Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 05 април 2013 г., брой 3438
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(05.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.30790
USD/BGN   1.52585
CHF/BGN   1.60907
EUR/USD   1.2818*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  АТМ 98 АД - София
Свежест 98 АД - Разград
Холдинг Сакарци АД - Свиленград
Антола АД - Попово
Балканкар Г. Михайлов АД - Кнежа
Компания за инженеринг и развитие АД - Мездра
Вита 6 АД - Пловдив
Захарни заводи АД - Горна Оряховица
Прогрес АМ АД - Пловдив
Спортно-развлекателен комплекс-Корали АД - София
Строителни изделия АД - Хан Крум
Хънтърс ООД - София
АТМ - Център АД - София
Боруй медикъл АД - Стара Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Ускореното възстановяване на ДДС за коректни компании ще стане факт от началото на май, съобщи финансовия министър Калин Христов. Идеята да се създаде т.нар. златен регистър на изрядни данъкоплатци, които да могат да си възстановяват ДДС в рамките на 10 дни. От Националната агенция за приходите (НАП) са отсели 12 критерия, на които трябва да отговарят фирмите, за да попаднат в златния регистър.

Източник: Капитал

Спират фотоволтаици и ветропаркове заради слабото потребление и износ на ток. След като в последните седмици свръхпроизводството на ток принуди Електроенергийния системен оператор да изключи редица блокове или цели ТЕЦ-ове, а след това да намали мощността и на АЕЦ "Козлодуй", най-накрая дойде редът и на ВЕИ-тата. Централното диспечерско управление нареди на ЧЕЗ и ЕВН да ограничат изкупуването на ток от фотоволтаични и вятърни централи. Мощностите на всички електроцентрали в страната са около 12 000 мегавата, а натовареността на мрежата вчера беше около 4000 мегавата. Това наложи в Югоизточна България, където има най-много соларни паркове, производството им да бъде намалено с 40%. Ограничението важи от 10 и 17 ч и ще бъде в сила до нормализиране на ситуацията.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Дуропак Тракия АД - Пазарджик   110 016  
  2   Монди Стамболийски ЕАД - Стамболийски   104 440  
  3   Свилоцел ЕАД - Свищов   104 136  
  4   Дунапак Родина АД - Пловдив   43 509  
  5   Завод за хартия Белово АД - Белово   29 495  
  6   Унипак АД - Павликени   27 661  
  7   Костенец-ХХИ АД - Костенец   19 673  
  8   Велпа 91 АД - Стражица   15 141  
  9   Интерпред Партнер АД - Гоце Делчев   8 507  
  10   Сарс Груп Пловдив ЕООД - Пловдив   6 617  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 04.04.2013
  Обща стойност (BGN): 523 643.40  
Брой търгувани компании: 45
Premium 163 922.20
Standard 54 181.08
АДСИЦ 237 041.07
Облигации 68 499.06
Най-голяма промяна в цените
Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол -12.38 %
Енергони АД - София 9.70 %
BaSE - Акции: 1 192 259.02

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Христо Ковачки отваря нови три мини в Перник. Двете дружества на енергийния бос - "Мини открит въгледобив" и "Минна компания", искат да копаят кафяви въглища в кварталите "Стара Тева", "Цалева круша" и "Света Анна". Те са по-калорични и качествени от лигнитните и се използват за производство на топлина и ток. Инвестиционното намерение е за открити рудници, които да извадят наличните залежи от черно злато за 12 години. 300 миньори ще бъдат наети на непрекъснат режим на работа на две смени по 12 часа. Предстои отчуждаване на частните имоти за освобождаване на терените. Кюмюрът ще се вади чрез пробивно-взривни дейности. Очаква се в "Стара Тева" да бъдат изкопани около 1,5 милиона тона за пет години. Там е и най-голямото находище в града. Най-малко - за две години, ще бъдат извадени залежите в "Цалева круша".

Източник: Стандарт

Агенцията по храните ще прекрати договора с частната фирма, която извършва дезинфекцията на превозните средства на граничния пункт "Капитан Андреево, обяви директорът на агенцията Йордан Войнов. Преди дни бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че се извършва сериозна злоупотреба с държавна власт и фирмата, извършва дезинфекция на граничния пункт печели по половин милион лева месечно. Петков обяви, че ще сезира главния прокурор с искане да се проверят обстоятелствата около възлагане на обществената поръчка. Йордан Войнов сега обясни, че заради дезинфекцията Агенцията по храните е трябвало да наеме допълнителен нещатен персонал.

Източник: Класа

Активите на контролираната от Николай Банев компания в несъстоятелност "Елма" отиват на търг. За продажба са обявени сградите и поземлените имоти, без оборудването и машините. Те ще се продават отделно, а общата минимална сума за която са обявени, е 10.39 млн. лв. Троянското предприятие е в несъстоятелност от края на миналата година, след като Ловешкият окръжен съд откри процедура в края на юли 2012 г. по искане на два малки кредитора. За дата на неплатежоспособност беше определена датата 1 януари 2009 г. Предявените вземания са за 10.97 млн. лв., като голямата част са от дружества на самия Банев. Търгът за активите е обявен от плевенския синдик Мариян Нейков и ще бъде проведен на 26 април.

Източник: Капитал

НКЖИ има значителни вземания, които са в размер на почти 100 млн. лв., от БДЖ „Холдинг” и БДЖ „Товарни превози”. Това заяви Джоанна Димитрова, директор на дирекция „Финанси и управление на собствеността“ в Национална компания „Железопътна инфраструктура”(НКЖИ). „Като цяло до момента получаването на приходите е сравнително стабилно. С „БДЖ - Пътнически превози” имаме регулярни плащания, след получаване на тяхната субсидия. Имаме ограничено плащане от „Товарни превози” - не в пълния си размер, но се надяваме да започне плащането им и в пълен размер. Започнати са и действия по замяна на дълг срещу собственост, което ще облекчи състоянието на БДЖ", убедена е Димитрова.

Източник: Investor.bg

Общинските търговски дружества в град Пловдив, които допреди една година са отчитали сериозни печалби, имат много по-скромни резултати за 2012-а. Рекордьорът - Комплексен онкологичен център, е приключил годината с 650 000 лева. Предишните две години Онкодиспансерът е завършвал съответно с 2 и 3 млн. лева в плюс. Това е изключителна печалба на фона на кризата, коментира управителят на КОЦ д-р Калин Калинов. Втора градска болница - МБАЛ “Св. Пантелеймон” - също се е радвала на големи печалби. Сега сме отчели 7000 лева в повече, а за 2011-а финансовият резултат беше 147 000 лева, потвърди вчера управителят на болницата д-р Петко Недев. Първа градска болница - МБАЛ “Св. Мина”, е на загуба, както беше и Центърът за кожно-венерически заболявания. Повечето поликлиники отчитат печалба.

Източник: Марица       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
5 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

Семинар: Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане – 9 април 2013 г.

Семинар: ИНТРАСТАТ – изменения в нормативната уредба, методологически указания и специфични казуси – 2013 г.

Семинар „Прилагане изискванията на Наредбата за управление на строителни отпадъци и влагане на рециклирани строителни материали.”

ОБЯВА: Българската стопанска камара обявява открит избор с предмет: "Разработване и апробиране на инструменти за оценка на компетенции" – срок за подаване на оферта: 15 април 2013 г., 17.00 часа.

Семинар: Новото при REACH, CLP. Споделяне на добри практики, енергийна ефективност и зелена икономика – 16 април 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Служебното правителство на Италия съобщи, че ще забави гласуването на постановление за изплащане на държавни дългове за около 40 млрд. евро към бизнеса. В изявление на кабинета се посочва, че постановлението, което трябваше да бъде разгледано на заседание днес, ще бъде гласувано „в следващите дни“, но не са уточнени срокове. Икономическият министър Виторио Грили и министърът на индустрията Корадо Паседа пък са препоръчали „да бъдат направени допълнителни анализи, преди премиерът да подпише постановлението“. Няколко от парламентарно представените партии се противопоставиха на предложението за повишаване на данъка върху доходите, с което да се съберат необходимите за разплащането с компаниите средства. Подкрепата за алианса, оглавяван от Монти, е изключително ниска, и идеите му все по-трудно могат да бъдат прокарвани в парламента.

Източник: Ройтерс

Америка

Новите заявления за обезщетения при безработица в САЩ скочиха неочаквано в края на март и достигнаха най-високото си ниво от ноември насам, сочат обновените правителствени данни. Броят на заявленията – показател за темпа на съкращения в страната, се покачи на 385 хиляди през седмицата до 30 март, което е с 28 хиляди повече спрямо предходния седемдневен период, обяви министерството на труда. Третото поредно увеличение бе изненадващо. То повиши заявленията до най-високото им ниво от ноември насам. Повечето експерти очакваха броят им да варира около 345 хиляди. Въпреки това безработицата навярно ще остане непроменена – 7,7% за втори пореден месец.

Източник: AFP

Азия

Централната банка на Япония обяви, че ще започне агресивна програма на количествени облекчения* в японската икономика. Новоназначеният управител на институцията Харухико Курода започна 2-годишната си кампания за премахване на 15-годишната дефлация в третата по големина икономика в света. Централната банкова институция драматично ще увеличи предлагането на парични средства, като се опитва да стимулира икономическия растеж. Сред основните мерки, които ще бъдат предприети, е увеличаване на изкупуването на държавни облигации, включително и дългосрочни дългови ценни книжа. При лихвени проценти, близки до нулата, изкупуването на японски държавни облигации и други активи бяха основният начин на Централната банка да стимулира икономиката и да спре постоянното намаление на цените, които подкопават икономическия растеж.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
04.04.2013
Dow Jones Industrial
14 606.11 (55.76)
Nasdaq Composite
3 224.98 (6.38)
Стокови борси
04.04.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.26
Heating oil ($US/gal.)2.9600
Natural gas ($US/mmbtu)3.9500
Unleaded gas ($US/gal.)2.9000
Gold ($US/Troy Oz.)1 552.40
Silver ($US/Troy Oz.)26.77
Platinum ($US/Troy Oz.)1 517.80
Hogs (cents/lb.)92.02
Live cattle (cents/lb.)122.35

       Опознай България

Топханенски акт

Топханенският акт е българо-турска спогодба, според която Съединението на България юридически се признава международно. Отказът на Русия да признае акта на Съединението става причина за свикване на Цариградската посланическа конференция. Тя заседава в столицата на Османската империя с известно прекъсване от края на октомври 1885 г. до началото на април 1886 г. Въпреки натиска на английския представител конференцията отказва да приеме искането на Високата порта и на 5 април 1886 г. (24 март 1886 г. – стар стил) тя е заставена да подпише изработения вече проект за Българо-турската спогодба. След нея подписи слагат и представителите на Великите сили, участвали в Цариградската посланическа конференция. Топханенският акт е подписан и от българския външен министър. По силата на този акт управлението на Източна Румелия се поверява на българския княз. В замяна на това Османската империя получава Кърджалийска околия, както и 21 села по долината на р. Въча, в които живеят най-вече мохамедани. Тези села се намират в днешните общини Девин и Борино, както и в община Смолян. Така България губи 1640 км² от своите земи. Останалите членове на Берлинския договор по отношение на Източна Румелия остават непокътнати. Тъй като спогодбата е подписана в султанския дворец Топхане, тя получава известност като Топханенски акт.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.04.2013
Българска версия: 25870, Английска версия: 3081

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999