Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 07 февруари 2013 г., брой 3397
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(07.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26605
USD/BGN   1.44694
CHF/BGN   1.58392
EUR/USD   1.3517*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Бултера 2000 ЕООД - Монтана
Билдекс ООД - Варна
Дейзи 13 ООД - Кубрат
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Столичната община реши да промени картата и обхвата на платеното паркиране. Въпреки че през септември влязоха в сила нови правила за паркиране и обхватът на зоните беше увеличен, общината едва сега реши да махне някои улици и булеварди. Това стана ясно на заседание на транспортната комисия. Като допълнителна точка съветниците разгледаха предложение на Центъра за градска мобилност за изваждане на 986 паркоместа от обхвата на зоните. От всички места обаче само 188 реално се ползват. Това са местата по цялото протежение на бул. "Шипченски проход" и на "Пазар Ситняково", където е зелена зона. В този район има много други места за безплатно паркиране и никой не ползва платената зона, обясни Румяна Милова от ЦГМ. Останалите 798 места от списъка за премахване никога не са функционирали. В списъка са още ул. "Алабин", бул. "Рожен", бул. "Никола Габровски", "Цар Освободител" и бул. "Цариградско шосе".

Източник: Сега

Към 31.12.2012 г. броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми – достига 4 092 502 лица, съобщават от Управление "Осигурителен надзор" на КФН по предварителните резултати от дейността по допълнително пенсионно осигуряване за 2012 г.  Информацията е получена на база на предварителните финансови отчети и справки, представени от пенсионноосигурителните дружества.  Броят на тези лица отчитат ръст от 2.5% или нарастване с 99 996 лица спрямо осигурените към края на 2011 г.

Източник: Money.bg

Концесии

По време на правителствено заседание беше отнета концесията за добив на минерална вода от находище „Брацигово“, съобщават от правителствената информационна служба. Основанието е неизпълнение на концесионни задължения. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е упълномощена да уведоми концесионера за прекратяването на договора и да предприеме необходимите действия за прекратяване. Компанията, която ползваше минералната вода от този извор, е „Фърст Файненшъл“. Отдаването на концесията стана с решение на Министерския съвет от февруари 2005 година.

Източник: Investor.bg

Община Пловдив е внесла в Министерството на транспорта отрицателно становище за концесионирането на Централна гара. В един от мотивите се изтъква, че в територията, определена за концесия, попада публична общинска собственост. Общината не е давала съгласие, нито е питана за това, твърди шефът на Общинския съвет и председател на САБ - Пловдив арх. Илко Николов. В писмото с копие до Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) се посочва също така, че е абсолютно неуместно изграждане на нова автогара до Централната жп гара.

Източник: Марица

Дружества
Производство на мляко и млечни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Дарко ЕАД - София   3 625  
  2   Елви ООД - Велковци - Гб   1 736  
  3   Родопчанка ООД - Бял извор - Кж   1 184  
  4   Сладоледена фабрика ООД - Велико Търново   815  
  5   Данон Сердика АД - София   768  
  6   Бор Чвор ЕООД - Пловдив   637  
  7   Мандра Рилци ЕООД - София   572  
  8   Чех 99 ООД - Велико Търново   422  
  9   Млечни Продукти ООД - Пловдив   381  
  10   Родопея Белев ЕООД - Смолян   375  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 06.02.2013
  Обща стойност (BGN): 1 017 103.44  
Брой търгувани компании: 57
Premium 793 847.19
Standard 165 778.89
АДСИЦ 57 477.36
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 48.33 %
Арома АД - София -25.82 %
BaSE - Акции: 39 626.25
BaSE - АДСИЦ: 12 486.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Повторният избор на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев в управителния съвет на ESCO е признание за България и за Българската стопанска камара. БСК работи по проект, който има за цел да създаде единна система за оценка на компетенциите на работната сила в страната. Проектът пряко кореспондира с общата европейска политика за създаването на единни стандарти, които отразяват знанията, уменията и компетенциите на работещите в различните сектори на европейската икономика. В писмо до борда на директорите на проекта ESCO, Европейската комисия отбелязва, че с членството си България допринася за ефективното  развитие на плановете на ЕС да има единна система с професионални стандарти за хиляди професии. Комисията отбелязва още, че работата с България е все по – ползотворна, защото се извършва в екип, а това е от съществено значение за управлението на ESCO.
ESCO е съвместна инициатива на Европейската комисия и държавите-членки, която има за цел да насърчи развитието на уменията и компетенциите на заетите  в подкрепа на Европейския портал за професионална мобилност EURES. Целта на инициативата е да бъдат описани най-важните умения, компетенции и знания, които са валидни за няколко хиляди професии. Чрез унифицирането на изискванията за конкретните професии и длъжности в отделните страни-членки и създаването на карта на съответствието между търсещите работа и наличните работни места, ще се осигури възможност за предоставяне на по-качествени услуги в областта на пазара на труда на европейско ниво.

Източник: БСК

Представители на правителството на Република Сръбска и "Булгартабак-холдинг" АД скоро ще подпишат меморандум за придобиването на "Фабрика Дувана" в Баня Лука, съобщи председателят на синдикалните организации в предприятието Мирослав Маринкович, предава Sarajevo Times. След среща с премиера на Република Сръбска, Александър Джомбич, Маринкович каза, че меморандумът ще включва споразумение, което гарантира основните принципи за защитата на правата на работниците. В момента в предприятието са заети 250 служители. Мажоритарен собственик е Небойша Антонич.

Източник: Дарик радио

Продажбите на "Софарма" са се понижили с 14% през януари спрямо същия месец на предходната година. Спад има и на месечна база, като той е дори по-голям - с 19%. Причина за картината е спад на износа, докато на вътрешния пазар има ръст, който обаче не може да компенсира. От компанията обясниха, че слабите резултати не са изненада за тях и се дължат на спада на продажбите на един от най-продаваните им в Русия продукти, "Седал М". Това е генеричен аналгетик (болкоуспокояващо), който според новите правила, въведени от Москва преди около шест месеца, вече може да се купува от аптеките само с рецепта. Това е довело до рязък спад в продажбите и съответно се отразява и на износа на компанията.

Източник: Капитал

"Инфрам Габрово" предлага най-ниска цена за надзора на строителството на обхода на Габрово, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Били са отворени общо 6 оферти в широк ценови диапазон - от 27,7 хил. лева без ДДС, колкото предлагат от "Инфрам Габрово", до 102,7 хил. лева, каквото е предложението на „Пътинвест – Инженеринг“. Останалите оферти са на обединенията „Рутекс – Технитал“ (81,3 хил. лева) и „ПИ Консулт“ (67,3 хил. лева). Шестата компания – ДЗЗД „Обединени консултанти“, предлага да осъществява надзора срещу малко над 57 хил. лева. Проектът за изграждане на обходен път на Габрово се финансира по ОП „Транспорт“ и националния бюджет.

Източник: Investor.bg

Договори по европроект, сключени от бившия кмет на Приморско Лиляна Димова са били в нарушение на процедурата по европроект. Заради констатираните едва сега неправомерни действия общината е санкционирана с огромната за бюджета й сума от 4,2 млн. лева. Известието е изпратено на 21 януари 2013 г. със специално писмо от ръководителя на дирекция "Фондове на Европейския съюз за околна среда". В него се казва, че в двуседмичен срок общината трябва доброволно да възстанови 25% от субсидия по проект "Подобряване инфраструктурата за отпадни води на Северни, Южни територии и местността Узунджата". Това на практика е строежа на канално-помпената станция в Приморско. Санкцията е заради констатирани нарушения при провеждане на обществените поръчки и избор на изпълнител по два от договорите. 

Източник: Money.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
8 февруари 2013 Предстои МС за одобри проект за промени в Закона за храните
8 февруари 2013 Предстоят промени в наредбата за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване
9 февруари 2013 Проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове
10 февруари 2013 Проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС
10 февруари 2013 Промени в Наредба № 3 за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки
10 февруари 2013 БСК инициира ускоряване разглеждането на ЗИД на Закона за защита на конкуренцията! Очакваме Вашата писмена подкрепа!
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити извън системата на образование
14 февруари 2013 Проект на ЗИД на Закона за ЗБУТ
15 февруари 2013 Проект за РМС за одобряване на проект на Споразумение за Единен патентен съд
18 февруари 2013 Предстоят промени в 6 наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите
19 февруари 2013 Проекти за нормативни промени в областта на енергетиката
Новини от БСК и членовете на БСК

Камен Колев: Политическото говорене трябва да се основава на експертните разчети

България отбелязва сериозен напредък чрез създаването на информационната система за оценка на компетенциите

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

8 февруари: Среща на клуба на насърчитетелите по проект GBE Factory

19 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители на дейности с обект "Създаване на секторни компетентностни модели"

20 февруари: БСК обявява процедура за избор на 11 преподаватели по ключови компетенции

Семинар: Прилагане изискванията на Наредба 7 от 2003 за норми за допустими емисии на ЛОС от някои инсталации и изискванията за управление на химикалите - срок 22.02.2013 г.

Обучение: Корпоративната социална отговорност на практика във фирмата – срок за регистрация: 25.02.2013 г.

25 февруари: БСК обявява процедура за избор на изпълнители за тестване на секторни модели и карти за оценка на компетенциите

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Royal Bank of Scotland е глобена с 390 млн. лири (610 млн. долара) от британските и американските регулаторни органи за ролята си в скандала около манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (Libor). Британският финансов регулатор (FSA) налага глоба от 87,5 млн. лири, докато глобата от страна на щатските власти е за около 300 млн. лири и ще бъде платена на министерството на правосъдието във Вашингтон. В изявление британската банка обяви, че е открила нарушения от страна на 21 служители, всички от които или са напуснали, или са били уволнени. Според изявление на RBS 300 млн. лири от глобата ще бъдат изплатени чрез средства от върнати бонуси и съкращения на бъдещи бонуси. Това е третата водеща банка, която признава, че е опитала да манипулира Libor наред с Barclays и швейцарската UBS, които платиха глоби миналата година.

Източник: BBC

Америка

Amazon пуска виртуална валута, с което се надява да надвие конкурентите си и да завземе по-голям пазарен дял. Онлайн компанията планира да даде на клиентите си "десетки милиони долари" под формата на Амазон монети, които потребителите ще могат да харчат единствено за приложения, игри и книги в системата на Amazon. Стартът на системата ще е през месец май, като засега се предвижда само американските клиенти на компанията, които разполагат с Kindle Fire таблет, да имат достъп до виртуалните пари. Анализатори обръщат внимание, че това ще свие приходите на Amazon, но пък е шанс за компанията да завземе по-голям пазарен дял. В момента тя се бори с Apple и Google да привлече потребителите в собствената си екосистема от мобилни устройства. По данни на Amazon, компанията разполага с повече от 200 млн. активни клиенти, докато по данни на Apple активните потребители на iTunes са над 400 млн. души.

Източник: Associated Press

Азия

Данните от работните планове на 31 местни управи в Китай показват, че всички са си поставили същите или по-ниски цели за ръста на брутния вътрешен продукт в сравнение с миналогодишните, макар повечето да остават над 10%. Местните управи включват 4 общини, администрирани пряко от централното правителство (Пекин, Тиендзин, Шанхай и Чунцин), 5 автономни области и 22 провинции. От тях 7 са си определили цели под 10% - Пекин, Шанхай, Шандун, Гуандун, Джъдзян, Хъбей и Ляонин, а останалите 24 са се прицелили в двуцифрен ръст. Целта за увеличаването на БВП в Шанхай е 7,5% - най-ниската сред всички представени, а тази на Пекин се запазва на миналогодишното ниво от 8%, оставайки под средната от 9,1% за последните 5 години. Целта на Шандун е 9,5%, като управителят на провинцията Дзян Дамин заяви, че администрацията му ще съсредоточи вниманието си върху трансформирането на структурата на местната индустрия и върху повишаването на производителността.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
06.02.2013
Dow Jones Industrial
13 986.52 (7.22)
Nasdaq Composite
3 168.48 (-3.10)
Стокови борси
06.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)96.62
Heating oil ($US/gal.)3.1900
Natural gas ($US/mmbtu)3.4200
Unleaded gas ($US/gal.)3.0400
Gold ($US/Troy Oz.)1 678.80
Silver ($US/Troy Oz.)31.88
Platinum ($US/Troy Oz.)1 736.50
Hogs (cents/lb.)86.25
Live cattle (cents/lb.)131.45

       Опознай България

Капитан Петко Войвода (6.ХII.1844–7.II. 1900)

Легендарен българин, посветил живота си на борба за независимостта на българските тракийски земи и за обединението им с България. Роден в с. Доганхисар, тогавашна Западна Тракия. За живота на Капитан Петко Войвода научаваме не толкова от историците, колкото от романа за него, написан от Николай Хайтов, както и от телевизионния сериал, станал любим на много българи. Петко Войвода е обичан не само от българите, но и от турците и гърците, защото защитавал правата на всички бедни, независимо от тяхната националност. Той не се ограничава единствено в границите на България, готов е да се бори за всеки народ в Европа, страдащ несправедливо. Част от тези негови усилия е невероятното приятелство между него и Гарибалди. Двамата мъже се срещат лично през 1866 г. Гарибалди помага на младия българин да сформира отряд от 220 доброволци, основно италианци, които по-късно се присъединяват към въстаналите революционери и заминават за о-в Крит, за да се бият срещу турците за освобождението на критския народ. Последните години от живота си, Капитан Петко Войвода прекарва във Варна. Заради русофилските му убеждения и противопоставянето на политиката на Фердинанд I и Стефан Стамболов, е арестуван и интерниран многократно. Това влошава здравословното му състояние и ускорява смъртта му.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.02.2013
Българска версия: 25750, Английска версия: 3077

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999