Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 04 март 2013 г., брой 3414
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(04.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26186
USD/BGN   1.50448
CHF/BGN   1.59725
EUR/USD   1.3000*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Гипс АД - София
Обединена българска банка АД - София
Гри Груп АД - Варна
Лимекс таун ЕАД - Петърч
Биз уиз капитал АД - София
Флексус АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През януари бюджетът е с дефицит от 536.5 млн. лв., съобщиха от Министерството на финансите (МФ). По-голямата част - 456.9 млн. лв., се формира от дефицит по националния бюджет, а 79.5 млн. лв. - по европейските средства. От финансовото ведомство припомниха още, че бюджетното салдо за януари на миналата година е било отрицателно в размер на 297.8 млн. лв., а за януари 2011 г. бюджетният дефицит е бил 477.3 млн. лв. От МФ обясняват, че отрицателното салдо за януари се дължи основно на високите лихвени плащания по обслужването на държавния дълг за месеца (293.4 млн. лв.), които са по-високи и поради изплатения лихвен купон по падежираните глобални облигации от 2002 г. Освен това вноската в бюджета на ЕС е с 45.5% по-висока спрямо тази през януари 2012 г. - 90.2 млн. лв.

Източник: Класа

Безработицата в България продължава да се повишава и през януари вече е достигнала 12.4%. Тази стойност е с половин процентен пункт по-висока спрямо същия месец на миналата година, показват месечните данни на Евростат. Нивото на безработицата в страната се колебае около тези нива още от средата на миналата година. До юли тя растеше непрекъснато, а през последната половин година (вероятно заради лятната заетост) запазва приблизително една и съща стойност. Подобна картина очертаха и данните на Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2012 г. - стагниращ пазар на труда, спадащ брой на заетите и безработица от 12.4%. Подобно ниво не е имало от май 2004 г. Според повечето анализатори кризата на пазара на труда ще продължи и през първата половина на тази година. А евентуално раздвижване може да се очаква едва към края на годината.

Източник: Капитал

Концесии

Кабинетът в оставка даде две концесии за добив на подземни богатства в страната днес по време на последното си заседание в Министерския съвет. Така дружеството Монолит АД - София получи концесия за добив на строителни материали от находище "Горна Кремена" - участък "Буков дол". Концесионната площ е с размер 107 148 кв.м, а срокът на концесията - 35 години. Същевременно за срок от 30 години дружеството Летница - Керамика ЕООД със седалище гр. Летница получи концесия за добив на подземни богатства от находище "Каменището", разположено в землището на град Летница. Концесионната площ в находището е с размер 232,9 хил. кв.м.

Източник: Investor.bg

Дружества
Дейност на националната поща, куриерска дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Български пощи ЕАД - София   68 500  
  2   Еконт Експрес ООД - Русе   12 685  
  3   Спиди АД - София   6 575  
  4   Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД - София   3 039  
  5   ТНТ България ЕООД - София   1 366  
  6   Спиди ЕООД - Пловдив   424  
  7   Флайинг Карго България ООД - София   311  
  8   Арамекс Интернешънъл Куриър ООД - София   271  
  9   Уърлд куриер България ЕООД - София   84  
  10   Геопост България ООД - София   15  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 01.03.2013
  Обща стойност (BGN): 1 693 348.91  
Брой търгувани компании: 41
Premium 95 021.74
Standard 549 618.62
АДСИЦ 47 481.73
Облигации 1 001 226.82
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София -87.53 %
Слънчев бряг АД - Слънчев бряг 36.36 %
BaSE - Акции: 43 767.24

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Гръцкият телеком OTE може да спре планираната продажба на българското си звено "Глобул". Причина за решението е фактът, че OTE успешно намери средства, за да рефинансира дълга си за тази и следващата година. Така се обезмисля идеята за продажбата на българския оператор. "Процедурата по продажбата на "Глобул" не е спряна, тя продължава. Но ние трябва да преразгледаме ситуацията и да решим кое е най-полезното действие за акционерите.", заяви изпълнителният директор на компанията Цамас. По предварителна информация към българския мобилен оператор са предявили интерес пет компании - Telenor, Orascom, Turkcell, Turk Telekom и Deutsche Telekom. Според български източници минималната цена, която гръцката компания иска за "Глобул", е около 700 млн. евро.

Източник: Капитал

Спират ТЕЦ-ове заради силното слънце и слабия износ на ток. Електроенергийният системен оператор (ЕСО ЕАД) разпореди временно спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица-изток 2", както и на Втори блок в ТЕЦ "AES - Гълъбово" (бившата ТЕЦ "Марица-изток 1") и два от общо 4 блока в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Това се налага заради изключително ниския износ на ток, който е паднал заради топлото време в цяла Европа. Износът на 3 март е бил 130 мегавата при 950 мегавата на същия ден миналата година. Енергийната система е пред неуправляемост, каза пред Дарик Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление към ЕСО. По думите му заради вятърните и слънчевите централи, както и заради ниската консумация на ток топлоелектрическите централи или са спрени, или производството е ограничено до минимум. През последните дни потреблението на ток в страната е около 3600 мегавата през деня. Вътрешното потребление е паднало с 1200 мегавата спрямо 3 март 2012 г.

Източник: Стандарт

Капиталът на Ти Би Ай Банк е увеличен със 7 млн. лв. до 61,4 млн. лв., с цел поддържане на ръста в кредитирането на граждани и да навлезе по-агресивно в сегмента на малкия и среден бизнес. Увеличението на капитала е вписано в Търговския регистър на 28 февруари 2013 г. Ти Би Ай Банк АД отчита 153% ръст на активите на годишна база до 189 млн. лв. към 31 декември 2012 г. Кредитният потфейл се увеличава с 90% до 129 млн. лв., а собственият капитал с 28% до 33,5 млн. лв. Увеличението на капитала е третото поред, което TBI Bank прави в рамките на една година. През ноември 2012 тя увеличи собствения си капитал с 2 млн. лв., които след разрешение от БНБ бяха внесени от холандския холдинг TBIF Financial Services B.V., собственик на банката.ТBI Bank е собственост на регистрираното в Холандия дружество ТBIF Financial Services B.V. оперира на българския пазар от 2001 година притежава Ти Би Ай Кредит, Ти Би Ай Лизинг, Ти Би Ай Рент.

Източник: Investor.bg

Международната агенция Fitch присъди кредитен рейтинг BB+ със стабилна перспектива на Българския енергиен холдинг. Така дружеството, което притежава 44% от мощностите за производство на електроенергия в страната, 27% от електропреносната мрежа, 18% от газовата и 13% от производството на въглища чрез осем от държавните енергийни дружества в България, получи една степен по-нисък рейтинг от този, присъден на държавата - BBB-. Енергийният холдинг се нуждае от рейтинг, тъй като трябва да осигури средства за погасяване на ядрения заем, взет за АЕЦ "Белене" от НЕК. При определяно на рейтинга на БЕХ Fitch e отчела доминиращото положение на холдинга на пазара на газ и електроенергия в България, това че той е 100% собственост на държавата и има нейната силна подкрепа. Kaто положителни страни са отчетени и участията на холдинга в стратегически проекти като газопроводите "Набуко", "Южен поток" и междусистемната връзка с Гърция.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
3 март 2013 Проект за промени в наредбата за издаване, прехвърляне, отмяна и признаване на гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници
7 март 2013 Проект за промени в наредбата за прилагане на система Интрастат
7 март 2013 Проект за изменение на Тарифата за държавни такси, събирани от Агенцията по вписвания
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БСК ЗА СТРУКТУРАТА И ЗАДАЧИТЕ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Полша рестартира националния дебат за това как и кога страната да се присъедини към еврото – знак за повишаващото се доверие сред европейските правителства за бъдещето на единната валута. Варшава, която първоначално искаше да се присъедини към валутния съюз през 2012 г., до скоро се придържаше към тезата, че еврозоната трябва да реши проблемите си, преди 6-тата по-големина икономика в Европейския съюз (ЕС) да направи стъпка към присъединяване. „Правителството е на мнение, че Полша трябва да участва в процеса на европейска интеграция, а не да остава страничен наблюдател“, казва Доналд Туск, премиер на страната. „Илюзия е, че може да си позволим да сме частично в Европа“. Постигнат е достатъчен прогрес за стабилизиране на еврото и Полша отново да може да се замисли за членство, казва Йасек Ростовски, полският финансов министър. Дебатът не е толкова за това кога, а по-скоро как.

Източник: FT

Америка

След седмици на слухове най-голямата социална мрежа в света Facebook потвърди, че купува Atlas Advertiser Suite от софтуерния концерн Microsoft. „Не купуваме Atlas, за да създадем рекламна мрежа, а да помогнем на рекламодателите да придобият пълен поглед и да разберат за какво харчат парите си“, поясни мрежата. AdAge също разследва възможната сделка с детайли, сред които фактът, че Microsoft търси агресивно купувач у цената ще е под 100 млн. долара. Microsoft придоби Atlas в рамките на сделката за 6,2 млрд. долара за aQuantive, която е собственик и на Avenue A / Razorfish и DRIVE Performance Solutions. Atlas е технология, позволяваща показването на реклами на трети сайтове.

Източник: Associated Press

Азия

Bank of China, подобно на други китайски компании, се насочва към сектора на имотите извън родината. Финансовата институция участва в консорциум, който финансира строителството на 200-меторовата кула "Incity" във френския град Лион и вече се утвърди като водещ кредитор за сектора на бизнес имотите в САЩ. Френската строителна компания Sogelym Dixence започна строителството на небостъргача в Лион, след като си осигури финансиране от банков пул, включващ Bank of China, Banque Cantonale de Geneve и два регионални играча - Lyonnaise de Banque и Caisse d'Epargne Rhone-Alpes. Освен от банки, проектът се финансира и чрез емисия от облигации, записана изцяло от дъщерно дружество на фонда Perella Real Estate Fund II, управляван от компанията за частен капитал Perella Weinberg Partners. Проектът включва офиси с обща площ от 44 хил. кв. м. Очаква се 39-етажната сграда да бъде завършена през 2005 г.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
01.03.2013
Dow Jones Industrial
14.00 (35.17)
Nasdaq Composite
3.00 (9.55)
Стокови борси
01.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)90.68
Heating oil ($US/gal.)2.9300
Natural gas ($US/mmbtu)3.4600
Unleaded gas ($US/gal.)3.1300
Gold ($US/Troy Oz.)1.00
Silver ($US/Troy Oz.)28.49
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)81.12
Live cattle (cents/lb.)129.95

       Опознай България

Aрбанашки манастир

Това е вторият манастир, който се намира в с. Арбанаси. Той е по-малкият и е построен в северозападната част на селището. В първите години от турското робство той е бил действащ и заможен, но след опустошенията на кърджалии, запада и е изоставен. Едва през 1680 година е построена новата манастирска църква, която е запазена и до днес. Тя е ниска, еднокорабна, еднопсидна продълговата сграда, с две преддверия, като в северната й страна е разположен обширен параклис "Св.Троица". През 1716 година, троянският монах Даниел построява жилищни сгради и възобновява дейността на манастира. През 1762 година църквата и параклисът отново са обновени и украсени със стенописи. Независимо от това, че са потъмнели от времето и дима на свещите, те са запазили своите художествени достойнства до наши дни. Ценност представлява и старинната релефна икона на Богородица - обкована със сребро.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.03.2013
Българска версия: 25857, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999