Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 28 януари 2013 г., брой 3389
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(28.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29719
USD/BGN   1.45210
CHF/BGN   1.57171
EUR/USD   1.3469*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Хан Крум АД - Хан Крум
Надежда 2002 АД - Мездра
Средна гора АД - Стара Загора
Търговска верига Яна ЕООД - Търговище
Рубин АД - Плевен
Хеброс Инвест АД - Пазарджик
Оптикс АД - София
Ню лоджистик груп АД - София
Ел Си Енерджи АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

60,55% са гласували с "да" при обработени 97,14% на националния референдума, показват данни от страницата на Централната избирателна комисия при обработени 97,143% от протоколи на СИК в РИК към 2:30 часа. Според резултатите 832 742 души, което е 60,55%, са гласували с "да" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". 522 927 от пуснатите бюлетини, или 38,02%,са гласували с "не". 1,43% са недействителните бюлетини, което е 19 337 от гласувалите.

Източник: 24 часа

С почти 10% са се увеличили безработните българи през м.г. В бюрата по труда са били регистрирани 364 573 души - с 31 397 повече спрямо 2011 г., по данни на Агенцията по заетостта. В резултат през 2012 г. без препитание са били 11,1% от икономически активните българи, което е с 1 процентен пункт повече спрямо 2011 г. Въпреки ръста от агенцията отчитат като успех, че "благодарение на адекватни действия" не са допуснати "резки скокове в равнището на регистрираната безработица". В резултат равнището варирало плавно и не е надминало прогнозното ниво от 11,5%.

Източник: Труд

Приватизация

Близо 13 млн. лв. са влезли в софийската хазна от приватизационни сделки през миналата година. Парите са с около 2 млн. лв. над планираните приходи от Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Тя е направила 31 продажби на търг през 2012 г. Топсделката е за двуетажна сграда с двор на ул. „Кораб планина” 6. Купувачът е броил 1 050 000 лв. за имота, който е съвсем близо до хотел „Кемпински-Зографски”. На второ място е сделка за земя в района на „ВЕЦ Симеоново”. За парцела са платени 1 021 000 лв. Най-често обаче се продават помещения към трафопостове. За миналата година има 13 такива сделки. За рекордните 55 бона е продадено помещение към трафопост в „Младост” до блок 435.

Източник: Монитор

Процедурата за приватизация на "ВМЗ"-Сопот ще започне до месец и половина. Това каза в Хасково министърът на икономиката Делян Добрев. "Предстоят преговори за оздравителната програма, която може да включва, както намалено работно време - 4-часов работен ден, така и пренасочване на хора в други предприятия. Може би комбинация от двете мерки", допълни Делян Добрев.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство и разпределение на електрическа енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   АЕЦ Козлодуй ЕАД - Козлодуй   114 192  
  2   Електроенергиен Системен Оператор ЕАД - София   104 595  
  3   КонтурГлобал Марица Изток 3 АД - София   94 412  
  4   Национална електрическа компания ЕАД - София   68 572  
  5   ЕВН България Електроснабдяване ЕАД - Пловдив   65 560  
  6   ЕВН България Електроразпределение АД - Пловдив   65 560  
  7   ТЕЦ-Варна ЕАД - Езерово-Вн   65 515  
  8   ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД - Ковачево-СЗ   15 164  
  9   ЧЕЗ Разпределение България АД - София   13 867  
  10   Енерго-про Продажби АД - Варна   12 211  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.01.2013
  Обща стойност (BGN): 1 076 415.92  
Брой търгувани компании: 58
Premium 270 833.54
Standard 701 383.14
АДСИЦ 104 199.25
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Пътища АД - София 50.00 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София -16.62 %
BaSE - Акции: 92 170.72

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Преговори за доставки на газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2” води държавната газова компания „Булгаргаз”. Това обяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов. Преговорите се водят от над две години и половина и към момента „Булгаргаз” и консорциумът, който разработва „Шах Дениз 2”, са изяснили на 99% условията по бъдещия договор за доставки. На въпрос за какви количества преговаряме шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов каза, че практически ние искаме всичките 10 млрд. куб. м, които ще останат свободни извън количествата за Азербайджан и Турция.

Източник: Монитор

"БДЖ-Пътнически превози" може да остане без най-новите си влакове - мотрисите "Сименс". Чуждестранни брокерски компании и жп превозвачи постоянно правят запитвания за закупуване на влаковете, научи "Стандарт". Неотдавна заявка за 3 електрически мотриси "Сименс" е била изпратена от германската компания Rail-assets от гр. Аугсбург, твърдят жп експерти. По-рано запитване за закупуване на всичките 25 дизелови мотриси "Сименс Дезиро" е дошло от частната регионална унгарско-австрийска жп компания GySEV/ROeEE. Поне още две други фирми също са изпратили запитвания.

Източник: Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на ОББ да придобие Пощенска банка в България. Сливането им е резултат от поглъщането на собственика на "Пощенска" в Гърция Eurobank от този на ОББ там National Bank of Greece (NBG). Разрешението от КЗК се издава на собственика на NBG, но на практика в България обединението е между дъщерните структури. Това е така и в другите страни, в които присъстват и двете гръцки банки - Сърбия, Румъния и Кипър. В съобщение на антимонополата комисия се посочва, че "разрешава концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на едноличен контрол от страна на Национална банка на Гърция върху Юробанк Ергасиас и неговите дъщерни предприятия в страната".

Източник: Капитал

Четири фирми ще возят пътници по осемте автобусни линии на „Градски транспорт" в Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев. До края на миналата седмица все още не беше ясно на кои превозвачи ще се падне да обслужват временно, до провеждането на конкурса, маршрутите на Ангел Батаклиев. Това са No 26, 11, 9, 17, 21, 25, 36 и 113. Ще пуснем писма до повече фирми, за да има гаранция, че по линиите няма да тръгнат некачествени автобуси, увери Тотев.  Писмо за прекратяване на договора ще бъде връчено с нотариус на ръководството на „Градски транспорт", каза ресорният зам.-кмет Александър Държиков.

Източник: Марица

Държавното дружество "Напоителни системи" търси кредитна институция, която да отпусне заем до 10 млн. лв., става ясно от регистъра на обществените поръчки. Най-голяма тежест в избора на оферта ще има годишният лихвен процент, който ще носи 40 т. По 25 т. ще носят таксата за управление на кредита и такса за "ангажимент", която започва да тече, ако кредитът не е усвоен в определения за това срок. Също толкова ще тежи и размерът на наказателната надбавка при просрочие на заема. Продължителността на поръчката е 12 месеца, т.е. кредитът е нужен на дружеството за една година.

Източник: Сега       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити изивън системата на образование
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК инициира ускоряване разглеждането на ЗИД на Закона за защита на конкуренцията! Очакваме писмена подкрепа от страна на браншовите и регионалните организации, членове на БСК!

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

28 януари: Заседание на Комисията по трудово законодателство към НСТС

29 януари: Семинар „Промени в данъчната среда – 2013“

30 януари: Семинар „Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия от текстилния сектор по проект „OPTIMES”

6 февруари: Патентоване на изобретения в областта на козметиката

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Украйна дължи на Русия седем милиарда долара за нарушаването на договорите за внос на газ. Това съобщиха източници в украинското правителство. Според вестника Газпром е представил на Киев официалната сметка за тази сума още в средата на миналата седмица. Руският газов гигант смята, че при рекапитулацията за 2012 г. е било установено, че Украйна е изнесла по-малък обем газ, отколкото е предвидено по двустранното споразумение. Това е пряко нарушение на клаузата "вземай или плащай", включена в договора от 2009 г. По данни на вестника украинската компания Нафтогаз Украйна няма намерение да плаща поисканата сума и планира да отнесе случая към международен арбитраж. По-рано тази седмица в присъствието на украинския президент Виктор Янукович в Давос бе подписан договор между украинската компания Надра Юзивска и британско-холандската Royal Dutch Shell PLC за подялбата при добива на шистов газ от находище в Украйна.

Източник: FT

Америка

Американската петролна и газова корпорация ExxonMobil си върна званието най-скъпа компания в света, изпреварвайки технологичния гигант Apple. За първи път Apple надмина по този показател петролната фирма през август. По време на петъчната търговия акциите на нефтения гигант нараснаха с цели 0,2% до 91,51 долара. По този начин пазарната капитализация на ExxonMobil възлезе на 417 млрд. долара. От своя страна книжата на Apple се сринаха през миналата седмица до 441,78 долара за акция, или 415 млрд. долара. През последните месеци акциите на технологичния гигант непрекъснато се понижават. В сравнение с максимума, който те бяха достигнали през септември 2012 г. – 702,1 долара, до края на търговията в петък те са загубили 37% от стойността си.

Източник: Associated Press

Азия

Предварителен индикатор показа ускоряване на активността в китайския промишлен сектор през януари и очерта възходящ тренд за икономиката на страната в началото на новата година. Индексът на мениджърите по снабдяването (PMI) в сферата на производството, изготвян от банка HSBC, се покачи на 51,9 пункта, сравнено с окончателно показание от 51,5 пункта за декември, съобщи HSBC Holdings PLC в четвъртък. Всеки резултат над границата от 50 пункта означава разрастване спрямо предходния месец. Предварителните цифри за януари, които представляват 24-месечен връх, са поредният признак за съвземане на втората по големина икономика в света и могат да допринесат за подобряване на пазарното доверие в перспективите на страната за тази година. Индексът демонстрира подобрение вече три последователни месеца, което означава траен растеж на китайското производство.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
25.01.2013
Dow Jones Industrial
13 895.98 (70.65)
Nasdaq Composite
3 149.71 (19.33)
Стокови борси
25.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)95.88
Heating oil ($US/gal.)3.0500
Natural gas ($US/mmbtu)3.4400
Unleaded gas ($US/gal.)2.8900
Gold ($US/Troy Oz.)1 656.60
Silver ($US/Troy Oz.)31.21
Platinum ($US/Troy Oz.)1 694.90
Hogs (cents/lb.)88.92
Live cattle (cents/lb.)130.75

       Опознай България

Рупите

Районът на Рупите е разположен в Югозападна България, в близост до река Струма. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Рупите е защитена местност, обявена през 1980 г. Село Рупите се намира на 8 км североизточно от г. Петрич. Местността е известна с редки дървесни и животински видове, някои от които са включени в Червената книга на страната. Тук се намират много целебни минерални извори и църквата "Света Петка" на българската пророчица Ванга. Рупите е и орнитологична станция, занимаваща се с движението на мигриращите птици. За това късче земя прочутата българска пророчица баба Ванга казваше, че е наситено с особена енергия. Мястото е обитавано от най-дълбока древност, за което свидетелстват многобройните исторически паметници, открити в землището на селото. В югозападното подножие на Кожух се намира античен град, възникнал през последната четвърт на 4 век пр.н.е. и съществувал до 6 век.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.01.2013
Българска версия: 25632, Английска версия: 3074

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999