Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 21 януари 2013 г., брой 3383
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(21.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.33616
USD/BGN   1.46790
CHF/BGN   1.57145
EUR/USD   1.3324*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Барс-Пловдив ЕАД - Пловдив
Хелио Тур С АД - Созопол
Винпром-Дупница АД - Дупница
Домостроене АД - Несебър
Алфатур АД - София
ХипоКредит АД - София
7М АД - София
Парк АДСИЦ - София
Еър Пропърти Девелопмънт АД - Търговище
Истойл Груп АД - Игнатиево
Лорен Нетуъркс АД - София
Си ай би холдинг АД - София
Информационно обслужване АД - София
Дастимакс ЕООД - Велико Търново
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

По предварителни данни преките инвестиции в България за януари – ноември 2012 г. възлизат на 1399.4 млн. евро (3.5% от БВП), при 1215.8 млн. евро (3.2% от БВП) за януари – ноември 2011 г. Привлеченият дялов капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти във/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания от/по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 833.5 млн. евро (в това число 28.2 млн. евро от приватизационни сделки). Той е по-нисък с 121.7 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2011 г. 

Източник: Дарик радио

Само 15% от стоките по рафтовете на големите търговски вериги са родно производство. Големите магазини поставят изключително тежки условия пред българските производители и продаваните продукти са предимно внос, от което търпят загуба и фермерите, сочат резултатите от проучване, огласено на дискусия за промените в селскостопанската политика на ЕС. С около 100 милиарда евро да бъде намален общият европейски бюджет в следващия програмен период от 2014 до 2020 г. Предвижда се и с 35 милиарда евро по-малко да са парите за селското стопанство. За финансовата рамка на бюджета все още текат преговори между 27-те страни членки.

Източник: Монитор

Приватизация

Приходите на България от приватизационния процес, започнал през 1993 г., възлизат на 7.4 млрд. лв., съобщи по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков. До 2002 г. събраната сума от продажба на държавни активи е 2.2 млрд. лв., а през следващите 10 години - 5.2 млрд. лв., допълни той. В сметката влизат и плащанията, извършени с бонове от масовата приватизация, каквито са голям брой сделки в началния период на раздържавяването, но и няколко продажби на големи компании, каза Дянков и даде за пример БТК. Общата сума не включва инвестициите, които новите собственици са обещавали по приватизационните договори.

Източник: Дневник

Концесии

След въвеждането в експлоатация в края на тази година на газовото находище „Девенци“ и увеличаването на добива от терена „Койнаре“ и морския блок „Каварна-Изток“ през 2014 г. България вече ще покрива една шеста от нуждите си от природен газ, които в последно време са около 3 млрд. куб. м годишно. Това обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на семинара „Отчет за работата на Единния орган за управление на подземни богатства”. Той разясни, че през 2012 г. местните газови находища са покрили около 13% от общата консумация у нас.

Източник: Класа

Дружества
Дейности в областта на културата, спорта и развлеченията
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Еврофутбол ООД - София   209 735  
  2   БТВ Медиа Груп ЕАД - София   125 514  
  3   Евробет ООД - София   86 453  
  4   Нова Броудкастинг Груп АД - София   76 033  
  5   Казино Елит АД - София   73 022  
  6   Ентертеймант АД - Пловдив   31 598  
  7   Билот ЕООД - София   11 270  
  8   Астера І ЕАД - Варна   9 137  
  9   Национална спортна база ЕАД - София   6 114  
  10   Пайнер Медиа ООД - Димитровград   2 958  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 18.01.2013
  Обща стойност (BGN): 11 226 927.61  
Брой търгувани компании: 56
Premium 99 081.22
Standard 10 421 655.98
АДСИЦ 706 190.41
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София 25.81 %
Слънчев бряг АД - Слънчев бряг -10.00 %
BaSE - Акции: 554 839.87
BaSE - АДСИЦ: 887 600.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Столичното метро вече има нов модерен завод и депо за обслужване на мотрисите. В него са вложени 17 млн. лв. от европейската оперативна програма "Транспорт". Всеки един от метровлаковете, за да бъде ремонтиран, трябваше да се разглоби и пренесе в депо на БДЖ. Сега ремонтът ще става в новия завод, като вместо 5 дни за един вагон ще са нужни само 3 часа. Следващата стъпка е разширяването на столичното метро от "Цариградско шосе" до летището. Скоро трябва да започне и строежът на новата отсечка от "Младост" 1 до Бизнес парка в "Младост" 4.

Източник: Profit.bg

Джойнт венчъра "Trace Mostovikс" с водещ партньор родната компания Трейс Груп Холд АД спечели поръчка за изграждане на магистрала в съседна Сърбия. Родната компания ще има две години, за да изгради трасето между Грделица (Горнье Полье) и Царичина Долина. Отсечката с дължина 4,57 км е част от транспортен коридор 10 между Ниш и македонската граница, съобщиха от родната компания. Стойността на проекта е 38 милиона евро и се финансира от ЕИБ, ЕБВР, Световната банка и сръбския бюджет. Южното разклонение на коридор 10 е най-сложно за изграждане, смятат от "Дирекцията на пътищата на Сърбия". Трасето, което ще се изгражда от Трейс, включва 8 моста, 2 надлеза, пътен възел и тунели. Партньор на родната компания е една от най-големите руски компании "Научно-производствено обединение Мостовик" ООД.

Източник: Стандарт

Популярната някога българска дъвка "Идеал" се завръща на пазара до края на месеца. Тя ще бъде произведена от асеновградската бонбонена фабрика "Алпи", която вече е регистрирала търговската марка. Бившият производител - кооперация "Христо Ников", преди време изпадна в тежки финансови затруднения и от миналото лято е в процедура по несъстоятелност. Български дъвки на пазара обаче няма от 20-ина години. Възобновяването на производството ще започне с класически дъвки, а на по-следващ етап ще бъдат пуснати и други разновидности.

Източник: Капитал Dаily

На 21 януари от 14 ч при закрити врата в Пловдивския окръжен съд стартира търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ. Искът е на един от кредиторите - "Механичен завод - Девин" АД, който преди години е бил филиал на ВМЗ. На практика това означава, че ако съдът уважи молбата на кредитора, в оръжейницата ще бъде назначен синдик, който ще разпродаде активите на завода, за да удовлетвори исканията на девинското предприятие. Това е най-неблагоприятният вариант за дружеството, тъй като няма връщане назад при обявена процедура за несъстоятелност, обясниха от синдикатите във ВМЗ.

Източник: Стандарт

150 работници от италианска фирма във Враца вече година и половина не могат да получат заплатите си. Някои от служителите имат да взимат по 700 лв., други по 2000 лв. Във фабриката за вълнени платове в село Зверино работили цели фамилии. Още през март 2012 г. собственикът на предприятието беше глобен от Инспекцията по труда с 10 000 лв. заради забавяне на възнагражденията. Предприятието вече не работи, защото му спрели тока, отново заради задължения. След заведено дело за неизплатени заплати съдът отсъдил в полза на работниците. Продажбата на имуществото на фирмата обаче била спряна от Врачанския окръжен съд по искане на банка-кредитор.

Източник: Монитор       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
21 януари 2013 СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКЛАД НА РБ ЗА 2012 Г.
23 януари 2013 Предстоят промени в Правилника за дейността на НАПОО
24 януари 2013 ОЧАКВАМЕ СТАНОВИЩЕ: Закон за ограничаване на изменението на климата
24 януари 2013 Предстоят промени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
25 януари 2013 Предстоят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
25 януари 2013 Изменение на таксите за държавните и частни съдебни изпълнители
25 януари 2013 Проект на Закон за допълнение на наказателно-процесуален кодекс
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити изивън системата на образование

Предстоящи събития

21 януари: Дискусия „Предизвикателства и възможности пред ядрената енергетика. Изборът на България“

22 януари: Възможности за българските фирми да участват в обществени поръчки на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и в трансфер на технологии

25 януари: Семинар „Обществените поръчки – Предизвикателства пред българския бизнес, свързани с участие в тръжни процедури, и проблеми на възложителите“

29 януари: Семинар „Промени в данъчната среда – 2013“

30 януари: Семинар „Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия от текстилния сектор по проект „OPTIMES”

6 февруари: Патентоване на изобретения в областта на козметиката

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Плановете за преструкториране на Commerzbank AG стават все по-конкретни. Втората по големина банка в Германия ще съкрати 6000 работни места в страната, съобщи късно в четвъртък информационната агенция Dow Jones, позовавайки се на информирани източници. Преговорите за планираните съкращения между банката и представителите на работниците трябва да бъдат започнати през февруари, се казва в материала на агенцията. По последни данни в Германия Commerzbank AG има около 37 000 служители, от които 34 000 на пълен работен ден. Така заличаването на 6 000 работни места ще съответства на 18% от служителите на банката, 25% от която все още са собственост на германската държава.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Aмериканската Intel отчете 27% спад на печалбата си през последното тримесечие. В основата на това са по-слабите продажби на компютри. Печалбата на Intel за последните три месеца на 2012 година е 2,5 млрд. долара, или 48 цента на акция. За същия период на миналата година бяха постигнати 3,4 млрд. долара, или 48 цента на акция. Продажбите пък са се свили с 3 на сто на годишна база до 13,5 млрд. долара. През четвъртото тримесечие от Intel приходите от продажби на компютърни чипове са се свили с 6 на сто в сравнение със същия период на 2011 година до 8,5 млрд. долара. Това предопределя спада в печалбата, тъй като от това перо се формират около 2/3 от общия приход на компанията. Влошаването на резултатите не е изненадващо, тъй като вече излязоха данни за спад на продажбите на компютри както през последното тримесечие, така и за цялата 2012 година.

Източник: CNN

Азия

Sony обяви, че продава сграда с офиси на „Медисън Авеню" в Ню Йорк за около 1.1 млрд. долара, за да се справи с финансовите си проблеми. Купува я консорциум на американска компания за недвижими имоти. Очаква се сделката да бъде финализирана през март, също американското подразделение на Sony да получи от нея около 770 млн. долара. Голяма част от сумата ще бъде включена в приходната част на общия баланс на корпорацията, което се очаква и да нормализира състоянието му. Световната известната компания Sony преживява в момента трудности по отношение на спада в търсенето на телевизори и друг вид електронна техника. Фирмата дълго време не успя да извади на пазара атрактивен продукт от сорта на уокмен. Финансовата 2011 година се оказа пагубна за Sony, тъй като компанията понесе загуби в размери от 6.3 млрд. долара. Стигна се дотам, че компанията уволни 10 хил. свои сътрудници по целия свят.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
18.01.2013
Dow Jones Industrial
13 649.70 (53.68)
Nasdaq Composite
3 134.71 (-1.29)
Стокови борси
18.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)95.56
Heating oil ($US/gal.)3.0500
Natural gas ($US/mmbtu)3.5700
Unleaded gas ($US/gal.)2.8100
Gold ($US/Troy Oz.)1 687.00
Silver ($US/Troy Oz.)31.93
Platinum ($US/Troy Oz.)1 674.00
Hogs (cents/lb.)88.08
Live cattle (cents/lb.)129.82

       Опознай България

Устето

Устето е известно място за скално катерене в България. Представляват скален пролом, образувал се под действието на река Янтра над Преображенския манастир. Скалите се намират на 5 километра северно от Велико Търново от западната страна на река Янтра. Откъм града стените са по-ниски, а постепенно към манастира стават по-високи. Стени са изградени от здрав варовик и едва към Преображенския манастир стават по- изветрели и ронливи. Първите турове са направени през 1951 г. Тук туровете са с най-различни степени на трудности и са прекрасни тренировъчни катерачни обекти. Изобилието на разнообразни скални форми дава възможност за цялостна подготовка на начинаещи катерачи.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.01.2013
Българска версия: 25628, Английска версия: 3073

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999