Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 21 март 2013 г., брой 3427
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(21.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28699
USD/BGN   1.51088
CHF/BGN   1.60025
EUR/USD   1.2945*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Нафта трейдинг АД - Бургас
Подем (ограничен достъп) АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Допълнителни 260 млн. евро ще получи България заради спрените от експлоатация блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй". Сумата беше одобрена от Европейския парламент и ще постъпи във Фонд "Козлодуй" за периода 2014-2020 г. Първоначално Еврокомисията предложи страната ни да получи допълнително 208,5 млн. евро за компенсация на спрените малки реактори. Впоследствие обаче сумата бе завишена след среща на лидерите на ЕС. Чрез Фонд "Козлодуй" ЕС финансира у нас проекти за повишаване на енергийната ефективност, чрез които да се компенсира липсата на спрените блокове. Освен България компенсации за спрени АЕЦ получават Литва и Словакия.

Източник: Дарик радио

Няма основания да се спекулира със състоянието на фискалния резерв обяви премиерът Марин Райков. Към 18 март той е 4 млрд. лв. и превишава значително депозита на Сребърния фонд от 2 млрд. лв. Райков увери, че до края на годината държавата ще има фискален резерв над минималните 4.5 млрд. лв., които трябва да поддържа. До 20 април във фискалния резерв се очаквали да постъпят над 1.2 млрд. лв. от ЕС. От тях 400 млн. лв. са по оперативни програми и 850 млн. лв. - единни плащания за земеделски производители.

Източник: Стандарт

Регулирана информация

На 20.03.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи годишен финансов отчет за 2012 год. на Випом АД-Видин /4VI/

Дружества
Пране и химическо чистене на текстилни и кожени изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Капитал
(хил. лв.)
  1   Багра ЕООД - Варна   300  
  2   Свежест-София АД - София   259  
  3   Света Марина трейдинг ЕООД - Варна   255  
  4   Химическо чистене - ГМК АД - Казанлък   206  
  5   Алц ООД - София   190  
  6   Свежест 98 АД - Разград   115  
  7   Свежест 95 АД - Плевен   52  
  8   Свежест-98 АД - Габрово   50  
  9   Алпиа АД - София   50  
  10   Медия 96 ЕООД - София   36  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.03.2013
  Обща стойност (BGN): 268 139.49  
Брой търгувани компании: 51
Premium 54 685.96
Standard 192 917.98
АДСИЦ 18 988.95
Фондове 74.25
Облигации 1 303.90
Права 168.45
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 39.76 %
Холдинг Варна АД - Варна -19.38 %
BaSE - Акции: 96 435.89
BaSE - АДСИЦ: 54.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Филип Алексиев е новият финансов директор на "Холдинг БДЖ". Задачата му е да внесе ред във финансите на БДЖ, които са на червено със 716 млн. лв. Той ще преговаря с кредиторите на БДЖ в бъдещия кредитен съвет, който се сформира по заповед на новия транспортен министър Кристиан Кръстев. Най-вероятно Алексиев ще бъде и изпълнителен директор на БДЖ, прогнозираха в бранша. Той има богат опит като финансов и изпълнителен директор на държавни фирми като авиокомпания "Балкан ер тур", която замени фалиралата "Балкан" и по-късно беше преименувана на "България ер".

Източник: Стандарт

Тринадесет са избраните стартиращи компании, които фондът за дялови инвестиции Eleven ще финансира с по 25 хил. евро. От този месец инвестиционното му портфолио вече наброява 32 млади компании, а екипите стават все по-международни. Едновременно с това прозорецът за нови проекти ще бъде отворен непрекъснато поне до есента и екипът на Eleven ще разглежда проекти на всеки две седмици. След като събра около 250 кандидатури от около 20 държави по време на третия апликационен прозорец, който затвори в началото на февруари, екипът на Eleven избра щастливите 13, на които да предостави както финансиране, така и менторство и мрежата си от контакти (включително партньорите от Springboard - вече TechStars, и Google). Отборите са от България, Сърбия, Армения, Великобритания, Италия, Хърватия, Южна Африка и САЩ. Проектите им дават решение на проблеми в различни области – за бизнеса, свободното време, модата, и повечето от тях са базирани онлайн.

Източник: Капитал

Критиките от страна на Чехия заради евентуалното отнемане на лиценза на ЧЕЗ у нас продължават. Ако допреди няколко седмици обвиненията идваха главно от страна на двама чешки министри - на външните работи Карел Шварценберг и на промишлеността Мартин Куба, вчера с безпрецедентно остър тон се включи и чешкият премиер Петр Нечас. "Ситуацията в България, при която главният прокурор на страната Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на чешката енергийна компания ЧЕЗ, е политическа игра". През почивните дни главният прокурор заяви, че лицензът на ЧЕЗ трябва да бъде отнет, макар това да не е в неговите правомощия. "Само един независим регулатор може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти", заявява още Нечас.

Източник: Сега

CBM Group ще строи свой завод за производство на хидравлични цилиндри на територията на община Марица. Преговорите с местната администрация са пред финализиране. Фирмата е един от най-големите италиански производители на хидравлични цилиндри в Европа. Създадена е като семейно предприятие в Модена, като с годините фирмата  концентрира производството си в два основни сектора, развивавщи се до днес - трактори и техните компоненти. Днес CBM Group има свои заводи в Полша и в Индия, които функционират като производители на хидравлични цилиндри в областта на селско- стопанските машини. В България до момента италианците са работили единствено с местни доставчици. Заводът на територията на община Марица ще се фокусира върху производството и експорта. Застроената площ на предприятието е около 4 000 кв. върху терен от 6 дка. Все още не е уточнено в коя от индустриалните зони на община Марица ще бъде новата придобивка. Очаква да се открият нови 40 работни места.

Източник: Марица

Най-голямата компания в сектора на информационните технологии в България - местното поделение на HP ще разкрие нови 800 работни места и със своите общо 4000 служители ще се превърне в един от десетте топ работодатели в страната. Дружеството представи своята първа за тази година инвестиция - нов клиентски център, който ще обслужва потребители в и от Германия. HP започна да изнася дейности към страната през 2007 г., като всяка години увеличаваше бизнеса и персонала си. Дейността се развива през местното дружество "Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър", което през миналата година попадна сред стоте най-големи компании в страната с приходи от 215 млн. лв. за 2011 г. За новата "германска" инвестиция в центъра вече са назначени близо 250 души, като предстои попълването и на останалите 550 работни места. Центърът се намира в сградата на "Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър" в Бизнес парк София, като се разработва като проект от 2011 г. Той е първият по рода си подобен център, който се изгражда на регионален принцип.

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
21 март 2013 Проект за нова оперативна програма - "Наука и образование 2014-2020"
Новини от БСК и членовете на БСК

Предложения за промени в трудовото законодателство дискутираха браншови организации в БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Обучение „Pазработка и управление на проекти, финансирани по ОПКБИ” - 21 и 22 март 2013 г.

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучение: „Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане” – 26 март 2013 г.

ОБЯВА: Открит избор с обект "Закупуване на хардуер - доставка и системна интеграция на комуникационна и сървърна техника" (срок до 28.03.2013 г.)

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

За периода ноември - януари безработицата във Великобритания е нараснала със 7 хил. до 2,52 млн., разкриват данни на статистическия институт в Лондон. Новината ще окаже допълнителен натиск върху британския финансов министър Джордж Озбърн, който по-късно днес трябва да представи новия бюджет на страната. През февруари броят на британците, получаващи помощи за безработни, е намалял с 1,5 хил. до 1,54 млн. - най-ниското ниво от юни 2011 г., разкриват още данните на статистическия институт. Сега безработицата на Острова е 7,8%. Докато средната заплата в страната е нараснала с 1,2% на годишна база през въпросните 3 месеца, инфлацията за периода е достигнала 2,7%, което означава, че в реално изражение доходите са се свили. Същевременно броят на младите хора на възраст между 16 и 24 години, които нямат работа, е нараснал до 993 хил. или 21,2%.

Източник: BBC

Америка

Контролираният от държавата американски ипотечен гигант Freddie Mac е завел дело срещу Bank of America, UBS AG, JPMorgan Chase & Co. и още десетина банки за предполагаема манипулация на Libor. Сред останалите банки, включени в иска, се открояват Citigroup Inc. Barclays Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc, The Royal Bank of Canada, Deutsche Bank AG и Credit Suisse Group AG. Freddie Mac ги обвинява в измама, нарушение на антитръстовото законодателство и на договорни отношения. Компанията твърди, че е понесла сериозни загуби в резултат на поведението на обвинените банки и настоява за обезщетение за понесени финансови щети, което обаче не е уточнила в иска. Според Freddie Mac финансовите институции са действали колективно, за да "прикрият финансовите проблеми на техните институции и да засилят печалбите си", се посочва още в съдебния иск, внесен във Федералния съд в Александрия, Вирджиния.

Източник: Блумберг

Азия

Както преди дни стана ясно, германският автомобилен концерн Volkswagen – компанията, която продава в Китай повече коли от всяка друга чуждестранна фирма, съобщи, че ще изтегли голям брой автомобили, за да отстрани проблем със скоростните им кутии. Сега китайските регулаторни органи официално съобщиха за какъв брой става въпрос, а именно - за точно 384 181 автомобила. Акцията ще стартира на 2 април, като в нея ще бъдат включени модели от сериите Passat, Sagitar, Golf, Touran и други. Голяма част от тях са произвеждани от китайските фирми - подизпълнители на Volkswagen, но сред тях има и вносни автомобили, в това число и неуточнена бройка от модела Audi A3, произведени между февруари 2010 и юни 2011. Изтеглянето бе провокирано от предаване по китайската централна телевизия, посветено на лошите корпоративни практики в страната.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
20.03.2013
Dow Jones Industrial
14.00 (55.91)
Nasdaq Composite
3.00 (25.09)
Стокови борси
20.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.96
Heating oil ($US/gal.)2.8900
Natural gas ($US/mmbtu)3.9600
Unleaded gas ($US/gal.)3.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1.00
Silver ($US/Troy Oz.)28.82
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)88.50
Live cattle (cents/lb.)121.90

       Опознай България

Празник на Кюстендил

Град Кюстендил се намира в най-западната част на България, в плодородната Кюстендилска долина. Разположен е в подножието на планина Осогово, на 526 метра надморска височина. Археологическите разкопки и проучвания в региона доказват, че той е населяван от най-древни времена. В резултат от дългогодишните проучвания в Кюстендил са разкрити редица паметници на материалната култура и изкуство през римската и ранновизантиийската епоха. Градът, носил имената Пауталия, Велбъжд, Константинова баня, днес е известен като “овощната градина на България”, заради плодородната земя и изобилието от овощни насаждения по тези места. Кюстендил е и един от най-известните балнеологични курорти в България. Празникът на града (21 март) се чества официално от 1966 г. насам по повод деня на пролетното равноденствие и настъпването на пролетта.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.03.2013
Българска версия: 25858, Английска версия: 3080

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999