Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 02 април 2013 г., брой 3435
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(02.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31295
USD/BGN   1.52740
CHF/BGN   1.60380
EUR/USD   1.2805*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Сливен маркет АД - Сливен
Бороспорт АД - Самоков
Селект Дистилъри АД - София
Пътно строителство АД - Добрич
Родопи-автотранспорт АД - Девин
Чугунолеене АД - Ихтиман
Алфа Вектор АД - Добрич
Айтел АД - София
Фруктоджус ЕООД - Ловеч
Скат-холдинг АД - Добрич
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бюджетният дефицит на страната ни е нараснал с над 160 милиона за първите два месеца в сравнение със същия период на миналата година. В момента той е в размер на 732 милиона. От тях над 485 са дефицит на националния бюджет, а останалите над 246 милиона – дефицит по европейски средства, съобщи Нова телевизия. От Министерството на финансите уточняват, че ръстът е заради по-високите разходи през първите два месеца на годината, които се дължат на по-високите здравноосигурителни плащания и по-големите лихвени разходи.

Източник: Дарик радио

Наредбата на земеделското министерство, която задължаваше работещите с мляко мандри да имат право да произвеждат продукти със заместители максимум два пъти годишно бе атакувана от производители, според които в отделни текстове има нарушения на конституцията, редица други закони и правилата за свободно движение на стоки в ЕС. Тричленен състав на Върховния административен съд в понеделник е решил, че земеделското министерство въобще не е нотифицирало наредбата в Брюксел според правилата, заради което и тя е незаконосъобразна.

Източник: Капитал

Дружества
Производство на растителни и животински масла и мазнини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Папас Олио АД - Ямбол   366 317  
  2   Олива АД - Кнежа   148 074  
  3   Клас олио ООД - Карапелит   60 694  
  4   Унибел АД - Пловдив   42 521  
  5   Звезда АД - Долна Митрополия   41 150  
  6   Бисер Олива АД - Стара Загора   35 526  
  7   Роса АД - Попово   34 495  
  8   Олимекс ООД - Видин   18 978  
  9   Голд Ойл ООД - Харманли   17 834  
  10   Петтас България АД - Ямбол   17 326  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 28.03.2013
  Обща стойност (BGN): 763 096.46  
Брой търгувани компании: 57
Premium 331 719.73
Standard 331 828.73
АДСИЦ 68 150.63
Облигации 31 397.37
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 62.50 %
Топливо АД - София -26.66 %
BaSE - Акции: 868 025.38
BaSE - АДСИЦ: 153.45

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Булгартабак холдинг АД приключва 2012 г. с печалба от около 11 млн. лв. Останалите водещи предприятия в група Булгартабак също отчитат подобрени финансови резултати спрямо предходната година, сочат данните от публикувания одитиран финансов отчет за 2012 г. на компанията. Пазарният дял на компанията остава почти непроменен. Реализираният обем на вътрешен пазар през 2012 г. е равен на обема, реализиран през 2011 г., въпреки намаленото потребление на цигари, вследствие от влязлата през месец юни забрана за пушене на закрити обществени места. Като цяло компанията отчита ръст в пазарния дял на слимовите цигари, цигарите във формат 100’s и 10-късовите цигари и лек спад в обема на кингсайз продуктите.

Източник: Econ.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение от страна на „Н. Алексиев – 65” ЕООД и наложи имуществена санкция на дружеството от 55 641 лв., съобщиха от комисията. Проучването установи, че ответното дружество опакова/преопакова и търгува със захар. Част от дейността на предприятието е свързана с продажби на дребно на бяла рафинирана захар в разфасовки от един килограм. Подателят на искането „Захарни заводи“ АД произвежда захар до 2006 г., когато учредява дъщерно дружество „Захар“ ЕАД, което поема тази дейност. Дружеството търгува с бяла рафинирана захар в разфасовки от 1 кг., 5 кг., 25 кг. и 50 кг. с производител „Захар“ ЕАД. От началото на януари 2010 г. до септември 2012 г. „Н. Алексиев – 65” ЕООД посочва на пакетираната от него захар от 1 кг. като производител „Захарни заводи“ - Г. Оряховица“. Информацията е некоректна относно производителя и създава заблуда относно действителния произход на захарта.

Източник: Класа

Средно по 6-7% е доходността на пенсионните фондове за последната година. Нито една схема няма загуба от инвестициите си за 12-те месеца до края на март, но при някои резултатите са доста под средните за сектора. Най-лошо се представя професионалният фонд на "Топлина", който не е успял да надмине 4% доходност за 12 месеца, а универсалният му е стигнал едва до тази граница. Средният резултат на универсалните схеми е 6.33% и е най-ниският сред трите вида пенсионни фондове. Този вид са задължителни за родените след 1959 г., професионалните са за ранна пенсия на работещите при тежки условия, а доброволните са за всички, които искат да правят допълнителни осигурителни вноски. При последните средният резултат в края на март надминава 7%.

Източник: Капитал

Продават фабрика за сушени плодове и гъби в Елена за близо 1 млн. лв. Търгът е заради дългове на предприятието към банки. Предлагат се цех за сушене и преработка на гъби и плодове от над 5 дка със складове и техника. Собствениците на производствената база „Консерва С и Л България” ООД пък чакат 1 млн. евро от осъден техен клиент в Германия. Частното дружество в балканското градче съществува от над 10 години. „Заради кризата и неизрядни клиенти в Германия сме в това състояние, но то е временно, защото имаме оздравителен план. Осъдили сме немското дружество за 1 млн. eвро неплатена продукция и си чакаме парите, обясни управителя и основен собственик Стефан Дончев.

Източник: Борба - Велико Търново

Врачанското предприятие за производство на резервни части за химическата и металургичната индустрия "РМЗ Вратцата" ООД е обявено за продан. Настоящият собственик търси кой да купи предприятието срещу сумата от 9 млн. долара. В настоящия момент "РМЗ Вратцата" ООД е ориентирано в производството и реализацията на оборудване, заготовки и резервни части за химическата, фармацевтичната, нефтохимическата, металургичната и хранително-вкусовата промишленост. То реализира производство и в областта на енергетиката в съответствие с нормите на ASTM, DIN, ГОСТ, БДС и други стандарти. Производствената му програма обхваща изделия от черни, цветни и неръждаеми материали, като топлообменници, кондензатори, бъркалки, резервоари, съдове за течен хлор, грайферни кофи, подгреватели, цистерни, просечена ламарина, фланци, компенсатори, дъна и други подобни изделия.

Източник: Investor.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
5 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

3 април: Кръгла маса за Строителния сектор

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

Семинар: Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане – 9 април 2013 г.

Семинар: ИНТРАСТАТ – изменения в нормативната уредба, методологически указания и специфични казуси – 2013 г.

Семинар „Прилагане изискванията на Наредбата за управление на строителни отпадъци и влагане на рециклирани строителни материали.”

ОБЯВА: Българската стопанска камара обявява открит избор с предмет: "Разработване и апробиране на инструменти за оценка на компетенции" – срок за подаване на оферта: 15 април 2013 г., 17.00 часа.

Семинар: Новото при REACH, CLP. Споделяне на добри практики, енергийна ефективност и зелена икономика – 16 април 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Гръцкият министър на развитието Костас Хацидакис съобщи, че започва процедура за приватизацията на жп компанията Треносе, която трябва да бъде завършена до началото на 2014 г. след търг до края на юни. Хацидакис съобщи в комюнике прехвърлянето на акции на Треносе, притежавана на 100% от държавата, на Гръцката агенция за приватизация (HRADF). Търгът трябва да бъде организиран до края на юни или в изискваните срокове в последната Пътна карта за строги икономии, предписани на задлъжнялата страна от нейните кредитори от ЕС и МВФ, подчерта директорът на агенцията Йоанис Емирис. „Надяваме се да завършим тази много важна приватизация до края на годината или в началото на следващата година“, посочи той.

Източник: Associated Press

Америка

Американските власти опитват да установят дали филиал на японския електронен гигант Panasonic Corp. е плащал подкупи в чужбина, за да улеснява търговски трансакции. Според изданието, което цитира документ на компанията, разследването е насочено срещу Panasonic Avionics Corp., филиал, чиято централа се намира в Лейк форест, щата Калифорния. То разработва комуникационни системи за авиокомпаниите. Десетки ръководители и служители на Panasonic, работещи в Азия, Европа и Близкия Изток, получили съобщение от американските власти, в което те се позовават на американски закон от 1977 г. (Закон за корупционни практики в чужбина), забраняващ плащането на представители на чуждестранни правителство за получаване или запазване на пазари.

Източник: Wall Street Journal

Азия

NEC води преговори с китайската Lenovo Group за продажба на своето подразделение, занимаващо се с производството на мобилни устройства. Освен това, NEC търси потенциални купувачи и сред големите местни компании, и даже с някои от тях вече води преговори. Доскоро NEC наричаше своето мобилно подразделение важна част от своя бизнес. Но загубите, които то търпи вече две години принуждават японския производител да се отърве от него. Трябва да отбележим, че мобилната продукция на NEC на японския пазар беше сериозно изместена от чуждестранните конкуренти, например Samsung Electronics и Apple. Нещо повече, постоянно нараства натискът от страна на агресивните китайски компании. През октомври миналата година NEC намали прогнозите си относно продажбите на своите мобилни телефони от 5 на 4,3 млн устройства.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
28.03.2013
Dow Jones Industrial
14 578.54 (52.38)
Nasdaq Composite
3 267.52 (11.00)
Стокови борси
28.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.23
Heating oil ($US/gal.)3.0500
Natural gas ($US/mmbtu)4.0200
Unleaded gas ($US/gal.)3.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 594.80
Silver ($US/Troy Oz.)28.32
Platinum ($US/Troy Oz.)1 571.20
Hogs (cents/lb.)91.07
Live cattle (cents/lb.)124.37

       Опознай България

Стефка Съботинова

Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 година в с.Розов кладенец, Старозагорско. Дълги години е била хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев". С ансамбъла гастролирала в най-големите концертни зали по света. В началото на седемдесетте години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българската телевизия и радио и в състава "Мистерията на българските гласове". Тя е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури се планината" и "Мър, Станке ле". Още тогава "Притури се планината" е използвана като част от филмовата музика в световните продукции" Исус от Монреал" и "Лионците". Стефка Съботинова има издадени два самостоятелни диска и един дуетен албум с певицата Тинка Пешева. През месец юни 2010 година е удостоена с най-голямото българско отличие - орден "Стара планина - първа степен". На 80-годишна възраст народната певица Стефка Съботинова напусна този свят на 30 юли 2010 г.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.04.2013
Българска версия: 25869, Английска версия: 3081

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999