Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 февруари 2013 г., брой 3398
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(08.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26789
USD/BGN   1.44384
CHF/BGN   1.58856
EUR/USD   1.3546*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Гранд Хотел Варна АД - Варна
Бороспорт АД - Самоков
Сердиком АД - София
Загора чорап АД - Стара Загора
Еленските майстори ЕООД - Елена
Ерато холдинг АД - Хасково
Телехаус ЕАД - София
Атланта индустриал АД - София
Рила Боровец АД - Боровец
Ремонтстрой 98 АД - Плевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От учебната 2016/ 2017 г. учениците в частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия. Това реши Народното събрание с гласуването на второ четене на Закона за предучилищното и училищното образование. Промяната следва принципа "парите след ученика" и означава, че частните учебни заведения ще получават сумата от единния разходен стандарт за обучението и възпитанието на всеки ученик (около 1300 лв.). Те няма да имат право да събират допълнителни такси за услугите, които се включват в стандарта. Така на практика таксите ще станат по-ниски и повече ученици ще имат достъп до образование в частни детски градини и училища.

Източник: Капитал

Пенсионните фондове, откъдето над 4 милиона българи очакват втора и трета пенсия, въртят 5,7 млрд. лв. към края на 2012 г., сочат предварителните данни на Комисията за финансов надзор.  Само за година активите на дружествата са се увеличили с 1,1 млрд. лв., или близо 25%. Точният брой на осигурените в четирите вида пенсионни фондове - универсални, професионални, доброволни и по професионални схеми, по последни данни е 4 092 502 души. Средната възраст на осигурените във фондовете за втора пенсия е 36,6 години.  Гражданите имат средно по 1384 лв., натрупани в индивидуалните им партиди в универсалните фондове към края на 2012 г. Година по-рано средствата са били 1123 лв.

Източник: Труд

Приватизация

Народното събрание извади от списъка с държавни дружества, забранени за приватизация, "Международен панаир-Пловдив" АД и Националната агенция "Музика". Към забранителния списък беше добавено дружеството "София тех парк". Миналото лято държавата загуби съдебната битка с мажоритарния собственик - Георги Гергов. Гергов, който от миналото лято е областен лидер на БСП, преди шест години получи чрез общината без търг или конкурс миноритарен дял в дружеството и след като изкупи акциите на реститути, увеличи участието си до сегашните 51 на сто. Сегашното правителство оспори двете увеличения на капитала, но загуби делото. Затова правителството реши да се освободи от дела си от 49.63% в панаира. Продажбата ще стане чрез Българската фондова борса.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на горно облекло, без работно
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Аполон-95 ЕООД - Горна Оряховица   3 162  
  2   Джи Ем Ти ООД - София   1 846  
  3   БТБ България АД - Русе   1 808  
  4   Пирин Текс ЕООД - Гоце Делчев   1 652  
  5   Мода Шпорт ЕООД - Равнища   1 151  
  6   Текстил Логистик България ЕООД - Ботевград   1 115  
  7   Белла Дрес АД - Петрич   984  
  8   Интекс 99 ООД - Раковски   958  
  9   Илакати Текстил ООД - Петрич   814  
  10   Криейшънс ООД - Габрово   717  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 07.02.2013
  Обща стойност (BGN): 667 612.23  
Брой търгувани компании: 47
Premium 166 612.08
Standard 163 507.45
АДСИЦ 139 485.31
Облигации 198 007.40
Най-голяма промяна в цените
Ломско пиво АД - Лом 11.35 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София -8.05 %
BaSE - Акции: 52 590.25

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Нов производствен цех за високотехнологична термовизионна техника бе открит на 5 февруари 2013 г. в Технологичен парк „Оптикс” по повод 15 годишнината от създаването на едноименното акционерно дружество. В него ще се произвеждат термовизионни мерници, монокуляри и камери. Производството е за военно и гражданско приложение и отговаря на всички изисквания на европейските и световните стандарти. Термовизионните продукти работят на базата на разпознаване на разликата в температурата между обектите и околната среда. Температурната им чувствителност е <0,05°C, което на практика означава, че виждат всички тела независимо дали е през нощта или през деня. “Оптикс” АД е създадена през 1998 година като 100% частно дружество. Към момента в дружеството работят около 460 висококвалифицирани кадри. 170 са работниците в Технологичния парк, а 25 от тях – в новооткрития производствен цех.

Източник: Фирмена информация

Австрийски инвестиционен фонд става съдружник с Община Пловдив в "Увеселителен парк Тракия" АД, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В градската институция е получено писмо от "Хох Инвест Бетерлингунгс" с регистрация във Виена, в което те уведомяват, че в момента са в процедура за закупуване на 75 % от дяловете на смесеното дружеството, в което общината участва с 25% срещу апортирането по времето на екскмета Иван Чомаков на 140 дка земя. 

Централен Депозитар (ЦД) обяви въвеждането на международни стандарти за организиране на корпоративни действия и общи събрания. От 25 февруари 2013 г. ЦД пуска Интернет платформа, с нови функционални възможности за работа с емитенти, включително получаване на акционерни книги, организиране на корпоративни действия (изплащане на дивидент, лихви и главници по облигационни емисии, сливания и др.) и общи събрания. По този начин от институцията въвеждат електронен вариант за изпълнение на услугите от регистъра на ЦД през интернет.

Източник: Фирмена информация

Комплекс за месодайни овце с производствен сектор за овчи продукти ще бъде изграден в землището на кърджалийското село Минзухар. Това намерение обяви председателят на УС на сдружението „Академия БГ" и директор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Кърджали Васко Василев. За тази цел той е закупил 5 бивши овчарници от държавния поземлен фонд след конкурс, където смята да бъдат отглеждани около 2000 месодайни овце.   По думите му бъдещото производство ще бъде ориентирано изцяло към арабския и турския пазари.  Доцент Василев припомни за реализацията и на друг проект, разработван от сдружението „Академия БГ" – този за създаване на чистопородно стадо Мутон Шароле на територията на община Крумовград.

Източник: Дарик радио

Изграждащият се в момента Paradise center на бул. "Черни връх" ще отвори врати на 28 март, обявиха от консултантската компания Forton International. Рекламираният като първия лайфстайл мол у нас разполага с 80 хил. кв. м. отдаваема площ, като договорите са подписани вече за над 80% от нея. Сред най-големите наематели са Inditex (5 хил. кв. м.) и Zara (3 хил. кв. м.), а също и H&M и Carrefour. Търговският център ще разполага с фитнес, простиращ се на 4 хил. кв. м., медицински център и 8 хил. кв. м. тераса със заведения и атракциони. От Forton отчитат, че през 2012 г., когато бяха завършени двата големи обекта в Бургас и София (Galleria Burgas и Bulgaria Mall) площта на действащите молове се увеличи с 13% до 632 хил. кв. м. Търговската площ на 1000 жители е достигнала 86.4 кв. м. средно за страната. По този показател България изостaва от останалите страни в Европа, където на 1000 души се падат средно по 250 кв. м. търговска площ.

Източник: Преса       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
8 февруари 2013 Предстои МС за одобри проект за промени в Закона за храните
8 февруари 2013 Предстоят промени в наредбата за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване
9 февруари 2013 Проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове
10 февруари 2013 Проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС
10 февруари 2013 Промени в Наредба № 3 за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки
10 февруари 2013 БСК инициира ускоряване разглеждането на ЗИД на Закона за защита на конкуренцията! Очакваме Вашата писмена подкрепа!
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити извън системата на образование
14 февруари 2013 Проект на ЗИД на Закона за ЗБУТ
15 февруари 2013 Проект за РМС за одобряване на проект на Споразумение за Единен патентен съд
18 февруари 2013 Предстоят промени в 6 наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите
19 февруари 2013 Проекти за нормативни промени в областта на енергетиката
Новини от БСК и членовете на БСК

Божидар Данев: Държавните земи на аренда поне 10 г.

Работна среща по проблемите на индустриалните клъстери се проведе в БСК

България отбелязва сериозен напредък чрез създаването на информационната система за оценка на компетенциите

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

8 февруари: Среща на клуба на насърчитетелите по проект GBE Factory

19 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители на дейности с обект "Създаване на секторни компетентностни модели"

20 февруари: БСК обявява процедура за избор на 11 преподаватели по ключови компетенции

Семинар: Прилагане изискванията на Наредба 7 от 2003 за норми за допустими емисии на ЛОС от някои инсталации и изискванията за управление на химикалите - срок 22.02.2013 г.

Обучение: Корпоративната социална отговорност на практика във фирмата – срок за регистрация: 25.02.2013 г.

25 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители за тестване на секторни модели и карти за оценка на компетенциите

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) се е съгласила да облекчи дълговото бреме на Ирландия и да преструктурира заема за банковия сектор на страната. Постигнатото споразумение ще бъде изпратено на ирландското правителство за одобрение, допълва източникът на информационната агенция. Дъблин се бори вече месеци наред за постигането на сделка с ЕЦБ за удължаването на срока за изплащане на заема, с което ще се облекчат публичните финанси на страната, както и ще се спазят сроковете за излизането й от спасителната програма на еврозоната. Управляващата коалиция получи и подкрепата на Международния валутен фонд (МВФ). Правителството в Дъблин получи заем за спасяването на банките в страната чрез собствената си централна банка, която е част от евросистемата. Средствата се ползваха като обезпечение срещу ликвидност за Anglo Irish Bank и Irish Nationwide Building Society, които се обединиха като последствие от кризата в Ирландия в Irish Bank Resolution Corp (IBRC).

Източник: Ройтерс

Америка

По-малко американци са потърсили помощи за безработица през миналата седмица, сочат данните на трудовото министерство в САЩ. Подадените нови молби за обезщетения при безработица в страната са намалели с 5 хил. до 366 хил. Данните за предходната седмица обаче са ревизирани с 3 хил. нагоре до общо 371 хил. молби. Въпреки отчетеното намаление, молбите за обезщетения при безработица не отговориха на очакванията на анализаторите. Данните сочат още, че са се увеличили продължително безработните американци, които продължават да получават обезщетения по редовните правителствени програми – с 8 хил. души до 3,22 млн. Трайно безработните обаче, които получават помощи по линия на извънредните правителствени програми, са намалели с над 288 хил. души до общо 1,83 млн. От американското трудово министерство коментираха, че данните през януари обикновено са по-волатилни заради празниците, но че не се наблюдава нещо необичайно в статистиката.

Източник: Ройтерс

Азия

Продажбите на нови леки и лекотоварни коли в Китай през януари са отбелязали ръст от 49% спрямо същия месец на миналата година, по данни на китайската асоциация на производителите на автомобили. През първия месец на годината са били купени 1.73 млн. превозни средства от тази категория. Очакванията пазарът в страната да продължи да расте, като заедно с камионите и микробусите продажбите за първи път да подминат 20 млн. броя в края на годината. Заедно с камионите и автобусите сделките през януари са 2.03 млн., което е с 46% по-добър показател от същия месец на миналата година. Последните три месеца на миналата година икономиката на Китай отбеляза ръст от 7.9%, което се случва за първи път от две години. При автомобилните производители най-сериозен ръст на продажбите отчитат "Дженерал мотърс" (26%) и японските марки "Тойота" (24%) и "Нисан" и "Хонда" с по 22%.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
07.02.2013
Dow Jones Industrial
13 944.05 (-42.47)
Nasdaq Composite
3 165.13 (-3.35)
Стокови борси
07.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)95.83
Heating oil ($US/gal.)3.2000
Natural gas ($US/mmbtu)3.2800
Unleaded gas ($US/gal.)3.0000
Gold ($US/Troy Oz.)1 671.30
Silver ($US/Troy Oz.)31.40
Platinum ($US/Troy Oz.)1 722.30
Hogs (cents/lb.)86.52
Live cattle (cents/lb.)131.52

       Опознай България

Беловската базилика

Беловска базилика е сред най-добре запазените ранно-християнски храмове в България. Беловска базилика се намира сред красивите северозападни склонове на Родопа и е била голям духовен център при съществуването си до 17 век, когато е разрушена от турците при голямото помохамеданчване на българите от велинградските села. Мястото се почита и днес, и затова до базиликата е изградена черква, която макар и да е доста отдалечена от околните села е много посещавана. Беловската базилика е обявена за паметник на културата.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.02.2013
Българска версия: 25751, Английска версия: 3078

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999