Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 14 февруари 2013 г., брой 3402
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(14.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.25846
USD/BGN   1.45091
CHF/BGN   1.58175
EUR/USD   1.3480*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  

www.procreditbank.bg
ПроКредит Банк отпуска нови нисколихвени бизнес кредити по инициативата ДЖЕРЕМИ
Заемите от банката за родните фирми са не само с облекчени условия за обезпечение, но и с двойно по-ниски лихви и такси.
Кредитите се отпускат
без такса за разглеждане на документи и без годишна такса за управление на заема.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Металснаб АС АД - Горна Оряховица
Лопушна Енерджи АД - Георги Дамяново
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Всеки трети младеж в България и Европейския съюз, който е напуснал училище, не може да си намери работа, показват данните от анализ на Евростат, посветен на прехода от образование към първа значима работа. Около 96 милиона млади хора на възраст между 15 и 30 години живеят в страните-членки на ЕС. 30 на сто от завършилите образованието си изобщо не са успявали да намерят работа, а 70 процента са имали значителни трудности при намирането на първа работа, сочи статистиката. Холандия и Норвегия са страните с най-високи стойности на заети лица на възраст 15-30 години - 88 на сто. Следват Швейцария (87%), Австрия (84%), Люксембург (82 на сто), Кипър и Дания (81 процента), Германия и Словения с 80% заети младежи. Най-ниски данни за трудова заетост на младите хора пък са регистрирани в Литва, Латвия и Унгария - под 30 процента. България заедно с Румъния се нарежда в средата на класацията със заетост на младежите малко над 30 на сто. По данни на Евростат през декември 2012 г. безработицата при хората под 25 години у нас е 27.5%. 21 години е средната възраст, на която младите хора в ЕС напускат образованието си и започват работа. Най-рано на пазара на труда излизат в Турция и Малта - средно на около 18 години. За България средната възраст е 19.6 години.

Източник: Марица

Шест нови компании от шест държави ще получат по 30 хил. евро от фонда за рисково финансиране LAUNCHub, който получи капитал от 9 млн. евро по европрограмата JEREMIE. Екипите им ще регистрират своите компании в България и от март ще се присъединят към акселераторска му програма за ускорено развитие. Ако се представят добре и бързо започнат да показват резултатност, ще могат да получат и допълнително seed финансиране до 200 хил. евро на проект. Две от компаниите ще развиват бизнес в областта на текстилните изделия. Първата е онлайн платформа за мъжки костюми по зададени собствени размери и изисквания за доставка в цял свят. Тя се казва Dragon Inside, а зад нея стои български екип. Част от него са създателите на онлайн магазина за ръчно изработени аксесоари, подаръци и предмети за дома "100овце" Борислав Милоев и Елия Атанасова. Вторият румънски екип, който ще получи финансиране, пък цели да помогне на бизнеса да разбира по-добре клиентите си и предлага софтуер за директна обратна връзка от крайните клиенти към бизнеса чрез мобилните технологии. Проектът се нарича TxtFeedback. Последната компания от новата кохорта под името Transmetrics е със смесен българско-белгийски екип и разработва софтуер за оптимизирането на мултинационални транспортни мрежи.

Източник: Капитал

Концесии

Правителството предостави концесия за добив на строителни материали за 35- годишен срок на фирма „Пътстрой Бургас". Андезитобазалтите са в находището „Футула", в землищата на карнобатските села Железник и Смолник. Очаква се постъпленията от концесионна такса за този период да надхвърлят 2 134 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Половината от тях ще влизат в бюджета на община Карнобат. Предвидените инвестиции за подготовка и производствена дейност са 389 000 лева.

Източник: Дарик радио

Дружества
Производство на електрически машини и апарати, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Шнайдер Електрик България ЕООД - София   18 569  
  2   Монбат АД - София   8 111  
  3   ЕнерСис АД - Търговище   7 339  
  4   Соларпро ЕАД - София   6 694  
  5   Евро Геймс Технолоджи ООД - София   6 111  
  6   Емка АД - Севлиево   3 177  
  7   Елпром ЕМС АД - София   2 831  
  8   Леми Трафо ЕООД - Перник   2 790  
  9   Елхим-Искра АД - Пазарджик   2 763  
  10   Дискови запаметяващи устройства (ДЗУ) АД - Стара Загора   1 887  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.02.2013
  Обща стойност (BGN): 2 641 850.44  
Брой търгувани компании: 57
Premium 932 351.90
Standard 732 281.61
АДСИЦ 788 222.65
Облигации 188 994.28
Най-голяма промяна в цените
Ломско пиво АД - Лом -18.37 %
Енемона АД - Козлодуй 13.30 %
BaSE - Акции: 227 942.56
BaSE - АДСИЦ: 65 875.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Чужденци ще получават право на постоянно пребиваване в България, ако инвестират 500 хил. лв. в търговско дружество. Ако вложението е в район с висока безработица, са достатъчни 250 хил. лв. и пет работни места. След едногодишен престой инвеститорът ще има право да получи българско гражданство. Това предвиждат приетите окончателно на второ четене от Народното събрание текстове от Закона за насърчаване на инвестициите, върнати за ново обсъждане от президента Росен Плевнелиев. Държавният глава наложи вето на закона в края на миналата година, а оспореният от него вариант предвиждаше за постоянно пребиваване да се изискват 4 млн. лв. инвестиции и 50 работни места. Приетите текстове дават право на чужденец да пребивава в България до една година, ако е инвестирал в имот 600 хил. лв. Срокът ще може да се удължава със заявление.

Източник: Дневник

Комисията за финансов надзор (КФН) е раздала незаконно през 2011 г. 439 495 лв. под формата на бонуси. Комисията е нарушавала и Закона за обществените поръчки, а стойността на непроведените или неоснователно проведени търгове е 119 495 лв е установила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция за дейността на комисията от 2009 до 2011 г.  През 2011 г. комисията е раздала за допълнително материално стимулиране още 1 млн. лв., позовавайки се на законовото право да заделят за бонуси до 25% от приходите от такси. Това е значителна сума предвид бюджета на КФН по това време от 13.4 млн. лв. За заплати и възнаграждения за 220-те служители през 2011 г. бяха планирани 6.6 млн. лв. Открити са и други нарушения, а докладът със заключенията от одита вече е изпратен в прокуратурата.

Източник: Сега

Игуменът на Рилския манастир, Адрианополският епископ Евлогий, е решил да строи собствена ВЕЦ на река Рилска. Планът му е до края на годината водната централа да заработи, дори вече бил осигурил финансиране. Плановете му обаче срещат яростната съпротива на кмета на Рила Георги Кабзималски. Игуменът Евлогий в същото време декларира, че ще инвестира 5,8 млн. лева в зелената енергия, които бил осигурил от международен фонд. До първа копка обаче още не се е стигнало, а кметът на Рила е категоричен, че ако се наложи, ще се съдят с духовника. Изграждането на минивецове среща все по-голям отпор, защото те се оказват пагубни за природата. В същото време заявленията за изграждане на нови електроцентрали по реките растат като лавина, въпреки че голяма част от тях попадат в защитени зони от "Натура 2000".

Източник: Дума

Изпълнителен лист за плащане на 2 161 355 лева е предявен от фирма "Инжстрой" на община Пловдив за реконструкцията на бул. "Руски". Дългът не е планиран в бюджета и кметът Иван Тотев предлага на общинските съветници да гласуват разсрочено изплащане. Поръчката за реконструкция и разширение на "Руски" до моста на Герджика е възложена на консорциум "Инжстрой - Драгиев и ко" след конкурс през 2006 г. Процедурата е инженеринг, което означава, че избраната фирма трябва да проектира, а след това да реализира проекта за разширението на булеварда. Затова на конкурса е обявена прогнозна цена 1,4 млн. лева. Пътят е завършен в края на 2009 г., след което между изпълнителя и общината започва спор за пари.

Източник: Марица

ЕКОФИН - Съветът на икономическите и финансовите министри от ЕС, не промени оценката си, според която България е сред страните, които имат някакви икономически неравновесия. ЕК посочва като риск за България например, че заплатите растат по-бързо от производителността. Според финансовият министър Симеон Дянков тревогата на еврокомисията - за съотношението на привлечения частен капитал спрямо брутния вътрешен продукт е неуместна, защото не отчита, че страни като България трябва да растат икономически по-бързо от средното за ЕС. Оценките на ЕК за България са част от механизма за ранно предупреждение, въведен миналата година. Те не обхващат шестте закъсали страни начело с Гърция, за които се прилагат спасителни програми. Първата оценка бе направена точно преди година и сочеше същите рискове за България. По данни на БНБ фискалният резерв е 3.9 милиарда лева, което е под законовия минимум от 4.5 милиарда лева. Всъщност още след голямото плащане по външния дълг - почти 1.8 млрд. лева по облигациите от времето на Милен Велчев в средата на януари, резервът спадна сериозно. А и по принцип първите месеци на всяка година данъчните и другите приходи са ниски и изпълнението на разходите е доста напрегнато. По тези причини финансовият министър отряза земеделците и обясни, че ще си получат субсидиите не през януари, както им обещаваше агроминистърът Мирослав Найденов, а напролет. Преди година фискалният резерв също беше спаднал сериозно - към 29 февруари 2012 г. в него имаше едва 3.8 млрд. лева по данни на МФ.

Източник: Сега       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
14 февруари 2013 Проект на ЗИД на Закона за ЗБУТ
15 февруари 2013 Проект за РМС за одобряване на проект на Споразумение за Единен патентен съд
15 февруари 2013 Проект на ЕК за отлагане на търгуването на квоти СО2
18 февруари 2013 Предстоят промени в 6 наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите
19 февруари 2013 Проекти за нормативни промени в областта на енергетиката
22 февруари 2013 Проект на позиция по реда за определяне на ТБО. Очакваме бележки до 22 февруари!
22 февруари 2013 Проект на предложения на БСК за промени в трудовото и осигурително законодателство
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

14 февруари: Дискусия "Цените на енергийните услуги: как да преодолеем кризата"

19 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители на дейности с обект "Създаване на секторни компетентностни модели"

20 февруари: БСК обявява процедура за избор на 11 преподаватели по ключови компетенции

Семинар: Прилагане изискванията на Наредба 7 от 2003 за норми за допустими емисии на ЛОС от някои инсталации и изискванията за управление на химикалите - срок 22.02.2013 г.

Обучение: Корпоративната социална отговорност на практика във фирмата – срок за регистрация: 25.02.2013 г.

25 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители за тестване на секторни модели и карти за оценка на компетенциите

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Правителството на Швейцария ще предприеме мерки за ограничаване на ипотечното кредитиране. Кабинетът е одобрил централната банка на страната да поиска от ипотечните кредитори да отделят още средства за провизиране на потенциалния риск от отпуснатите ипотеки. „Предложението е мотивирано от силния растеж както на кредитирането, така и на цените на имотите през последните няколко години, което доведе до дисбаланс на ипотечния пазар и на пазара на имоти като цяло“, посочват от централната банка. Пазарът на имоти в Швейцария показва признаци на прегряване, особено в основните жилищни райони на Цюрих, Женева и Цуг. Още през миналата година UBS предупреди, че индексът за сектора на имотите, който банката изчислява, е навлязъл в рисковата зона за първи път след жилищния срив от края на 80-те години на миналия век.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Американският президент Барак Обама даде зелена светлина за широкообхватни търговски преговори между САЩ и ЕС, с което подготви почвата за потенциално най-голямата зона за свободна търговия в света. В годишната си реч „За състоянието на съюза“ държавният глава заяви пред Конгреса: „Ще започнем преговори по комплексно Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство с ЕС, защото свободната и справедлива търговия през Атлантика е източник на милиони добре платени работни места за американците.“ Макар и да не представлява изненада, този ход е триумф за европейските дипломати, които работят зад кулисите от ноември 2011 г. насам, за да създадат подходящите условия за двустранно споразумение. Евентуална сделка, която не просто премахва митата, но хармонизира регулаторните и техническите стандарти за продуктите, може да генерира 2% от брутния вътрешен продукт.

Източник: Блумберг

Азия

Японската икономика вероятно излезе от третата си рецесия за последните пет години през последното тримесечие, след като студеното време стимулира потреблението, в тон с кампанията на премиер Шиндзо Абе да съживи растежа. Данните за БВП вероятно ще показват ръст на годишна база от 0.4% през трите месеца до декември, според средното очакване на 32 икономисти. Банки, сред които JPMorgan Chase & Co. И Citigroup Inc. повишиха прогнозите си след спада този месец, след като потреблението нарасна. Потребителските разходи вероятно нарастват с 0.5% през периода октомври-декември от предходните три месеца, според проучване на Bloomberg.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
13.02.2013
Dow Jones Industrial
13 982.91 (-35.79)
Nasdaq Composite
3 196.88 (10.39)
Стокови борси
13.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.01
Heating oil ($US/gal.)3.2200
Natural gas ($US/mmbtu)3.2100
Unleaded gas ($US/gal.)3.0400
Gold ($US/Troy Oz.)1 645.10
Silver ($US/Troy Oz.)30.87
Platinum ($US/Troy Oz.)1 729.70
Hogs (cents/lb.)85.80
Live cattle (cents/lb.)129.40

       Опознай България

Св. Валентин – ден на влюбените

Денят на влюбените е католически празник, но напоследък той придоби значителна популярност и в България. Празнуването на този ден датира още от римско време и е свързано с езическите обичаи в чест на боговете Пан и Юнона. За самия Св. Валентин се знае малко. Според една от историите, по времето на император Клавдий, много мъже отказвали да отидат в армията като доброволци, тъй като не искали да оставят любимите и семейството си. Клавдий решил да забрани брака, надявайки се по този начин броят на желаещите да се присъединят към армията да нарасне. Тогава свещеникът Валентин започнал тайно да венчае влюбените двойки. Естествено, бил заловен и екзекутиран на 14 февруари 269 г. за подстрекателство. Дори и след сто години, обаче, хората продължавали да си спомнят за неговото дело и думи и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.02.2013
Българска версия: 25805, Английска версия: 3083

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999