Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 26 февруари 2013 г., брой 3410
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(26.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.22532
USD/BGN   1.47011
CHF/BGN   1.58946
EUR/USD   1.3304*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  ЗММ Нова Загора АД - Нова Загора
Булгартабак холдинг АД - София
България Нет АД - София
Еконт Транс АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

1,4 млрд. лв. от чужбина са влезли в България през 2012 г., показват данни на БНБ. В сравнение с 2011 г. те са намалели със 100 млн. лв.  Преките чужди инвестиции за същата година са 2,8 млрд. лв., като намалението е с 681 млн. Единственият показател, по който е отчетен ръст, е вътрешнофирменото кредитиране на наши дружества от задграничните им централи. Чрез такова рефинансиране у нас са влезли 720 млн. лв. срещу 700 млн. година по-рано.  Ръстът на депозитите в началото на тази година пък е свил рязко в сравнение с преди година. За януари в банките са влезли още 132 млн. лв. спрямо с 339 млн. за същия месец на миналата година, показват данните на БНБ.  Въпреки това е достигнат нов рекорд в спестяванията, като депозитите на домакинствата и нетърговски организации са достигнали 34,635 млрд. лв. Това е увеличение на годишна база с 10,9%.

Източник: 24 часа

През 2012 г. дейност по доброволно здравно осигуряване са осъществявали 19 дружества. Здравноосигурените лица по действащи договори по доброволно здравно осигуряване към края на 2012 г., са 178 829 лица, при 189 427 лица към края на предходната година. Сумата на активите на здравноосигурителните дружества към края на 2012 г. нараства с 0.4% на годишна база и възлиза на 82.784 млн. лв. Общият размер на собствения капитал на здравноосигурителните дружества нараства с 9.2% спрямо края на 2011 г. и достига 61.318 млн. лв. По предварителни данни, брутният премиен приход, реализиран от дружествата по доброволно здравно осигуряване през 2012 г., възлиза на 45.059 млн. лв., като се отчита ръст от 11.6% на годишна база, при спад от 4.2% изчислен година по-рано.

Източник: Profit.bg

Дружества
Строителство на сгради и строителни съоръжения или части от тях
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Геострой АД - София   23 869  
  2   Доуш Иншаат Ве Тиджарет А.Д. клон България - София   18 283  
  3   Джи Пи Груп ООД - София   16 885  
  4   Комфорт ООД - Варна   15 288  
  5   Адвал АД - София   14 867  
  6   Енемона АД - Козлодуй   12 787  
  7   Ему АД - Разбойна - Тщ   8 707  
  8   Трейс груп холд АД - София   6 246  
  9   Главболгарстрой АД - София   5 912  
  10   Маркан ООД - Самоков   5 208  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.02.2013
  Обща стойност (BGN): 21 701 827.15  
Брой търгувани компании: 42
Premium 400 571.00
Standard 21 216 954.22
АДСИЦ 84 178.73
Структурирани 123.20
Най-голяма промяна в цените
Тексим банк АД - София -20.00 %
Агрия груп холдинг АД - Варна 11.67 %
BaSE - Акции: 54 119.45

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Само за няколко месеца италианският предприемач Едоардо Миролио, собственик на едноименна текстилна компания и винарна в България, направи втора едра финансова сделка. Чрез инвестиционната си компания E.Miroglio Finance S.A. той вече притежава 22% от един от големите фондове за земя - "Агро финанс". Това става ясно от седмичния бюлетин на Централния депозитар. Няколко месеца по-рано, в края на октомври 2012 г. , Миролио придоби малко над 5% от капитала на "Булгартабак" срещу близо 27 млн. лв. Сегашната сделка е за около 15 млн. лв., което превръща италианеца в един от най-активните и големи инвеститори на борсата. Засега в сделките му има една обща нишка - вложенията му са в дружества, които са свързани с Корпоративна търговска банка. Новата сделка за "Агро финанс", подобно на тази за "Булгартабак", е чисто финансова.

Източник: Капитал

Германският концерн "Витте Аутомотив" получи от русенската Община терен в местността Слатина, където да изгради новите си производствени мощности. На сесията общинските съветници се съгласиха компанията да закупи нивите срещу 25 000 лв. без данъци и такси, тъй като е инвеститор клас А. Прокуристът на фирмата за България Христо Христов представи на сесията инвестиционните намерения на "Витте Аутомотив". През миналата година немците са закупили други два имота в същата местност и сега доразширяват заводите си. Христо Христов обясни, че новият проект ще се развие на четири етапа, като на всеки един ще се строят сгради с площ 10 000 кв. м.

Източник: Бряг - Русе

Над 2 млн. лв. ще вложат тази година израелци в производството на биотор от калифорнийски червеи в село Калековец, Пловдивско. Проектът вече е стартирал, а парите са за сграда и оборудване. "Земеделието е бъдещето на България", каза Арон Герон, управител на израелско-българското дружество "Сензор С", което от 10 години инвестира у нас. Само през 2012 г. израелската група предприемачи са реализирали 6 млн. лв. в региона. Целта е да се изгражди мащабен агроцентър до Калояново, като теренът вече е закупен. Те реализират проектите си в селското стопанство съвместно с българските си партньори, оперирайки чрез дружеството "Булплод Тракия".

Източник: Стандарт

Спортната зала “Сиконко” в софийския кв. “Люлин” се продава за 3 млн. евро. До скоро съоръжението, в което мачовете си играе отборът на “Левски волей”, беше собственост на фирмата “Сиконко билдинг”. Неин управител е Теодора Данчева Лазарова-Деведжиева. Сега залата се продава от банка, която я е придобила заради непогасена ипотекa.  В сайта, на който е обявена продажбата, пише, че имотът е с площ от 4270 кв. м.

Източник: Труд

Централният депозитар пусна интернет платформа с нови електронни услуги. Така вече може онлайн да се получават акционерни книги, да се изплащат дивиденти и да се организират общи събрания. По този начин се въвежда електронен вариант за изпълнение на услугите от регистъра на Централния депозитар. С въвеждането на новата интернет платформа за услуги от регистъра на безналични финансови инструменти се улеснява достъпът на емитентите до съответните услуги.

Източник: Монитор

Комисията за защита на конкуренцията е глобила столичната топлофикация с 338 094 лева, след като е установила, че дружеството е злоупотребило с господстващо положение на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия. Комисията е направила разследването по сигнал на ПМУ Инженеринг, което е конкурент на топлофикацията на пазара за топлинно счетоводство.  "Топлофикация София" ЕАД е предприятие с господстващо положение на регионалния пазар на продажба и пренос на топлинна енергия за битови нужди, като в същото време участва и на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сгради етажна собственост.  Проучването на комисията е установило, че дружеството „Топлофикация-София" е злоупотребило с господстващото си положение, като е забавило навлизането на своя нов конкурент на пазара на предоставяне на услугата дялово разпределение на топлинна енергия.

Източник: Дарик радио

Министърът на културата Вежди Рашидов е пуснал заповед за назначението на своя заместник Митко Тодоров за началник на най-големия културен институт у нас НДК. В борда на директорите на НДК влизат пиарката на министъра в оставка Радка Петрова, главният секретар в Министерството на културата Стоян Стоянов. Третият член е Десислава Бинева - бивш секретар на Съюза на издателите.

Източник: Дума       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
22 февруари 2013 Проект на позиция по реда за определяне на ТБО. Очакваме бележки до 22 февруари!
22 февруари 2013 Проект на предложения на БСК за промени в трудовото и осигурително законодателство
Новини от БСК и членовете на БСК

Работодатели и синдикати настояват за нова Конституция и спешни мерки за стабилизиране на обществено-икономическата ситуация в страната

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Стартира националната Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила, разработвана от БСК в рамките на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Правителството на Турция се отказа от приватизационна сделка за 5,7 млрд. долара. Властите в страната са решили да преразгледат процедурите за приватизация на транспортните артерии, след като президентът Ердоган коментира наскоро, че имат „по-големи очаквания“. Развалената сделка е за платените магистрали, включително трасето Одрин-Истанбул-Анкара, и мостовете над Босфора, които свързват европейската и азиатската част на Истанбул, които бяха приватизирани в края на 2012 г. Правата върху всички такси и приходи от транспортните артерии бяха дадени на консорциум с участието на най-големия турски концерн Koc Holding и компанията UEM, която е собственост на държавния инвестиционен фонд на Малайзия. Това беше втората най-голяма приватизационна сделка в страната, която беше реализирана след няколко търга.

Източник: FT

Америка

Американските банки търсят начин да спечелят от липсата на финансиране на пазара на бизнес имоти в Европа. Citigroup Inc., Morgan Stanley, Bank of America Corp. и Wells Fargo & Co. тръгват по стъпките на застрахователите и инвеститорите в проблемни имоти, като разпределят капитал към региона, където местните банки са принудени да съкратят кредитирането на фона на новите регулации. Според компанията за недвижими имоти DTZ през тази година в Европа ще има недостиг на финансиране за сектора на имотите за 82 млрд. долара. Недостигът на капитал означава, че кредиторите биха могли серизно да завишат цената на кредитите за сектора, посочват от консултантската компания Alvarez & Marsal. Очаква се също така банките да съживят пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки за бизнес имоти, който през 2008 г. почти замря.

Източник: Блумберг

Азия

Японската авиокомпания All Nippon Airways (ANA) обяви, че ще прекрати всичките полети с Boeing Dreamliner 787 поне до края на май месец. Това е поредният удар по Boeing. Общият обем на спрените полети е близо 1700 курса за април и май месец, включително и Златната седмица на Япония, която е официален празник на страната. Така броят на отменените полети стигна 3600. Японската компания е най-мащабният клиент на Boeing Dreamliner, като разполага със 17 от общо 50-те Dreamliner 787 в обращение. ANA вече има доста стабилни проблеми заради отменените полети, което важи и за Boeing като производител. Ситуацията обаче ще се задълбочи още повече с оглед на тенденциите.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
25.02.2013
Dow Jones Industrial
13 784.17 (-216.40)
Nasdaq Composite
3 116.25 (-45.57)
Стокови борси
25.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.11
Heating oil ($US/gal.)3.1000
Natural gas ($US/mmbtu)3.4100
Unleaded gas ($US/gal.)3.2600
Gold ($US/Troy Oz.)1 586.60
Silver ($US/Troy Oz.)28.99
Platinum ($US/Troy Oz.)1 620.70
Hogs (cents/lb.)81.90
Live cattle (cents/lb.)128.42

       Опознай България

Сарафската къща /Домът на Арие/

Историята и името на Сарафската къща са свързани с еврейската фамилия Арие, чийто родоначалник, роден във Виена, се заселил през 1793 г. в гр. Самоков. Фамилната история на Арие е пъстра панорама на живота в Самоков през ХІХ в., когато в него живеят в отделни махали българи, турци, евреи, цигани и градът е притегателен център за заселници. Богатството и разкошът на тази предприемчива еврейска фамилия се отразили в няколко къщи и в строежа на Синагогата в града. Не е запазена т.нар. Голяма Сарафска къща със салон, където на дърворезбован балкон седял оркестърът, а по стените били изписани пейзажи на екзотични заливи с палми и силуети на далечни градове. От другите 4 къщи, строени през 50-ти и 60-те години на ХІХ в., е запазена една, която е наследила името Сарафска. Вероятно, както и другите, сегашната Сарафска къща е разположена в обширен двор с водоскоци и цветни лехи и с остъклени кьошкове-зимни градини. Сарафската къща е отворена в момента като музеен обект. Срещу нея се намира Синагогата.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.02.2013
Българска версия: 25859, Английска версия: 3081

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999