Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 23 януари 2013 г., брой 3385
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(23.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.32934
USD/BGN   1.46867
CHF/BGN   1.57945
EUR/USD   1.3317*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Елените Инвест АД - Пловдив
Пакор България АД - София
Симфония 2002 АД - Пловдив
Найден Киров АД - Русе
Лиам АДСИЦ - София
Континентал холдинг АД - Перник
Софияпласт 96 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Въпреки монтирането на нивомери във всички бензиностанции и други контролни мерки митниците не успяха да изпълнят планираните за 2012 г. приходи от акциз върху горивата. Към края на годината агенция "Митници" отчита по това перо неизпълнение от 126.7 млн. лв. (6.2%) спрямо планираното в бюджета. В приходите от акциз върху тютюневите изделия и други акцизни стоки има преизпълнение, но то не успява да навакса изоставането при горивата, показва справка за постъпленията на агенцията за миналата година. При план от 2.054 млрд. лв. отчетените нетни приходи при горивата в края на годината са 1.9273 млрд. лв. Спрямо 2011-а постъпленията все пак са малко по-високи - с 3%.

Източник: Сега

Европейският съюз ще подпомогне със 750 хил. евро от програмата TEN-T проект за проучване възможността за свързване чрез железопътна линия на редица морски и речни пристанища в североизточната част на Гърция и България. Целта е евентуално създаване на мултимодулен товарен коридор, обслужващ Егейско море, Черно море и река Дунав. В рамките на проекта „Sea2Sea“, който е избран за финансиране по годишната покана за представяне на предложения по TEN-T, ще бъде разработена концепцията за коридор „Sea2Sea“.

Източник: Класа

Приватизация

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ( АПСК ) ще предложи акции от 17 дружества. Търгът ще се проведе на "Българска фондова борса-София" АД. В рамките на търга ще бъде предложен за продажба пакети от дружества като "ВМТ Орбита" АД, "БДЖ Трансимпекс" АД, "Свободна безмитна зона - Бургас" АД, "Свободна зона - Свиленград" АД, "Транзитна търговска зона" АД, Частно акционерно дружество "Зографски" и др. Дружествата ще се продават на сегмент "Централизиран публичен търг" на "Приватизационен пазар" на "Българска фондова борса София" АД.

Източник: Money.bg

Дружества
Даване под наем на собствено недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Слатина Булгарплод ЕАД - София   4 633  
  2   Варна плод АД - Варна   1 716  
  3   Интерпред - Световен търговски център АД - София   1 406  
  4   Транстерминал ООД - София   268  
  5   Велграф Асет Мениджмънт АД - София   178  
  6   Свободна безмитна зона-Бургас АД - Бургас   151  
  7   Корал 21 ЕООД - София   131  
  8   Връбница 04 АД - София   113  
  9   Център за бизнес и култура АД - Добрич   33  
  10   Чайка 99 ООД - Търговище   28  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 22.01.2013
  Обща стойност (BGN): 1 780 330.97  
Брой търгувани компании: 54
Premium 1 378 735.25
Standard 224 361.20
АДСИЦ 126 831.77
Облигации 50 402.75
Най-голяма промяна в цените
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 20.31 %
Топливо АД - София -9.50 %
BaSE - Акции: 11 705.03

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Голямата френска фирма ОНЕТ изпрати свои представители за оглед на площадката за новото цинково производство в ОЦК - Кърджали. Обявен е конкурс за избор на главен изпълнител на проекта за обновяване и модернизация на цинковото производство. За участие в конкурса са поканени реномирани световни компании от сектора на цветната металургия. Интересът е голям. В следващите дни тук се очакват да дойдат канадски, американски и други компании. Процедурата по избор на изпълнител е в напреднала фаза. Целта на инвеститора е максимално бързо да възстанови и модернизира цинковото производство на високо-технологична основа и да разкрие нови работни места в региона.

Източник: Money.bg

"Албена" АД е победител в националния конкурс за отговорно и ефективно управление на енергийните ресурси в туристическия бранш. Конкурсът се координира от Регионална агенция за управление на енергията - Бургас, и се проведе в рамките на проект "RELACS - Aлтернативна енергия в туризма", финансиран по Програма "Интелигентна енергия Европа". Голяма част от хотелите в курорта Албена са част от новосъздадената в рамките на проекта европейска мрежа "Зелени хотели", в която вече членуват 27 туристически обекта за настаняване от България и над 110 хотела от цяла Европа.

Източник: Дума

Ръководителят на представителния офис в Брюксел на "МЕТРО Груп" за връзки с Европейския съюз Антон Кнайф пое поста на генерален директор на "МЕТРО Кеш енд Кери България". "МЕТРО Груп" е една от най-големите международно представени търговски компании. През 2012 групата достигна продажби от 67 млрд. евро. Служителите са повече от 280 хил. в света в работещи 2 200 магазина в 32 държави.

Източник: Стандарт

Мистериозно регистрирана във Велико Търново корабостроителница и захарен комбинат са най-едрите длъжници на Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново. По официални данни общият дълг на двете компании надхвърля 45 млн. лв. Абсолютен рекордьор до момента с над 39 млн. лв. задължения към хазната е мистериозната компания „Бургаски захарни заводи”. Като нейни собственици според документи все още се водят украинската „Клинк груп Украйна” ООД, която държи 79%, и Министерство на икономиката с 19%. Сред най-крупните длъжници на държавата е и великотърновска корабостроителница. Отскоро фирмата е в несъстоятелност. Според официалните регистри и досиетата на данъчните дружеството „Каспромак ЕК” е регистрирано на ул. „Мармарлийска” №20 в старата столица и е издирвано заради 5 778 638 лв. данъчни дългове, предимно от ДДС.

Източник: Борба - Велико Търново

Градската поликлиника на Велико Търново има нов собственик - фармацевтичният бос Огнян Донев. Бизнесменът ударно е изкупувал акции през последните месеци и вече държи мажоритарен пакет от 62%. Сделките са реализирани от името на различни фирми, свързани с него, включително структури на холдинга „Доверие”. За намеренията на Донев да получи пълен контрол е красноречива сделка, вписана само преди няколко дни. Предприемачът плаща по 1215 лв. на квадратен метър за 65 кв. мази на градската поликлиника. Продавач е Общинската агенция за приватизация на Велико Търново. За обектите е имало още един мераклия, но той е отстранен заради неизрядни документи. Фирмата на Донев индустриален холдинг „Доверие” печели търга с оферта от 66 500 лв. без ДДС, потвърдиха от местната администрация.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
23 януари 2013 Предстоят промени в Правилника за дейността на НАПОО
24 януари 2013 ОЧАКВАМЕ СТАНОВИЩЕ: Закон за ограничаване на изменението на климата
24 януари 2013 Предстоят промени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
25 януари 2013 Предстоят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
25 януари 2013 Изменение на таксите за държавните и частни съдебни изпълнители
25 януари 2013 Проект на Закон за допълнение на наказателно-процесуален кодекс
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити изивън системата на образование
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК инициира ускоряване разглеждането на ЗИД на Закона за защита на конкуренцията! Очакваме писмена подкрепа от страна на браншовите и регионалните организации, членове на БСК!


Предстоящи събития

25 януари: Семинар „Обществените поръчки – Предизвикателства пред българския бизнес, свързани с участие в тръжни процедури, и проблеми на възложителите“

29 януари: Семинар „Промени в данъчната среда – 2013“

30 януари: Семинар „Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия от текстилния сектор по проект „OPTIMES”

6 февруари: Патентоване на изобретения в областта на козметиката

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's (S&P) остави без промяна кредитния рейтинг на Португалия на ниво ВВ, но запази перспективата пред него негативна. Агенцията се мотивира с напредъка, постигнат от страната при изпълнението на мерките, съгласувани с Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу финансовата помощ" от 78 млрд. евро, получена през май 2011 година. Негативната перспектива отразява икономическите рискове и вероятността конституционният съд на Португалия да отмени някои мерки за бюджетни съкращения, заложени в бюджета за 2013 година, отбелязва рейтинговата агенция. S&P предупреждава, че държавният дълг на Португалия тази година ще достигне 116 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще започне да се понижава най-рано през 2015 година. Агенцията очаква още икономиката да се свие с 1% през 2013 г.

Източник: Associated Press

Америка

Таванът на американския дълг, който бе достигнат на 31 декември, може да бъде премахнат до 18 май, се казва в текст, представен от републиканците в Камарата на представителите. Тази законова граница трябва да бъде задължително вдигната от Конгреса, за да може американското правителство да продължи да взема заеми от финансовите пазари и да избегне неплатежоспособността. Таванът бе достигнат на 31 декември и финансовото министерство предупреди, че след средата на февруари тя не може да бъде повече заобикаляна. Проектозаконът предвижда премахване на тавана до 18 май, така че да се даде повече време на демократи и републиканци да постигнат компромис за бюджета. Текстът се придружава с една изненадваща клауза - ако Сенатът не гласува бюджета до 15 април, заплатите на сенаторите няма да бъдат платени.

Източник: AFP

Азия

Централната банка на Япония прие цел за инфлацията от 2% и започва изпълнението на програма за неограничено изкупуване на активи в стил Фед, за да пресече дефлацията в Страната на изгряващото слънце. От началото на следващата година Bank of Japan ще започне да изкупува активи на стойност около 13 трлн. йени (145 млрд. долара) всеки месец, поясниха от институцията. За последно Япония имаше 2% цел за инфлацията през 1997 г. Новото правителство на страната, водено от премиера Шиндзо Абе, обеща да сложи край на дефлацията, обхванала страната вече две десетилетия. По думите на Абе повишаването на лихвите през 2006 г. е било грешка, въпреки че тогава неговата либерално-демократическа партия подкрепи този ход. “Централната банка навлезе в нови територии”, коментира Масааки Кано, главен икономист в JPMorgan Securities Japan Co. и бивш служител на Bank of Japan.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
22.01.2013
Dow Jones Industrial
13 712.21 (62.51)
Nasdaq Composite
3 143.18 (8.47)
Стокови борси
22.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)96.24
Heating oil ($US/gal.)3.0700
Natural gas ($US/mmbtu)3.5600
Unleaded gas ($US/gal.)2.8400
Gold ($US/Troy Oz.)1 693.20
Silver ($US/Troy Oz.)32.18
Platinum ($US/Troy Oz.)1 698.50
Hogs (cents/lb.)88.28
Live cattle (cents/lb.)130.48

       Опознай България

Пещера Дяволското гърло

Един от феномените на Родопите е пещерата “Дяволското гърло”. Тя отстои на 1, 2 км от село Триград и е формирана вследствие на могъщи тектонични движения. Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Бучащите води клокочат и тази вряща, кипяща маса вода скача по редуващите се водопади. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Пещерата е електрифицирана, а стълбите, изкачващи се край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонeн парапет. В миналото, този уникален природен феномен е породил много легенди. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си- Евридика. В чест на боговете на подземния свят, били принасяни жертви. Пещерата е отворена за посещение през цялата година.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.01.2013
Българска версия: 25625, Английска версия: 3075

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999