Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 28 февруари 2013 г., брой 3412
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(28.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26356
USD/BGN   1.49334
CHF/BGN   1.60617
EUR/USD   1.3097*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Финансови новини

Парламентът одобри окончателното спиране на проекта АЕЦ "Белене" и подкрепи отказа на правителството от втората централа година по-рано. В парламента бяха внесени две проекторешения за бъдещето на "Белене". Мнозинството подкрепи това на депутата от ДСБ Иван Иванов за окончателното прекратяване на проекта. Освен отхвърляне на проекта с взетото решение парламентът също така препоръчва на правителството да обяви открит международен търг за изграждането на нова ядрена мощност от поколение "3+" на площадката на "Козлодуй".

Източник: Капитал

По данни на Германския статистически институт през 2012 г. търговският обмен между Германия и България е достигнал рекордните близо 4,8 млрд. евро. Повишението спрямо 2011 г. е 6,6%. Запазва се положителната тенденция в развитието на търговските взаимоотношения между двете страни. През 2002 г. стокообменът се равняваше на едва 1,9 млрд. евро, а преди 20 години – на 756 млн. евро. През 2012 г. стоките, внесени от Германия в България, са били на стойност 2,6 млрд. евро. Сред вносните продукти най-много са машините, информационна техника и автомобилни части. Износът от България към Германия за 2012 г. е на стойност 2,2 млрд. евро. Преобладават облекла, метали, машини, електрическо оборудване, информационна техника, специални транспортни средства и селскостопанска продукция.

Източник: Монитор

Приватизация

Великотърновската общинска агенция за приватизация е пред закриване заради неефективна работа и липса на приходи. Само за последната година ведомството е планирало да продаде имоти за 1.2 млн. лв., но вместо това е успяло да пласира обекти за 165 хил. лв. В същото време е изхарчило 295 хил. лв. за издръжката си, включително заплати, правни анализи, поддръжка на сайт и прочие. Организирани са над 100 търга, на които обаче е липсвал инвеститорски интерес. Съществуването на структурата се оказва още по-спорно, тъй като практически дейността й дублира отдел „Общинска собственост” на Община Велико Търново, който също търгува с имоти. Вече трета година Агенцията за приватизация не може да продаде намиращата се в Арбанаси „Къща Бранковани” независимо от заявения инвеститорски интерес. И досега не могат да се уредят рутинни регулационни отношения с „Енерго-Про”. Две години не бяха достатъчни да се пласира и местната „приватизационна перла” – близо трийсетте декара терен с лице на главния път София – Варна, срещу Радиотехникума.

Източник: Борба - Велико Търново

Дружества
Производство на изделия от пластмаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Пластхим Т АД - Тервел   7 054  
  2   Хамбергер България ЕООД - Севлиево   5 873  
  3   Готмар ЕООД - Съединение - Пд   5 650  
  4   Скаме България ЕООД - София   5 647  
  5   Арексим Инженеринг ЕООД - Пловдив   4 263  
  6   Екстрапак ООД - Велико Търново   2 647  
  7   Виас ЕООД - Шумен   2 436  
  8   Мегапорт ООД - Велико Търново   2 178  
  9   Профилинк ООД - Пловдив   1 830  
  10   Трейс Ипома АД - София   1 618  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 27.02.2013
  Обща стойност (BGN): 8 352 140.34  
Брой търгувани компании: 51
Premium 202 603.49
Standard 135 362.18
АДСИЦ 23 792.48
Облигации 7 990 382.19
Най-голяма промяна в цените
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София 43.88 %
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София -21.05 %
BaSE - Акции: 622 101.05
BaSE - АДСИЦ: 60.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Заводът за електробуси в Брезник е готов и до откриването му остават броени дни, съобщи ръководителят на предприятието Михаил Иванов. В него са инвестирани 135 млн. евро от китайската автомобилостроителна компания BYD (Build Your Dreams) и ще бъдат заети 150 човека. Постоянното местожителство в Брезник е единственият приоритет, по който ще бъдат назначавани работници в завода, уточни Иванов. При двама кандидати с равни възможности, това ще е предимството от решаващо значение. В началото най-вероятно ще пристигнат и специалисти от Китай, които да се ангажират с подбора и обучението на персонала. Оптималният капацитет на завода е между 40 и 60 автобуса на месец. Очакванията са първоначално продажбите да бъдат за българския пазар, а след това има реализация и в Европа.

Източник: Монитор

Китайската държавна компания "Тянджин агробизнес къмпани" не се е отказала да работи в България след неуспеха на инвестицията в най-бедната община в ЕС Бойница, Видинско миналата година и обяви два нови агропроекта. На среща със зам.-министъра на земеделието в оставка Цветан Димитров представители на компанията са го информирали, че планират да изградят система за напояване на земеделски земи и фабрика за преработка на отпадни съставки от производството на млечни продукти. Те ще се изнасят за Китай под формата на сушени деривати. Компанията през 2011 г. инвестира в производство на царевица на 20 хил. декара край Бойница, но претърпя неуспех и обмисляше да се премести в друг регион.

Източник: Дневник

Неразплатените договори към подизпълнители по строителството на АМ "Тракия" са общо 58 фирми или 38 млн. лв., а само към една компания от Русе сумата е 11 млн. лв. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов. Все още плановете са целият участък на магистрала "Тракия” да бъде завършен до юни. Изграждането на Лот 4 на автомагистрала "Тракия" до момента върви по график. За сега единственият проблем, е че има разлика между новата и старата част на магистрала „Тракия”, но за рехабилитирането на отсечката между София и Стара Загора няма пари.

Източник: Класа

Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ е реализирало печалба към четвъртото тримесечие на 2012г., в размер на 1 773 хил. лв. Макар и на това високо ниво, печалбата е минимална за историта на дружеството, според данните от финансовите отчети. Общите приходи в края на периода са 5 266 хил. лв., което е с 10.90 % по-малко спрямо предходния период. Общите разходи отчитат ръст от 79.59 % спрямо предходния период до 3 493 хил.лв. Към 31 декември 2012г. дружеството показва печалба на акция в размер на 1.81лв. Данните са от Баланс/Отчет на дружеството за IV-тото трим. на 2012г. Собственият капитал на дружеството е 21 514 хил. лв. , като спрямо същия период на 2010г. е намалял с 7.86 %.

Източник: Money.bg

Конкурсът за доставка на храни в пловдивските детски градини, ясли и млечни кухни е спрян заради жалбите до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Обществената поръчка, обявена от общината за тригодишен срок, е за над 20 милиона лева и е разделена на пет позиции - хляб и закуски, мляко, месо, плодове и зеленчуци, консерви. За доставчик по три позиции - на мляко и млечни продукти, месо и консерви - беше избрана фирма “Фантастика 95” на Георги Цанков, който е и общински съветник в Родопи. Конкурсната комисия избра “Симид агро” за доставка на хляб, а на плодове и зеленчуци - “Петров комерс”.

Източник: Марица       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
3 март 2013 Проект за промени в наредбата за издаване, прехвърляне, отмяна и признаване на гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници
7 март 2013 Проект за промени в наредбата за прилагане на система Интрастат
7 март 2013 Проект за изменение на Тарифата за държавни такси, събирани от Агенцията по вписвания
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

Работодатели и синдикати настояват за нова Конституция и спешни мерки за стабилизиране на обществено-икономическата ситуация в страната

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Испания отчита бюджетен дефицит от 6.7 процента от брутния вътрешен продукт за 2012 година, съобщи днес министър-председателят Мариано Рахой. "Това равнище е резултат от огромните усилия, което испанското общество положи, за да бъдат намалени публичните разходи", заяви Рахой в парламента. Европейският съюз бе определил целеви бюджетен дефицит за Испания от 6.3% от БВП, но постигнатото е под очакванията на някои анализатори за дефицит от 7%. За 2011 година дефицитът бе 8.9%. Бюджетът за 2013 година вече предвещава края на рецесията, посочи още в речта си Рахой. Правителството му дойде на власт в края на 2011 година и започна програма на жестоки икономии, целяща да намали разходите със 150 млрд. евро до края на 2014 година. Испания е във втората си рецесия за последните три години, а безработицата в момента е над 26%.

Източник: Ройтерс

Америка

Най-голямата в света пивоварна Anheuser Busch InBev разреждала бирата с вода, твърдят американски потребители. Колективни искове са подадени в съда в няколко щата, сред които Калифорния, Ню Джърси и Пенсилвания. В документите се твърди, че реалното съдържание на алкохол в десетината популярни марки на компанията, включително Budweiser, е по-ниско, отколкото е посочено на етикетите. Адвокатът на ищците Джо Боксър обяснява това с добавянето на вода във финалния стадий на производството на бира в американските заводи Anheuser Busch InBev. Той изтъква, че тази информация е предоставена от работници в заводите. Добавянето на вода се правело с цел намаляване на разходите.

Източник: Блумберг

Азия

Евтината марка на Nissan - Datsun, ще започне да се продава първо в Южна Африка. Първият модел, който ще бъде представен там, е нов пътнически автомобил, очакван на пазара през 2014 година. Оперативните функции на Datsun бяха прекратени през 1981 година, когато компанията бе интегрирана в бранда Nissan. През 2014 година марката ще бъде представена и в Индия, Индонезия и Русия. Datsun възниква в Япония като DAT-GO (DAT автомобилът) през 1914 година. На японски думата DAT означава "светкавично бърз", но е и намек за тримата финансисти, които подкрепят бизнеса по онова време – господата Ден, Аояма и Такеучи – акроним от първите букви в имената на тримата. Използвайки същата логика, марката е рекламирана като Durable, Attractive и Trustworthy (надеждна, атрактивна, заслужаваща доверие), или DAT за кратко.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
27.02.2013
Dow Jones Industrial
14 075.37 (175.24)
Nasdaq Composite
3 162.26 (32.61)
Стокови борси
27.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.76
Heating oil ($US/gal.)2.9800
Natural gas ($US/mmbtu)3.4300
Unleaded gas ($US/gal.)3.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 595.70
Silver ($US/Troy Oz.)28.94
Platinum ($US/Troy Oz.)1 600.10
Hogs (cents/lb.)81.00
Live cattle (cents/lb.)129.88

       Опознай България

Емилиян Станев

Емилиян Станев (творчески псевдоним на Никола Стоянов Станев) е световно известен български майстор на разказа. Роден е на 28.02.1907 г. във Велико Търново. По-късно семейството му се премества в гр. Елена. Писателят учи финанси и кредит в Свободния университет в София. Работи като чиновник в Софийската община, а след това е управител на ловно стопанство близо до Ловеч. От 1931 г. започва да публикува свои творби. Някои от най-значимите му произведения са "Примамливите блясъци", "Вълчи нощи", "В тиха вечер", "Търновската царица", като може би най-известната му творба е "Крадецът на праскови", в чиято екранизация ролята на главната героиня Елисавета бе изиграна от незабравимата българска актриса Невена Коканова. Емилиян Станев е автор и на много книги за деца и юноши – "Лакомото мече", "Чернишка" и др. Умира на 15.03.1979 г. в София.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.02.2013
Българска версия: 25858, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999