Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 04 февруари 2013 г., брой 3394
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(04.02.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26973
USD/BGN   1.43347
CHF/BGN   1.58354
EUR/USD   1.3644*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0.01%  

www.domaza.bg
www.domaza.bg
Най-големият портал за
Недвижими Имоти в Света
е вече в България!
Публикувайте Вашите Имоти
в целия Свят Безплатно!
www.domaza.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Дженерали Закрила Здравно осигуряване АД - София
Дженерали застраховане АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

1,044 млрд. лв. са изплатени на бизнеса под формата на безвъзмездна помощ за проекти по ОП "Конкурентоспособност". Сумата е за последните шест години, като в нея са включени и изплатените пари през първите 18 дни на 2013 г. в размер на 6,522 млн. лв. Трябва обаче да се има предвид, че за 2007 г., която е стартова за програмата, предприемачите не са получили нито лев и тя фактически се води нулева година. Най-много средства по различни проекти са раздадени през изминалата 2012 г. - 449,236 млн. лв. На второ място се нарежда 2010 г. с 432,7 млн. лв. Най-голяма е безвъзмездната помощ по приоритетна ос 3 "Финансово развитие на предприятията" - 682,584 млн. лв., посочват от управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" към Министерството на икономиката. На второ място е приоритетна ос 2 "Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнессреда" - 246,5 млн. лв. 15,438 млн. лв. са получени по ос 1 "Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности".

Източник: Стандарт

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за 2012 г. на касова основа е отрицателно в размер на 350,2 млн. лв. Дефицитът е под половин процент - 0,45 % от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), съобщават от Министерството на финансите (МФ). Отчетеният дефицит е значително по-нисък от разчетения към Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2012 г., който е 1 092,3 млн. лв. или 1,3 % от БВП. Съпоставено с 2011 г., когато дефицитът е 1 488,5 млн. лв. или 2% от БВП, бюджетната позиция към края на 2012 г. се подобрява с 1,5 на сто от БВП. Номиналното подобрение е 1 138,3 млн. лв. 

Източник: Econ.bg

Дружества
Детективска и охранителна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   СОТ Сигнално охранителна техника ЕООД - София   7 150  
  2   ВИП Секюрити ЕООД - София   2 128  
  3   Телепол ЕООД - Шумен   739  
  4   Юсис ООД - София   564  
  5   Газтрейд Секюрити ЕООД - София   214  
  6   Секюрити Холдинг АД - София   202  
  7   ДСК Транс Секюрити ЕООД - София   139  
  8   СОД Разград ООД - Разград   104  
  9   Стомана Секюрити ООД - Перник   56  
  10   СОД Варна АД - Варна   44  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 01.02.2013
  Обща стойност (BGN): 896 058.06  
Брой търгувани компании: 58
Premium 306 127.77
Standard 350 019.43
АДСИЦ 239 898.86
Структурирани 12.00
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - Козлодуй -62.38 %
Унипак АД - Павликени 31.94 %
BaSE - Акции: 10 817.93
BaSE - АДСИЦ: 108.90

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Старозагорска фирма изнася продукция за световни гиганти в автомобилостроенето. Заводът на "Стандард профил" в Града на липите произвежда гумени уплътнения за колите на "Мерцедес", "Фиат", "Опел", "Фолксваген" и други, похвали се директорът на предприятието Петър Ангелов. Той обясни, че в скоро време предстои заводът да започне работа по два проекта за каучукови уплътнения за новия модел "Фолксваген Голф - комби" и за новия автомобил "Смарт" на "Мерцедес Даймлер". Фирмата е директен доставчик на производителите и бележи непрекъснато увеличение на поръчките. В старозагорската фирма работят около 1150 души, които ги прави най-големия работодател в града. В плановете на ръководството обаче е производството да се увеличи двойно. В близко бъдеще трябва да бъди вдигнат втори огледален завод на сегашния, в който да бъдат наети още толкова работници.

Източник: Труд

Първа копка ще бъде направена на нова мини ВЕЦ за над 5 млн. евро. Това е най-голямата инвестиция от година насам в община „Родопи”. Собственикът на обекта е ЕТ „Нат 2004”. Шефът й Васил Тасев е първият в България, който е получил отстъпено право на строеж от Министерския съвет. Всички централи, изграждани досега от частни фирми, не са имали такова разрешително и на практика съоръженията им са притежание на държавата. ВЕЦ-ът край Кадиево ще произвежда 10 милиона киловатчаса еленергия годишно. Проектът предвижда да се вдигне бетонна стена в коритото на Въча, в която ще бъде турбината. 

Източник: Дарик радио

Четири големи телекомуникационни оператора искат да купят българския мобилен оператор Глобул, като засега сделката се оценява на около 700 млн. евро. Най-големият гръцки оператор ОТЕ планира да продаде Глобул, за да рефинансира дълг от 1.8 млрд. евро в началото на 2014 г, съобщи Дарик радио в петък. Турските Turkcell и Turk Telekom, норвежкият Telenor проучват условията за продажбата на втория най-голям мобилен оператор в България. Deutsche Telekom, който има дял от 40% в ОТЕ, също проявява интерес към Глобул. Немската телекомуникационна компания по-скоро се намесва, за да накара останалите кандидати да дадат по-добри цени, коментират запознати, цитирани от Reuters. Все още не е ясно кой е четвъртият кандидат. Подаването на офертите се очаква до 18 март, а най-вероятно сделката ще е в края на март или през април.

Източник: Класа

Частен съдебен изпълнител продава за пореден път консервна фабрика „Консерва С и Л България” ООД в Елена. Публичната продан е в полза на Райфайзенбанк и Райфайзен лизинг и с оценка от 1 162 000 лева. На публична продан са изложени цех за сушене и преработка на гъби и плодове от над 5 дка със складове и техника. Три хладилни камери, миячна машина, машина за рязане на плодове и зеленчуци, за измиване на касети, товарен асансьор, две сушилни, два електрокара и подвижна естакада са движимите вещи, които банката кредитор продава чрез съдебния бирник. Частното дружество в Eлена същестува от над 10 години със собственици Стефан Дончев и Любомир Живанкин. Занимава се с изкупуване, съхранение, преработка и консервиране на диворастящи гъби, плодове и зеленчуци и всякаква преработка на плодове и зеленчуци. Едно от основните пера за дружеството е износът на продукция.

Източник: Борба - Велико Търново

Шуменската "Топлофикация" стана собственост на израелската компания Telemenia, след като кметът на града Красимир Костов и представителят на фирмата Ронен Зингер официално подписаха договора за приватизация. Telemenia поема ангажимента да гарантира отоплителния сезон 2013 - 2014, да инвестира 75 млн. евро през следващите 3 години и да запази персонал в размер на най-малко 50 души. По думите на Ронен Зингер в момента се водят преговори с кредитора "Булгаргаз" за изплащането на дълга на "Топлофикация - Шумен" от над 18 млн. лв. Първите стъпки, които новият собственик ще направи, са бързо да инсталира мощност от 12 мегавата, след което ще мисли за допълнително увеличаване на капацитета.

Източник: Борба - Велико Търново

Пет банки са внесли иск за обявяване в несъстоятелност на "БДЖ Холдинг" в Лондонския арбитражен съд. Причината е, че националният жп превозвач е натрупал просрочия по кредит в особено големи размери. Става дума за т.нар. втори облигационен заем, който е на стойност 120 млн. евро. Кредитът бе изтеглен по време на управлението на тройната коалиция, но вноски не са плащани от много месеци. Новината бе потвърдена от високопоставени източници от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и лично от председателя на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров. Просроченият кредит е договорен с банков синдикат, в който влизат 4 чуждестранни банки и една българска. Това са френските БНП Париба и "Сосиете Женерал", австрийската "Кредитанщалт" и белгийската "Дексиа". Около 15 процента от общата сума на кредита са отпуснати от българската Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Източник: Труд       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
8 февруари 2013 Предстои МС за одобри проект за промени в Закона за храните
8 февруари 2013 Предстоят промени в наредбата за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване
9 февруари 2013 Проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове
10 февруари 2013 Проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС
10 февруари 2013 Промени в Наредба № 3 за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки
10 февруари 2013 БСК инициира ускоряване разглеждането на ЗИД на Закона за защита на конкуренцията! Очакваме Вашата писмена подкрепа!
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити извън системата на образование
14 февруари 2013 Проект на ЗИД на Закона за ЗБУТ
15 февруари 2013 Проект за РМС за одобряване на проект на Споразумение за Единен патентен съд
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

4 февруари: Дискусия „След референдума за АЕЦ: Какво предстои? За мястото на ядрените мощности в енергийното развитие на България“

6 февруари: Патентоване на изобретения в областта на козметиката

8 февруари: Среща на клуба на насърчитетелите по проект GBE Factory

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch -16 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Австрийската енергийна компания OMV продава маркетинг подразделението си в Хърватия, съобщиха вчера от базираната във Виена компания. Става въпрос за дружеството OMV Hrvatska, 100% собственост на OMV Refining & Marketing, която оперира бензиностанциите и търговската мрежа. Последната е дъщерно звено на групата OMV. Австрийското дружество навлиза на пазара в Хърватия през 1992 г. Служителите в OMV Hrvatska наброяват 63 души, а офисът е базиран в столицата Загреб. OMV оперира 62 бензиностанции в страната, а сегашният ѝ пазарен дял е 13%. Купувач на OMV Hrvatska е хърватската компания за съхранение и търговия с пропан-бутан (втечнен нефтен газ) Crodux. Стратегията на OMV се цели в опростено портфолио на компанията. Това включва постепенно пренасочване от опериране на бензиностанции и търговска мрежа към проучване на нефтени залежи и производство на нефт и газ, отбелязват от OMV.

Източник: Associated Press

Америка

Конгресът на САЩ одобри закона за временна отмяна на тавана на държавния дълг, който в края на миналата година достигна пределната си граница от 16,4 трилиона долара. Вчера законът бе гласуван с мнозинство в Сената, а миналата седмица бе подкрепен от Камарата на представителите. Президентът Барак Обама вече обеща, че ще го подпише. Законът ще позволи на американското правителство да продължи в следващите няколко месеца да взима заеми, за да може да изпълнява финансовите си задължения, включително към чуждестранни кредитори. Държавните служители ще получават заплатите си, в пенсионните фондове ще се отчисляват вноски, а притежателите на държавни ценни книжа няма да се притесняват за надеждността на финансовите си вложения.

Източник: CNN

Азия

Потреблението на въглища в Китай се е увеличило с 9% през 2011г. до 3.8 млрд. тона, което означава, че страната използва почти толкова от това изкопаемо гориво, колкото целия останал свят. Индия бързо догонва китайците и по прогноза на Международната агенция за енергетика (IEA) към 2017 г. ще стане вторият по големина въглищен потребител в света, надминавайки САЩ. Според IEA през миналата година със забавянето на китайската икономика е намаляло и търсенето на въглища, като то вероятно ще се задържи на ниво от 3.7 млрд. тона годишно до 2016 г. По-дългосрочни прогнози допускат, че пикът на потребление на въглища в Китай ще бъде достигнат към 2030 г. Рязко увеличената употреба на този относително евтин източник на енергия е сочена като една от причините за увеличаването на парниковите газове в атмосферата. Докато Европа и САЩ се опитват да прокарват мерки за екологично чисти и възобновяеми източници на енергия, в Китай апетитът за въглища бързо расте.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
01.02.2013
Dow Jones Industrial
14 009.79 (149.21)
Nasdaq Composite
3 179.10 (36.97)
Стокови борси
01.02.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.77
Heating oil ($US/gal.)3.1600
Natural gas ($US/mmbtu)3.3000
Unleaded gas ($US/gal.)3.0500
Gold ($US/Troy Oz.)1 670.60
Silver ($US/Troy Oz.)31.96
Platinum ($US/Troy Oz.)1 687.70
Hogs (cents/lb.)88.75
Live cattle (cents/lb.)132.18

       Опознай България

Резерват Соколна

Резерват Соколна се намира в близост до селата Скобелево и Асен, община Павел баня. Заема площ от 1250 хектара, и обхваща част от планинския масив Триглав, долината на река Соколна и водосбора на Кюй дере. Обявен за резерват на 11 юли 1979 г, той се оформя като една от естествените ботанически градини на България. Тук се срещат над 600 вида висши растения, като 40 от тях са редки и застрашени – старопланинска иглика, костова тлъстига, старопланински еделвайс, родопски силивряк, български скален копър. Дървесното разнообразие е представено от бук, дъб, габър, явор, и др. В лабиринта от скали и дебри се срещат дива коза, мечка, бухал, черен и белогръб кълвач, а в небето – скален орел, ловен сокол, сокол скитник, голям и малък ястреб, обикновена ветрушка.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.02.2013
Българска версия: 25746, Английска версия: 3074

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999