Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 25 февруари 2013 г., брой 3409
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(25.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26881
USD/BGN   1.48326
CHF/BGN   1.59373
EUR/USD   1.3186*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Алианц Банк България АД - София
Винарска изба Хан Крум АД - Хан Крум
Кариери и вародобив АД - Земен
Метаком СЛЗ АД - Плевен
Инварт ФК АД - Пловдив
Винекс Преслав АД - Велики Преслав
Химипласт АД - София
Сила Холдинг АД - Стара Загора
Алфа Енерджи Холдинг ЕАД - София
Икем АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Към края на 2012 г. брутният премиен приход, реализиран от лицензираните в България 33 застрахователни дружества, възлиза на общо 1.6 млрд. лв., сочат предварителните данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Това означава, че спрямо предходната 2011 г. има спад на този показател с 0.7%. Същевременно обаче сумата на активите в застрахователния сектор като цяло през 2012 г. се увеличава с 4% в сравнение с 2011 г. и възлиза на 3.09 млрд. лв. По-конкретно общото застраховане нараства с 2,1 % на годишна база и достига 1.97 млрд. лв., а при животозастраховането активите се увеличават със 7,5 % до 1.12 млрд. лв. 

Източник: Класа

Европейската комисия реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, съобщават от представителството на ЕК у нас. Комисията е установила, че следваната от България процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения. 

Източник: Дарик радио

Приватизация

Оставката на кабинета отлага дълго подготвяни процедури за приватизация. Българска фондова борса-София (БФБ) и Агенция "Дипломатически имоти в страната" (АДИС) засега няма да бъдат продавани на частни инвеститори. Причината е липсата на политическа воля поради ситуацията, която назрява в страната, коментираха запознати. По непотвърдена информация - заповедта за прекратяването на процедурата за приватизация на БФБ е разписана от принципала на борсата - Министерството на финансите. Това се случва броени дни преди очакваното официално обявяване на процедурата за продажба на фондовата борса, която понастоящем разполага с изготвени информационен меморандум, правен анализ и оценка. АДИС пък се отличава от останалите държавни дружества с доста апетитните си имоти, които привличат инвеститорския интерес. Процедурите по продажбата на ВМЗ-Сопот и "БДЖ-Товарни превози" обаче няма да бъдат засегнати от политическата криза.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на мебели; производство, некласифицирано другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Кодак графикс комюникейшънс ЕАД - София   14 071  
  2   АПС Манюфекчъринг ЕООД - Ботевград   6 650  
  3   Амер Спортс България ЕООД - Чепеларе   4 634  
  4   Тед Бед ЕАД - Пловдив   3 519  
  5   БКК 95 ООД - Монтана   2 068  
  6   Бонана ООД - Петрич   1 882  
  7   Никром Тръбна мебел АД - Ловеч   727  
  8   Метрон АД - Пролеша   230  
  9   Некрато ЕООД - София   156  
  10   Модел-ММ ЕООД - Русе   97  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 22.02.2013
  Обща стойност (BGN): 16 493 138.48  
Брой търгувани компании: 38
Premium 83 943.58
Standard 16 267 010.10
АДСИЦ 142 184.80
Най-голяма промяна в цените
Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София -14.71 %
Юрий Гагарин АД - Пловдив 10.00 %
BaSE - Акции: 8 731.42
BaSE - АДСИЦ: 57.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Компанията "НУРТС България", която има лиценз за мултиплекс оператор, е издала облигации за 40 млн. евро, стана ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор (КФН). Дружеството е един от операторите, получили лиценз за изграждане на мрежа за разпространение на цифрово радио- и телевизионно излъчване. Заради ненужно завишени критерии и нарушения при избора преди месец Европейската комисия обяви, че ще заведе дело срещу България пред Съда на ЕС в Люксембург.  КФН е одобрила проспекта на "НУРТС България", с което се иска облигациите му да бъдат допуснати за търговия на Българската фондова борса.

Източник: Капитал

Производството на автомобили Great Wall в модерния завод на Литекс Моторс край Ловеч навърши 1 година. За период от 1 година Литекс Моторс успя да произведе над 1 000 автомобила от модела Great Wall Voleex C10. През първата половина на 2013 г. компанията ще започне производството и на вече успешния модел в България - Steed 5 пикап, безспорен лидер в своя сегмент. През втората половина на годината, Литекс Моторс ще присъедини към производственото си портфолио и новия модел на Great Wall - Hover H6, който се превърна в SUV на 2012 г. в Китай. През 2013 г. компанията планира да произведе над 4 000 автомобила, които ще бъдат предназначени, както за българския, така и за останалите европейски пазари, сред които Гърция, Румъния, Унгария, Полша, Австрия, Италия и много други.

Източник: Money.bg

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на едноличен контрол от страна на "Ренаиско" Б.В., Кралство Нидерландия, върху "Дефко" ООД, София, съобщиха от КЗК. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението. Придобиващото контрол дружество принадлежи към групата Гленкор, част от дейността на която включва търговия със селскостопански продукти. От своя страна "Дефко" ООД е активно единствено в страната, на пазарите на съхранение и на търговия на едро с пшеница, царевица, ечемик, рапица, слънчоглед, пише в становището на КЗК. Участниците в сделката оперират на един и същи продуктов пазар, свързан с търговията на едро на пшеница, царевица, ечемик, рапица и слънчоглед, като до настоящия момент Дефко продава основно своята продукция на Glencore -групата, която от своя страна я реализира почти изцяло извън страната.

Източник: Дарик радио

На проведеното на 20 февруари общо събрание на "Петрол" акционерите не са променили състава на надзорния съвет. Промените в надзора на "Петрол" трябваше да са поредна крачка във взимането на управленски контрол над ключовите активи в холдинга, така че основните му кредитори - Корпоративна търговска банка и Централна кооперативна банка, да получат сигурност, че ще могат да си съберат вземанията. Последните според източници са вече над 130 млн. долара. Според дневния ред на събранието акционерите на дистрибутора трябваше да освободят целия настоящ надзорен съвет, включително Денис Ершов, а на тяхно място да бъдат гласувани Митко Събев, Сергей Батурин и адвокат Тихомир Трендафилов. Преди това те трябваше да намалят състава на надзорния съвет от пет на трима души. Според протокола от общото събрание обаче, основният акционер с право на глас "Петрол холдинг" е гласувал "въздържал се", поради което промяната с числеността на съвета не е била одобрена, а с това се е обезсмислила и персоналната му промяна.

Източник: Капитал

Общинската болница в Свищов чака 236 236 лв. по проект за подобряване на условията на труд, съобщи управителят д-р Евгений Митанов. Още в края на миналата година лечебното заведение е кандидатствало по схемата “Безопасен труд” към оперативната програма за развитие на човешките ресурси, но практически тази схема е стартирала в края на 2011 г. Все още няма резултати, но се надяваме да бъдем одобрени, заяви д-р Митанов. Проектът на болницата включва оборудването на всички отделения с подходящи облекла и индивидуални предпазни средства. Освен това ще бъде доставена и санитарна техника, като бъдат реновирани и помещения, за да се подобрят условията на труд. 

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
22 февруари 2013 Проект на позиция по реда за определяне на ТБО. Очакваме бележки до 22 февруари!
22 февруари 2013 Проект на предложения на БСК за промени в трудовото и осигурително законодателство
Новини от БСК и членовете на БСК

Работодатели и синдикати настояват за нова Конституция и спешни мерки за стабилизиране на обществено-икономическата ситуация в страната

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Обучение: Корпоративната социална отговорност на практика във фирмата – срок за регистрация: 25.02.2013 г.

25 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители за тестване на секторни модели и карти за оценка на компетенциите

Стартира националната Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила, разработвана от БСК в рамките на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Великобритания изгуби най-високата рейтингова оценка ААА за пръв път от 1978 г. насам заради прогнозата, че „растежът на икономиката ѝ ще остане много бавен в следващите няколко години“. Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's стана първата, свалила рейтинга на страната на ниво Aa1. В обяснението на компанията се казва, че предстоят нови предизвикателства пред плановете на правителството за намаляване на дълга. Финансовият министър Джордж Озбърн също коментира, че "това е ясно напомняне за дълговите проблеми на страната ни". "Това решение далеч няма да отслаби решимостта ни да предоставим план за икономическо възстановяване", добави той. "Ние ще представим план, който да намали дефицита с 1/4". Политическият редактор на BBC Ник Робинсън обаче пояснява, че за Озбърн ще остане петното, че по негово време е бил понижен рейтингът.

Източник: BBC

Америка

От 2 март САЩ навлизат в криза, свързана с предвидените от закона съкращения с 85 млрд. долара в публичните разходи. Те трябва да се осъществят в рамките на фискалната година, която приключва през септември. Автоматичните орязвания в бюджетните разходи са предвидени от Закона за контрол на бюджета, който бе приет през 2011 г. Те се задействаха, след като администрацията и Конгресът не постигнаха споразумение за огромния вътрешен дълг. Смята се, че до края на 2021 г. трябва да се орежат общо 1,2 трилиона долара разходи, които трябва да бъдат разпределени равномерно за целия период и поравно между разходите за отбрана и публичните разходи.

Източник: Associated Press

Азия

Японският министър-председател Шинзо Абе ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон. Визитата на Абе има за цел засилване на стратегическото партньорство между двете страни, като фокусът ще падне върху казуса „Сенкаку“ и икономическите отношения между държавите. Япония търси значително по-близки връзки със САЩ в условията на конфликта с Китай около островната верига Сенкаку. САЩ е неутрален посредник, но нерядко е критикуван от Китай, че заема по-прояпонска позиция. Същевременно и двете страни имат сходно виждане относно ядрената програма на Северна Корея. Самият Абе наблегна на факта, че подкрепата на САЩ е „от неизменна важност“ за Япония по отношение на диспута с Китай. Популисткият десен премиер предизвика недоволството на комунистическата страна с дръзко изказване, че Китай „има вградена нужда“ от конфликт с Япония и другите страни в региона.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
22.02.2013
Dow Jones Industrial
14 000.57 (119.95)
Nasdaq Composite
3 161.82 (30.33)
Стокови борси
22.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.13
Heating oil ($US/gal.)3.1000
Natural gas ($US/mmbtu)3.2900
Unleaded gas ($US/gal.)3.2700
Gold ($US/Troy Oz.)1 572.80
Silver ($US/Troy Oz.)28.46
Platinum ($US/Troy Oz.)1 607.40
Hogs (cents/lb.)81.65
Live cattle (cents/lb.)128.22

       Опознай България

Патриарх на Българската православна църква

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх и Софийски митрополит. Роден е в София на 15 октомври 1945 г. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. Завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, има специализация в катедрата по „Църковно пение" при Московската духовна академия. От 01 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски", а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1994 г. е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.02.2013
Българска версия: 25856, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999