Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 03 април 2013 г., брой 3436
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(03.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.30940
USD/BGN   1.52323
CHF/BGN   1.60855
EUR/USD   1.2840*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Пампорово АД - Чепеларе
Транс юг АД - Петрич
София-Булгартабак АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Продължава да се увеличава нивото на младежката безработица в България. През февруари нивото й е достигало 29,1%, докато през януари е било 28,8%. Средното за ЕС ниво на безработицата сред младежите е 23,5%, а за еврозоната – 23,9%. Лидер по младежка безработица остава Гърция (58,4% през декември 2012 г.), следвана от Испания (55,7%), Португалия (38,2%) и Италия (37,8%). най-ниско е нивото на младежката безработица в Германия (7,7%), Австрия (8,9%) и Холандия (10,4%). През февруари безработицата в България като цяло е останала без промяна на ниво от 12,5% при средно ниво за целия Европейски съюз (ЕС) от 10,9% и за еврозоната – 12%. 

Източник: Investor.bg

Днес, в БСК ще бъде сключен колективен трудов договор между синдикати и представители на Българската асоциация на металургичната индустрияв. В него е договорено най-ниското възнаграждение да бъде 430 лв. и ще важи две години - през 2013 и 2014 г. Договорени са и допълнителни социални придобивки. При пенсиониране металурзите ще получават поне 1000 лв., а не както досега 500 лв. С 8,3% на час ще се увеличи допълнителното заплащане на нощния труд, като стойността му няма да може да пада под 65 стотинки. Синдикати и работодатели са се договорили и за увеличение на парите, които шефовете на компаниите плащат за храна на работниците. Безплатната храна се осигурява при специфични условия на труд. Стойността му се вдига от 4,50 лв. на 5 лв. дневно. Работодателите се задължават да се грижат за повишаване на квалификацията на работниците си чрез различни стимули. Ще бъдат създадени и съвместни групи със синдикатите, които да следят за безопасността на труда.

Концесии

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи сключването на договора за концесия на пристанищния терминал в Лом с компанията „Порт инвест“. Дружеството е собственост на „Параходство Българско речно плаване“, което пък се контролира от „Българска корабна компания“. Зад тази компания стои „Химимпорт“, отбелязват от регулатора. Част от дейността на „Химимпорт“ е извършване на морски и речен транспорт, което наложи и проверката от страна на антимонополното ведомство дали предстоящата концесия няма да наруши конкуренцията в сектора на превоза на товари.

Източник: Investor.bg

Дружества
Производство на напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България АД - София   47 237  
  2   Загорка АД - Стара Загора   16 861  
  3   Каменица АД - Пловдив   3 858  
  4   Бутилираща компания-Горна Баня ООД - София   3 588  
  5   Нова Трейд ЕООД - Съединение - Пд   3 570  
  6   Девин АД - Девин   2 343  
  7   Винекс Славянци АД - Славянци   1 576  
  8   Винпром Пещера АД - Пловдив   1 333  
  9   Загрей АД - Първомай   1 323  
  10   Телиш АД - София   944  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 02.04.2013
  Обща стойност (BGN): 8 087 519.16  
Брой търгувани компании: 60
Premium 44 493.50
Standard 302 501.98
АДСИЦ 920 389.74
Структурирани 323.78
Облигации 6 819 810.16
Най-голяма промяна в цените
Арома АД - София -30.71 %
Енергони АД - София 4.43 %
BaSE - Акции: 6 470 000.61

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Ес Ди Ай Груп (SDI) и Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс (I&G Brokers) са най-големите застрахователни брокери у нас, сочат данни на Комисията за финансов надзор. За 2012 г. двете компании са реализирали премиен приход в размер на 52.2 млн. лв. и 50.2 млн. лв., или приблизително 12.7% от съвкупния приход от регистрираните брокери в страната, равняващ се на 808.9 млн. лв. В челото са още Марш ООД и Тотал Инс с респективно 32.05 млн. лв. и 28.4 млн. лв., както и ОББ-Застрахователен брокер с 28.2 млн. лв.  Сред челните десет попадат още Евролайф България, Велмар Брокерс, Брокер Инс, Райфайзен застрахователен брокер и Дженерал Брокерс.

Източник: Profit.bg

Близо 6 хиляди лева глоба наложи Комисията за защита на конкуренцията за имитация на ОМВ. Санкцията е наложена на ЦМВ ЕООД. Производството е образувано по искане на „ОМВ България”. Проучването на КЗК установило, че върху ценовата табела на бензиностанция в Самоков в периода 30 юли до 5 октомври миналата година дружеството, извършило нарушението, е използвало логото СMV, визуално напълно идентично със запазения знак на бензиностанции OMV. Последното е комбинация от защитени марки за характерните шрифт и цвят. Поради голямата степен на сходство, която е в състояние да заблуди потребителите, КЗК е счела, че самоковската бензиностанция е търсила спонтанна асоциация с наложената и утвърдена на пазара марка на бензиностанции.

Източник: Монитор

Димитър Алексиев, който до момента заемаше длъжността Изпълнителен директор за Heineken Русия, поема поста на Управляващ директор за Централна Европа от 1-ви април 2013.  В новата си роля той ще отговаря за осъществяването на стратегията на Heineken да печели в Централна Европа и ще гарантира постигането на резултати на базата на ползотворно сътрудничество между функциите финанси, маркетинг и закупуване. 

Източник: Фирмена информация

Започва изграждането на трите Центъра за настаняване от семеен тип в Благоевград. Проектът за тяхната реализация се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“, като общата стойност на начинанието е 2 079 445 лева. Вече са избрани трите фирми, които ще строят сградите. Това са „Растер-Юг“ ООД, „Стил-комплекс“ ООД и Обединение „Престиж Бизнес-Бигла 3“. С трите нови центъра, община Благоевград изпълнява ангажиментите си в процеса по деинституционализация, който тече в цялата страна. Целта на начинанието е настанените в институции деца да бъдат преместени в среда, предлагаща по-качествена социална услуга в общността.

Източник: Струма

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ ще разпредели 1.79 млн. лв. като дивидент между акционерите си. Това решение предстои да бъде гласувано на предстоящото общо събрание на акционерите на дружеството, което е насрочено за 15 май 2013 г. Така за всяка своя акция акционерите ще получат по 0.032 лв. дивидент, което след облагането на данък за физическите лица ще се равнява на 0.0304 лв. за брой. Последната дата за сключването на сделки с акциите на компанията, в резултат на която приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите е 26 април 2013 г. Днес по позицията минаха над 2.46 млн. акции на нива от 0.275 до 0.279 лв. за брой.

Източник: Profit.bg

Съветът на директорите на БДЖ избра за свой председател Велик Занчев, а за заместник-председател Николай Найденов. За изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД беше избран Чавдар Трендафилов.

Източник: Дарик радио

Компанията с лиценз за мултиплекс оператор "НУРТС България" е намалила силно печалбата си през миналата година заради високи разходи, а одиторите са забелязали липсващи документи за собственост върху активи. Това показва отчетът и одиторския доклад на "КПМГ България" към него, публикуван, след като преди няколко седмици облигациите на компанията бяха качени за търговия на Българската фондова борса. Към края на декември компанията има едва 1.16 млн. лв. положителен резултат при 5.2 млн. лв. за 2011 г. Макар приходите да са се повишили, разходите също са нараснали, което е изяло част от печалбата. В края на декември общите постъпления на дружеството са нараснали с 10%, а разходите – с над 20%, като най-сериозният ръст е при тези за лихви, разходи в графа "Други" и за външни услуги.

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
5 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Работодателите напуснаха НСТС, но подкрепиха пакета от социални мерки в помощ на най-бедните

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Колективен трудов договор за бранш „Металургия и производство на метални изделия“ ще бъде подписан утре, 3 април, от 10.00 часа, в БСК (ул. Алабин 16-20).

3 април: Кръгла маса за Строителния сектор

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

Семинар: Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане – 9 април 2013 г.

Семинар: ИНТРАСТАТ – изменения в нормативната уредба, методологически указания и специфични казуси – 2013 г.

Семинар „Прилагане изискванията на Наредбата за управление на строителни отпадъци и влагане на рециклирани строителни материали.”

ОБЯВА: Българската стопанска камара обявява открит избор с предмет: "Разработване и апробиране на инструменти за оценка на компетенции" – срок за подаване на оферта: 15 април 2013 г., 17.00 часа.

Семинар: Новото при REACH, CLP. Споделяне на добри практики, енергийна ефективност и зелена икономика – 16 април 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Американският борсов оператор Nasdaq OMX Group Inc. се споразумя с брокерската къща BGC Partners да придобие електронната платформа за търговия с американски държавни облигации eSpeed. "Това е много важна стратегическа стъпка напред за нашата компания", заяви днес главният изпълнителен директор на Nasdaq Боб Грейфелд, цитиран от MarketWatch. Според информация на агенцията стойността на сделката ще бъде 1,23 млрд. долара, като сумата ще бъде изплатена както в парични средства, така и в акции. Паричната част възлиза на 750 млн. долара (584 млн. евро), а в акции ще бъдат платени 484 млн. долара. Тази сделка ще стане втората най-голяма покупка на Nasdaq, а с нея операторът иска да засили присъствието си в различни търговски сегменти. Преди време Nasdaq се беше опитал да погълне и New York Stock Exchange.

Източник: Associated Press

Финансовият министър на Кипър Михалис Сарис подаде оставка. Той подчерта, че една от причините да вземе това решение е, че е бил председател на Laiki Bank, която банка е с основна вина за кризата в островната страна. Оставката му е приета от президента Никос Анастасиадис, каза говорителят на президента Христос Стилианидис. Припомняме, по-рано днес кипърските власти започнаха съдебно разследване за установяване на причините как островната страна достигна до ръба на банкрут преди да поиска спасителен заем от еврозоната. Вестник „Филелефтерос" съобщава, че Сарис ще бъде заместен от министъра на труда Харис Георгиадис. Постът на Георгиадис ще бъде зает от Зета Емилианиду от министерството на търговията.

Източник: AFP

Азия

Японската авиокомпания All Nippon Airways (ANA), която е най-значимият клиент на модела 787 Dreamliner на Boeing, обяви, че ще активизира пилотите си и ще започне обучението им за опериране със серията самолети. Пожелали анонимност източници допълниха, че корпорацията най-вероятно ще поднови полетите от юни месец тази година. Въпреки това поне на първо време ANA ще използва серията ултрамодерни самолети само за товарни превози. След редицата инциденти с батерията на превозните средства, Boeing разработи нова такава. Половината от тестовете на новата батерия са преминати, за да се получи обаче сертификат от компанията трябва да мине още време. ANA обяви, че ще се увери в сигурността на новата батерия, преди да рискува с пътнически превози. Японската авиолиния е в готовност да започне обучението на общо 200 свои пилоти, като очаква оценките на различните регулаторни органи.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
02.04.2013
Dow Jones Industrial
14 662.01 (89.16)
Nasdaq Composite
3 254.86 (15.69)
Стокови борси
02.04.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.19
Heating oil ($US/gal.)3.0900
Natural gas ($US/mmbtu)3.9700
Unleaded gas ($US/gal.)3.0400
Gold ($US/Troy Oz.)1 575.90
Silver ($US/Troy Oz.)27.25
Platinum ($US/Troy Oz.)1 574.20
Hogs (cents/lb.)91.85
Live cattle (cents/lb.)122.82

       Опознай България

Резерват Узунбуджак

Узунбуджак (Лопушна) е най-големият резерват в планина Странджа. Резерватът е създаден с цел опазването на вековните дъбови и букови гори, които заемат близо 95% от територията на целия резерват. Освен тези два вида дървета се срещат отделни групи горун и благун, които са редки видове в България. Средната възраст на дърветата е над 100 години, а средната им височина над 20 метра. През цялата година месечните температури тук не падат под 0°C. Узунбуджак е обявен за резерват през 1956 г. През 1977 г. е включен в листата на биосферните резервати. Резерватът е разположен върху най-дългото отклонение на Резовското било – Узунбуджак. Името Узунбуджак идва от турски език ("узун" - дълъг и "буджак" - тихо, закътано място). Най-голямата река в резервата е Резовска река или още Резвая. Тя извира от територията на Република Турция. Резерватът има важно място в националната система от защитени територии – по площ той е на шесто място в страната, а в рамките на природен парк Странджа е най-голямата защитена територия. В него се опазва значителна част от животинския и растителен свят на Северна Странджа.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.04.2013
Българска версия: 25871, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999