Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 22 март 2013 г., брой 3428
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(22.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29652
USD/BGN   1.51497
CHF/BGN   1.59986
EUR/USD   1.2910*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Еврохотелс АД - Самоков
Механичен Завод АД - Мадан
Машстрой АД - Троян
Слънчо АД - Свищов
Промишлена енергетика АД - Ямбол
Свинекомплекс Стожер ООД - Стожер
Инвестиционна компания АД - Варна
Евролийз Ауто ЕАД - София
Съгласие 04 КООП АД - Свиленград
ЕДК АД - София
Мрамор Гранит АД - София
Полимерстрой АД - София
Текон Т АД - Велико Търново
Вилни селища-Боровец АД - Боровец
Полимерстрой 21 АД - София
Водстрой-98 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Свободните работни места в България от началото на годината са 25 хиляди по данни на Агенцията по заетостта. На първичния пазар на труда са били заявени близо 9 000 вакантни места, а частният бизнес е търсил около 5 500 работници. Най-много – 2 500, са били свободните работни места в сферата на промишлеността, 1 200 са били необходимите кадри в търговията, а в държавната администрация са търсили около 1 000 служители. В България през миналата година разрешение за работа са получили близо 600 чужди граждани, като 350 от молбите са били за нови разрешения, а останалите са били продължени. За България, Унгария, Румъния, Франция и Люксембург делът на свободните работни места е бил 0,6 на сто.

Източник: Investor.bg

Законът за приватизация и слеприватизационен контрол у нас дава специални права на държавата, които биха могли да ограничат свободното движение на капитали, посочва Брюксел в свое мотивирано становище. Този закон дава права на България при нарушаване на приватизационен договор да налага ипотеки и други обезпечителни мерки не само върху собствеността на акционер в дружеството, приватизирало държавен актив, ами и върху самата собственост на приватизираното предприятие. Според еврочиновниците България трябва да премахне тези правила, тъй като това може да възпрепятства осъществените инвестиции на ЕС и да разубеди нови инвеститори в бъдеще. Ако в рамките на 2 месеца България не даде задоволителен отговор, Брюксел може да отнесе въпроса до съда на ЕС.

Източник: Стандарт

Приватизация

 Израелската фирма "Tелемения" (Telemenia) е на път да спре инвестиция от над 75 млн. евро. Компанията спечели процедура за приватизацията на общинската „Топлофикация-Шумен". "Телемения" беше и единствения участник, подал оферта и внесъл депозит за участие в обявената от община Шумен процедура за приватизация на дружеството. Сделката е на стойност 100 хил. лв. като чуждестранната фирма авансово заплати половината от сумата. Компанията се е ангажирала и да поеме и задълженията на ТЕЦ-а, в размер на 18 млн. лева. Въпреки подписаното споразумение обаче, притеснени от кризисната ситуация у нас, израелците не са финализирали сделката и към настоящия момент.  Съгласно договора Община Шумен ще направи едномесечно предизвестие, с което ще уведоми компанията-инвеститор, че ако до един месец "не извършат всичко това, което се изисква по договора" общината ще го прекрати окончателно.

Източник: Econ.bg

Дружества
Ресторанти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Сънфууд България ЕООД - София   71 117  
  2   Самекс ЕООД - София   27 951  
  3   Парти Фууд ДЗЗД - Смолян   13 355  
  4   Либърти Фуд Сървисис ЕООД - София   12 114  
  5   Хенд ЕООД - Варна   9 918  
  6   Арт 2000 ООД - София   9 855  
  7   Бар ЕООД - Варна   8 959  
  8   Ефект 3 ООД - София   8 032  
  9   АмРест ЕООД - София   4 211  
  10   Хепи 2000 ЕООД - Варна   3 646  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 21.03.2013
  Обща стойност (BGN): 1 452 738.31  
Брой търгувани компании: 48
Premium 844 225.78
Standard 248 943.44
АДСИЦ 359 569.09
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч 17.20 %
Тексим банк АД - София -16.67 %
BaSE - Акции: 3 898 339.39

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българското представителство на немската фирма “Шенкер” ЕООД откри нов логистичен терминал в индустриалната зона край село Радиново. Той е разположен на площ от 2 000 кв. м за временно складиране, складиране на митническа стока, митническо представяне и логистични услуги. Сградата е проектирана да бъде енергийно ефективна и функционална. Стойността на проекта на първия етап е 1 200 000 евро. Фирмата има седем представителства в страната със 179 служители. В момента в терминала в Пловдив работят 11 човека,  като за последните четири месеца екипът е бил удвоен.

Източник: Марица

През 2013 година "Приста ойл" ще изпълнява трети по ред договор за производство на смазочни продукти и охлаждащи течности. През 2012 г. компанията печели търг и от февруари т. г. започна изпълнението му. Този път ще бъдат произведени два продукта. Първият е в 5 литрова пластмасова опаковка. Видът на изделието не е особенно впечатляващ, но за отбелязване е количеството - 8 500 тона, което е прецедент за Завода за смазочни продукти в Русе от създаването му до момента. Нагледно поръчката представлява близо 2 млн. туби от 5 литра. Вторият продукт е трансмисионно масло . “Приста“ ще трябва да произведе 800 тона, които ще бъдат разфасовани във варели. Обемът и договорката предполага тази поръчка да се изпълни за две седмици. За първи път “Приста ойл“ работи за Алжир през 2009 година.

Източник: RuseInfo.net

Двете основни вериги киносалони - "Кино Арена ВТ" и "Синема сити България", не са нарушавали антимонополното законодателство. Това е решила Комисията за защита на конкуренцията след жалба на режисьора Людмил Тодоров, който преди около година обяви, че ще бойкотира двете вериги заради поставените от тях неправомерни финансови условия. Режисьорът Людмил Тодоров обясни, че все още не е успял да прочете текста на решението и засега няма да коментира и не може да каже дали ще обжалва пред съда. Повод за оплакването му станаха отношенията му с киносалоните за излъчването на филма "Миграцията на паламуда" - през февруари миналата година, на премиерата му, Тодоров обяви, че ще бойкотира "Кино Арена" и "Синема сити", които държат 80% от салоните в България, по негови данни. Като причина за бойкота режисьорът посочи поставените му и от двете вериги еднакви финансови предложения и тежките условия.

Източник: Капитал

Над 180 работници в завода за бентонит в Кърджали преминават на 4-часово работно време и ще получават по половин заплата в продължение на 3 месеца. Постигнато е споразумение и със синдикатите, но ситуацията в града става все по-безнадеждна след закриването на ОЦК и високия ръст на безработицата в региона, заяви регионалният лидер на КТ “Подкрепа” Магдалена Ахчиева. Аргументите на ръководството на завода за свиването на работния режим и на заплатите е липсата на пазари за продукцията. През 2005 г. бентонитовият завод бе закупен от гръцка компания със сходни производства като цимент, стъкло и други минерални продукти. Тогава той получи името Ес енд Би индъстриал минералс АД. Предприятието се развива от 1951 г. с традиции в добива и преработката на нерудни полезни изкопаеми – азбест, слюда, фелдшпат, талкомагнезит, бентонит, перлит, зеолит. Това е единственото предприятие в България с подобни производства.

Източник: Фирмена информация

Сградата на БТК в столичния квартал "Слатина" е закупена от строителната фирма "Енемона" за 2.75 млн. евро. Телекомът остава под наем в част от имота, като за близо 1000 кв. м. от нея ще плаща 10 хил. лв. месечно. Договорът предвижда БТК да остане там поне десет години, поясни Прокопи Прокопиев, директор "Корпоративна политика" в "Енемона". Общата площ на продадената сграда е 5360 кв. м и в останалата част от нея ще се премести централата на "Енемона", както и софийските й офиси. Сградата на ул. "Балша" в София, където в момента се помещаваше централата на "Енемона", ще бъде освободена, съобщи Прокопиев. За закупуването на сградата строителната фирма е теглила заем от Уникредит Булбанк. Сделката е изгодна за "Енемона", тъй като вноските по кредита ще се покриват с част от наема, който ще плаща БТК.       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
21 март 2013 Проект за нова оперативна програма - "Наука и образование 2014-2020"
Новини от БСК и членовете на БСК

Предложения за промени в трудовото законодателство дискутираха браншови организации в БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Обучение: „Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане” – 26 март 2013 г.

ОБЯВА: Открит избор с обект "Закупуване на хардуер - доставка и системна интеграция на комуникационна и сървърна техника" (срок до 28.03.2013 г.)

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Френският Върховен административен съд постанови, че данъкът "богатство" не може да изземва повече от две трети от доходите на френските поданици, надвишаващи долната граница, която определя прилагането на ставката. Това означава, че данъкът “богатство” може да бъде максимум 66,66%, в противен случай правителството рискува да бъде обвинено в конфискация. През декември Конституционният съд в страната отмени решението на властите да наложат данък от 75% върху доходите над 1 млн. евро годишно. Правителството на президента Франсоа Оланд обеща да предложи по-приемлив вариант, но се обърна за съвет към административния съд, за да няма възможност предложението отново да бъде атакувано. Въпреки че данъкът “богатство” не се очаква да допринесе със сериозни средства за понижаване на бюджетния дефицит, отхвърлянето му нанесе болезнен удар върху Оланд, който базира предизборната си кампания на специалното данъчно облагане за богатите французи.

Източник: Associated Press

Америка

Федералният резерв на САЩ запази основната лихва на рекордно ниско ниво 0-0.25%. Условията, при които лихвената ставка ще остане и занапред без промяна, също останаха без изменения: не се предвижда повишаването й дотогава, докато безработицата е над 6.5%, а инфлацията - по-ниска от 2.5%. "Дори да се наложи да повишим основната лихва, това няма да стане по-рано от 2015 г. При това, трябва да са налице условия за това - спад в безработицата и повишаване на инфлацията", заяви шефът на Фед Бен Бернанке. Фед, също така, понижи прогнозата си за икономическия ръст на САЩ. Очакваният ръст на брутния вътрешен продукт бе коригиран на 2.3-2.8%, при обявени 2.3-3% през декември м.г. Резервът очаква инфлацията в страната за 2013 г. да бъде от 1.3 до 1.7% (1.3-2% обявени през декември), а безработицата – 7.3-7.5 (7.4-7.7% при предишната прогноза).

Източник: Associated Press

Азия

Японският износ през февруари е паднал спрямо равнището си от година по-рано, но доверието сред японските производители се подобрява за четвърти пореден месец. Това е знак, че икономиката бавно се възстановява от рецесията през миналата година. Според данните на Министерството на финансите, износът се е понижил с 2,9% през февруари спрямо година по-рано. Това надвишава очакваното от икономистите равнище от 1,9%. По думите на анализаторите ще отнеме време, докато йената падне до рекордно ниските си нива за последните три години и половина. Ключова роля тук играе и политиката на десния премиер Шинзо Абе. Той въвежда тактика на агресивно монетарно отхлабване и фискални тласъци. Индексът на настроенията сред производителите се е покачил с 2 пункта до -11 през март. Очаква се възходът му да резултира в +4 равнище през месец юни.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
21.03.2013
Dow Jones Industrial
14.00 (-90.24)
Nasdaq Composite
3.00 (-31.59)
Стокови борси
21.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.45
Heating oil ($US/gal.)2.9800
Natural gas ($US/mmbtu)3.9400
Unleaded gas ($US/gal.)3.0600
Gold ($US/Troy Oz.)1.00
Silver ($US/Troy Oz.)29.21
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)89.55
Live cattle (cents/lb.)122.00

       Опознай България

Селищна могила Караново

На територията на България има повече от 400 селищни могили, свидетелстващи за блестяща праисторическа цивилизация. Селищната могила Караново се намира в северозападната част на днешното село Караново. Могилата е разположена на 10 км северозападно от град Нова Загора. Тя е един от най-значителните исторически обекти на Балканите и в Европа. Могилата е висока 13 м, с дебелина на културните напластявания 12,4 м. Праисторическият музей е разположен на повече от 25 дка и има 7 културни пласта. Тук са застъпени всички праисторически епохи – от новокаменната до бронзовата включително. Могилата е била населявана в продължение общо на около 3000 г. Тук се провеждат археологически разкопки от 1936 г. От 1984 г. разкопките са с международно участие, съвместно със Залцбургския университет, Австрия. Намереният кръгъл печат в Караново според археолозите съдържа първите фази на писмеността изобщо. При посочената датировка знаците върху печата от Караново се явяват най-старата писменост в Европа. Печатът има диаметър 6 см и е дебел 2 см. Гравиран е на древноевропейски шрифт и по тази причина се предполага, че е бил знак на престиж, даван за особени заслуги и вероятно използван в религиозни церемонии. Според някои изследователи знаците от печата, намерен в Караново, представляват съзвездията, образуващи западния зодиак.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.03.2013
Българска версия: 25862, Английска версия: 3080

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999