Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 05 март 2013 г., брой 3415
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(05.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26369
USD/BGN   1.50367
CHF/BGN   1.59581
EUR/USD   1.3007*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Струма-Бон АД - Сандански
Стара Мелница ЕООД - София
Юрий Гагарин АД - Пловдив
Еленските майстори ЕООД - Елена
Сулис АД - София
Омега 81 ЕООД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Кредитният рейтинг на България "ВВВ-" и стабилната му перспектива остават непроменени от рейтинговата агенция Standard & Poor’s. В специален анализ провокиран от оставката на правителството и протестите, се посочва, че агенцията вярва в това, че страната ще продължи да следва благоразумна фискална политика, както и в предишните години, с което е постигнала едни от най-ниските показатели за бюджетен дефицит и държавен дълг в ЕС. Кредитният рейтинг на страната би могъл да бъде понижен, ако се влоши политическата среда или пък се промени курсът на провеждане на стабилна икономическа политика. "Риск за понижаване на кредитния рейтинг би било влошаването на политическата среда и отмяна на сегашния политически консенсус за провеждане на стабилна икономическа политика. Това може да промени оценките ни за очакваните приходи и гъвкавостта на разходите, както и цялата предвидимост на политическата система. Влошаване на ликвидността на международните пазари също може да засегне кредитния рейтинг на България. Стабилната перспектива пред рейтинга обаче отразява допускането ни, че в следващите две години вероятността да настъпят такива събития е под една трета", се казва още в съобщението, посветено на България. Миналата седмица от Moody’s коментираха, че следващото правителство ще се принуди да увеличи публичните си разходи и бюджетния дефицит под обществения натиск за мерки, които да стимулират икономиката. "Която и партия да вземе властта, ще има предвид противопоставянето на избирателите срещу строгата фискална дисциплина и желанието за стимулиращи държавни разходи – повишаване на доходите и субсидиите", се каза в съобщение на Moody’s. Те дори прогнозираха през тази година бюджетният дефицит да надхвърли 1.8% от брутния вътрешен продукт при прогноза на управляващите той да е най-много 1.3%.

Източник: Капитал

Разкритите работни места ще бъдат критерий за издаването на сертификати клас А и клас Б по Закона за насърчаване на инвестициите. Тази поправка гласува правителството в оставка на последното си заседание. Досега основният показател беше размерът на инвестициите. След промяната със сертификат вече може да се сдобиват и компаниите за аутсорсинг, които генерират много работни места, но пък вложенията им са ниски. Инвеститорите получават редица облекчения по Закона за насърчаване на инвестициите, сред които и плащане на осигуровките на наетите работници от страна на държавата за определен период от време. За да се обяви един инвеститор за клас А, е нужно той да открие 150 работни места и да налее поне 4 милиона лева, ако предприятието е от индустриалния сектор и критерий са създадените нови работни места. За клас Б ще бъдат необходими откриването на 100 позиции и наполовина по-малка инвестиция - 2 млн. лв.

Източник: Марица

Концесии

Канадската Dundee Precious Metals Inc. (DPM) каза, че петчленен състав на Върховния административен съд на България е уважил предишно решение на съда да отхвърли жалбите подадена срещу одобрението, от страна на българския министър на околната среда и водите, на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за проекта за добив на злато в Крумовград. Това решение не подлежи на обжалване. "Изключително сме доволни от решението на съда", заяви президентът и главен изпълнителен директор на DPM Джонатан Гудман. Миналата година съдът потвърди 30-годишната концесия, предоставена от българското правителство за залежите Хан Крум в Крумовград на дъщерното дружество на DPM, Болкан Минерал енд Майнинг ЕАД. Проектният рудник се намира в района на Ада тепе, на около три километра южно от гр. Крумовград. Планът на проекта предвижда отворен способ за добив.

Източник: SeeNews

Правителството в оставка определи дружеството "БМФ Порт Бургас" ЕАД за концесионер на "Пристанищен терминал Бургас-запад", част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. За концесията на терминала за контейнери на бургаското пристанище бе подадена само една оферта, когато течеше процедурата за възлагане на концесията. "БМФ - Порт Бургас" ЕАД е 100% собственост на Параходство "Български морски флот". За срока на концесията - 35 години, концесионерът ще извърши значителни по обем инвестиции в материални активи, технически средства и оборудване, възлизащи на общо 34,8 млн. лв. Фиксираният размер на годишното концесионно плащане възлиза на 900 хил. лв. без ДДС. Освен това сред заложените задължения в концесионния договор дружеството "БМФ Порт Бургас" ЕАД ще трябва да плаща осем на сто от размера на погасителните вноски по заема на България към Японската банка за международно сътрудничество по споразумение за заем от 1998 г.

Източник: Investor.bg

Дружества
Куриерска дейност, различна от тази на националната поща
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД - София   66 363  
  2   Спиди АД - София   47 567  
  3   Еконт Експрес ООД - Русе   41 981  
  4   ТНТ България ЕООД - София   21 796  
  5   Спиди ЕООД - Пловдив   16 551  
  6   Ин тайм ООД - София   11 424  
  7   Флайинг Карго България ООД - София   5 225  
  8   Арамекс Интернешънъл Куриър ООД - София   2 825  
  9   Геопост България ООД - София   2 243  
  10   Уърлд куриер България ЕООД - София   931  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 04.03.2013
  Обща стойност (BGN): 276 012.69  
Брой търгувани компании: 48
Premium 76 773.03
Standard 139 138.23
АДСИЦ 45 562.50
Облигации 14 538.94
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София 380.77 %
Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София -10.35 %
BaSE - Акции: 59 815.88
BaSE - АДСИЦ: 751 732.90

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Газопроводът "Набуко" ще може да се захранва със синьо гориво от азербайджанското находище "Шах Дениз 2" чрез турската тръба TANAP (трансанадолския газопровод). Това става след подписаното вчера споразумение за сътрудничество между международния консорциум за "Набуко" и TANAP. Двете страни поемат ангажимента да си сътрудничат за развитието на Южния газов коридор. Двете газови тръби ще си обменят техническа и друга стратегическа информация и ще сътрудничат по начин, който да подпомага развитието и на двата проекта.

Източник: 3e

"Булгартрансгаз" ЕАД започва изграждането на газопровод от град Добрич до град Силистра. Символичен старт на строителството ще бъде даден на 5 март 2013 г., от 11:00 ч на площадката, предвидена за изграждане на автоматична газорегулираща станция Силистра, в землището на с. Калипетрово, община Силистра. Газопроводът е с дължина 80 км., с диаметър 350 мм. и капацитет за пренос на 100 000 м3/час. Проектът се финансира от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 9 214 000 евро, съфинансирането от страна на "Булгартрансгаз" ЕАД е в размер на 3 070 000 евро. Газопроводът ще бъде изграден до края на 2013 г. Проектът ще даде възможност за газифициране на общините по трасето на газопровода: Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар, Силистра.

Източник: Стандарт

Един от най-големите търговци на метални изделия - "Хъс" вече ще бъде не само таен, но и официален собственик на доскорошния си конкурент "Металснаб". Компанията е подала документи в Комисията за защита на конкуренцията с искане за концентрация между двете дружества. Допреди три месеца "Металснаб" беше част от бизнеса на германската Kloeckner, която обаче започна да му търси купувачи по време на кризата и го продаде на физическо лице. Преди три месеца от "Хъс" категорично отрекоха да имат общо със смяната на собствеността. Цената на сделката по непотвърдена информация е между 10 и 15 млн. лв. В края на 2011 г. общите приходи на българското поделение Kloeckner – "Кльокнер Металснаб" са 38.9 млн. лв. според финансовия отчет, публикуван в Търговския регистър. От своя страна "Хъс" е една от най-големите компании в търговията с готова метална продукция в страната и с над 147 млн. лв. приходи за 2011 г. Двете фирми имат бази в по-големите градове в България.

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
7 март 2013 Проект за промени в наредбата за прилагане на система Интрастат
7 март 2013 Проект за изменение на Тарифата за държавни такси, събирани от Агенцията по вписвания
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БСК ЗА СТРУКТУРАТА И ЗАДАЧИТЕ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Броят на регистрираните безработни в Испания надвиши 5 млн. души през февруари, сочат данните на испанското министерство на труда. Увеличението на месечна база е с почти 60 хил. души, или с 1,2%. Все пак ръстът на безработните в страната е най-малкият от 2008 г., когато се спука строителният балон и икономиката изпадна в тежка рецесия. Социалният министър Енграсия Идалго съобщи, че са се забавили и темповете на загуба на работни места. Експерти обаче предупреждават, че все още е рано да се говори за обрат на пазара на труда в Испания. Хуан Хосе Доладо, професор по икономика в университета „Карлос Трети“ в Мадрид, коментира, че пазарът продължава да се задъхва от лоши новини. Изданието подчертава, че данните за пазара на труда на испанското трудово министерство се различават значително от данните на националния статистически институт. Резултатите от проучването на испанската статистика сочат, че безработните в страната са около 6 млн. души, а безработицата вече надвишава 26%.

Източник: FT

Америка

Данъчните власти в Дания излязоха с официално настояване към американската корпорация Microsoft да погаси задължения си към страната в размер над 5,8 млрд. крони, или над 1 млрд. долара. Данъчният спор между държавата и корпорацията е най-големият в историята на страната, уточнява от телевизията. Според държавната данъчна служба, дългът е формиран вследствие на това, че компанията Miscrosoft не е изплатила реално дължими налози във връзка със сделката си за придобиване на местната компания Navision, която вече е с името Microsoft Dynamics Nav. Данъчните инспектори предполагат, че американската корпорация е купила активите на Navision по занижени цени, след което ги е прехвърлила под юрисдикцията на Ирландия.

Източник: Associated Press

Азия

Ветеранът във финансите Харухико Курода, посочен за нов централен банкер на Япония, заяви, че агресивно ще захранва икономиката с пари, за да се активизира бизнесът, а целта на правителството за инфлация от 2 процента ще бъде негов приоритет, заяви днес самият Курода в изказване пред комисия на долната камара на парламента. Кандидатурата за нов централен банкер и двамата му бъдещи заместници бе внесена от правителството в парламента за утвърждаване, предадоха световните агенции. "Моята важна мисия е колкото е възможно по-скоро да постигна поставената задача цените в Япония да се вдигнат с 2 процента годишно", заяви Курода. Именно тази цел бе съгласувана през януари между правителството и централната банка на страната. Това трябва да понижи курса на йената и да сложи край на дефлацията, която води до свиване на вътрешното търсене, съкращаване на производството и намаляване на доходите на населението.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
04.03.2013
Dow Jones Industrial
14.00 (38.16)
Nasdaq Composite
3.00 (12.29)
Стокови борси
04.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)90.12
Heating oil ($US/gal.)2.9200
Natural gas ($US/mmbtu)3.5300
Unleaded gas ($US/gal.)3.1000
Gold ($US/Troy Oz.)1.00
Silver ($US/Troy Oz.)28.50
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)80.30
Live cattle (cents/lb.)130.35

       Опознай България

Крепостта Патмос

Крепостта Патмос се намира на хълм висок 436 м. на левия бряг на река Боровица. За да се стигне до нея, трябва да се пресече реката с лодка. Крепостта е построена през Х в., за да охранява района, тъй като там е бил кръстопътят на основните артерии свързващи Филипопол с Адрианопол и Мосинопол и бродът през Арда. Теренът, където се намира северната част на крепостта, е естествено непристъпен. Поради това там стената е била изградена само на местата, където е можело да се проникне. Северната стена е била подсилена с две кули – едната правоъгълна, а другата подковообразна. Източните и южните стени са естествени отвесни скали високи 15 – 20 м. Във вътрешността на крепостта са запазени основите на трикорабна базилика и залепена за нея кула. Общата площ на укрепеното простанство е 10 дка.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.03.2013
Българска версия: 25861, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999