Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 12 март 2013 г., брой 3420
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(12.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.23946
USD/BGN   1.50518
CHF/BGN   1.58239
EUR/USD   1.3090*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
ПроКредит Банк отпуска нови нисколихвени бизнес кредити по инициативата ДЖЕРЕМИ
Заемите от банката за родните фирми са не само с облекчени условия за обезпечение, но и с двойно по-ниски лихви и такси.
Кредитите се отпускат
без такса за разглеждане на документи и без годишна такса за управление на заема.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Инертни материали Ямбол АД - Ямбол
Сикотерм Индъстрис АД - София
Хемус АД - Троян
Истър ССМ АД - София
Европрефабрикати България АД - Равно поле
Български дъб АД - Пловдив
Ловмийт ЕООД - Генерал Тошево
Алма Тур БГ АД - София
Ай Ти Ди Нетуърк АД - Пловдив
Аник Комерс ЕАД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Износът на България за страни от Евросъюза се сви с 10% през декември 2012 г. в сравнение с година по-рано. С близо 8% е спадът и на вноса през последния месец на миналата година. Най-голям е сривът на експорта за Белгия - с 23.4%, Румъния - 13.6%, и Германия - 9.7%, сочат данните на НСИ. Повече наши стоки са били продадени в магазините на Гърция (4.9%) и Италия (0.2%). Спадът на износа за цялата 2012 г. е 3.6%. Расте обаче вносът. Той отбелязва скок от 7.5 на сто. През миналата година на европейския пазар са пласирани български стоки за 23.8 млрд. лв. Вносът в страната се равнява на 29.2 млрд. лв. Външнотърговското салдо е отрицателно - 5.4 млрд. лв.

Източник: Стандарт

Министерството на финансите отвори отново бенчмарковата емисия със срочност 10.5 г. и падеж 9 юли 2023 г. На проведения на 11 март 2013 г. аукцион МФ предложи за продажба ДЦК с обем 50 млн. лв., като участниците подадоха поръчки за 100.55 млн. лв. Постигнатата доходност е 3.63%, което показва запазване доверието и интереса на инвеститорите във вътрешен държавен дълг и участие на широк спектър инвеститори. Разпределението на одобреното количество по видове инвеститори показва водеща позиция на банките, които придобиха 54.54% от одобреното количество, следвани от пенсионните фондове (20.66%), инвестиционните посредници (10%), други инвеститори (10%) и застрахователни дружества (4.8%). 

Източник: Profit.bg

Концесии

Заради липсата на потенциални инвеститори на бургаския плаж той ще бъде стопанисван и през това лято от общината. Информацията е от областния управител на област Бургас Константин Гребенаров, който поясни, че договорите са направени така, че докато не се появи желаещ за концесия или наем, ивицата ще бъде стопанисвана от общината, и че не се очакват някакви промени по плажа. Промени няма да има и в Созопол, Царево, Приморско, Поморие и Несебър, където плажните ивици са отдадени с дългосрочни концесии от 10-15 години. Все още не е ясна точната бройка на плажовете, които ще бъдат отдавани под наем или концесия. Това е така, защото все още не са изготвени кадастралните карти. 

Източник: Дума

Дружества
Други дейности, свързани с компютри
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Хюлет Пакард Глоубъл Деливери България Сентър ЕООД - София   214 453  
  2   Хуауей Технолоджис България ЕООД - София   57 350  
  3   Ай Би Ем България ЕООД - София   33 296  
  4   Хюлет Пакард България ЕООД - София   28 204  
  5   Принтек-България ЕАД - София   25 782  
  6   Лукойл Технолоджи Сервисиз България ЕООД - Бургас   24 268  
  7   Станга АД - София   15 402  
  8   Нетуоркс България ООД - Русе   6 209  
  9   Бианор Сървисиз ЕООД - София   2 156  
  10   Велти ЕООД - София   1 806  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 11.03.2013
  Обща стойност (BGN): 4 489 849.70  
Брой търгувани компании: 32
Premium 79 706.05
Standard 149 884.97
АДСИЦ 16 812.38
Облигации 4 243 446.29
Най-голяма промяна в цените
Булгартабак холдинг АД - София -10.31 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 8.31 %
BaSE - Акции: 4 355 306.31
BaSE - АДСИЦ: 483 138.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Еврокомисията връчи сертификат на КЦМ „Зелен етикет за транспорт и мобилност“. Комбинатът за цветни метали е първият с такова отличие в България, а и в Европа, съобщи Лияна Аджарова- шеф на Енергийна агенция- Пловдив. Комбинатът за цветни метали Пловдив (КЦМ) и Енергийната Агенция са разработили пилотен проект за управлението на транспорта на служителите в предприятието. Проектът е разработен през 2012 година и вече е в действие. Една от най-големите фирми в областта с над 2500 работници ще променя мисленето на служителите и ще ги убеждава да харчат по-малко пари и енергия за придвижване до работа.

Източник: Investor.bg

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от двата частни ТЕЦ - "Контур Глобъл Марица-изток 3" и "AES Гълъбово" (ТЕЦ "Марица-изток 1"), са гарантирани с особени залози от Националната електрическа компания (НЕК). Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев на извънреден брифинг. Той показа договорите за сключване на тези залози, които са били подписани съответно през 2002 и 2005 г. от тогавашния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков.  През 2002 г. "Ентърджи" и AES се отказаха от държавна гаранция, вместо което получиха гаранция от бъдещите приходи на НЕК. По други кредити на държавната енергийна компания са заложени например язовири. Особеният залог, с който НЕК се ангажира, всъщност са бъдещите му приходи от електроразпределителните дружества, което министърът разтълкува като "залог върху сметките на потребителите".

Източник: Капитал

Проектът на фирмата инвеститор “ИДАК – Екоенергия” ООД за водноелектрическа централа в старата воденица на река Янтра в село Ветринци е замразен. В края на миналата година великотърновската фирма е депозирала  в Общината инвестиционното си намерение. Няколко седмици след това софийските партньори на инвеститора са представили на кметският наместник на Ветринци Колю Минков документи, че проектът се замразява. В селото има две частни воденици. Миниелектроцентралата се планираше да е във воденицата, която за последно работеше до преди десетина година, като бъде реконструирана и оборудвана, каза кметският наместник.

Източник: Янтра - Велико Търново

129 585 лева е цената от, която започва наддаването за купуването на селскостопанския имот на Кирил Мезерлиев, който бе един от най - успешните фермери в южния град Петрич и носител на престижната награда за млад фермер "Еврика". Съдия изпълнител обяви за публична продан около 9 декара земя, заедно с няколко стопански сгради собственост на фирма "Кирил Мезерлиев" за цена 129 585 лева. За да построи всичко това Мезерлиев е взел банков кредит, който в условията на криза е спрял да погасява Мезерлиев бе от малкото в региона, който се заеха с отглеждането на животни и осигуряваха работни места в продължение на години.

Източник: Струма

Според БСП щети за милиони са нанесли регионалното министерство и ВиК - Добрич след решение да се извадят и продадат чрез Софийската стокова борса 43 км тръби от водопровода Добрич - Силистра.  Според направената оценка те били с доказана експлоатационна годност. Цената на сделката, която още не е платена от спечелилата фирмар е 1,3млн. лв., при реална цена от най-малко 17 млн. лв. - твърдят от БСП. В отговор от регионалното министерство уточниха, че именно лошото финансово състояние на ВиК-Добрич е наложило продажбата на обекта. Постигнатата цена е по-ниска от пазарната за кг скрап заради високите разходи за изкопни дейности, демонтаж на тръбите и обезщетяване на собствениците на земеделските земи, през които минава водопровода.  В становището на министерството обаче, не се казва защо е избран този начин на продажба на тръбите, вместо тяхното рециклиране например.

Източник: БНТ       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК предлага да бъде изградена информационна система за образователния и квалификационния статус на българите.

ЕК настоятелно приканва държавите членки да признават уменията, придобити извън училището и университета

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

14 март: Семинар „Добри практики и стратегии за управление на промяната“

На 19 март т.г., от 15.00 до 17.00 часа, в БСК (ул. Алабин 16-20) ще се проведе работна среща за обсъждане на направените от БСК предложения за промени в КТ и КСО, преди внасянето им за одобрение от Управителния съвет на БСК.

Срок – 19 март: Проект за отмяна на три наредби в областта на енергетиката

Обучение „Pазработка и управление на проекти, финансирани по ОПКБИ” - 21 и 22 март 2013 г.

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

ОБЯВА: Открит избор с обект "Закупуване на хардуер - доставка и системна интеграция на комуникационна и сървърна техника" (срок до 28.03.2013 г.)

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Целият жилищен пазар на Великобритания е изправен пред опасността да забуксува, тъй като все повече собственици на жилища не могат да си позволят да се преместят в по-голям дом, според доклад на Lloyds TSB. Над половината от хората, желаещи да продадат първото си жилище, за да си закупят по-голямо, смятат, че новите подкрепяни от държавата схеми за кредитиране на сделките с имоти изобщо няма да им помогнат. Три четвърти от тази група хора биха желали да получат по-голяма помощ от държавата, а 86% искат повече подкрепа от ипотечните кредитори. Събирането на средства за първоначалната вноска е най-сериозната бариера пред кандидатите за по-добър дом - в момента размерът на необходимия депозит е 58 836 паунда, или почти два пъти повече от средствата, които са били нужни преди десетина години. Това пречи на трима от всеки петима кандидати да предприемат тази стъпка.

Източник: Associated Press

Америка

Наемането на работна сила в САЩ се засилва. Излязоха данните за заетостта в страната, според които икономиката е създала 236 хил. работни места през февруари. Цифрата е много по-висока от очакванията на анализаторите, и значително по-голяма от данните за 157 хил. нови работни места, създадени през януари 2013 г. Равнището на безработица спадна от 7.9% през януари до 7.7% през февруари, което е най-ниското ниво от декември 2008 г. насам. Главен икономист на Белия дом обаче заяви, че е необходима повече работа след като Конгресът (Долната камара на парламента) остава разделен по отношение на икономическата политика на САЩ. Данните сочат, че заетостта се покачва средно със 195 хил. души на месец през последните три месеца. Същевременно анализаторите прогнозираха ръст от 165 хиляди работни места през месец февруари.

Източник: BBC

Азия

Инфлацията в Китай достигна 3.2 на сто през февруари спрямо този месец на миналата година, което е 10-месечен връх. Лунната Нова година е била фактор за повишението на цените на храните, които са скочили с 6%. Инфлацията е горещ политически проблем в Китай и поражда опасения, че ако скочи прекалено много, Пекин може да се принуди да затегне монетарната си политика, а това би забавило растежа на БВП. След години на главоломни темпове на растеж напоследък Китай забавя икономическите си темпове. През 2012 г. БВП нарасна със 7.8 на сто, което е най-бавното темпо от 13 години. Това накара Пекин да предприеме различни мерки през последните месеци, за да стимулира нова вълна на икономически прираст. Лихвите бяха намалени два пъти миналата година с цел да се намали цената на кредитирането за потребителите и бизнеса.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
11.03.2013
Dow Jones Industrial
14 447.29 (50.22)
Nasdaq Composite
3 252.87 (8.50)
Стокови борси
11.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.06
Heating oil ($US/gal.)2.9700
Natural gas ($US/mmbtu)3.6500
Unleaded gas ($US/gal.)3.1500
Gold ($US/Troy Oz.)1 578.00
Silver ($US/Troy Oz.)28.85
Platinum ($US/Troy Oz.)1 601.20
Hogs (cents/lb.)81.15
Live cattle (cents/lb.)128.12

       Опознай България

Веляновата къща в Банско

Веляновата къща е най-добре запазената къща в Банско от епохата на Възраждането. Построена е в края на XVIII век и е подарена от местните на прочутия майстор по стенна живопис Уста Велян Огнев. Той пристига по покана на банските първенци, за да изработи иконостаса на църквата Св. Троица. Къщата е двуетажна, укрепена, в характерния стил за епохата на Възраждането. На първия етаж има скривалище, съставено от две свързани помежду си помещения. На втория се намира жилищната част, която е съставена от пет стаи и чардак. Цялата сграда е направена само от дърво и камък. Най-интересното и значимото във Веляновата къща е вътрешната й украса, дело на самия майстор Велян. Най-красиви са стенописите в Синята стая. Тук могат да се видят пейзажи от Венеция и Истанбул. Чардакът е украсен с прекрасна дърворезба, а друга дърворезба в една от стаите изобразява геометрични и растителни мотиви. От 1977 г. до днес къщата работи като архитектурно-етнографски музей. Нейните стенописи и украса са обявени за паметник на културата с национално значение. Веляновата къща е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.03.2013
Българска версия: 25864, Английска версия: 3079

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999