Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 06 март 2013 г., брой 3416
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(06.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.27475
USD/BGN   1.50056
CHF/BGN   1.59308
EUR/USD   1.3034*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Бъдеще Бутово АД - Бутово
Мелта 90 АД - Ловеч
Агритрак АД - Стара Загора
Булагро Машини АД - Стара Загора
Мизия 2004 ООД - Плевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Средното намаление на цената за електроенергията за клиентите на ЕВН е 7,28%, за клиентите на ЧЕЗ - 7,17%, а за тези на Енерго-Про - 6,22%. Новите цени влизат в сила от днес, реши на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Намалението на цените се постига чрез понижаване на признатия максимален размер на технологичните разходи (загуби по мрежата) за електроразпределителните дружества от 15% на 12% и чрез корекция на цената, на която Обществения доставчик продава електрическа енергия за регулирания пазар.

Източник: Investor.bg

България е била втора в Европейския съюз (ЕС) по годишен спад на продажбите на дребно през януари, сочат данни на Евростат. През месеца продажбите на дребно у нас са се понижили с 5,5 на сто, а преди нас е само Словения с годишно намаление от 7,6%. По-дълбоко е било и годишното понижение на продажбите на дребно у нас през декември – 5,4%, а не 2,2%, колкото беше обявено по-рано. Месечният спад през декември е оставен без промяна 0,5%. За януари е отчетено месечно понижение на продажбите на дребно също от 0,5%. Средно за еврозоната и целия Европейски съюз продажбите на дребно през януари спрямо декември са се повишили със съответно 1,2% и 0,9%, а на годишна база са се понижили със съответно 1,3%% и 0,9%.

Източник: Investor.bg

Приватизация

Община Шумен изпрати едномесечно предизвестие до изпълнителния директор на израелската фирма „Телемения" ЛТД Ицхак Еляшив за разваляне договора за приватизацията на „Топлофикация", съобщиха от общинската администрация. Искането за разваляне на договора е на основание на клаузи от сключения на 1 февруари 2013 г. между община Шумен и дружеството „Телемения" ЛТД договор за продажба на акции от „Топлофикация–Шумен" ЕАД. „Телемения" ЛТД в качеството си на купувач е нарушило задължението си по договора, като не е платило сума в размер на 51 хиляди лева, представляваща разликата между цената и внесения депозит.

Източник: Класа

Концесии

Консорциум с участието на автобусната компания "Карат-С" ще получи концесията на жп гарата в Пловдив. На последното си заседание правителството в оставка ще определи ДЗЗД "Железопътна гара - Пловдив" за концесионер на обекта. В обединението 95% са на "Карат-С" на Миролюб Столарски, а останалите са на компанията "Биад-С". Неин мажоритарен собственик е Светослав Глосов - председател на Камарата на строителите в България. Инвестициите, които обединението ще направи за срока на концесията, са 11.2 млн. лв., като за първите четири години вложенията трябва да са 9 850 000 лв. Според заданието за концесията инвеститорът ще трябва да изгради автогара, два ескалатора, три пътнически асансьора, както и "многофункционална обслужваща сграда".

Източник: Сега

“Горубсо-Мадан“ АД ще бъде санкционирано от Регионалната инспекция „Околна среда и води“ в Смолян за замърсяване на река Маданска. Дружеството, което е концесионер на едноименните мини, ще трябва да заплати имуществена санкция в размер на 2153 лв. според съобщение на РИОСВ – Смолян. Екоинспекцията е установила замърсяване в поречието на река Маданска от дейността на рудник „Крушев дол” с неразтворени вещества, кадмий и цинк. Самото замърсяване е в резултат на повишеното количество води от снеготопене и валежи, които постъпват в подземните пречиствателни съоръжения – утайници, обясняват екоинспекцията.

Източник: Investor.bg

Мащабен проект за размерите на Брезник е на път да се случи, след като инвестиционното предложение на "Трейс рисорсиз" за добив и преработка на златосъдържащи руди получи одобрение от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Перник. Решението ще даде възможност на компанията да регистрира търговско откритие и да подаде заявление за концесия. В най-добрия случай концесионният договор може да бъде подписан до края на годината. Това ще позволи на фирмата да започне работа по проекта, като се очаква веднага да бъдат наети 50 души за допълнителни геологопроучвателни дейности.

Източник: Капитал

Дружества
Посредническа дейност по операции с недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Галакси пропърти груп ООД - Пловдив   23 298  
  2   Еуротерра България АД - София   2 520  
  3   Арена-ди-Сердика ЕАД - София   1 446  
  4   Райфайзен имоти ЕООД - София   609  
  5   Лазаров Недев АД - София   445  
  6   Джерман София АД - Дупница   345  
  7   Винъс АД - София   177  
  8   Радис Груп АД - Пловдив   141  
  9   Бета Пропъртис ЕООД - София   50  
  10   Ай Си Би Пропъртис ЕООД - София   10  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 05.03.2013
  Обща стойност (BGN): 422 175.21  
Брой търгувани компании: 42
Premium 49 448.84
Standard 216 657.04
АДСИЦ 156 069.32
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София 68.00 %
Холдинг Пътища АД - София -20.00 %
BaSE - Акции: 15 529.12

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българският енергиен холдинг (БЕХ) планира изтеглянето на синдикиран кредит и облигационен заем за общо 500 млн. евро, или близо 1 млрд. лв. Това заяви по време на извънреден брифинг ръководителят на дружеството Михаил Андонов.  С парите холдингът ще погасява стари дългове на дъщерното си дружество “Национална електрическа компания“ (НЕК) и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“, на газовите връзки със съседните държави и развитието на електропреносната мрежа.  Заемът, който ще е тригодишен, ще погаси синдикирания кредит, управляван от френската БНП-Париба, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“.

Източник: Сега

Пивоварната на Карлсберг България в Шумен възобновява работа. След временното преустановяване на производството през зимния сезон в завода вече започна варенето и бутилирането на популярните марки бира – Шуменско Premium Malt, Шуменско Светло и TUBORG. Така освен за българския пазар, пивоварната има готовност да осигури и продукция за износ. Зимната пауза бе използвана за извършване на цялостна диагностика, дейности по поддръжката и обучения, съобщават от дружеството.

Източник: Дарик радио

От площадката на бъдещата газоразпределителна станция край Силистра започна изграждането на 80-километров газопровод от Добрич до дунавския град. Изпълнител на проекта е държавният газов оператор „Булгартрансгаз" ЕАД. Тръбата е с дължина 80 км и ще минава през общините Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар и Силистра. Това ще даде възможност за газифициране на тези райони. Максималният капацитет на газопровода е 100 000 м3 / ч. Проектът е финансиран с над 12 млн. евро. 9 млн. от тях са обезпечени от Международния фонд „Козлудуй", чрез Европейската банка за възстановяване и развитие, а 3 млн. евро е съфинансирането на изпълнителя. Успоредно с газопровода ще се изгражда и газоразпределителната мрежа на Силистра, съобщи представителят на „Ситигаз България" инж. Емил Гойчев.

Източник: Дарик радио

Euroins Romania е намалило вложенията си на Българска фондова борса, сочат данни от седмичния бюлетин на Централния депозитар. Спад се отчита при три от дружествата, където дъщерната компания на Евроинс България присъства като акционер. При Делта Кредит АДСИЦ, делът е намален от 21.52 на сто на 16.68%, докато в Еврохолд България от 5.29 на сто на 3.32%. Спад бележи и участието на компанията във Формопласт, като само в рамките на миналата седмица, то е намалено от 5% на 3.42 на сто. Дъщерната компания на Евроинс е реализирала 0.9% ръст на премийния си приход през януари 2013 г. до 11.428 млн. евро.

Източник: Profit.bg

Съдия изпълнител обяви за публична продан в полза на софийска банка два етажа и фирмен магазин на една от най - популярните шивашки фирми за работно облекло в Благоевград "Ванеса ЕР" собственост на Росица Минкова. Първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването за купуването на етажите и магазина е 206 025 лева. Финансови затруднения и свиване на пазарите довели до невъзможност Минкова да погасява кредита си взет за строеж и производство на сградата на улица "Александър Стамболйски" в Благоевград. Според запознати само за една година в Пиринско са фалирали и затворили врати над 30 шивашки фирми и предприятия.

Източник: Струма       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
7 март 2013 Проект за промени в наредбата за прилагане на система Интрастат
7 март 2013 Проект за изменение на Тарифата за държавни такси, събирани от Агенцията по вписвания
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

Жените в Бургас се учат как да ползват европари за бизнес и наука. Кирил Желязков - главен директор в Българска стопанска камара, представи възможностите за кандидатстване по европейски програми през следващия програмен период.

6-8 март: Кръгла маса „Обсъждане на Национална програма за електрическа мобилност – България 2025”

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

6-7 март: 32-ра Редовна годишна среща на регионалните стопански асоциации, членове на БСК

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

14 март: Семинар „Добри практики и стратегии за управление на промяната“

Срок – 19 март: Проект за отмяна на три наредби в областта на енергетиката

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Италианският президент Джорджо Наполитано обмисля назначаването на ново експертно правителство, оглавявано от човек извън политиката, като един от начините за извеждане на страната от политическата безизходица. Подобно решение може да влезе в действие, ако лидерът на лявоцентристката коалиция Пиерлуиджи Берсани не успее да сформира собствено правителство след получаване на мандат от Наполитано, както се очаква да стане, посочват източниците. Берсани спечели най-много места в долната камара на италианския парламент и заяви, че има право пръв да сформира правителство, макар да не спечели най-много места в Сената, горната камара. Но лидерът на Петзвездното движение Бепе Грило, който държи ключа за разрешаване на ситуацията, след като обедини протестния вот в страната, отговори на спекулациите за експертно правителство, заявявайки, че не би подкрепил такава администрация.

Източник: Ройтерс

Америка

Град Детройт е в "извънредна финансова ситуация" и близо до фалит. Това заяви губернаторът на щата Мичиган Рик Снайдър. Според губернатора финансовото положение на Детройт е по-лошо от това на всеки друг град в САЩ. В момента общата задлъжнялост на Детройт е 14 милиарда долара, а бюджетният дефицит за текущата година - 327 милиона долара. Освен това градът няма да може да покрие свои текущи задължения за 100 млн. долара без пряко инжектиране на средства. Детройт, автомобилната столица на САЩ, е в криза от 70-те години. Спрямо 1950 г. населението на града е намаляло два пъти. Кметът на града Дейв Бинг трябва до 10 дни да състави нов план за спасяване на градските финанси, в противен случай Снайдър ще назначи извънреден управляващ.

Източник: Associated Press

Азия

През настоящата година темпото на ръст на китайската икономика е планирано на ниво от 7,5%, заяви при откриването на Националния конгрес премиерът на страната Уън Дзябао. В доклада за работата на правителството Уън подчерта, че за постигането на тази цел „са необходими упорити усилия“, както и създаването на условия за „промяна на модела на ръст и преструктуриране“. По думите му правителството възнамерява да прехвърли центъра на тежестта на дейността си върху преструктурирането на икономическото развитие и върху повишаването на качеството на ръста на икономиката. Той отбеляза, че Китай, въпреки световната финансова криза, е постигнал значителни успехи в развитието на националната икономика и се е превърнал във втора икономическа сила в света.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
05.03.2013
Dow Jones Industrial
14 253.77 (125.95)
Nasdaq Composite
3 224.13 (42.10)
Стокови борси
05.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)90.82
Heating oil ($US/gal.)2.9700
Natural gas ($US/mmbtu)3.5300
Unleaded gas ($US/gal.)3.1500
Gold ($US/Troy Oz.)1 574.90
Silver ($US/Troy Oz.)28.60
Platinum ($US/Troy Oz.)1 585.70
Hogs (cents/lb.)79.25
Live cattle (cents/lb.)129.62

       Опознай България

Академик Никола Обрешков

Академик Никола Обрешков е български математик със световна известност, дългогодишен ръководител на катедрата по висша алгебра в Софийския университет и директор на Математическия институт при Българската академия на науките. Той е роден на 6 март 1896 г. във Варна, където завършва основното си образование. Завършва гимназия в София и през 1915 г. е приет в Софийския университет, специалност математика и физика. През 1916 г. Обрешков е изпратен на обучение в казармата и после на фронтовете на Първата световна война – отначало като редник, а по-късно като офицер от инженерните войски. След завръщането си от фронта продължава образованието си и през 1920 г. се дипломира. Веднага е назначен в катедрата по диференциално и интегрално смятане в СУ. Така започва блестящата академична кариера на младия учен-математик. През 1922 г. е избран за редовен доцент катедрата по алгебра. Три години по-късно е избран за извънреден професор, а от 1928 г. е вече редовен професор и титуляр на катедрата по висша алгебра. През 1932 г. проф. Н. Обрешков получава научна степен доктор по математика в университета на Палермо(Италия). През следващата година е удостоен със степента "docteure es sciences" - този път в Парижката Сорбона. Никола Обрешков става редовен член на Българската академия на науките през януари 1945 г. Никола Обрешков е чел лекции по покана в университетите на Хамбург, Берлин, Женева, Рим, Палермо, Лайпциг, Дрезден и др. Многократно е канен в чужбина за рецензент на научни монографии, а също и като референт на трудове, представяни за получаване на академични и други научни звания и степени. Никола Обрешков е оставил и огромно и разностранно научно наследство, обхващащо над 240 публикации в наши и чужди научни списания и издания - в това число учебници и някои монографии. Умира на 11 август 1963 г.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.03.2013
Българска версия: 25865, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999