Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 07 март 2013 г., брой 3417
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(07.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26264
USD/BGN   1.50044
CHF/BGN   1.58998
EUR/USD   1.3035*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Парагон холдинг АД - София
Оригинал АД - Севлиево
ЗММ Гаврил Генов АД - Враца
Карлсберг България АД - София
Хидро-строителство-2000 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2012 г. БВП на един зает се увеличава с 5.5% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Заетите лица в икономиката са 3 131.7 хиляди. Общият брой отработени часове е 1 320.2 милиона. Структурата на заетостта по икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2011 и 2012 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите. На едно заето лице се падат 6 732.6 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 16 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност средно на един зает през четвъртото тримесечие на 2012 г. реално се увеличава с 5.8% и също така с 5.8% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Източник: НСИ

С промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, значително се намаляват таксите, събирани по Закона за търговския регистър. Отпадат таксите за вписване в търговския регистър на консорциум и холдинг (таксата досега е 1 700 лв.). За консорциумът ще се прилагат правилата за гражданското дружество или за дружеството, във формата на което е организиран консорциумът. С цел да не се допуска различно третиране на европейските и националните дружества, са отпаднали някои и са намалени значително други от таксите, събирани за европейските дружества – напр. отпадат такси от 960 лв., а при други от 960 лв. стават 130 лв., 230 лв. или 460 лв. в зависимост от предоставяната услуга. За заявленията, подавани по електронен път, таксите са наполовина.

Източник: Investor.bg

Приватизация

Два от общо четирите кандидат-купувача на "БДЖ - Товарни превози" са поискали от Агенцията за приватизация да удължи срока за проучване на компанията и за подаване на окончателни оферти и ведомството е склонно да уважи искането. Това съобщиха източници, близки до АП. Най-вероятно новата дата ще е около 25 март. Успоредно с желанието на кандидатите все още има и друга пречка за сделката - 100% от дяловете на "БДЖ - Товарни превози" са запорирани от кредитор на компанията майка. А това прави невъзможно прехвърлянето на акциите от държавния холдинг към частния купувач.

Източник: Капитал

Концесии

Правителството в оставка прекрати процедурата за концесия на пристанищния терминал в Тутракан, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Причината за прекратяването на процедурата е липсата на кандидат, който да поеме управлението на пристанището, поясняват от Министерския съвет. Припомняме, че правителството взе решение да бъде открита процедура за предоставяне на концесия за услуга върху порт Тутракан в началото на октомври.

Източник: Investor.bg

Дружества
Сухопътен транспорт, вкл. тръбопроводния
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Национална компания Железопътна инфраструктура ДФ - София   297 728  
  2   СОМАТ АД - София   284 469  
  3   БДЖ Пътнически превози ЕООД - София   282 540  
  4   Гопет Транс ЕООД - Казичене   151 883  
  5   Холдинг Български държавни железници ЕАД - София   124 045  
  6   ПИМК ООД - Съединение - Пд   112 975  
  7   Меридиан 21 ЕООД - София   95 821  
  8   Столичен автотранспорт ЕАД - София   87 929  
  9   Столичен електротранспорт ЕАД - София   62 128  
  10   Силвъртранс ЕООД - Пловдив   50 162  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 06.03.2013
  Обща стойност (BGN): 177 240.61  
Брой търгувани компании: 43
Premium 42 632.37
Standard 127 730.11
АДСИЦ 5 132.00
Фондове 270.20
Облигации 1 475.94
Най-голяма промяна в цените
Адванс инвест АД - София -87.57 %
Спарки-Елтос АД - Ловеч 36.00 %
BaSE - Акции: 16 442.54

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Аурубис България" - мажоритарният собственик на компанията - "Кумерио Австрия", отправи предложение към малките акционери да изкупи акциите им, които те са придобили по време на масовата приватизация през 90-те години на миналия век. Тогава компанията се казваше "МДК Пирдоп", но след приватизацията и смяна на собствеността носи днешното си име.  Офертата към дребните акционери е 30 лв. на акция и е валидна до 30 април 2013 г. включително. Процедурата ще се прави от "Елана", като временно ще бъдат отворени и инвестиционни центрове на посредника в Пирдоп и Златица. Разходите по продажбата на акциите ще остане за сметка на "Кумерио Австрия" .

Източник: Капитал

БФБ изваджда Неохим АД-Димитровград и Корпоративна търговска банка АД-София от индекса на българските сини чипове SOFIX. На тяхно място влизат Албена АД-к.к. Албена и Зърнени Храни България АД-София. Съветът на директорите на фондовата борса взе решение и за промени в останалите основни индекси. От BG 40 излизат Фазерлес АД-Силистра, Юрий Гагарин АД-Пловдив, Актив Пропъртис АДСИЦ-Пловдив, Българо-Американска Кредитна Банка АД-София, Агро Финанс АДСИЦ-София и Българска фондова борса-София АД. На тяхно място влизат ЧЕЗ Разпределение България АД-София, Енерго-Про Продажби АД-Варна, Енерго-Про мрежи АД-Варна, Петрол АД-София, Билборд АД-София и Елхим Искра АД-Пазарджик. Изваждат се Актив Пропъртис АДСИЦ-Пловдив от базата на BGREIT, а на негово място се добавя ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ-София.

Източник: Investor.bg

Данъчни проверки за фирмите, които вече нямат право да събират екотакси за покупка на коли, поискаха от Българската асоциация по рециклиране (БАР). Към момента само две дружества имат разрешение да вземат таксите - “Българска рециклираща компания” и “Ауторек”. 12 фирми отпаднаха от пазара след започналото от 14 януари пререгистриране.  Част от отпадналите фирми продължават да прибират екотакси. Те обаче не се признават от КАТ при регистрацията на колата и се налага собственикът да плати втори път на дружество с разрешително.  Според БАР работещите незаконно фирми издавали на клиентите си фалшиви касови бележки със стара дата, към която все още са имали разрешително. До момента били издадени поне 1000 такива бележки.

Източник: Труд

Валентин Захариев иска 2 млн. лева от частен съдебен изпълнител и по този начин блокира изплащането на дължими заплати на работниците от ОЦК, стана ясно след разговор на протестиращи с управителя на клона на ПИБ в Кърджали Петър Георгиев. Металурзите обсадиха офиса на кредитната институция заради банките кредитори и подставени фирми на Захариев, които непрекъснато обжалват съдебните решения и работниците не могат да си вземат парите. ПИБ, и другите кредитори не са съгласни с обжалването от Валентин Захариев относно сумата, която иска да му бъде преведена от 2 млн.лв. По закон първо трябва да бъдат изплатени парите на работниците, които имат изпълнителни листове. Областният управител Иванка Таушанова обеща да съдейства за среща на напусналите металурзи с фирмата инвеститор „Хармони 2012” и да им осигури безплатна юридическа консултация при решаване на техните искания.

Източник: Стандарт

След запор на банкови сметки община Пловдив е превела 2.2 млн. лева на фирма “Инжстрой” по стария договор за реконструкцията на бул. “Руски”. Договорът е сключен в края на мандата на д-р Иван Чомаков, а ремонтът при нерегламентирани споразумения за плащания е извършен при управлението на Славчо Атанасов, каза зам.-кметът Розалин Петков. Договорът с “Инжстрой” е сключен от д-р Иван Чомаков, заяви Соня Ташева, адвокат на Славчо Атанасов. Не кметът, а комисия с участието на общински съветници отказа да се платят допълнителните 2 млн. лева на “Инжстрой”, напомни тя.

Източник: Марица       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
7 март 2013 Проект за промени в наредбата за прилагане на система Интрастат
7 март 2013 Проект за изменение на Тарифата за държавни такси, събирани от Агенцията по вписвания
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

6-8 март: Кръгла маса „Обсъждане на Национална програма за електрическа мобилност – България 2025”

ЕК настоятелно приканва държавите членки да признават уменията, придобити извън училището и университета

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

14 март: Семинар „Добри практики и стратегии за управление на промяната“

Срок – 19 март: Проект за отмяна на три наредби в областта на енергетиката

Обучение „Pазработка и управление на проекти, финансирани по ОПКБИ” - 21 и 22 март 2013 г.

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Социалистическото правителство на Франция обяви план за либерализиране на пазара на труда с надеждата да спре загубата на работни места. Законодателните промени предстои да влязат за обсъждане в парламента, а кабинетът се надява да бъдат осъществени в края на април. Планът предвижда компаниите във финансово затруднение да имат по-голяма гъвкавост при определянето на работното време и заплатите. Правителството се надява по този начин да помогне на бизнеса да се задържи на повърхността, вместо да фалира или да се мести на дестинации с по-евтина работна ръка. Предвижда се също така да бъдат облекчени процедурите за наемане и освобождаване на персонал. Водещите синдикални организации във Франция се съгласиха с реформата още през януари. Други два синдиката обаче се противопоставят и организираха мащабни протести срещу либерализацията на пазара на труда.

Източник: Associated Press

Америка

Европейската комисия наложи глоба на американския софтуерен производител Microsoft в размер на 561 млн. евро заради неспазено споразумение, според което компанията трябва да предоставя на потребителите на Windows свободен избор на интернет браузър. С този ход европейските антитръстови регулатори изпратиха към бизнеса важно послание – сделката си е сделка, и ако дадена компания я наруши, то за нея ще има сериозни последици. Това е първият път, в който регулаторите наказват компания за пренебрегване на антитръстови споразумения. Оттам допълват, че решението може да се възприема като сигнал за бъдещ по-твърд подход и към други случаи, в които са нарушени антитръстови правила. Така освен Microsoft, на мушка може да бъде поставен и Google, която в момента води преговори с ЕК заради доминиращото си положение в интернет търсенето и онлайн рекламата.

Източник: New York Times

Азия

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics ще инвестира 110 млн. долара в затруднения си японски конкурент Sharp, с което увеличава шансовете му за оцеляване. Акциите на японската компания, която произвежда екраните за основните продукти на Apple iPhone и iPad, скочиха с 19% след съобщението, макар то все още да не е официално потвърдено от компаниите. Според източниците на Reuters Samsung ще придобие 3% дял в Sharp, с което ще стане най-големият външен акционер заедно с производителя на електронни чипове Qualcomm, който се съгласи да инвестира в японската компания 120 млн. долара. "По-важно от инвестицията е партньорството, което Sharp печели от сделката със Samsung. Така Sharp получава възможност да използва платформата на Samsung", коментира Тецури Ли, главен изпълнителен директор на инвестиционния фонд Commons AM.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
06.03.2013
Dow Jones Industrial
14 296.24 (42.47)
Nasdaq Composite
3 222.37 (-1.76)
Стокови борси
06.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)90.43
Heating oil ($US/gal.)2.9800
Natural gas ($US/mmbtu)3.4700
Unleaded gas ($US/gal.)3.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 574.90
Silver ($US/Troy Oz.)28.80
Platinum ($US/Troy Oz.)1 579.80
Hogs (cents/lb.)79.25
Live cattle (cents/lb.)128.80

       Опознай България

Карасура

Археологически обект Карасура се проучва от 1981г. от български и немски изследователи. Разположена е на 6км североизточно от Чирпан в южните склонове на Средна гора, от двете страни на Старата река, в посока Стара Загора. Обхваща селищна могила Калето и околността, както и южно разположения хълм Кайряка. Съпоставянето на писмените извори и археологическите дадености локализира още в края на 19-ти век при Калето, римската крайпътна станция Карасура. Разкрити са три порти, десет кули, църковни и жилищни постройки, както в укрепената част, така и извън нея. През ХІ в. селището се е разрастнало и населението е обитавало район с площ от около 1000 дка. От епохата на Средновековието са разкрити досега 3 църкви. Откритият при архиологическите кампании материал е много разнообразен - отделни архитектурни елементи, каменни колони с надписи, скулпторни и култови паметници от пред християнската епоха, оръдия на труда, монети. Богата е колекцията от средновековни накити. Голямо е количеството на намерената керамика от различните епохи, в която се включват над 250 възстановени съда.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.03.2013
Българска версия: 25866, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999