Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 20 февруари 2013 г., брой 3406
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(20.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26605
USD/BGN   1.46515
CHF/BGN   1.58598
EUR/USD   1.3349*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  

www.procreditbank.bg
Информационни срещи в София, Пловдив и Бургас
Бизнес кредит „Енергийна ефективност и зелена икономика” - предимства и възможности пред бизнеса
На срещата ще се обсъждат актуалните възможности за финансиране на проекти, свързани с енергийната ефективност на Вашата фирма:
внедряване на ново производствено оборудване за намаляване на енергийната интензивност;
сградни подобрения;
соларни системи за подгряване на вода;
ефективни газови котли и др.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  М.Б.С. Трейд АД - София
Демисвет АД - София
Роуз Риъл Естейт АД - София
Активити Национална мрежа АД - Варна
Кино инвест АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Премиерът Бойко Борисов обяви в Народното събрание, че до обяд ще депозира оставката на правителството на Република България. 

1,775 млрд. лева от активите на банковата система представляват притежавани от трезорите имоти и съоръжения, сочат данните на БНБ. Сумата се формира от имоти, машини и съоръжения на обща стойност 1,58 млрд. лв. и инвестиционни имоти оценени на 121,1 млн. лв. През изминалата 2012 година общата стойността на материалните активи на банките е нараснала с 26,5% (372,5 млн. лв.). Ръстът се дължи на увеличение с 23,3% (298,5 млн. лв.) в стойността на притежаваните имоти и машини, както и на скок с 61% (73,9 млн. лв.) на инвестиционните имоти. Материалните активи заемат дял само от 2,15% в общите активи на банковата система (възлизащи на общо 82,415 млрд. лв.).

Източник: Стандарт

Валутните резерви на страната са се свили с 8.8%, показва януарският анализ на икономическото развитие на България, изготвен от Министерство на финансите. Така настоящото им равнище е достатъчно, за да се обезпечи вноса на стоки и услуги от чужбина за 6.1 месеца. Обяснението, които стои зад свитите валутни резерви, е че България изплати облигации на стойност 880 млн. евро с падеж 15 януари, като за целта бяха използвани заделените за това средства в депозита на правителството в БНБ. Това e бил основният фактор за динамиката на валутните резерви в допълнение към обичайното им понижение под влияние на по-ниското търсене на левова ликвидност и дефицита на касова основа в началото на всяка година, обясняват анализаторите от министерство на финансите.

Източник: Дарик радио

Концесии

Само един кандидат - ПФК „Ботев" Пловдив е подал документи за концесията на едноименния стадион. Реконструкцията на стадион „Христо Ботев" се очаква да стартира още тази пролет или през лятото. Цялото съоръжение ще се изгради наново на 4 етапа. След края на строителството, стадионът ще покрива стандарт за мачове от евротурнирите - УЕФА 3. Клубът ще продължи да играе на стадиона, тъй като стадионът ще се затваря сектор по сектор.

Източник: Марица

Дружества
Далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Мобилтел ЕАД - София   76 394  
  2   Космо България Мобайл ЕАД - София   55 553  
  3   Българска телекомуникационна компания (БТК) АД - София   9 248  
  4   Орбител ЕАД - София   1 969  
  5   Интраком-България ЕАД - София   1 268  
  6   Нетера ЕООД - София   913  
  7   Тера Комюникейшънс АД - София   823  
  8   Текте България ЕООД - София   476  
  9   Цифрова кабелна теевизия ООД - Пловдив   469  
  10   М Сат Кейбъл ЕАД - София   436  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.02.2013
  Обща стойност (BGN): 4 219 070.59  
Брой търгувани компании: 66
Premium 685 521.64
Standard 3 007 382.43
АДСИЦ 182 436.43
Облигации 343 730.10
Най-голяма промяна в цените
Интеркарт файнанс АД - София -47.11 %
Холдинг Варна АД - Варна 9.99 %
BaSE - Акции: 193 331.92

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Компанията собственик на най-новият фармацевтичен завод в София - "Фортекс" е подала документи за регистрация на производство на медикаменти и медицински изделия в Изпълнителната агенция по лекарствата. Заводът ще заработи през април в софийския квартал Суходол и в него ще се произвеждат 35 вида капсули и сашета (разтворими прахчета), предназначени за българския пазар и за износ в 10 държави. Инвестицията в него е за 3 млн. лв. и досега едноименната компания собственик е търгувала само с хранителни добавки. Три български фармацевтични завода произвеждат рецептите на "Фортекс" - "Адифарм", Фармацевтични заводи "Милве", "Лавена" - Шумен. Някои от тях имат традиции в природните продукти и ще продължат да произвеждат препаратите на "Фортекс" и след откриването на новия завод.

Източник: Капитал

Българска фондова борса спря от търговия за три дни акциите на ЕРП-та Енерго-Про и ЧЕЗ, считано от 20 февруари. Така на практика акциите няма да се търгуват до края на седмицата. Третото електроразпределително дружество ЕВН беше свалено от търговия още след като мажоритарният собственик изкупи акциите от миноритарните акционери. До спиране от търговия се стигна след изявлението на премиера Бойко Борисов, че ЧЕЗ може да изгуби лиценза си. Веднага след думите на Борисов акциите на "ЧЕЗ Разпределение България" се сринаха със 17,58% до 1200 лв. за брой. Акциите на Енерго-Про Мрежи АД паднаха с 10% до 130,105 лв. за брой.

Източник: Стандарт

Гръцката Eurobank Ergasias вече официално принадлежи на Националната банка на Гърция (National Bank of Greece-NBG), съобщават гръцки медии. NBG е собственик на ОББ в България, а Eurobank - на Пощенска банка. В края на януари българската Комисията за защита на конкуренцията разреши на ОББ да погълне Пощенска банка. Сливането у нас е следствие на взетото в Гърция решение за сливането на собствениците на двете институции - съответно National Bank of Greece (NBG) и Eurobank. Разрешението е издадено на собственика на NBG, но у нас обединението е между двете дъщерни банки. Такава е процедурата и в другите страни, където присъстват посочените банки - Румъния, Сърбия и Кипър.

Източник: Класа

Финансовата компания "Елана" създава дружество, което ще предоставя средства за закупуване на земя на лизинг. Името му е "Елана агрокредит" и е регистрирано от БНБ в регистъра на финансовите институции. Според Закона за кредитните институции компаниите, които осъществяват дейност по отпускане на кредити, лизинг или факторинг, но не със средства от набиране на влогове, са на регистрационен режим в централната банка, тоест трябва да отговарят на съответни изисквания за произход на средства, размер на капитал, акционери, мениджмънт. Според регистъра на БНБ "Елана агрокредит" ще извършва финансов лизинг и отпускане на заеми със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства.

Източник: Капитал Dаily

Столичната общинска фирма "Егида" няма да може да участва в 15 конкурса за охрана на общински обекти. Това стана ясно на заседание на комисията по обществен ред и сигурност към СОС. Предстои да бъде обявена процедура по Закона за обществените поръчки за 15 позиции, които включват множество обекти на Столичната община и други общински структури. "Егида" не отговаря на техническите изисквания и на практика няма как да се класира за охрана. Неучастието й означава, че фалитът й ще стане от технически фактически, предупреди Росен Малинов, общински съветник от БСП.

Източник: Дума       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
19 февруари 2013 Проекти за нормативни промени в областта на енергетиката
22 февруари 2013 Проект на позиция по реда за определяне на ТБО. Очакваме бележки до 22 февруари!
22 февруари 2013 Проект на предложения на БСК за промени в трудовото и осигурително законодателство
Новини от БСК и членовете на БСК

Работна среща по проблемите на хранителната и питейна индустрия се проведе в БСК.

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

20 февруари: БСК обявява процедура за избор на 11 преподаватели по ключови компетенции

Семинар: Прилагане изискванията на Наредба 7 от 2003 за норми за допустими емисии на ЛОС от някои инсталации и изискванията за управление на химикалите - срок 22.02.2013 г.

Обучение: Корпоративната социална отговорност на практика във фирмата – срок за регистрация: 25.02.2013 г.

25 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители за тестване на секторни модели и карти за оценка на компетенциите

Стартира националната Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила. На 28 февруари и 1 март 2013 г., в Българската стопанска камара (София, ул. Алабин 16-20) ще се проведе национална работна среща за обсъждане и представяне на пилотната версия на Информационната система за оценка на компетенциите (ИСОК), разработвана от БСК в рамките на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Докато изборите в Италия наближават, а разликата между кандидатите от лявото и дясното политическо пространство се свива, анализатори се опасяват, че оспорваното политическо състезание може да доведе до неефективен парламент. Подобен резултат може лесно да изкара от релси все още крехката икономика на страната, коментира CNBC. “Италианските избори остават събитие със значителен риск. Ние не можем да изключим изненади в последната седмица от кампанията“, посочват в своя бележка анализатори на Credit Suisse. Според усреднени резултати от проучванията, публикувани пред 9 февруари, когато започва периодът на забрана за оповестяването им, лявоцентристката Демократическа партия на Пиерлуиджи Берсани има преднина от 5-7 процентни пункта пред Народ на свободата на Силвио Берлускони.

Източник: Associated Press

Америка

Европейският съюз и Съединените щати обявиха, че скоро ще започнат преговори с цел да се създаде най-голямата зона за свободна търговия на фона на китайското предизвикателство в световната търговия. Преговорите се очаква да започнат в кулоарите на следващата среща на върха на Г-8 във Великобритания, която е насрочена за 18 юни. Взети заедно, Съединените щати и Европейският съюз формират почти половината от Брутния вътрешен продукт в света и 30% от световната търговия. Преките инвестиции от двете страни на Атлантическия океан са над 2,8 трилиона евро ($ 3,7 трилиона) и всеки ден се търгуват стоки и услуги на стойност 2 млрд. евро отвъд океана. Фредерик Ериксон, директор на Европейския център за международна политическа икономия, заяви, че Европейската комисия, като централна изпълнителната власт на ЕС, смята, че преговорите са възможност за опит да бъдат направени дълбоки промени в подобряване на икономическите показатели на 27-те страни от блока.

Източник: Associated Press

Азия

Китайската централна банка планира да изтегли 30 млрд. юана (4,8 млрд. долара) от местните парични пазари. Това е първата подобна операция на институцията от юни миналата година. Действията й следват серия от ликвидни инжекции, включително 662 млрд. юана в навечерието на празненствата по повод Новата година по лунния календар, когато търсенето е обичайно високо. Освен това през седмицата матуритет достигат част от сключените репо сделки, които ще доведат до изтеглянето на още 860 млрд. юана. Според Дариуш Ковалчик, старши икономист на Crédit Agricole, китайската централна банка дава ясен сигнал, че не иска да направи условията на паричния пазар „твърде лесни“. „Не е изненадващо, че Shanghai Composite Index отчита спад в днешната сесия. Затягането на ликвидността ще ограничи и печалбите на капиталовия пазар“, допълни Ковалчик.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
19.02.2013
Dow Jones Industrial
14 035.67 (53.91)
Nasdaq Composite
3 213.60 (21.56)
Стокови борси
19.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)96.66
Heating oil ($US/gal.)3.1800
Natural gas ($US/mmbtu)3.2700
Unleaded gas ($US/gal.)3.3200
Gold ($US/Troy Oz.)1 604.20
Silver ($US/Troy Oz.)29.42
Platinum ($US/Troy Oz.)1 697.50
Hogs (cents/lb.)83.05
Live cattle (cents/lb.)129.55

       Опознай България

Даскаловата къща

Собственикът на Даскаловата къща е бил търговец, един от най-богатите хора в Трявна. Интересна история е свързана с построяването на къщата. Тя била завършена през 1808 г. и по стар обичай стопаните поканили гости за освещаването й. Всички влезли да я разгледат и я харесали. Само собственикът останал недоволен от украсата на новата къща. Засегнат от това, майстор Димитър станал да защити майсторлъка си и казал: “Злато, мрамор и сребро за украсата на къщата не са по нашенски, но от дърво такива тавани ще ти направя, каквито няма да видиш никъде.” Като чул това, неговият помощник калфата също казал, че може да направи таваните не по-лошо от майстора. Тогава те решили да сключат облог. За целта всеки трябвало да направи дърворезба на един таван и да покаже по този начин своето майсторство. Работили шест месеца – от Гергьовден до Димитровден, без да имат право да гледат работата един на друг. Когато завършили, събрали се старите майстори да решат облога. Влезли най-напред в стаята на калфата. Учудени от красотата на тавана, от който греело жарко юлско слънце, решили в един глас да го признаят за майстор. Но когато влезли в другата стая, където работил старият майстор, учудването им било още по-голямо, защото от тавана отново греело слънце, но вече спокойно майско слънце. Тогава те казали: “Младият е майстор, но старият е по-добър. Даскаловата къща има също и историческа стойност, тъй като на 11 ноември 1871 г. в нея пренощувал Васил Левски.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.02.2013
Българска версия: 25854, Английска версия: 3083

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999