Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 19 март 2013 г., брой 3425
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(19.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28431
USD/BGN   1.51275
CHF/BGN   1.60038
EUR/USD   1.2929*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Атриум България ЕООД - София
Ракона Трейд ООД - Пловдив
Пловдивска консерва АД - Пловдив
Алма Тур Флай ООД - София
Миракал строй АД - Панагюрище
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Близо 59 млн. евро са изпратили българите, които живеят постоянно в чужбина, на свои близки и роднини у нас през януари, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Това е с 2,8 млн. евро по-малко спрямо парите, получени предходния месец. В сравнение с януари 2012 г. няма промяна в размера на изпратените средства. Парите, които емигрантите са дали на свои роднини и близки у нас, вероятно са много повече. Причината е, че централната ни банка води статистика само за паричните преводи, направени по банков път или чрез компании за парични преводи. Според данните на БНБ през 2012 г. българите, живеещи зад граница, са върнали у нас 800 млн. евро Миналата година най-много пари от чужбина са дошли през май. Тогава преведените средства са били в размер на 80 млн. евро.

Източник: Монитор

Министерството на финансите (МФ) проведе вчера (18 март 2013 г.) аукцион за пласмент на 7-годишни облигации, деноминирана в евро, емитирана на 16 януари 2013 г. и с падеж 16 януари 2020 година. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона е 2,82%. Доходността по дълговите книжа се вдига. При пускането на емисията постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона беше 2,54 процента, а постигнатият коефициент на покритие - 4,90. Това е третото преотваряне на емисията от началото на 2013 г. и след този аукцион, общият й номинал в обращение достигна 60 млн. евро, съобщават от МФ. На аукциона участваха всички първични дилъри на държавни ценни книжа (ДКЦ), а търсенето превиши близо три пъти предложеното количество от 20 млн. евро, като първичните дилъри заявиха поръчки за 59,18 млн. евро. Лихвеният процент е 3.50% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 20 март 2013 г.

Източник: Econ.bg

Дружества
Други услуги за населението
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Капитал
(хил. лв.)
  1   Зауба АД - София   21 101  
  2   Витоша ски АД - София   5 255  
  3   Национална агенция Разпространение ЕАД - София   5 200  
  4   Балканфон ЕООД - София   4 000  
  5   Обществен-паркинг Ямбол АД - Ямбол   3 647  
  6   Идънред България АД - София   3 392  
  7   София венчърс АД - София   2 655  
  8   Призма Лукс ООД - София   2 300  
  9   София Крематориум АД - София   850  
  10   Дайнърс клуб България АД - София   610  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 18.03.2013
  Обща стойност (BGN): 633 801.12  
Брой търгувани компании: 41
Premium 452 033.23
Standard 129 561.87
АДСИЦ 48 982.21
Фондове 40.50
Облигации 3 068.75
Права 114.56
Най-голяма промяна в цените
Договорен фонд Статус Нови акции ФОНД - София 12.50 %
Билборд АД - София -6.95 %
BaSE - Акции: 532 440.90
BaSE - АДСИЦ: 301.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Специалисти от водещата китайска компания China Volant Industrу представиха в Пловдив нов уникален вид тръби. "Ако намерим европейски пазари за нашите продукти, ще ги произвеждаме в България", обяви Шу Чен, зам. генерален мениджър на компанията. Инвестиционното намерение ще се реализира съвместно с български партньор – "Сиенит холдинг", който има богат опит в изграждане на индустриалните зони "Раковски", "Марица" и "Куклен". China Volant Industry Co е дъщерно дружество на компанията майка CASIC, която има няколко научни института и 580 предприятия, в които работят над 120 хиляди души. Тя произвежда от машини, електроника, комуникации, компютри, сателитни приложения, транспортни съоръжения, строителни материали до космически технологии. Произвежданите от China Volant Industry Co тръби са HDPE с вграден стоманен корпус, които намират приложение във водния сектор, газоснабдяването, минната и химическата промишленост, и спираловидно гофрирана РЕ тръба за канализационни системи.

Източник: Строителство Градът

Синдикалната организация на КНСБ към пернишкия клон на „Монтажи” готви протести. В писмо до „Бесттехника- ТМ-Радомир”, синдикалистите заявяват, че ще започнат безсрочни протестни действия пред офиса на предприятието, ако до края на работния ден днес, радомирската фирма не преведе дължимите, според сключен споразумителен протокол за разсрочено плащане, 111 108 лева. Парите са изработени от „Монтажи” още през 2009 година, като общият размер на дължимата сума е 288 216 лв. Съгласно сключен на 21 септември м.г. споразумителен протокол, радомирската фирма е поела ангажимент да се издължи на 12 вноски, считано от септември 2012 година.

Източник: БНР

Програмите TV7, Super7 и News7 (доскоро Би Би Ти) ще бъдат спрени в мрежата на кабелния оператор "Близу" в следващите няколко дни, обявиха от компанията в понеделник сутрин. "Въпреки усилията ни не успяхме да постигнем споразумение с TV7 и по закон сме задължени да преустановим излъчването на програмите. Super7 и News7 ще бъдат спрени в понеделник в 12.00 ч.", пише в официалното съобщение от оператора. Причината е, че TV7 е поискала десетки пъти по-висока цена от "Близу", за да излъчва програмите й, обясниха от доставчика. TV7 отказват да  предложат договор за News7. Позицията на "Близу" е подобна на тази на "Булсатком" по време на спора с bTV - че производителят на съдържание иска от кабелните оператори непосилна цена, а в същото време е готов да предложи програмата си безплатно по цифровия ефир, плащайки за това на мултиплекса.

Източник: Капитал

Лизинговата компания на Societe Generale Експресбанк - Сожелиз България, получи нов заем от Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ) в размер на 20 млн. евро. Компанията усвои първия транш в размер на 5 млн. евро. Целта на съвместния проект на двете финанансови институции е подкрепа за малките и средни предприятия. Отпуснатата кредитна линия гарантира атрактивни условия за финансиране, а средствата ще бъдат предназначени за всички сектори на икономиката, като по-голямата част ще се концентрират върху секторите земеделие, транспорт и производство. Това е вторият заем предоставен от ЕИБ на Сожелиз България и 6-ти за групата на Societe Generale Експресбанк с ЕИБ/ЕИФ, като общата стойност на съвместните проекти надхвърля 153 млн. евро.  Финансирането е достъпно за фирми с брой на персонала на консолидирана основа до 3 000 души.

Източник: Money.bg

Стартира европейската обиколка на Бизнес Университет „StartUp University”, в рамките на която на 6.04.2013 г. ще се проведе семинар на тема: Моделът „StartUp” – безценен старт за предприемачи и висока стойност за инвеститори”. „StartUp” моделът е стратегия, създадена за предприемачи и инвеститори с по-модерен начин на мислене. Тя е за всички хора, имащи идеи за нови решения и търсещи ноу-хау и подкрепа за старта си, също така и за инвеститори, търсещи как и в кой новостартиращ бизнес е най-добре да инвестират. След завършване на курса, всеки участник получава „StartUp University IBU Certificate”.       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
21 март 2013 Проект за нова оперативна програма - "Наука и образование 2014-2020"
Новини от БСК и членовете на БСК

МВнР е на път да създаде проблем за туристопотока от Молдова и Беларус, сигнализират от туристическия бранш

Предизвикателства в икономиката: безработица, ниски доходи, свито потребление. (Камен Колев, зам.-председател на БСК пред Дарик радио)

Б. Данев: България е в нова национална катастрофа. Третата след "промяната"

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

19 март: Работна среща по проект "Социалният диалог в строителната индустрия"

На 19 март т.г., от 15.00 до 17.00 часа, в БСК (ул. Алабин 16-20) ще се проведе работна среща за обсъждане на направените от БСК предложения за промени в КТ и КСО, преди внасянето им за одобрение от Управителния съвет на БСК.

Срок – 19 март: Проект за отмяна на три наредби в областта на енергетиката

20-23 март 2013 г. : Българска строителна седмица – международен форум на строителството

Обучение „Pазработка и управление на проекти, финансирани по ОПКБИ” - 21 и 22 март 2013 г.

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучение: „Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане” – 26 март 2013 г.

ОБЯВА: Открит избор с обект "Закупуване на хардуер - доставка и системна интеграция на комуникационна и сървърна техника" (срок до 28.03.2013 г.)

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

5 април: Семинар за малки и средни предприятия - „Включване на МСП в стандартизацията”

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 4 сем. - 30 март 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch - 23 март 2013 - съботно-неделен 
CCNА 1 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
CCNА 2 сем. -27 април 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Excel експертно ниво - 18.03 -22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Френското президентство потвърди поръчката на 234 самолета Airbus, модел А320 от индонезийската нискотарифна компания "Лайън Еър" на стойност 18,4 милиарда евро. Това е "най-големият договор в гражданската авиация за Airbus в парична стойност", уточни президентството. Договорът е твърда поръчка и "представлява 5000 работни места във Франция за 10 години", допълни Елисейският дворец. Той беше подписан в Празничната зала на президентството от генералния директор на Лайън Еър Рушди Кирана и от директора на Airbus Фабрис Брежие. Поръчката е за 109 самолета А320 Neo, бъдещата по-екологична версия на самолета, 65 самолета А321 и 60 самолета А320. Според френското президентство самолетите Neo трябва да бъдат доставени до 2016 г., а класическите модели – през 2014 г.

Източник: Ройтерс

Америка

Американската компания Boeing Co съобщи, че днес вероятно ще обяви голяма поръчка за нейни самолети. Според запознати с преговорите, става дума за британския превозвач Ryanair. Очаква се специализираната в нискоразходни превози авиокомпания да поръча около 170 самолета на обща стойност 15 млрд. долара по цени от каталога. За събитието в Ню Йорк пристига главният изпълнителен директор за граждански самолети Рей Конър, допълват от Boeing. Източниците на Reuters посочили още миналата седмица, че поръчката ще бъде изключително за новото поколение самолети Boeing 737NG. В края на януари агенцията ексклузивно съобщи, че Ryanair приключва преговорите за 150 самолета от този модел.

Източник: Ройтерс

Азия

Китай изпреварва Великобритания и е петият най-голям износител на оръжие в света с 5% от световната търговия в сектора, съобщи Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ). За първи път от 1950 г. Великобритания не е на едно от първите пет места в класацията, отбелязва институтът. Износът на оръжие от Китай е нараснал със 162% в периода 2008-2012 г. спрямо предишните пет години, като 55% от него е бил предназначен за Пакистан. "Издигането на Китай се дължи главно на значителното количество закупено оръжие от Пакистан", съобщи в комюнике Пол Холтън, директор на научния отдел на СИПРИ. "Известен брой договори, сключени неотдавна, показва, че Китай се превръща в значителен доставчик за все по-голям брой големи страни", допълни експертът. От дълго време Пакистан е ключов съюзник на Китай в Южна Азия.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
18.03.2013
Dow Jones Industrial
14.00 (-62.05)
Nasdaq Composite
3.00 (-11.48)
Стокови борси
18.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.74
Heating oil ($US/gal.)2.9300
Natural gas ($US/mmbtu)3.8800
Unleaded gas ($US/gal.)3.1300
Gold ($US/Troy Oz.)1.00
Silver ($US/Troy Oz.)28.87
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)88.95
Live cattle (cents/lb.)121.38

       Опознай България

Ивановски скални църкви

Около 20 броя средновековни църкви, параклиси и килии, разположени в пещери, издълбани в отвесните склонове на долината на река Русенски Лом. Намират се на 20 km южно от Русе, до село Иваново. Комплексът е обитаван 13 - 17 век от монаси, много от които са били граматици и книжовници. От 13 век са датирани параклисът “Господев дол” и Затрупаната църква. Запазени са средновековни стенописи. В Затрупаната църква има ктиторски портрет вероятно на цар Иван II Асен. В т.нар. Съборена църква се предполага, че е изобразена първата съпруга на Иван Александър - Теодора, приела монашеско име Теофана. В главната църква на манастирския комплекс "Св. Богородица" има ктиторски портрет на цар Иван Александър, държащ в ръце модела на църквата. От 1979 година скалните църкви са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.03.2013
Българска версия: 25854, Английска версия: 3079

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999