бъдат изградени два ветропарка по хребетите на Боснешкия рид в подножието на Витоша и Голо бърдо, предвижда инвестиционно предложение, което бе обсъдено публично в Перник. Ветропарк "Орисол 1" ще преминава малко над 1 км от защитения природен парк "Витоша" край село Боснек, през землището на несъществуващото вече село Крапец, Долна Диканя, Радомир и ще се включва в мрежата в подстанция "Червена могила", обясни експертът Георги Загоров. Ще бъдат монтирани 21 перки. "Орисол 1" ще преминава недалеч от никалната пещера "Духлата", защитена местност Белите кладенци, резервата "Острица", който е един от най-старите у нас, както и от находище на муховидна пчелица. Вторият ветропарк "Орисол 2" се предлага да бъде разположен в землищата на Перник и Батановци. Там ще бъдат поставени 18 перки.

Източник: Дума       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност
Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Семинар: Новото при REACH, CLP. Споделяне на добри практики, енергийна ефективност и зелена икономика – 16 април 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

Семинари в две части по измененията в Закона за акцизни и данъчни складове и Правилника за прилагането му – 24 април 2013 г.

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

БСК стартира безплатни обучения по дигитални компетенции в рамките на проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”. Обученията ще се проведат в периода 16 април – 30 юни 2013 г. в градовете София, Велико Търново и Стара Загора.

Безплатни обучения по
дигитални компетенции
БСК стартира безплатни обучения по дигитални компетенции в рамките на проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.
Целеви групи на обученията - служители в 200 пилотни предприятия по проекта, представители на партньорите по проекта - КНСБ и „Подкрепа”, служители в държавната администрация, учащи и др. (В обученията не могат да участват безработни лица).
Обученията са предназначени за всички, които имат базови компютърни умения, но биха искали да ги усъвършенстват или да се запознаят с новите версии на операционната система Windows 7, както и с версия 2010 на MS Office.
Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на четири дни в градовете София, Стара Загора и Велико Търново.
График на обученията в София – стартови дати: 16.04.2013; 23.04.2013; 07.05.2013; 14.05.2013; 28.05.2013; 04.06.2013; 11.06.2013; 25.06.2013 г.
График на обученията във Велико Търново – стартови дати: 23.04.2013; 20.05.2013; 04.06.2013; 11.06.2013
График на обученията в Стара Загора – стартови дати: уточняват се.

За справки и записвания:
Теодора Борисова, тел. 02 981 03 26
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 27 април 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route
- 1 юни 2013 - съботно-неделен
 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 12, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Кипър ще предложи гражданство на вложителите в банковата си система, които най-силно пострадаха след нуждата от преструктуриране на двете основни финансови институции. Това заяви президентът на страната Никос Анастасиадис. Тези, които са притежавали депозити в кипърски банки до 15 март тази година, и сега са понесли над три милиона евро загуби, могат да подадат заявления за получаване на кипърско гражданство, каза държавният глава на Кипър. Той поясни още, че данъчни облекчения ще има и за чуждестранни компании, които решат да останат на острова. Това се отнася и за компании, които в близко време смятат да открият свои представителства в тази страна на еврозоната.

Източник: BBC

Америка

Американският банков гигант Citigroup отчете 30-процентно увеличение на нетните си доходи през първото тримесечие на годината благодарение на по-високите приходи и по-ниските кредитни загуби. Компанията регистрира чисти доходи от 3,8 млрд. долара при приходи от 20,5 млрд. през периода януари-март 2013. През същото тримесечие година по-рано банковият колос се радваше на 2,9 млрд. долара при приходи от 19,4 млрд. Основен двигател на печалбата бяха по-ниските кредитни загуби, обясни банката в комюнике. "През въпросното тримесечие извлякохме ползи от силните сезонни резултати на пазарите, устойчивата инерция в инвестиционното банкиране, продължителния растеж на заемите и депозитите на годишна база и все по-благоприятната кредитна среда", допълни изпълнителният директор на Citigroup Майкъл Корбат.

Източник: AFP

Азия

Икономическият ръст на Китай се е забавил неочаквано през първото тримесечие на 2013 г. След измерените 7.9% увеличение на брутния вътрешен продукт в края на миналата година между януари и март китайската икономика е нараснала със 7.7%, показват официалните данни. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ускоряване на икономическия ръст до 8%. На фона на все още слабото възстановяване на американската икономика и проблемите в еврозоната разочароващите данни може да сложат сянка върху перспективите за финансовите пазари. Това се вижда и от представянето на азиатските борси днес, като повечето индекси в региона губят позиции. Мнозина инвеститори очакваха по-висок ръст заради мерките за увеличаване на ликвидността в икономиката и ръста на износа в началото на годината.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
15.04.2013
Dow Jones Industrial
14 599.20 (-265.86)
Nasdaq Composite
3 216.49 (-78.46)
Стокови борси
15.04.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)88.71
Heating oil ($US/gal.)2.8300
Natural gas ($US/mmbtu)4.1400
Unleaded gas ($US/gal.)2.7600
Gold ($US/Troy Oz.)1 361.10
Silver ($US/Troy Oz.)23.36
Platinum ($US/Troy Oz.)1 424.80
Hogs (cents/lb.)88.60
Live cattle (cents/lb.)119.82

       Опознай България

Марянски манастир Свето преображение Господне

Марянският манастир Свето преображение Господне се намира на около 4 км от град Елена, Великотърновска област. Манастир тук е имало още през 8 – 9 век., за което говорят намерените шест броя капители от теодосиеви колони, от които четири се намират в Националния исторически музей – София, а две са съхранени в манастира. Сегашната църква е построена през 1835 година. По време на изкопните работи са намерени основи на стар християнски православен храм, а в олтара на този храм мраморен саркофаг, в който са открити останки от скелет с Евангелие и корона. Според някои изследователи най-вероятно това е гробът на цар Борис. Според друго предание царица Мара – сестра на цар Иван Шишман, заминавайки за Константинопол, за да стане жена на султан Мурад, е останала в манастира и след смъртта на султана отново се е върнала по тези места. Може би и затова селото се казва Марян, носещо името на царицата. Сегашният манастир е действащ от 1992 година. В храма, който е един от най-големите и красиви в Еленска духовна околия могат да се видят икони, рисувани от старите майстори на Тревненската школа.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.04.2013
Българска версия: 25875, Английска версия: 3078

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999