Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 01 април 2013 г., брой 3434
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(01.04.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31295
USD/BGN   1.52740
CHF/BGN   1.60380
EUR/USD   1.2805*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.01%  
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Ариел ТВ АД - Варна
Вапцаров холдинг АД - София
Сосиете Женерал Експресбанк АД - Варна
Смарт технолъджис АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Над 1 млрд. евро са преките чужди инвестиции в България през 2012 г. Това сочат новите данни на БНБ за чуждите вложения, отчетени с натрупване към края на 2012 г. Най-много инвестиции през миналата година идват от Люксембург - 545,5 млн. евро. Така общата сума, която фирми от офшорната страна са вкарвали в България, достига 1,65 млрд. евро. Компании от Швейцария също са били активни инвеститори през 2012 г. с общи вложения от 319 млн. евро. Така общият размер на инвестициите от тази страна достига 1,176 млрд. евро.

Източник: Стандарт

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари е с 0,5% над равнището от предходния месец, отчитат от Националния статистически институт. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1%, и в преработващата промишленост - с 0,8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 0,1%. В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1,5%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,1%, и при производството на основни метали - с 1%. 

Източник: Дарик радио

Високата ликвидност на банковия сектор през февруари се засилва допълнително в резултат от отчетеното увеличение на портфейлите с ценни книжа и към края на месеца достига 26.74% (при 25.89% в края на януари), сочат данните на БНБ.  През февруари банковата система у нас е реализирала нетен лихвен доход за 195 млн. лв. и нетни приходи от такси и комисиони от 69 млн. лв. За първите два месеца на годината печалбата на банковия сектор възлиза на 111 млн. лв., или с 48 млн. лв. повече спрямо тази за януари. Растежът на привлечените средства през февруари определя динамиката в балансите на кредитните институции.

Източник: Класа

Дружества
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Агри България ЕООД - Радиново   41 182  
  2   Кенар ЕООД - София   28 732  
  3   Куминяно Фрут ООД - Катуница   26 072  
  4   Филикон 97 АД - Пловдив   23 542  
  5   Тимбарк България ЕООД - Казачево   23 455  
  6   Дерони ООД - Хасково   20 029  
  7   Олинеза ООД - Костинброд   18 851  
  8   Джили-Сой - Джихангир Ибрям ЕТ - Дулово   18 423  
  9   Болкан бевъриджис кампъни ЕАД - София   18 243  
  10   Еко фрут 1 ООД - Пловдив   17 819  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 28.03.2013
  Обща стойност (BGN): 763 096.46  
Брой търгувани компании: 57
Premium 331 719.73
Standard 331 828.73
АДСИЦ 68 150.63
Облигации 31 397.37
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 62.50 %
Топливо АД - София -26.66 %
BaSE - Акции: 868 025.38
BaSE - АДСИЦ: 153.45

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Пловдивската компания Деворекс ООД, която произвежда пластмасови улуци и тръби, бе придобита на 100% от полския гигант Gamrat, съобщи консултанта по придобиването Синерджи Груп. Стойността на сделката не се назовава, но се уточнява, че купувачът е платил сума, равняваща се на два пъти продажбите на фирмата за 2012 година. Деворекс ООД е създадена през 2004 година в града на тепетата и само за девет години се превърна в лидер на пазара на строителни компоненти от пластмаса в България. Тя има изградена клонова мрежа в Румъния и Испания, като основната част от продукцията й е предназначена за износ. Новият собственик на дружеството е полската компанията Gamrat SA.

Източник: Дарик радио

Летище "Бургас" открива за предстоящия туристически сезон 700 работни места в допълнение към постоянния състав. През миналата година летище "Бургас" осигури рекорден брой за дружеството работни места, като общия брой на служителите, сезонни и постоянни, достигна 1032 души. Очаква се и през този летен сезон бургаското летище да обслужи повече от два милиона пристигащи и заминаващи пътници.

Източник: Econ.bg

"Бургасбус" продава на търг с явно наддаване 30 свои автобуса. Това съобщи управителят на превозвача Петко Драгнев. Той каза, че това са автобуси, които са излезли от употреба след въвеждането на проекта за Интегриран градски транспорт. Самите автобуси са годни за употреба. Търгът ще се проведе на 17 април от 10 ч. в административната сграда на общинския превозвач.

Източник: Дума

Металообработващото предприятие "София мед" ще получи 40 млн. евро дългосрочен заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Част от средствата ще бъдат инвестирани в повишаване на енергийната и производствената ефективност, а другите ще се използват за дългосрочен работен капитал, съобщиха от финансовата институция. Кредитът ще помогне на предприятието да финализира важни инвестиции и да приключи бизнес плана си по график. От общия финансов пакет 10 млн. евро ще бъдат заделени за финансиране на проекти, които ще направят предпрятието по-ефективно.

Източник: Капитал

Нови ферми за отглеждане на биволи, крави и кокошки носачки, ще се изграждат в Пловдивска област. Други инвестиционни намерения, които ще се реализират в региона върху бивши земеделски терени, са изграждане на фотоволтаична централа, електрифициране на централа за производство на ел.енергия от биомаса, разширяване на площадка за компостиране и др. В землището на с. Васил Левски се създава ферма за 50 броя биволи. Върху три декара земеделска земя в землището на Раковски ще се строи кравеферма с капацитет за 20 крави. Фирмата “Велди-1” ООД, която вече 10 години произвежда яйца в с. Трилистник, предвижда да разшири дейността си, като изгради нова птицеферма за подово отглеждане на 9000 броя кокошки-носачки. Хисарското дружество за производство и търговия с гъби и компост “Агарикус трейд” ООД  също ще разраства производството си, чрез нова площадка за компостиране на площ от 5,5 декара.

Източник: Марица

Владимир Владимиров и Емил Иванов са освободени от борда на директорите на БДЖ, съобщиха от транспортното министерство. На техните места са назначени Чавдар Трендафилов и Николай Найденов. В съобщението на министеството не се посочват конкретни мотиви за освобождаването на Владимиров и Иванов. Трендафилов е дългогодишен служител на БДЖ и е машинен инженер по образование. Найденов пък е юрист, като е работил в редица министерства, „Информационно обслужване" и в частния сектор.

Източник: Дарик радио       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
5 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК: Увеличението на приходната част на бюджета е задача № 1

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

3 април: Кръгла маса за Строителния сектор

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

Семинар: Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане – 9 април 2013 г.

Семинар: ИНТРАСТАТ – изменения в нормативната уредба, методологически указания и специфични казуси – 2013 г.

Семинар „Прилагане изискванията на Наредбата за управление на строителни отпадъци и влагане на рециклирани строителни материали.”

ОБЯВА: Българската стопанска камара обявява открит избор с предмет: "Разработване и апробиране на инструменти за оценка на компетенции" – срок за подаване на оферта: 15 април 2013 г., 17.00 часа.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

Бизнес закуска на тема „Инвестиционна среда и стимули в Турция” - 25.04.2013

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Франция не е постигнала целите си за бюджетния дефицит през 2012 г., като се очаква същото да се случи и тази година. Това поставя сериозни предизвикателства пред правителството на президента Франсоа Оланд, което не успява да изпълни ключови ангажименти към европейските си партньори. Официалните данни сочат, че през миналата година дефицитът във Франция е бил 4,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) при заложена цел от 4,5 на сто. Дефицитът за 2011 г. е коригиран леко нагоре до 5,3%. Париж вече призна, че тази година няма да може да свие дефицита до 3 на сто от БВП, както беше съгласувано с Европейската комисия. Очакванията са, че дупката в хазната ще бъде 3,7%, заради което Франция поиска допълнително една година, за да приведе финансите си според европейските изисквания. Дългът на Франция поражда най-силни опасения за бюджета на страната.

Източник: FT

Америка

eBay обяви, че очаква силен ръст в приходите и печалбата през следващите три години, тъй като компанията се надява да поддържа подема в основния си бизнес на електронна търговия и плащания. eBay се възползва от нарастващото търсене на онлайн стоки. Глобалната електронна търговия е с огромен обем и американският гигант ще се стреми да постигне силен ръст в основните си дейности - Marketplaces, PayPal и GSI, въпреки ожесточената конкуренция от Amazon. За фискалната 2015 г. компанията очаква приходите й да се увеличат с 50%, достигайки най-малко до впечатляващите 21,5 - 23,5 млрд. д., в сравнение с 14 млрд. д. през 2012 година. За PayPal или онлайн платежните услуги, eBay прогнозира приходите да бъдат в диапазона от 9,5 - 10,5 млрд. д. за 2015 г., което представлява 22% общ годишен темп на растеж.

Източник: Ройтерс

Азия

Panasonic Corporation обяви, че в най-скоро време ще спре търговията с акциите си на фондовата борса в Ню Йорк. Компанията възнамерява да подаде молба до регулатора в близките дни, а целият процес по отписването да приключи до юли. Компанията обясни решението си с ръста на обемите на японските акции, търгувани от чужди инвеститори, както и приликите между японското и американското законодателство по отношение на разкриването на информацията. Panasonic планира до 2015 г. да похарчи 250 млрд. йени, за да преструктурира операциите си, като подразделенията на компанията ще бъдат редуцирани от 88 до 49. Предвижда се да се намалят производствените линии за потребителска електроника, но да се засили производството на продуктите на компанията за автомобилната индустрия, на батерии и на слънчеви панели.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
28.03.2013
Dow Jones Industrial
14 578.54 (52.38)
Nasdaq Composite
3 267.52 (11.00)
Стокови борси
28.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.23
Heating oil ($US/gal.)3.0500
Natural gas ($US/mmbtu)4.0200
Unleaded gas ($US/gal.)3.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 594.80
Silver ($US/Troy Oz.)28.32
Platinum ($US/Troy Oz.)1 571.20
Hogs (cents/lb.)91.07
Live cattle (cents/lb.)124.37

       Опознай България

Международен ден на шегата

Произходът на този международен празник е неясен, но според една от версиите той възниква около 1582 г. във Франция с въвеждането на Григорианския календар. Тогава Нова година се мести от седмицата 25 март-1 април на 1 януари. По онова време контактите между хората били затруднени и някои разбрали за промяната едва няколко години по-късно. Други пък, въпреки че знаели за нововъведението, отказвали да го приемат и продължавали да празнуват Нова година на 1 април. Тези хора станали обект на разнообразни шеги и трикове. Приятелите им се забавлявали, като им изпращали покани за несъществуващи празненства и други, и така постепенно 1 април се утвърдил като ден на шегата. Официално той е обявен за празник през 1970 г. от Международната организация по въпросите на радиоразпръскването, сега Европейски съюз за радио и телевизия. В Габрово се намира уникалният Дом на хумора и сатирата - своеобразен "Лувър на смеха". Роден на "лъжовния" 1 април 1972 г., днес Домът на хумора и сатирата показва в десетте си изложбени зали колекции, събирани в продължение на 30 години изкуство, обединило усмивките на творци и народи от цял свят.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.04.2013
Българска версия: 25861, Английска версия: 3081

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999