Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 04 април 2013 г., брой 3437
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(04.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.30532
USD/BGN   1.52466
CHF/BGN   1.60749
EUR/USD   1.2828*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Автостарт АД - Самоков  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Във фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) са събрани 246 млн. лв., след като всички банки са превели в срок годишните си вноски, съобщи управата на фонда. По закон банките, членове на фонда, трябва да внесат премийните си вноски до 31 март. Те са в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа. “Годишните премийни вноски за 2013 г. на банките са в размер на 246.2 млн. лв. След превеждането им средствата на фонда възлизат на 1.828 млрд. лв. Това нарежда ФГВБ сред най-добре капитализираните фондове съгласно утвърдените международни стандарти”, коментира председателят на управителния съвет на фонда Росен Николов. 

Източник: Медия Пул

Общо 29 са проектите, подготвени с помощта на Jaspers през 2012 г.  В плана за действие по JASPERS за 2012 г. в България са били включени 37 проекта. По осем от първоначално заложените не са осъществявани дейности и са отменени. Приключили са дейностите по шест проекта, а по останалите 23 ще продължат и през 2013 година. Сред проектите, по които през 2012 г. са работили българските и европейските експерти, са водният цикъл на Плевен, за осигуряване на качеството на генералните планове в Източния, в Централния и в Западния район, рехабилитацията на гарови комплекси, изграждането на Западната дъга на Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента, проектите за обходите на Габрово, Монтана, Враца, разширението на софийското метро, подготовката на проекта за технологични паркове и др. Инициативата JASPERS е инструмент за подготовка на големи инфраструктурни обекти в страните от ЕС. Тя е създадена в края на 2005 г. от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за подкрепа на подготовката на приоритетни национални проекти, за които се предвижда финансиране от структурните и кохезионния фонд на ЕС.

Източник: Investor.bg

Концесии

Нов опит за даване на концесия на Западния парк прави Столичната община. Комисията по транспорт към СОС гласува за прекратяването на досегашната процедура по предоставяне на концесията заради изтекъл срок и обяви нова. Общината ще продължи да търси кандидат за стопанисване на парка, въпреки че досега само една фирма купи и подаде документи. Това е обединение на българска компания и офшорна фирма, регистрирана на Вирджинските острови. След разглеждане на документите комисията по концесията обаче е отстранила кандидата, тъй като офертата му не е отговаряла на минималните технически и финансови изисквания.

Източник: Дума

Дружества
Производство на друго облекло и допълнения за облекло
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Дзалли ООД - Габрово   91 346  
  2   Балкантекс АД - София   48 320  
  3   Джи Ем Ти ООД - София   46 620  
  4   Пирин Текс ЕООД - Гоце Делчев   41 861  
  5   С. У. П. България ООД - Перник   36 650  
  6   Куш Мода ООД - Бургас   32 426  
  7   Пирин Текс Продакшън ЕООД - Гоце Делчев   28 484  
  8   Брилянт инвест АД - София   27 603  
  9   БТБ България АД - Русе   27 435  
  10   Балконф ЕООД - София   25 960  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 03.04.2013
  Обща стойност (BGN): 1 716 404.91  
Брой търгувани компании: 45
Premium 1 219 460.70
Standard 185 622.01
АДСИЦ 150 106.64
Облигации 142 775.59
Права 18 439.96
Най-голяма промяна в цените
Арома АД - София 34.43 %
Албена АД - Оброчище -7.78 %
BaSE - Акции: 4 730 310.81

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е разпоредил на АЕЦ „Козлодуй” да намали мощността на 5-и и 6-и блок, за да се предотврати срив на енергийната система. От преносния оператор са се мотивирали с ниското потребление и износ и голямото пълноводие, а оттам – и производство на ВЕЦ-овете. Заповедта на ЕСО е била за намаляване на мощността на 5-и блок до 750 мегавата, а на 6-и – до около 550 мегавата, потвърди обаче шефът на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Това прави общо намаление на мощността на АЕЦ със 700 MW, което ще наложи плановото спиране на 5-и блок за годишен ремонт да закъснее с 2-3 дни.

Източник: Монитор

Вчера над 100 работници, които строят магистралата от Свиленград до Капитан Андреево, спряха работа, защото не са получили заплатите си. Работниците разказват, че системно не са получавали целите си заплати за 2011 и 2012 г. Имат да вземат по 40% от заплатите си за общо 11 месеца. Отделно им се дължат и три цели заплати. Стачкуващите са категорични, че няма да се върнат на работа, ако не си получат парите. В края на 2012 г. работниците на 42 фирми отново спряха работа заради забавени 5 млн. лв. от основния изпълнител. Проблемът със забавените над 10 млн. лв. към подизпълнителите на лот 4 на "Тракия" се реши едва след като "ПСТ Холдинг" получи кредит от 40 млн. лв., въпреки че пътната агенция изплаща редовно парите за свършеното.

Източник: Сега

Частен съдебен изпълнител продава летището на Кълвача срещу 3 716 080 лв. Публичната продан е насрочена за 18 януари в Pайонния съд в Казанлък от съдия-изпълнител Кръстьо Ангелов, става ясно от обява в интернет. Летателната площадка бе приватизирана от Стойчо Кълвачев, дистрибутор на горива и собственик на бензиностанции, през 2007 г. Имотът от 343 489 кв.м се намира в местността Големите ливади край Града на розите по пътя за с. Овощник и се продава заради неплащане на договорна ипотека на "Кълвача инвестмънт" ЕАД в полза на "Юробанк И Еф Джи България". Теренът е съставен от 3 поземлени имота и 2 хангара, има ток и вода.

Български фирми - кланици или месопреработватели, са добавяли към телешкото месо и конско, без да информират потребителите. Това показват изследвания на Българската агенция по безопасност на храните, след като в колбаси на фирмите "Бони Холдинг" и "Мес-ко"-Петрич бе засечено конско месо. Изследванията са правени в акредитирана лаборатория в Берлин. В цялата партида на "Мес-ко" са засечени 7% конско, а на "Бони Холдинг" - 10%, излиза от изследваните партиди с готова продукция. Месото е намерено в саздърма, сушеница и варено-пушен колбас, на чиито етикети се твърди, че съдържат само телешко. Карловската "Бони Холдинг" е купила суровината от кланица "Братя Къртеви", а "Мес-ко" -Петрич - от кланица в Петрич.

Източник: Труд

Бившият вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков обяви, че се случва "сериозна злоупотреба с държавна власт на ГКПП "Капитан Андреево”. Той разполагал с фактура, от която става ясно, че частната фирма "Пи Еф Си” ЕООД е упълномощена да взима такса от 20 лв. за дезинфекция на всяко превозно средство, като половината от тези пари се осчетоводяват като стойност на предоставената административна услуга. Румен Петков съобщава: "В последните 24 часа са минали през този КПП 1000 коли, 600 автомобила и 500 камиона, което прави 15 000 лв. за едно денонощие и половин милион месечно. Преди месец тази процедура се извършваше от държавна структура. Фирмата "Пи Еф Си” ЕООД е регистрирана за участие за изпълнение на поръчката на 8 март, а на 12 март вече я печели, с което се убеждаваме, че тази фирма е създадена да краде".

Източник: Медия Пул       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
5 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Със 7.5% нараства минималната работна заплата в сектор „Металургия”

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

Семинар: Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане – 9 април 2013 г.

Семинар: ИНТРАСТАТ – изменения в нормативната уредба, методологически указания и специфични казуси – 2013 г.

Семинар „Прилагане изискванията на Наредбата за управление на строителни отпадъци и влагане на рециклирани строителни материали.”

ОБЯВА: Българската стопанска камара обявява открит избор с предмет: "Разработване и апробиране на инструменти за оценка на компетенции" – срок за подаване на оферта: 15 април 2013 г., 17.00 часа.

Семинар: Новото при REACH, CLP. Споделяне на добри практики, енергийна ефективност и зелена икономика – 16 април 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Ускореният растеж на износа на шотландско уиски в близкото минало започва да отчита застой, сочат данни от 2012 г. Обемът на скоча, изнесен през миналата година, е намалял с 5% до 1,19 млрд. бутилки. В стойностно изражение е налице повишение само с 1% до 4,27 млрд. паунда, което е около ¼ от износа на храни и напитки от Великобритания. Данните за миналата година идват след увеличението с 23% в стойностно изражение, отчетено през 2011 г. и от 10% за 2010 г. За последните 10 години продажбите на уиски са набъбнали с 87%. Застоят на износа през 2012 г. се дължи отчасти на изместването на предпочитанията към по-скъпите уискита - премиум бленд и сингъл малц. През изминалото десетилетие износът на сингъл малц скоч е скочил със 190% до 778 млн. паунда в стойностно изражение. Друго обяснение за по-слабите резултати за 2012 г. е острият спад на големите ключови пазари, където потребителите изпитват икономически трудности.

Източник: BBC

Америка

Американската телекомуникационна група Verizon отрече, че ще се опита да придобие британския си конкурент Vodafone. „В момента нямаме намерение да подаваме оферта за закупуване“, посочва се в изявление на концерна. Както бе споменато няколко пъти, Verizon потвърди трайния си интерес към закупуване на дела на Vodafone от 45% в съвместното дружество Verizon Wireless. До този момент обаче двете компании не успяват да постигнат съгласие. В Лондон акциите на Vodafone приключиха търговската сесия вчера с ръст от почти три на сто, след като в блог на Financial Times се подхраниха спекулациите за възможна сделка. Alphaville Verizon и AT&T работят над възможно поглъщане на британския мобилен оператор. Verizon можело да поеме 45-процентния дял на Vodafone в мобилния оператор Verizon Wireless, а AT&T да придобие бизнеса на Vodafone извън САЩ, пише авторът на блога, позовавайки се на запознати с въпроса кръгове.

Източник: Ройтерс

Азия

Американският технологичен гигант Аррle бе принуден да сведе глава и да се извини на потребителите си в Китай след продължилата няколко седмици "война" помежду им. Държавни медии в страната обвиниха Аррle в арогантност, алчност и в това, че американският технологичен производител "парадира с тежестта си". Медийната кампания в Китай акцентираше върху политиките за поправка на продукти на Аррle. Китайски сайт написа, че "недоразумения може да са довели до впечатлението, че отношението на американската компания към китайските й клиенти е арогантно". В отговор шефът на Аррle Тим Кук заяви в съобщение, че е наясно с проблема. Той обеща да подобри политиките за поправка на iPhone 4 и iPhone 4S в азиатската държава. Кук призна, че компанията му "има да учи още много неща" по отношение на действията и комуникационните си практики в Китай и че ще преосмисли част от политиките си на гаранциите на продуктите.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
03.04.2013
Dow Jones Industrial
14 550.35 (-111.66)
Nasdaq Composite
3 218.60 (-36.26)
Стокови борси
03.04.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.45
Heating oil ($US/gal.)3.0000
Natural gas ($US/mmbtu)3.9000
Unleaded gas ($US/gal.)2.9100
Gold ($US/Troy Oz.)1 553.50
Silver ($US/Troy Oz.)26.80
Platinum ($US/Troy Oz.)1 541.90
Hogs (cents/lb.)92.48
Live cattle (cents/lb.)123.20

       Опознай България

4 април – Ден на атлантическата солидарност

На 4 април България отбелязва Деня на атлантическата солидарност с издигане на флага на НАТО над сградите, в които органите на държавната власт осъществяват своите функции, както и на входните и изходните пунктове на страната. На този ден през 1949 г. във Вашингтон е подписан Североатлантическия договор. Страната се присъедини към НАТО на 29 март 2004 г., поемайки ангажимента да развива и укрепва принципите и целите на Договора и да допринася за засилване на солидарността между съюзниците за отстояване на свободата и тяхното общо наследство, основаващо се на ценностите на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.04.2013
Българска версия: 25872, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999