Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 март 2013 г., брой 3418
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(08.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26108
USD/BGN   1.50333
CHF/BGN   1.58778
EUR/USD   1.3010*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Кочо Честименски АД - Пловдив
Билдинг инвест АД - Сливен
Корект 98 АД - Хитрино
Алфатех АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Индустрията е увеличила производството си през януари с 1.1% спрямо декември и със 7.9 на сто спрямо първия месец на миналата година, съобщхи от Националния статистически институт. Макар и покачването на индустриалното производство да е добър сигнал, то трябва да се разглежда внимателно. От една страна, през януари индустрията традиционно свива производството си и поради това увеличението на месечна база е положителен знак. Още повече, че това е трети пореден месец, в който обемът се увеличава в сравнение с предходния. От друга обаче, студовете и снеговалежът през януари 2012 блокираха голяма част от промишления сектор и транспортните услуги и поради тази причина сегашното увеличение на годишна база е очаквано и предопределено.

Източник: Капитал

През януари оборотът в търговията на дребно е с 5,5% по-малък от същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Така през последните пет месеца стана традиция българите да свиват потреблението си. Оборотът намалява в почти всички икономически дейности. Най-висок спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 15,3%. Продажбите на компютърна и комуникационна техника са паднали със 7,6%, а търговията с храни, напитки и цигари се е свила с 4,1%, сочат данните на НСИ. 

Източник: Стандарт

Дружества
Управление на холдингови компании
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Български енергиен холдинг ЕАД - София   180 957  
  2   Химимпорт АД - София   93 127  
  3   Химимпорт Инвест АД - София   91 626  
  4   Булгартабак холдинг АД - София   31 309  
  5   Еврохолд България АД - София   13 914  
  6   Главболгарстрой Холдинг АД - София   11 681  
  7   Холдинг Варна АД - Варна   8 377  
  8   БГ Агро АД - Варна   6 518  
  9   Енергоремонт холдинг АД - София   5 980  
  10   Стара планина Холд АД - София   1 081  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 07.03.2013
  Обща стойност (BGN): 456 409.65  
Брой търгувани компании: 48
Premium 94 932.39
Standard 335 173.58
АДСИЦ 18 242.00
Облигации 8 061.67
Най-голяма промяна в цените
Дир.БГ АД - София -27.27 %
Билборд АД - София 10.12 %
BaSE - Акции: 22 581.25
BaSE - АДСИЦ: 50 729.49

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

След като получи кредитен рейтинг ВВ+ от "Фич" - държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) ще се опита да привлече два заема на обща стойност 1 млрд. лева, съобщиха от групата. За тази цел компанията обяви два конкурса - за избор на банка за отпускане на кредит от 250 млн. евро (500 млн. лв.) и за избор на банка-консултант по издаване на емисия облигации също за 250 млн. евро (500 млн. лв.). Гаранцията за участие в процедурата е 100 хил. лева. Тя може да бъде представена и в евро и трябва да важи 120 дни. БЕХ търси необезпечен кредит за от три до пет години. Втората процедура обявена от БЕХ е за избор на банка-инвестиционен консултант по сделка за емитиране на облигационна емисия. Избраната компания или партньорска организация трябва да даде препоръки по финансирането, да подпомогне БЕХ при избора на трети страни по сделката като правни консултанти, попечители и агенти по плащанията.

Източник: Труд

Софтуерната компания "Вайънт" става технологичен партньор на германския авиопревозвач Lufthansa. Българската фирма ще доставя програмата Pricing Cache, която е предназначена за търсене на самолетни билети. До момента Lufthansa и туроператорите, които използват авиокомпанията, разчитаха на програмата Amadeus, която е на лидер на този софтуерен пазар. Сега всички, които искат да разчитат на услугите на германския авиопревозвач и да резервират билети, ще трябва да използват програмата на "Вайънт". "За нас това е стратегическа сделка. Все пак Lufthansa е една от водещите авиокомпании по света с голяма клиентска база", коментира изпълнителният директор на "Вайнът" - Ерик Дюма. Той е и бивш вицепрезидент на Tumbleweed, както и на редица други стартиращи компании.

Източник: Капитал

Китайски инвеститори имат интерес да прехвърлят свое производство в областта на преработвателната промишленост в Индустриална зона Бургас. Това съобщи пресцентърът на морската община след среща на заместник-кмета по финанси Красимир Стойчев с гостуваща бизнес делегация. Ако се реализират намеренията на азиатците, първоначалната инвестиция на компанията би била между 30 и 60 млн. евро. В перспектива се предвижда да достигне 200 млн. евро и нагоре. Това съобщиха от община Бургас. Засега китайският холдинг не желае името му да бъде споменавано. Ясно е обаче, че става въпрос за инвестиционна компания, занимаваща се с логистика и управление на свободни икономически зони и промишлени зони, уточниха от общината.

Източник: Econ.bg

120 дружества в Пловдив и областта са отчели през 2011 г. годишни приходи от 18 до над 250 милиона лева. Очаквано и повторяемо от години, в челната тройка са “ЕВН България Електроразпределение” АД, “ЕВН България Електроснабдяване”АД и КЦМ АД. Те, заедно с “Либхер Хаусгерете Марица”ЕООД са реализирали годишни обороти над 250 000 000 лева.  Класацията е подредена в 13 групи, обособени според приходите си за 2011 г. Във втората група са компаниите с обороти между 130 и 250 милиона. Начело е “Белла България”АД, а другите 8 фирми са “Булсафил”, “Инса ойл”, “Каменица”, “Макслогистик”, “ПИМК”, “Табако Венчърс”, “Табако трейд” и “Хъс”.

Източник: Марица

Българската софтуерна компания "Телерик" направи поредното си международно придобиване, след като купи датската EQATEC. Фирмата от Копенхаген е създател на междуплатформеното решение за анализ на приложения EQATEC Analytics. Финансови подробности около сделката не бяха обявени. "Телерик" обяви, че ще запази офиса и десетките служители на EQATEC в датската столица и планира да разшири бизнеса си в региона. Покупката на EQATEC е поредната в портфолиото на "Телерик". През пролетта на миналата година българската компания придоби щатския разработчик NimblePros.

Източник: Капитал

До края на годината товарното пристанище в Тутракан ще бъде преобразувано като пасажерско, съобщи кметът на Тутракан Димитър Стефанов. Това е решено на състоялото се обществено обсъждане с участието на представители на морската администрация и Параходство "Българско речно плаване" в Русе. За пътуващите с туристически кораби, които ще спират в Тутракан, вече се подготвят посещения до забележителностите в района - езерото с бели водни лилии в с. Малък Преславец, Рибарската махала, музея на дунавския риболов и лодкостроене и останките на римската крепост в Тутракан, военното гробище в с. Шуменци. Тепърва ще се изчислява колко пари трябва да се инвестират за преустройството на пристанищния комплекс, който на практика не работи от 2009 г. Една от причините за преобразуването на пристанището е, че в района няма подходяща инфраструктура, за да бъде използвано като товарно.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

6-8 март: Кръгла маса „Обсъждане на Национална програма за електрическа мобилност – България 2025”

ЕК настоятелно приканва държавите членки да признават уменията, придобити извън училището и университета

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

14 март: Семинар „Добри практики и стратегии за управление на промяната“

Срок – 19 март: Проект за отмяна на три наредби в областта на енергетиката

Обучение „Pазработка и управление на проекти, финансирани по ОПКБИ” - 21 и 22 март 2013 г.

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Inter IKEA, строителното подразделение на шведската верига за мебели IKEA, планира да построи до 50 нискобюджетни хотела от новата марка на Marriott - Moxy, в Европа. Повечето нови хотели ще бъдат концентрирани в Германия, съобщи онлайн изданието Property Investor Europe. Плановете са част от по-мащабна програма за изграждането на 150 хотела Moxy в Европа през следващите 10 години. Компанията е купила парцел близо до новото летище "Берлин Бранденбург", което все още е в строеж. Водят се преговори и за покупката на още парцели във Франкфурт и района Манхайм/Лудвигшафен. Отварянето на първия хотел от бюджетната верига в Германия, който вероятно ще бъде във Франкфурт, е планирано за първата половина на 2014 г.

Източник: Associated Press

Америка

Американската Johnson Controls проучва възможностите да продаде поделението си за автомобилна електроника. Johnson Controls възнамерява да продаде поделението си за интериорни елементи и това за автомобилна електроника, което накара ръководството да излезе с изявление, в което уточнява, че проучва възможността да се раздели само с единия бизнес. Американската компания е упълномощила JPMorgan Chase да проучи вариантите за потенциалната продажба, която още е в съвсем начален етап, се казва в съобщението. Поделението, което прави от арматурни табла, дисплеи и развлекателни системи до електроника, контролираща ключалките и налягането на гумите, е донесла около $ 1.4 млрд. от общите приходи на Johnson Controls за миналата година, чийто общ размер надхвърли 4 млрд. долара.

Източник: Блумберг

Азия

Ръководството на централната банка на Япония запази без промяна монетарната си политика, с което временно прекрати огъня на фронта срещу силната йена. Така институцията ще изчака позицията на новия си ръководител, от когото ще се очаква борба за излизане от продължаващата две десетилетия дефлация. Днешното решение е било взето с пълно единодушие и напълно според очакванията на пазарните анализатори. Прогнозите са, че централната банка ще обяви нови стимули на следващата си среща, която е насрочена за 3-4 април. Тогава се очаква начело на институцията да застане известния с призивите си за агресивно вливане на ликвидност Харухико Курода. Към момента той оглавява Азиатската банка за развитие. На днешната среща е имало предложение за подновяване на програмата за изкупуване на държавни облигации, но то е било отхвърлено.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
07.03.2013
Dow Jones Industrial
14 329.49 (33.25)
Nasdaq Composite
3 232.09 (9.72)
Стокови борси
07.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)91.56
Heating oil ($US/gal.)2.9800
Natural gas ($US/mmbtu)3.5800
Unleaded gas ($US/gal.)3.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 575.10
Silver ($US/Troy Oz.)28.81
Platinum ($US/Troy Oz.)1 595.10
Hogs (cents/lb.)81.80
Live cattle (cents/lb.)128.30

       Опознай България

8 март – международен ден на жената

България, наред с целия свят, почита на 8 март празника на жените. Празникът се свързва със солидарността на жените в борбата им за световен мир, независимост. икономическо, политическо и социално равноправие. Утвърден е на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г. През 1977 г. Общото събрание на ООН провъзгласява този ден за Ден за защита на правата на жените и световния мир. Датата 8 март е свързана с протест на жените работнички в Ню Йорк през 1857 г. срещу ниските заплати, дългото работно време и лошите условия на труд. За пръв път  Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913 г. – във Франция и Русия. В България празникът се отбелязва от началото на миналия век, като днес той е един от любимите празниците на жените, особено на майките.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.03.2013
Българска версия: 25862, Английска версия: 3081

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999