Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 13 март 2013 г., брой 3421
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(13.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.23192
USD/BGN   1.49838
CHF/BGN   1.58444
EUR/USD   1.3053*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
ПроКредит Банк отпуска нови нисколихвени бизнес кредити по инициативата ДЖЕРЕМИ
Заемите от банката за родните фирми са не само с облекчени условия за обезпечение, но и с двойно по-ниски лихви и такси.
Кредитите се отпускат
без такса за разглеждане на документи и без годишна такса за управление на заема.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Елените АД - Пловдив
Метал БГ ООД - Пловдив
Сити пропъртис АДСИЦ - София
Екс Депт АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Президентът Росен Плевнелив обяви назначаването на Марин Райков за Министър-председател на Служебното правителство и за министър на външните работи. Държавният глава представи служебното правителство, което ще трябва да подготви предсрочните парламентарни избори, които се очаква да бъдат на 12 май. Членове на служебния кабинет са: Екатерина Захариева, (вицепремиер и министър на регионалното развитие), Деяна Костадинова (вицепремиер и министър на труда и социалната политика), Илияна Цанова (вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз), Драгомир Йорданов (министър на правосъдието), проф. Иван Станков (министър на земеделието и храните), Кристиан Кръстев (министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията), Николай Милошев (министър на образованието, младежта и науката), проф. Николай Петров (министър на здравеопазването), Петя Първанова (министър на вътрешните работи), Петър Стойчев (министър на физическото възпитание и спорта), Роман Василев (министър за развитие на електронното правителство), Тодор Тагарев (министър на отбраната), Юлиан Попов (министър на околната среда и водите), Асен Василев, (министър на икономиката, енергетиката и туризма).

Европейската комисия е приела директива относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки, която задължава държавните органи да извършат плащанията за получени стоки и услуги в срок от 30 календарни дни или при извънредни обстоятелства - в срок от 60 дни. Новите разпоредби предвиждат още договорна свобода по отношение на търговските сделки: предприятията следва да извършат плащане по получените от тях фактури в срок от 60 календарни дни, освен ако изрично е договорено друго и при условие, че то не представлява явна злоупотреба по отношение на кредитора.

Източник: Profit.bg

Дружества
Сухопътен транспорт, вкл. тръбопроводния
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Национална компания Железопътна инфраструктура ДФ - София   2 117 933  
  2   Метрополитен ЕАД - София   1 340 148  
  3   Холдинг Български държавни железници ЕАД - София   612 116  
  4   БДЖ Пътнически превози ЕООД - София   488 518  
  5   Столичен електротранспорт ЕАД - София   129 698  
  6   Столичен автотранспорт ЕАД - София   79 979  
  7   ПИМК ООД - Съединение - Пд   62 714  
  8   СОМАТ АД - София   58 969  
  9   Транскапитал ЕООД - София   48 887  
  10   Юнион Ивкони ООД - София   42 297  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 12.03.2013
  Обща стойност (BGN): 208 618.26  
Брой търгувани компании: 36
Premium 37 570.95
Standard 88 450.76
АДСИЦ 82 596.54
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали -16.67 %
Топливо АД - София 9.13 %
BaSE - Акции: 1 507 737.78
BaSE - АДСИЦ: 14.79

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма (в оставка) Делян Добрев е назначил на 11.03.2013 г. Никола Стоянов за изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Никола Стоянов е собственик на няколко фирми, самостоятелно или в съдружие и е управител на “Евтино” ООД. Сред фирмите, на които е собственик са”Дрейн енд ко”, “Флайш” и “Би Пауър”.

Източник: Струма

Разходите на "Топлофикация - София" за външни услуги надхвърлят 25 млн. лв. на година. Това става ясно от справка, предоставена от дружеството на комисията по финанси към Столичната община заедно с инвестиционната му програма за тази година. От всички разходи парното заделя най-много за топлинните счетоводители. За тях през 2011 г. дружеството е дало 6.1 млн. лв. Миналата година сумата е набъбнала до 6.4 млн. лв., а през тази година се очаква да е 6 млн. лв. Според справката разходите за 2012 г. са очаквани, а за тази година са само прогнозни. Наред с разходите за счетоводителите другият най-голям харч на дружеството е свързан с лихви по задълженията към "Булгаргаз". През 2011 г. на доставчика са били изплатени 4.6 млн. лв., а през 2012 г. - 6.6 млн. лв.

Източник: Сега

Италианското обединение "Салини Импреджило" спечели търга за изграждането на Северната скоростна тангента на София. Те надвиха конкуренцията на български консорциуми, в които участват фирми, свързани с шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти в Агенция “Пътна инфраструктура”. От 11 кандидати, които бяха подали предложения, комисията допусна до отварянето на цените само четирима. Италианците дадоха цена от 189 млн. лв. без ДДС, която е третата по величина. Най-ниска цена даде консорциума “ХПВС-ССТ” - близо 150 млн. лв. без ДДС, но останаха трети. В обединението влизат варненската “Хидрострой”, "Пътни строежи" Велико Търново, "Пътинженерингстрой Т" Търговище, "Пътстрой" Бургас и "Водстрой 98".

Източник: Медия Пул

За 2013 г. “Дунапак-Родина” АД е планирала да инвестира 3 млн. лв. в оборудване. Компанията е първото голямо предприятие, което получи в максимален размер помощ по ОП “Конкурентоспособност” в размер на 4 млн. лв., като целият проект, приключен през миналата година, е на стойност 10 млн. лв. с ДДС. Останалата част е финансирана със собствени средства. Със средствата са внедрени две уникални за българския пазар иновативни производствени линии. За работата с тях са назначени и 18 нови служители. Печалбата на завода преди облагане с данъци за 2012 г. е 4,7 млн. лв., което е ръст с около 1 млн. лв. спрямо предходната година. Приходите на компанията са се увеличили с 12% спрямо 2011 г. и са около 50 млн. лв.  “Дунапак-Родина” АД е водещ производител на вълнообразен картон и опаковки. Заводът е част от австрийския холдинг Prinzhorn Holding.

Източник: Марица

До края на март трябва да са минали тестовете на първата българска зарядна колонка за електромобили в Стара Загора, а през април трябва да са произведени първите 50 колонки. До септември в около 100 бензиностанции на “Лукойл” наред с колонките за бензин А95 и А98 дизелово гориво и автогаз ще се изправят зелени с надпис “ИКЕМ”. Това съобщи председателят на управителния съвет на Индустриален клъстер “Електромобили” (ИКЕМ) Илия Левков. Разработката на първата българска зарядна колонка е дело на фирми и частни лица, членуващи в клъстера. Неин конструктор е Светлин Гарев, а дизайнер на корпуса е Георги Червендиев. Клъстерът вече е осигурил финансиране за производството на колонките, което ще се осъществява в “Пасат” АД в Царево - фирма, чието основно производство са яхти и скутери.

Източник: Труд       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

Разширено заседание на УС на Асоциацията на горските фирми в България се проведе в БСК

BUSINESSEUROPE: Фискалната консолидация трябва да е придружена с реформи, стимулиращи растежа

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

14 март: Семинар „Добри практики и стратегии за управление на промяната“

На 19 март т.г., от 15.00 до 17.00 часа, в БСК (ул. Алабин 16-20) ще се проведе работна среща за обсъждане на направените от БСК предложения за промени в КТ и КСО, преди внасянето им за одобрение от Управителния съвет на БСК.

Срок – 19 март: Проект за отмяна на три наредби в областта на енергетиката

Обучение „Pазработка и управление на проекти, финансирани по ОПКБИ” - 21 и 22 март 2013 г.

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

ОБЯВА: Открит избор с обект "Закупуване на хардуер - доставка и системна интеграция на комуникационна и сървърна техника" (срок до 28.03.2013 г.)

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Италианската централна банка е инструктирала някои от най-големите банки в страната да увеличат провизиите си за проблемните заеми, след като одит на целия банков сектор е показал, че финансовите институции са уязвими заради фалитите на малки фирми в условията на дълбока рецесия, твърдят запознати източници. Финансовата институция е отправила предупреждението след поверителни инспекции, продължили 2-3 месеца в 20-30 от големите банки в страната, допълват източниците. Освен това централната банка е предупредила банките да не раздават дивиденти, ако капиталът им от първи ред е под минималното равнище от 8%. Според анализатори "лошите" кредити, дължащи се най-вече на фалитите на малки фирми, са един от най-големите рискове за банковата система в Италия.

Източник: Ройтерс

Азия

Индийският медиен и развлекателен сектор ще удвои размера си в идните пет години и ще достигне 1 661 млрд. рупии (30.6 млрд. долара) до 2017, сочи ново проучване. Въпреки забавянето на индийската икономика, индустрията ще бъде задвижвана от ръста на регионалните медии, предстоящите избори, силната филмова индустрия и дигитализацията, обяви световната консултантска група KPMG. Секторът отбеляза растеж от 12.6% до 821 млрд. рупии през 2012 спрямо 2011 и навярно ще нарасне с 11.8% през т.г., допълниха експертите. Телевизията остава доминиращият сегмент, въпреки огромната популярност на боливудската филмова индустрия. Телевизионният сектор скочи с 12.5% на годишна база през 2012 до 370,1 млрд. рупии, докато печатните медии – вторият водещ сектор, ускориха темпо със 7.3% до 224.1 млрд. рупии. Филмовият се нареди трети с 21% растеж и 112.4 млрд. рупии приходи.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
12.03.2013
Dow Jones Industrial
14 450.06 (2.77)
Nasdaq Composite
3 242.32 (-10.55)
Стокови борси
12.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.54
Heating oil ($US/gal.)2.9500
Natural gas ($US/mmbtu)3.6400
Unleaded gas ($US/gal.)3.1500
Gold ($US/Troy Oz.)1 591.70
Silver ($US/Troy Oz.)29.17
Platinum ($US/Troy Oz.)1 595.00
Hogs (cents/lb.)81.45
Live cattle (cents/lb.)128.70

       Опознай България

Биосферен резерват Дупката

Дупката е резерват, разположен в южните части на Баташката планина. Той представлява дълбоко дефиле, прорязано от Девинската река. Местността е обявена за защитена през 1956 г. и обхваща територии между 600 и 1300 м надморска височина. Релефът на резервата е силно разчленен и е пресечен от реката през почти цялата си дължина. 83% от територията му е заета от вековни иглолистни гори. Най разпространини са обширните гори от бял бор, които често са на възраст над 200 години. Височината на някои дървета достига 40 метра, а диаметърът на ствола им - 1 м. Срещат се също смесени гори от бял бор и обикновен смърч. В по-ниските части на резервата преобладават дървесните видове бук, клен, дъб, елша, върба и др. Резерватът дава убежище на голям брой горски бозайници - благороден елен, сърна, кафява мечка, дива котка, лисица, златка, белка, язовец и др. Една от основните цели за създаването на резервата е опазването на благородния елен. Благородните елени в миналото са били значително повече, но техният брой в България намалява бързо през последните години. През 1977 г. резерват Дупката е включен в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.03.2013
Българска версия: 25866, Английска версия: 3079

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999