Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 15 март 2013 г., брой 3423
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(15.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.25925
USD/BGN   1.51181
CHF/BGN   1.58405
EUR/USD   1.2937*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
ПроКредит Банк отпуска нови нисколихвени бизнес кредити по инициативата ДЖЕРЕМИ
Заемите от банката за родните фирми са не само с облекчени условия за обезпечение, но и с двойно по-ниски лихви и такси.
Кредитите се отпускат
без такса за разглеждане на документи и без годишна такса за управление на заема.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Нова Принт АД - София
Феромагнит АД - Перник
Нектар АД - Севлиево
Ви-ай джи пропъртис България АД - София
Вини АД - Сливен
Комхолдинг АД - Димитровград
Център холдинг АД - Стара Загора
Захарен комбинат Пловдив АД - Пловдив
Би Медиа груп АД - София
Енерго Солар АД - Пловдив
Ес Пи Ем Ин АД - Велико Търново
Хидромад Русе ЕАД - Русе
Строител Интест АД - София
Текон Инвест АД - Велико Търново
Кристо груп ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Заетостта в България намалява с 1,5% през четвъртото тримесечие на милата година спрямо предходните три месеца. Това показват изнесените данни на Европейската статистическа служба (Евростат). Спадът на заетостта в България е един от най-големите за ЕС. Свиването на заетостта е по-голямо на тримесечна база спрямо периода юли-септември 2012 г., когато заетостта намалява 0,8%. На годишна база през последното тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. заетостта се свива с 4,9 на сто. По данни на Националния статистически институт (НСИ) 3,1 милиона са заетите лица в българската икономика за четвъртото тримесечие на 2012 година. За последното тримесечие на изминалата година коефициентът на безработица в България е 12,4%.

Източник: Econ.bg

Информационните и комуникационни технологии (ИКТ) са неразделна част от функционирането на предприятията в ЕС и развитието на електронния бизнес (е-бизнес) и електронната търговия, констатира анализ на Евростат. Между 95 и 100% от предприятията в 19 страни на ЕС са превърнали ИКТ в свой източник за бизнес и търговия. Всяко трето българско предприятие, или над 9000 предприятия, са имали автоматично свързани бизнес-процеси със свои доставчици или клиенти. По този показател изпреварваме доста страни в ЕС, където средният процент е 23. Най-много са използвали ИКТ за доставчици и клиенти в Хърватия - 47%, Латвия - 43%, Словакия - 40%.Най-слабо тези бизнес-отношения са развити в Унгария - 11%, Румъния и Исландия - 14% и Чехия – 15%. За България се отчита, че над 25 хил. предприятия са имали достъп до интернет през 2012 г. Едва половината от българските предприятия обаче (48.8%) са имали уебсайт или поне страница. Процентът на предприятията в ЕС с уебсайт е средно 70%. Около половината от българските предприятия са използвали електронен подпис, както и автоматизиран обмен на данни с външни ИКТ системи. В страни като Финландия и Швеция тези ИКТ процеси надхвърлят 80%. Български предприятия, които са използвали ИКТ за вътрешен обмен са били около 43%, или близо 12 хил. За сравнение най-много електронна информация вътре в предприятието се обменя във Финландия и Швеция - (83%), а най-нисък е този показател в Полша - 32% и Румъния - 39%.

Източник: 24 часа

Приватизация

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е прекратила приватизационната процедура за Българската фондова борса (БФБ ) и Централния депозитар. Причината е в заявеното в края на февруари нежелание на Министерството на финансите да продължи процедурата след като кабинетът "Борисов" подаде оставка. Ведомството е собственик на 50.0542% от капитала на БФБ. Агенцията за приватизация вече е прекратила договора си с компанията Patria Corporate Finance, която трябваше да извърши маркетинг на борсата и на Централния депозитар.

Източник: Дневник

Дружества
Поща и далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Мобилтел ЕАД - София   76 394  
  2   Космо България Мобайл ЕАД - София   55 553  
  3   Българска телекомуникационна компания (БТК) АД - София   9 248  
  4   ТНТ България ЕООД - София   6 406  
  5   Спиди АД - София   5 476  
  6   Еконт Експрес ООД - Русе   3 957  
  7   Орбител ЕАД - София   1 969  
  8   Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД - София   1 927  
  9   Интраком-България ЕАД - София   1 268  
  10   Капш ЕООД - София   1 031  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 14.03.2013
  Обща стойност (BGN): 6 625 305.12  
Брой търгувани компании: 46
Premium 261 371.20
Standard 454 749.81
АДСИЦ 30 997.16
Облигации 5 856 650.10
Права 21 536.84
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч -15.25 %
ОЦК АД - Кърджали 12.50 %
BaSE - Акции: 1 169 439.57
BaSE - АДСИЦ: 289 572.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

В кризисната 2012 г. пивоварите са инвестирали у нас 68 млн. лв. в покупката на дълготрайни материални активи за фабриките си тук, в нови опаковки и технологии, както и в самото производство, съобщава Съюза на пивоварите в България. За сравнение привлечените външни инвестиции у нас като цяло за миналата година възлизат на 1,4 млрд. евро, или 2,7 млн. лв., по данни на Българската агенция за инвестиции. Това показва, че пивоварите са били едни от най-активните вложители в българската икономика през миналата година. В началото на новия сезон Съюзът на пивоварите приобщава нови двама членове. Това са най-новата пивоварна в страната "Бритос" и българското дружество на най-големия производител на малц в Европа - "Малтери Суфле".

Източник: Дума

Първа инвестиционна банка е оттеглила жалбата си за разпределението на средствата от принудителни разпродажби на имущество на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. След като се информираха за действието на банката работниците решиха временно да прекратят протеста. Лидерът им Стефан Атанасов заяви, че работниците остават в стачна готовност и ще предприемат радикални действия, ако не получат парите си.

Източник: Дневник

Курортната компания "Албена" ще увеличава капацитета на двете си летища в Приморско и Лесново, до Елин Пелин. Това потвърди изпълнителният директор на публичното дружество Красимир Станев. Инвестицията във всяко едно от тях ще бъде от порядъка на 2.5-3 млн. лв., а двата проекта предвиждат удължаване на пистите с по 300 метра, като при това ще бъдат цялостно реконструирани. Дължината им ще бъде увеличена от 900 на 1200 метра, като това би позволило кацането на по-големи бизнес джетове, обясни Станев, като след реконструкцията ще могат да се посрещат три четвърти от видовете бизнес самолети. Сега летищата са сертифицирани за самолети с максимално излетно тегло до 5700 кг.

Източник: Капитал

Новоназначеният председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова е изключена от съвета на директорите на НЕК. На мястото на Харитонова в НЕК влиза един от шефовете на Хидроенергийната компания “Горна Арда” - Николай Павлов. Той е и финансов директор на НЕК.

Източник: Труд

Трейс Груп Холд стартира изпълнението на проект: „Строително-монтажни работи по изграждане на седем центъра за настаняване от семеен тип на територията на град Стара Загора“. Проектът на обща стойност 3 977 138 лв. е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“ и ще продължи 9 месеца. Чрез него ще бъдат подобрени условията на живот сред децата и младежите с увреждания. Само преди седмица от инфраструктурното дружество обявиха, че стартират проект по „Обходен път на гр. Враца“ на стойност 14.6 млн. лв. През февруари Обединение Трейс Еър, с водещ партньор Трейс Груп Холд, с партньори Пи Ес Ай и Инжпроект, подписа рамково споразумение за строителни дейности на Летище София за 115 млн. лв.

Източник: Profit.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

BUSINESSEUROPE: Фискалната консолидация трябва да е придружена с реформи, стимулиращи растежа

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

19 март: Работна среща по проект "Социалният диалог в строителната индустрия"

На 19 март т.г., от 15.00 до 17.00 часа, в БСК (ул. Алабин 16-20) ще се проведе работна среща за обсъждане на направените от БСК предложения за промени в КТ и КСО, преди внасянето им за одобрение от Управителния съвет на БСК.

Срок – 19 март: Проект за отмяна на три наредби в областта на енергетиката

Обучение „Pазработка и управление на проекти, финансирани по ОПКБИ” - 21 и 22 март 2013 г.

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучение: „Изискванията на Регламент (ЕО) № 1221/2009 – Схема на Общността за управление по околна среда и одит (EMAS) и практическото им прилагане” – 26 март 2013 г.

ОБЯВА: Открит избор с обект "Закупуване на хардуер - доставка и системна интеграция на комуникационна и сървърна техника" (срок до 28.03.2013 г.)

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Безработицата в Гърция е нараснала до рекордните 26% през последното тримесечие на миналата година, сочат данни на гръцкия статистически институт. Младежката безработица се е увеличила до 57,8%. Безработицата сред жените е била 29,7%, а сред мъжете – 23,3%. За сравнение, през предходните три месеца безработицата в страната беше 24,7 на сто, а година по-рано – 20,7 на сто. В периода октомври-декември 2012 г. безработните в страната са достигнали 1,29 млн. души. Рецесията в страната се задълбочава заради мерките за икономии, още повече, че бяха временно прекратени преговорите с кредиторите за отпускането на следващия транш от спасителната помощ. Кредиторите на страната настояват за още реформи, но не постигнаха напредък по време на тричасовите преговори с финансовия министър Янис Стурнарас и премиера Андонис Самарас, които се състояха в сряда. Представители на „тройката“ ще се върнат отново в страната в края на март – началото на април.

Източник: Associated Press

Америка

Компютърният гигант Google постигна споразумение и ще плати глоба от 7 млн. долара в САЩ, в случай че се докаже неправилно събиране на информация в услугата на Google - Street View. Между 2008 и 2010 г., с помощта на екипи с автомобили, които снимаха изгледите по пътищата, Google събира и данни за местните домашни безжични мрежи (WiFi) без съгласието на собствениците им, включително лични данни като имейли или пароли. С извънсъдебно споразумение с 38 щата, публикувано във вторник от американското правосъдие, Google се съгласява да изплати обезщетението. Освен това интернет гигантът се задължава да унищожи събраните в тези щати данни, да не ги използва в никой от продуктите си и да не ги предоставя на трети лица. В следващите 10 г. Google ще има програма за обучение на служителите за работа с личните данни, както и кампания за информиране на потребителите как да защитят данните си, достъпни чрез безжичните мрежи.

Източник: AFP

Азия

Volkswagen ще открие десет нови завода в следващите няколко години, като седем от тях ще са в Китай, каза на пресконференция днес във Волфсбург изпълнителният директор на компанията Мартин Винтеркорн. Той добави, че до 2018 година производството в Китай ще бъде увеличено с 60% до 4 милиона коли на година от марките Volkswagen, Audi и Skoda. Ако всичко върви по план, след пет години концернът ще има 19 завода в азиатската страна. Според Мартин Винтеркорн приходите, печалбите и доставките през следващата година ще нараснат във всички региони, в които Volkswagen AG оперира. Що се отнася за тази година, прогнозите са, че цифрите ще са сходни с тези през 2012 г. От оповестения днес отчет на компанията става ясно, че печалбата за миналата година преди облагането с данъци и такси е нараснала с 2.1% до 11.5 млрд. евро.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
14.03.2013
Dow Jones Industrial
14 539.14 (83.86)
Nasdaq Composite
3 258.93 (13.81)
Стокови борси
14.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.03
Heating oil ($US/gal.)2.9300
Natural gas ($US/mmbtu)3.8100
Unleaded gas ($US/gal.)3.1400
Gold ($US/Troy Oz.)1 590.70
Silver ($US/Troy Oz.)28.81
Platinum ($US/Troy Oz.)1 589.80
Hogs (cents/lb.)90.52
Live cattle (cents/lb.)128.05

       Опознай България

Кокалянски манастир Св. Архангел Михаил

Разположен сред живописната Плана планина, Кокалянският манастир Св. Архангел Михаил е известен още като Урвички манастир. Според легендата той датира още от Второто българско царство, като историята разказва, че е построен още през 11 век при управлението на цар Самуил. Падането на България под турско робство носи на Кокалянската обител същата съдба както на повечето български манастири – той е опожарен и унищожен. През 16 век местното население възобновило манастира и той се превръща в опора на народа. Следва отново унищожаване на манастира и той е възстановен напълно след Освобождението. Днес църквата е разположена по средата на двора и представлява сравнително голяма еднокорабна постройка. Освен нея комплексът включва още две сгради. В Кокалянския манастир е намерен т. нар. Кокалянски или Урвишки сборник, съдържащ похвални слова за архангелите Михаил и Гавраил, писани от Св. Климент Охридски. През 1969 г. манастирът е обявен за паметник на културата.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.03.2013
Българска версия: 25861, Английска версия: 3079

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999