Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 27 март 2013 г., брой 3431
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(27.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.30369
USD/BGN   1.52074
CHF/BGN   1.60196
EUR/USD   1.2935*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Мура Боровец АД - Боровец
Стражите ЕООД - Банско
ГМК 1 АД - Бургас
Б.О.К. - Българска охранителна компания АД - София
Вилни селища-Боровец АД - Боровец
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е страната с най-ниски разходи за труд сред държавите членки на ЕС, сочат данни на германската статистическа служба. Почасовите разходи за труд в страната ни възлизат на 3,70 евро, сочат данните на статистиката. Те показват още, че разходите за труд в Германия са останали през 2012 г. почти с една трета по-високи от средните за ЕС и нарастват по-бързо в последните години. С почасови разходи за труд от средно 31 евро през 2012 г. Германия заема осмо място сред 27 държави членки на ЕС и те са с 32% по-високи от средното за съюза, съобщава Федералната статистическа служба Дестатис. Макар да са нараствали по-бавно от средното между 2001 и 2010 г., сега разходите за труд в Германия растат по-бързо.

Източник: Дарик радио

Новият, по-строг ред за предоставяне на СПА и уелнес услуги и сертифициране на балнеолечебни центрове вече е факт. В Закона за туризма, обнародван в Държавен вестник, е разписано ясно кой има право да се назовава СПА хотел и да предлага уелнес, медикъл и таласотерапевтични услуги. Според промените, които отдавна се очакват от туристическия бранш, право да използват в наименованието си абревиатурата „СПА“, съответно обозначенията „балнеолечебен (медикъл СПА)“, „уелнес“ и „таласотерапия“ или да предоставят услуги, обединени под наименованията „балнеолечебни“ или „СПА/уелнес услуги“, имат само лицата, получили сертификат за такъв център. Центровете ще получават съответния сертификат, ако отговарят на редица задължителни изисквания - за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, езикова квалификация на персонала и други.Сертификатът е валиден за срок 5 години

Източник: Investor.bg

Концесии

Директорът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев прекрати договора с ползвателя на „Бар-грил Ропотамо“ в резерват Ропотамо - „Венис Марина“ ЕООД и издаде заповед за спиране на строителните дейности на обекта. При проверката на място се констатира, че фирмата извършва цялостна подмяна на съществуващата постройка с нова, което е строителна дейност. Извършваната дейност не е съгласувана с РИОСВ-Бургас, нито с МОСВ и представлява нарушение на Закона за защитените територии. На ползвателя на обекта е съставен акт за установено административно нарушение.

Източник: Бургас - днес и утре

Регулирана информация

На 26.03.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи годишен финансов отчет за 2012 на Ловечтурс АД -Ловеч /4O9/

Дружества
Растениевъдство
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Сортови семена Вардим ЕАД - Вардим   65 635  
  2   В & ВГД Оранжерии Петрич ООД - Петрич   35 622  
  3   Златия Агро ЕООД - Вълчедръм   28 242  
  4   Светослав Илчовски ЕТ - Кнежа   21 350  
  5   БГ Агро земеделска компания ЕООД - Варна   12 573  
  6   Агро Тера Север АД - София   11 689  
  7   Недко Митев ЕТ - Добрич   9 410  
  8   Агроспектър ООД - Каварна   8 686  
  9   Търговска компания ЕАД - Завет   4 427  
  10   Агро Сантия ЕООД - София   4 265  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 26.03.2013
  Обща стойност (BGN): 1 423 224.32  
Брой търгувани компании: 44
Premium 275 320.18
Standard 1 056 318.68
АДСИЦ 91 585.46
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна -29.75 %
Етропал АД - Етрополе 19.48 %
BaSE - Акции: 399 808.88

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Ако застрахователният брокер е престанал да осъществява дейността си за повече от шест месеца, заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор”, го заличава от регистъра, информират от КФН. В резултат на насрещна проверка, извършена чрез изискване на информация от всички застрахователни акционерни дружества, се установи, че „Иструм Груп” АД, „А 7” ООД, „Е Левъл” ООД, „Инвест Гарант БГ” ООД (предишно фирмено наименование „Сейф Инвест БГ” ООД) и „Скор” ООД са преустановили извършването на дейност по застрахователно посредничество за повече от шест месеца. Предвид гореизложеното, брокерите ще бъдат заличени от регистъра на застрахователните брокери, воден от КФН.

Източник: Profit.bg

Грузия ни праща 56-тонен хидрогенератор за ремонт. Съоръжението ще пропътува 4 хил. километра до Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ), която извършва цялостна рехабилитация на грузинския ВЕЦ Риони. Поръчката е възложена след спечелен от ЦЕРБ търг, а възложител е чешката Енерго-Про, която е собственик на ВЕЦ-а.Ремонтът на хидрогенератора включва рехабилитация на статора, който тежи 36 тона и е с диаметър 6 метра, както и на 20 броя полюсни бобини от ротора, всяка от които тежи по 1 тон.

Източник: Дарик радио

Заводът в Княжево на един от най-големите доскоро производители на хляб поема по пътя на разпродажбата. Няколко месеца след като кредиторите заведоха искове за несъстоятелност срещу "Нилана" и дружеството й "Хлебни изделия - Подуяне", сега частен съдебен изпълнител е обявил на търг и имуществото на "Хлебни изделия - Княжево". Целият парцел от близо 14 дка заедно с производствено-административна сграда, магазин и склад се предлага за 4.7 млн. лв. Заводът е ипотекиран и има наложена възбрана от "Уникредит Булбанк", която е взискател по сегашната процедура.

Източник: Капитал

20 работни места създава община Велико Търново с новото общинско предприятие „Зелени системи”, което ще заработи от началото на април, информира главният еколог на кметството Зорница Кънчева-Миладинова. Шеф на новото предприятие ще е Паша Христова, допълни тя. „Новото предприятие ще се занимава с почистване и озеленяване на паркове и междублокови пространства. Това, за което досега общинският бюджет плащаше на частна фирма”, обясни Кънчева-Миладинова. 350 хил. лв. годишно ще са необходими за издръжката на новата структура, а досега само за година хазната отделяше по 1.4 млн. лв. в посока частни фирми за поддръжка на зелените площи.

Източник: Борба - Велико Търново

"Тролейбусен транспорт – Пазарджик" АД подписа на 15 март 2013 година договор с Търговско-финансова компания "ЛАЗ" ООД, Киев, за доставката на 8 нови нископодови тролейбуси, съобщи Михаил Фолев, изпълнителен директор на дружеството. Цялостната инвестиция възлиза на 1.8 млн. евро. Новите тролейбуси ще пристигат поетапно, като първите два ще бъдат пуснати в движение през юли. Те са оборудвани с компютърни системи, двигатели за променлив ток и отговарят на всички европейски изисквания и стандарти.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
31 март 2013 Проект на правила за създаване на Обществен съвет към ДКЕВР"
5 април 2013 Включете се в онлайн проучване за ефективността на инструктажите за безопасност на работното място!"
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

ОБЯВА: Открит избор с обект "Закупуване на хардуер - доставка и системна интеграция на комуникационна и сървърна техника" (срок до 28.03.2013 г.)

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

Семинар „Прилагане изискванията на Наредбата за управление на строителни отпадъци и влагане на рециклирани строителни материали.”

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

16 май: Обучение за мениджъри: "Как системите в компанията да заработят ефективно?". Лектор Илияна Шмателка, МВА, управляващ директор на International Leadership Institute INTLI във Виена

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

За германското правителство и МВФ, архитектите на спасяването на Кипър, нямаше съмнение, че основната цел на шоковата терапия бе да се укроти прекомерно раздутия банков сектор, който се разпадаше. Тъй като банковият сектор бе 7 пъти по-голям от БВП на Кипър, шефката на МВФ Кристин Лагард настоя, че това положение е неуправляемо и той трябва да бъде орязан до 3 пъти колкото БВП до 2018 г. Това обяснява защо редица малки членки на еврозоната треперят какво ги очаква. Малта, Люксембург и Кипър са най-малките членки на ЕС и на еврозоната. Банковият сектор на Малта е дори по-голям спрямо БВП от кипърския. Финансовият министър на страната седеше до германския и до кипърския си колега при първия опит за спасяване на Кипър преди 10 дни. След като опозна отблизо Волфганг Шойбле, той написа статия, в която заяви: Бог да помага на страната, ако изпита същите проблеми в еврозоната.

Източник: Associated Press

Америка

Американският самолетостроителен концерн Boeing е направил летни изпитания на най-новия си пътнически самолет Dreamliner 787 с цел да бъдат изпробвани обновените акумулатори, съобщи говорителят на Boeing Марк Бъртел. Самолетът, произведен от Boeing за полската авиокомпания LOT, излетя от летището на град Евърет, щата Вашингтон, и бе във въздуха близо два часа. Ще анализираме данните, получени при полета, и ще започнем подготовка за сертифицикационни изпитания на земята и още един изпитателен полет през идните дни", уточни Бъртел. Boeing се надява да получи разрешение от американските власти да се възобновят полетите на самолетите Dreamliner 787 към май тази година. Според редица експерти американската група губи близо 50 милиона долара седмично.

Източник: CNN

Азия

"Открихме депозити, които са на 2 до 4 метра под морското дъно и то с много по-високи концентрации, отколкото някой някога е смятал, че можа да има, при това добивът ще е сравнително евтин", обяви професор Ясухиро Като от Токийския университет. Докато САЩ, Австралия и други страни вече добиват успешно много от седемнадесетте редкоземни минерали, те все още не могат да открият значителни находища на метали като диспоризиум, тербий, европия и итербий, които са най-важни за технологичните отрасли, съобщава The Telegraph. Китай има почти пълен монопол върху производството на елементите с по-голяма атомна маса и е основен доставчик на редкоземни метали от 90-те години на миналия век насам. На практика Пекин осъществява 97 на сто от доставките в глобален мащаб. Властите в Китай обаче притесниха останалия свят, когато започнаха да ограничават износа през 2009 г., което предизвика яростни протести и юридически оплаквания от САЩ и ЕС в Световната търговска организация.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
26.03.2013
Dow Jones Industrial
14 559.65 (111.90)
Nasdaq Composite
3 252.48 (17.18)
Стокови борси
26.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)96.34
Heating oil ($US/gal.)3.0000
Natural gas ($US/mmbtu)3.9800
Unleaded gas ($US/gal.)3.1000
Gold ($US/Troy Oz.)1 595.70
Silver ($US/Troy Oz.)28.68
Platinum ($US/Troy Oz.)1 566.00
Hogs (cents/lb.)91.07
Live cattle (cents/lb.)121.15

       Опознай България

Крепост Состра

Крепостта Состра се намира близо до край с. Ломец, Троянско, Централна България. Това е най-добре запазената римска военна крепост в България и е уникален от архитектурна гледна точка обект в рамките на цялата Римска империя. Состра била укрепление на военна кохорта от 1000. Селището е разположено на римски военен път, свързващ река Дунав с Филипополис - днешният Пловдив. За пръв път за него споменава известният унгарски пътешественик Феликс Каниц, изследвал България през втората половина на XIX век. Комплексът включвал силно укрепен военен лагер, наречен кастел или крепост, няколко цивилни селища, некрополи или, казано по-общо, това е един малък римски град, който функционира от средата на II век до края на V век. Името му произхожда от гръцката дума “состром”, което би могло да се преведе като превръзка или пояс и отговаря много точно на географското местоположение на селището, което прегражда подстъпите към пътя по посока Филипополис в една долина на река Осъм. Размерите на крепостта, която е с формата на ромб, са 130 на 130 метра. Крепостните стени са потънали до два метра в земята и постепенно, благодарение на разкопките, излизат на повърхността. В крепостта Состра са открити много монети със запазена частична информация. За част от монетите се знае, че са от времето на второто българско царство. Най-ранни обаче, са откритите елински монети. Открити са и антични съдове, накити, някои от които с особена ценност на международния културен пазар. Всичко открито досега е напълно реставрирано и предадено в музея на занаятите в Троян без бронзовата маска на владетеля, която се намира в националния исторически музей.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.03.2013
Българска версия: 25861, Английска версия: 3080

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999