Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 10 април 2013 г., брой 3441
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(10.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29625
USD/BGN   1.49987
CHF/BGN   1.60314
EUR/USD   1.3040*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  
Изложения
Светът на мебелите

и Техномебел
23 до 27 април 2013 г.,
Интер Експо Център - София
Най-доброто от света на мебелите и дървообработването.
Безплатни консултации
от водещи български дизайнери за интериорен и продуктов дизайн.
Детско дизайнерско
студио на г-жа Череша.
Избор на
МЕБЕЛ НА ГОДИНАТА 2013
www.furnitureexpo.bg
www.technomebel.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Еко 99 АД - Плевен
Климатинженеринг 21 АД - София
Красикапласт АД - Асеновград
Странджа Автотранспорт АД - Царево
Булфудс АД - София
А.В. Билдингс АД - София
Еф Би Ти АД - София
Джи Пи Ей Груп АД - София
Фериботен комплекс АД - София
Хибридни интегрални схеми АД - София
Институт по микроелектроника-97 АД - София
Хибридна микроелектроника АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Размерът на средния осигурителен доход за страната за февруари 2013 г. е 628,85 лв. , съобщава НОИ. Размерът на средния осигурителен доход намалява за втори пореден месец. За януари тази година той е в размер на 634,55 лв., а за декември 2012 г.е в рамките на 661,75 лв Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 март 2012 г. до 28 февруари 2013 г. е 623,40 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец март 2013 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

Източник: Econ.bg

Търговският дефицит на България за първите два месеца на годината възлиза на 1.077 млрд. лв., съобщава НСИ. Само февруари е добавил 826.2 млн. лв. към минуса в търговското салдо. Общо внесените стоки за януари и февруари са за 7.8 млрд. лв., което е с 9.7% повече, спрямо същия период на миналата година. Износът ни е за 6.7 млрд. лв., което е подобрение с 18.4% спрямо същия период на предходната година. Данните конкретно за февруари показват внос за 4.1 млрд. лв. и износ за 3.2 млрд. лв. През последните кризисни години българските производители успяват да пренасочат износа си от клиенти в страни в Европейския съюз към контрагенти в трети страни, за да избегнат негативния ефект на дълговата криза на стария континент. 

Източник: Дарик радио

Концесии

Столичната община вече има готовност при подкрепа от общинския съвет да обяви процедура за избор на концесионер за изграждането на "Градски СПА комплекс на гр. Банкя" за срок от 35 години. Освен да реконструира старата баня, която е паметник на културата, и да я превърне в съвременен СПА център, от инвеститора се очаква да изгради и луксозен СПА хотел. В замяна на това на бъдещия стопанин на територията ще бъдат предложени повече от изгодни финансови условия - той ще може да ползва гратисен период без концесионна такса за периода до възвръщане на инвестицията, който обаче не може да надхвърля 15 години. За останалите 20 години от концесията пък финансовият му ангажимент към общината трябва да бъде най-малко 200 хил. лв. годишно.

Източник: Капитал

Дружества
Производство на други машини със специално предназначение
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Атоменергоремонт ЕАД - Козлодуй   32 646  
  2   Атлас Копко Лифтън ЕООД - Русе   30 915  
  3   Ремотекс Раднево ЕАД - Раднево   29 302  
  4   ПИМ ООД - Хасково   26 831  
  5   Хранинвест Хранмашкомплект АД - Стара Загора   21 345  
  6   Индекс 6 ООД - Пловдив   20 864  
  7   ИПО ООД - София   19 552  
  8   Биомашиностроене АД - Пловдив   15 842  
  9   Донидо Машин Индъстри АД - Хасково   14 723  
  10   Биомашиностроене интернешънъл АД - Пловдив   8 760  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 09.04.2013
  Обща стойност (BGN): 2 869 639.40  
Брой търгувани компании: 46
Premium 1 567 726.95
Standard 635 017.39
АДСИЦ 174 247.07
Облигации 492 648.00
Най-голяма промяна в цените
Унифарм АД - София 11.11 %
Еврохолд България АД - София -4.95 %
BaSE - Акции: 189 076.20

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Център с високотехнологични лаборатории за производство на нови продукти ще бъде изграден на територията на община Божурище в непосредствена близост до София. Десет български фирми подписаха меморандум за сътрудничество заедно със Софийския и Техническия университет.  Десетте компании са подали заявки за над 680 стажантски места, които ще бъдат отворени, след като бъде изграден центърът. Десетте компании, които участват в новия технологичен парк до момента са "Неона", "Арк метрология", "Иновас", "Амет", "Ацом", "Волаком", "Милара", "Гига електроникс", "Верита" и "Оптикс". Почти всички работят основно за износ и за външния пазар.

Източник: 24 часа

Фирмата "К енд К електроникс" ЕАД печели обществената поръчка за доставка на копирна техника обявена от Министерският съвет заради изборите. При условие за най-ниска цена фирмата е предложила оферта за 1 045 400 лв. за доставката на 12 300 копирни устройства, което означава 85 лв. за брой заедно с консумативите. С принтерите секционните избирателни комисии ще отпечатват протоколите на предсрочните парламентарни избори на 12 май. Три фирми подадоха оферти, но само две отговориха на поставените ценови условия. Втората оферта е за цена на устройство от 121 лв. От края на миналата година мажоритарен собственик на "К енд К Електроникс" е регистрираната в Лихтенщайн компания Domtech Holding.

Източник: Дневник

"Кълвача газ" беше обявен в несъстоятелност от Разградския окръжен съд. Компанията, която е регистрирана в град Кубрат и е част от групата "Кълвача" на Стойчо Кълвачев, доскоро разполагаше с верига от газстанции и държеше около 12% от продажбите на пропан-бутан в страната, а в последната класация "К100" заемаше 19-о място в сектора с 91.3 млн. лв. приходи от продажби за 2011 г. Заради неизплатени доставки две чуждестранни компании са завели иск, а съдът е постановил с едно и също решение от средата на март както откриване на производство, така и обявяване на дружеството в несъстоятелност.  Междувременно още едно предприятие от групата пое по пътя на разпродажбата. След като преди малко повече от месец частен съдебен изпълнител предложи за продан железопътни вагони на "Кълвача енергия", сега на търг са обявени сградите и земята на "СК Индустриални имоти" в Стара Загора (завод "Кълвач").

Източник: Капитал

Строителният бранш все още има проблем със забавеното изплащане на средствата по инфраструктурните проекти от страна на общините, заяви Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. През последната година тези задължения се движат в рамките на 180-200 милиона лева. По думите му в последните години 80% от строителната продукция се дължи на обществените поръчки. От тях близо 90% са с европейско финансиране. През последните две години основно работата е съсредоточена в строежа и довършването на автомагистралите, както и в изграждането на т. нар. водни цикли. Освен довършването на АМ "Струма" и изграждането на пътя София-Калотина сред другите големи строителни проекти, предвидени за тази година, са дейностите по АМ "Хемус" и АМ "Марица". От бранша се надяват, че до края на лято 2013 г. ще бъде напълно завършена АМ "Тракия".

Източник: Дума

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между две румънски предприятия с дъщерни дружества в България. Разрешението на регулатора е EXPUR S.A., Румъния да придобие контрол върху активи на Cargil Oils S.A., Румъния. Концентрацията ще засегне пазарите на продажба на рафинирано слънчогледово олио и шрот от слънчогледово семе на територията на България чрез дъщерни дружества на "Каргил" групата в България – "Каргил България" ЕООД, "Провими Несебър" АД и "Провими Ситово" ЕАД. От КЗК са установили, че в този случаи е налице хоризонтално припокриване между дейностите на засегнатите предприятия при продажбите на рафинирано слънчогледово олио и слънчогледов шрот и че в резултат на сделката няма да възникнат "значими правни и/или икономически ограничения за навлизане на нови участници на съответните пазари в България".

Източник: Дневник       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност
Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Информационна система на БСК доближава образователните стандарти до изискванията на бизнеса

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Семинар: ИНТРАСТАТ – изменения в нормативната уредба, методологически указания и специфични казуси – 2013 г.

Семинар „Прилагане изискванията на Наредбата за управление на строителни отпадъци и влагане на рециклирани строителни материали.”

ОБЯВА: Българската стопанска камара обявява открит избор с предмет: "Разработване и апробиране на инструменти за оценка на компетенции" – срок за подаване на оферта: 15 април 2013 г., 17.00 часа.

Семинар: Новото при REACH, CLP. Споделяне на добри практики, енергийна ефективност и зелена икономика – 16 април 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

Семинари в две части по измененията в Закона за акцизни и данъчни складове и Правилника за прилагането му – 24 април 2013 г.

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Google отново бе нападнат с жалби за нарушаване на конкуренцията в Европа. Освен разследването на ЕС за това, дали концернът не злоупотребява със своята доминация на пазара на търсене и засиления контрол над правилата за лични данни на потребителите, сега компанията трябва да се страхува и заради Android и приложенията за нея. Широка коалиция от технологични компании подаде жалба срещу американския концерн в Европейския съд. 17-членната коалиция, която се подвизава под наименованието "Fairsearch.org", твърди, че интернет гигантът използва "измамни практики с цел изключване на свободната конкуренция на мобилния пазар". Организацията, в която членуват компании като Microsoft, Nokia, Oracle, TripAdvisor и Expedia, се оплаква от факта, че Google предоставя операционната си система Android безплатно на потребителите, но след това, ако същите потребители поискат да използват услуги, като карти, гледане на видео в YouTube или купуване на приложения от Google Play, трябва да се регистрират и за всички останали услуги на компанията.

Източник: Ройтерс

Америка

Канадското правителство търси различни пътища да помогне на местната компания BlackBerry, един от големите производители на смартфони, да подобри бизнес показателите си.Експортната агенция на Канада (EDC) ще даде на оператора Telefonica кредит в размер на 200 млн. долара за покупката на мобилни устройства и услуги от BlackBerry, съобщиха медиите в страната. Telefonica е един от най-големите телекомуникационни оператори в света с над 315 млн. абонати по целия свят. EDC и Telefonica си партнираха също през 2006 и 2012 година, за да подпомогнат бизнеса на BlackBerry.По-рано тази година американската компания Brightstar поръча 1 милион от флагманските смартфони под управление на BlackBerry 10. Сделката се счита за най-голямата в историята на канадския производител.През четвъртото тримесечие на 2012 г. BlackBerry продаде 7,3 млн. смартфона със собствената си марка, спрямо 13,2 млн. броя година по-рано. Пазарът се доминира от Android устройствата, от които за същия период са продадени 144,7 млн. броя, по данни на Gartner.

Източник: Associated Press

Азия

Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Китай в местна валута, предупреждавайки за рискове от бързия ръст на кредитите, отпускани както от банките, така и от небанкови институции. Рейтингът е понижен от АА- до А+, като му е поставена положителна перспектива. От Fitch запазиха китайския рейтинг в чужда валута без промяна на ниво А+ с обосновката, че той е подкрепен добре от солидните валутни резерви на страната, които бяха на стойност 3,387 трлн. долара към края на 2012 г. „Рисковете за финансовата стабилност на Китай са нараснали“, се отбелязва в съобщението на агенцията. Размерът на банковите кредити, отпуснати на частния сектор в страната, е достигнал 135,7% от китайския брутен вътрешен продукт, което е най-високото ниво за икономика с развиващ се пазар, която Fitch оценява, се добавя в документа. Нещо повече, общият обем на кредитите, включително различните форми на „сенчесто банкиране“, може да са достигнали 198 от китайския БВП, поясняват от агенцията.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
09.04.2013
Dow Jones Industrial
14 673.46 (59.98)
Nasdaq Composite
3 237.86 (15.61)
Стокови борси
09.04.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.20
Heating oil ($US/gal.)2.9600
Natural gas ($US/mmbtu)4.0200
Unleaded gas ($US/gal.)2.9400
Gold ($US/Troy Oz.)1 586.70
Silver ($US/Troy Oz.)27.88
Platinum ($US/Troy Oz.)1 553.10
Hogs (cents/lb.)89.85
Live cattle (cents/lb.)121.70

       Опознай България

Първият български космически полет

Първият българин, излетял в космическото пространство е Георги Иванов. Това се случва на 10 април 1979 г., а полетът трае два дни – до 12 април 1979 г. Чрез неговия полет, България се превръща в шестата нация на планетата, изпратила свой представител в Космоса. Вторият българо-руски космически полет започва на 7 юни 1988 г, когато е изведен в орбита космическия кораб “Союз-ТМ-5”. На борда на кораба е вторият български космонавт-изследовател – Александър Александров. Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. Истинското му име е Георги Какалов, но месеци преди полета на 10 април 1979 е решено, че той трябва да смени фамилното си име. На 1 март 1978 г., Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. На 10 април 1979 г., в 20 ч и 34 мин. бе изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33", с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. Те трябва да летят с кораба "Союз" към станцията "Салют". Но, когато до мястото на скачването остават около двеста метра, един от двигателите на кораба "Союз" се изключва. За първи път става толкова тежка авария, която поставя под въпрос завръщането на космонавтите на Земята. Скачването е невъзможно и с невероятни усилия екипажът е спасен. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.04.2013
Българска версия: 25879, Английска версия: 3079

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999