Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 22 февруари 2013 г., брой 3408
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(22.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26317
USD/BGN   1.48326
CHF/BGN   1.59140
EUR/USD   1.3186*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Финансово-индустриален концерн АКБ - Форес АД - София
Локомотивен и вагонен завод ЕАД - Русе
Интерскай АД - Лесново
Лесил АД - Варна
Болгарпродукт АД - Хасково
Лудогорие 91 АД - Кубрат
Ка Прес 1 АД - София
Семена и посадъчен материал-98 АД - Ямбол
Елпром ЗЕМ АД - София
Водно строителство-Добрич АД - Добрич
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Наpодното събрание  прие оставката на правителството на Бойко Борисов.  209 от 215 депутати, участвали в гласуването, бяха "за" оставката. Петима от гласувалите бяха против - всички независими, един се въздържа. Тя беше подадена след продължилите няколко дни масови протести в страната, чиито основен предмет бяха високите цени на тока и монополите, а по-късно голяма част от тях пpераснаха в антиправителствени протести. Президентът Росен Плевнелиев е натоварен от Конституцията да връчи на три пъти мандат за формиране на нов кабинет. При отказ той трябва да разпусне парламента и да назначи временно правителство.

Източник: Класа

Министерството на финансите реши да отмени планирания за 25 февруари 2013 година аукцион за продажба на 3-годишни ДЦК за общо 40 млн. лв. Решението се взема от финансовия министър в оставка Симеон Дянков.  Те са от емисия, издадена на 30 януари 2013 г. с падеж 30 януари 2016 г.  "Решението кореспондира с необходимостта от временно ограничаване емисионната политика на местния дългов пазар и отчита и факта, че фискалният резерв е стабилен и добре балансиран на годишна база и се очаква да превиши заложения към края на годината минимален размер", се казва в решението на Министерството на финансите. Правителството вече пласира 6-месечни ДЦК за 800 млн. лв. при годишна доходност от 1%. В началото на седмицата близо 1 млрд. лв. на бяха платени земеделските производители и правителството попълни фискалния резерв, за да има пари за пенсии в началото на март 2013 г.

Източник: Investor.bg

Концесии

Първите 20 автобусни спирки ще бъдат обновени между 20 и 30 март, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Местата и графикът на разполагането на заслоните и търговските модули са уточнени с концесионера “Елиза -1999”. Общо 114 ръждясали и разбити спирки ще се подменят с красиви конструкции до 1 юни, увери градоначалникът, като отбеляза, че по този начин се решава пореден забатачен проблем в Пловдив. Тотев подчерта, че откакто “Булгартабак холдинг” е изкупил дяловете на “Елиза - 1999”, проблемът се решава в положителна посока. Според анекса към договора за концесията “Елиза” трябва да обнови общо 314 спирки в срок от две години.

Източник: Марица

Дружества
Архитектурни и инженерни дейности и технически консултации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Бургаснефтепроект ЕООД - Бургас   2 556  
  2   Галини Н ЕООД - София   2 497  
  3   Би Пауър АД - София   1 270  
  4   Грийнтех Инженеринг Солюшънс АД - София   779  
  5   Рутекс ООД - София   475  
  6   ПроАрх АД - София   224  
  7   Геомера М+Р ЕООД - София   120  
  8   Химкомплект Инженеринг АД - София   118  
  9   Елси ООД - Русе   83  
  10   Българска бизнес група АД - София   17  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 21.02.2013
  Обща стойност (BGN): 650 387.20  
Брой търгувани компании: 51
Premium 154 701.70
Standard 188 373.00
АДСИЦ 22 204.80
Облигации 285 107.70
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София 20.64 %
Меком АД - София -17.65 %
BaSE - Акции: 6 300.95
BaSE - АДСИЦ: 2 070.20

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската компания "Биомашиностроене" получи над 3 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Фирмата е от Пловдив, в нея са наети повече от 200 работници и специалисти и изнася над 80% от продукцията си зад граница. Тя е специализирана в проектиране и изработване на технологична екипировка за хранителната, фармацевтичната и химическата индустрии. Средствата от ЕБВР ще бъдат вложени в производството на нови високо производителни инсталации, които значително биха повишили ефективността чрез намаляване на производствените разходи и времето за производство.

Източник: Стандарт

В началото на 2014 г. в София ще се издига нова пожарна служба, която ще обслужва над 200 хил. души. Изграждането на сградата, която ще се намира в квартал "Люлин" 10-а част, на ъгъла на улиците "Орион" и "Ген. Владимир Димчев", започна, а изпълнителите имат срок от 12 месеца, за да завършат проекта. Огнеборците, които ще работят там, са от 9-а районна служба, ще осигуряват безопасност в столичните квартали "Люлин", "Връбница" и Банкя. Изпълнител на обекта е "Транс Билд" ЕООД. Търгът за избор на строител беше финализиран в края на миналата година и в него участваха десет компании. Прогнозната стойност на поръчката беше 2.6 млн. лв., но при 95% тежест на критерия "най-ниска цена" дружеството спечели с оферта от 1.6 млн. лв. Строителеният надзор е поверен на "Термоконтрол сървисиз" ЕООД, а проектант е "Планинг" ЕООД в лицето на арх. Илиан Илиев. 

Източник: Капитал

Дружеството Каучук АД е реализирало печалба към четвъртото тримесечие на 2012г., в размер на 408 хил. лв. Общите приходи в края на периода са 26968 хил. лв., което е с 43.98 % повече спрямо предходния период. Общите разходи отчитат ръст от 44.21 % спрямо предходния период до 26508 хил.лв. Нетните приходи от продажби в края на четвъртото са в размер на 26960 хил.лв. и представляват 99.97 % от общите приходи. Спрямо съответния период за 2011 година те се увеличават с 44.17 %. Към 31 декември 2012г. дружеството показва печалба на акция в размер на 0.43лв. Данните са от Баланс/Отчет на дружеството за IV-тото трим. на 2012г. Собственият капитал на дружеството е 24437 хил. лв. , като спрямо същия период на 2010г. се е увеличил с 1.80 %.

Източник: Money.bg

Бургас съвместно с общините Плевен, Стара Загора и Варна работят по общ проект за доставка на нови тролейбуси. Обявена е процедурата. За Бургас са предвидени 22 нови тролейбуса. Това каза управителят на общинският превозвач „Бургасбус” инж. Петко Драгнев. Те ще отговарят на абсолютно същите изисквания, на каквито и новите автобуси в Бургас т.е. да бъде предложена и една и съща услуга като качество бургазлии, независимо дали предпочитат електротранспорта или автобусите. Кварталите „Крайморие”, „Лозово” и „Долно Езерово” са обслужвани вече от „Бургасбус” с новите автобуси. До този момент бяха обслужвани от фирма „Бургасволан”, но по проекта е предвидено всички вътрешноградски линии да се обслужват от „Бургасбус”, обясни той.

Източник: Бургас - днес и утре

От началото на 2012 г. Националната електрическа компания (НЕК) не е плащала на ТЕЦ "Варна" за поддържането на т. нар. студен резерв (мощности за производство на ток, които при нужда се включват към енергийната система). Заради това компанията е натрупала загуби от близо 8 млн. лева, твърдят от дружеството пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).  Като компенсация от ТЕЦ "Варна", чийто собственик е ЧЕЗ, настояват да бъде увеличена цената на тока, произвеждан от тях. В момента електроенергията от теца се продава за 92,58 лв. за МВтч, като се плаща и такса "разполагаемост" по 8,69 лв. за МВтч.  От дружеството настояват двата показателя да скочат съответно на 104,73 лв. и на 13,47 лв. за МВтч.

Източник: Труд

Туристическата компания "Пампорово" ще търси над 1.6 млн. лв. от фондовия пазар, става ясно от покана за общо събрание на акционерите ѝ. На него бордът на директорите ще предложи издаването на нови 538 хил. акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна цена 3 лв. Ако пласирането бъде успешно, акционерният капитал на дружеството ще се увеличи от 1.08 млн. на 1.6 млн. лв. Окончателното решение за набирането на средства и изборът на инвестиционен посредник по предлагането ще вземат акционерите на общото събрание на 3 април. За миналата година "Пампорово" приключва с печалба от 3.9 млн. лв. при над 2.6 млн. лв. загуба за 2011 г. Причината за добрия резултат е силното увеличение на приходите – с 56% до близо 15 млн. лв. за цялата година.

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
22 февруари 2013 Проект на позиция по реда за определяне на ТБО. Очакваме бележки до 22 февруари!
22 февруари 2013 Проект на предложения на БСК за промени в трудовото и осигурително законодателство
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Семинар: Прилагане изискванията на Наредба 7 от 2003 за норми за допустими емисии на ЛОС от някои инсталации и изискванията за управление на химикалите - срок 22.02.2013 г.

Обучение: Корпоративната социална отговорност на практика във фирмата – срок за регистрация: 25.02.2013 г.

25 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители за тестване на секторни модели и карти за оценка на компетенциите

Стартира националната Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила, разработвана от БСК в рамките на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Австрийската петролна и газова група OMV увеличава значително печалба си през 2012 година. С основна заслуга за това е възобновеното производство в Либия, заради което е възможно увеличаване на дивидента. Коригираната от инвентаризационни ефекти оперативна печалба (Clean CCS EBIT) се увеличава с 35% до 3,4 милиарда евро, обявява компанията. По този начин резултатът е малко над очакванията на анализаторите, които очакваха печалба в размер на 3,34 млрд. евро. През четвъртото тримесечие коригираната оперативна печалба нарасна с 30% до 956 млн. евро. За 2012 г. OMV ще плати на своите акционери дивидент от 1,20 евро на акция, след дивидент от 1,10 евро през предходната година. Чистата печалба скача с 10% до 393 млн. евро, а приходите са в размер на 11,4 млрд. евро. Резултатите са в рамките на очакванията на запитаните от Bloomberg анализатори.

Източник: Ройтерс

Америка

Компанията The New York Times обяви, че планира да продаде американския вестник Boston Globe и свързаните с него активи, за да се фокусира върху едноименния си вестник. От The New York Times са наели финансовите консултанти от Evercore Partners, които да ѝ помогнат със съвети при продажбата. В сделката са включени също изданията Worcester Telegram & Gazette и 49% от акциите в компанията Metro Boston. През 2009 г. Times се опита да продаде Globe, след като хартиеното издание генерира загуби. Но в крайна сметка се отказа, след като намали разходите и спечели отстъпки от синдикатите. Доскоро The New York Times притежаваше десетки вестници, телевизионни и радио станции, както и спортни клубове. През последните години обаче компанията започна да разпродава активите си.

Източник: BBC

Азия

Цените на петрола сорт Brent вчера тръгнаха надолу, след като Саудитска Арабия обяви намеренията си да увеличи добивите. В сутрешната търговия на борсите в сряда най-качественият нефт поевтиня с 16 цента до 117,36 долара за барел. Едновременно с това обаче котировките на американския лек суров петрол поскъпнаха с 11 цента за барел до 96,77 долара. Пустинното кралство ще увеличи износа си, за да удовлетвори растящите поръчки от Китай. През последните 2 месеца миналата година Саудитска Арабия сви производството си до 700 хил. барела дневно, което доведе до поскъпване на петрола. Причина за поевтиняването на нефта вчера е и предположението, че запасите от течни горива през миналата седмица са се увеличили с повече от очакваното. Доставките на нефт по тръбопровода Seaway между Мексиканския залив и Средния Запад в САЩ все още са доста под максималния капацитет на съоръжението от 400 хил. барела дневно.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
21.02.2013
Dow Jones Industrial
13 880.62 (-46.92)
Nasdaq Composite
3 131.49 (-32.92)
Стокови борси
21.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.84
Heating oil ($US/gal.)3.1000
Natural gas ($US/mmbtu)3.2500
Unleaded gas ($US/gal.)3.2300
Gold ($US/Troy Oz.)1 578.60
Silver ($US/Troy Oz.)28.70
Platinum ($US/Troy Oz.)1 620.00
Hogs (cents/lb.)82.38
Live cattle (cents/lb.)127.83

       Опознай България

Скален феномен Дяволски мост - Борино

Дяволският мост при Борино (Западни Родопи) е наричан още Римски мост, защото според някои изследователи датира от римско време. Той е едносводест, дълъг 30 м, широк 3 м и висок 6 м. Прехвърля като лък Девинска река. Изграден е без хоросанова спойка в основите. Високата част на дъгата горе се крепи само на няколко полуобработени четвъртити камъни. Строителят му навярно е бил голям архитект и инженер, защото с математическа точност е закрепил устоите му така, че мостът се е запазил през вековете и е в хармония с околната природа. През моста е минавал римският път за Филипи, а до 1912 г. е бил граничната линия и западната му половина е била българска, а източната турска. Дяволският мост се намира между Ягодинска пещера и Борино в местността “Хайдушки дол”. Според преданието само дяволът може да мине по него и оттам идва името му. Според легендата скалното образование е момента на помирението между двама братя, враждували дълги години за бащините си имоти.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.02.2013
Българска версия: 25856, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999