Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 18 януари 2013 г., брой 3381
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(18.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34484
USD/BGN   1.46307
CHF/BGN   1.57057
EUR/USD   1.3368*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Механичен Завод АД - Мадан
Балканкар-ЗПДЕА Г. Костов АД - София
Тони АД - София
ХипоКредит АД - София
Веника Турс ООД - Чифлик - Лч
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Необслужваните кредити са нараснали значително в България със 17% и в Румъния със 17,3%, сочат данни на Световната банка (СБ), публикувани в доклада й за глобалните икономически перспективи. Причините са в резкия спад на икономическата дейност, слабото търсене на кредити и затрудненото чуждестранно финансиране, които са увеличили натиска върху приходите. Банката посочва още, че банковата система в редица страни от региона е подложена на значителен натиск. 

Източник: Дума

Осем от 10 висшисти не работят по специалността си, показва проучване на Българската стопанска камара. Ножицата между това, което предлагат университетите, и това, което търси бизнесът, продължава да се разтваря. Според допитване до български фирми в следващите няколко години за 76% от ключовите дейности в една фирма ще се търсят висшисти. Най-голям глад ще има за приложни специалисти с тясна ориентация - енергетици, снабдители, търговски представители, системни администратори, електротехници, експерти по безопасност на труда, счетоводители. Наред с тях ще се търсят инженери, механици, технолози, мениджъри по качество, финансови анализатори. От квалифицираните работници най-търсени ще бъдат кадрите, които правят сервизното обслужване на произведената продукция, монтьори, механици, лаборанти, заварчици, фрезисти, стругари, шлосери, монтажници. Накрая са мениджърите на висше и средно ниво. Само 20% от работните места, от които икономиката ни ще има нужда, ще са за хора с ниска квалификация като обслужващ персонал. От пазара на труда ще отпаднат хората, завършили средно общо образование. Вузовете ни обаче продължават да бълват висшисти с хуманитарни специалности, но в следващите години обявените нови работни места за тях ще са едва 2%, казаха от БСК. Двойно ще се свие търсенето и на икономисти, които също сега са сред най-многобройните висшисти у нас. Най-търсени ще са хората с технически специалности, но сега те са два пъти по-малко, отколкото има нужда пазарът.

Източник: БСК

Концесии

Тричленен състав, ръководен от съдията Николай Урумов, на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Асоциацията на парковете в България срещу строежа на нов четириседалков лифт в местността Платото в национален парк "Пирин", одобрен от министерството на околната среда през 2010 г. За решението, взето на 16 януари, съобщи коалицията от граждански екоорганизации "За да остане природа в България", според която на практика съдът е легитимирал и превземането от страна на концесионера на ски зоната над Банско - "Юлен" АД, още 65 хектара от планината над разрешените му в концесионния договор.

Източник: Капитал

Дружества
Детективска и охранителна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   СОТ Сигнално охранителна техника ЕООД - София   29 727  
  2   ВИП Секюрити ЕООД - София   7 729  
  3   Алфа 2000 ООД - Пловдив   3 137  
  4   Телепол ЕООД - Шумен   1 808  
  5   СОД Варна АД - Варна   1 674  
  6   ДСК Транс Секюрити ЕООД - София   1 540  
  7   ВТА ООД - София   738  
  8   Юсис ООД - София   599  
  9   Секюрити Холдинг АД - София   476  
  10   ТИМ ЕАД - Варна   318  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 17.01.2013
  Обща стойност (BGN): 2 490 087.60  
Брой търгувани компании: 39
Premium 2 149 030.37
Standard 132 877.33
АДСИЦ 208 179.90
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 33.33 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София -12.44 %
BaSE - Акции: 7 363.47

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Близо 3000 нови работни места ще бъдат разкрити през следващите три години в "ЛУКойл Нефтохим Бургас". Компанията изгражда нов комплекс за преработка на тежките остатъци от нефта. Проектът стартира миналата година. Именно за него бяха доставени с кораб няколко гигантски съоръжения, транспортирани до рафинерията върху огромни автоплатформи. По проекта в момента са ангажирани близо 1000 души. Новото производство ще заработи през 2015 г. Голям инвестиционен проект стартира миналата година и в "Девня Цимент". Собственикът "Италчименти" строи там нова модерна пещ за 320 млн. лв. Фирмата обяви, че около 2000 души ще участват само в изграждането й. Турската "Шишеджам" през април ще пусне нова поточна линия и втора пещ в заводите си за стъкло в Търговище. Компанията ще назначи още 300 работници. Производителят на хладилници "Либхер" ще разкрие също нови работни места, защото ще разшири производството си в Пловдив. Същото намерение има и друг машиностроител - АВВ, които вече имат цехове в три града в България.

Източник: Стандарт

Завод за производство на автобуси ще заработи в Дупница до края на годината. Това съобщи  председателят на ОС Ивайло Константинов, който е един от инвеститорите в проекта. Първите прототипи ще са готови през юни. В завода ще бъдат произвеждани 3 модела автобуси. "Тук говорим за автобуси, при които енергията се генерира от кондензатори. Технологията е собственост но огромен китайски концерн. Инвестицията е българо-израелска, китайците ще предоставят ноу-хау. Говорим за една много сериозна инвестиция, като потенциал 3 000 автобуса годишно. България ще се използва като плацдарм да атакуваме Европейския пазар. Заводът ще се изгражда поетапно, в зависимост от поръчките. До края на годината ще имаме първите инсталирани мощности. Първоначално работа ще бъде осигурена за 100 души", заяви Ивайло Константинов. Електробусите, които китайците смятат да произвеждат, са подходящи за градски условия.

Източник: Econ.bg

Производството на единственото държавно предприятие за млечни продукти в страната - "ЕлБи Булгарикум", ще бъде преместено от София във Видин, за да се стимулира местната икономика. Прехвърлянето на млечното производство ще стане по проект, финансиран от оперативната програма "Конкурентоспособност" на стойност около 6 млн. лв., с които ще се купят и нови технологии. В столицата ще остане само производството на стартерни култури и функционални храни, съобщи шефът на предприятието Васил Зографов. Отделно с парите от еврофондовете ще бъде закупена нова технологична линия за производство на свежи млечни продукти и ще бъде инсталирана до месец май на тази година. Това ще отвори около 20 нови работни места, тъй като условията в икономическото развитие на Видин са тежки, каза Зографов.

Източник: Класа

Една от трите общински фирми със 100 процента общинско участие – “Маринополци” ЕООД, в Павликени премина в ликвидация и до края на януари ще бъде заличена от Търговския регистър. Това реши Общинския съвет на последното си заседание. Фирмата беше регистрирана през 1989 г. като приемник на някогашната градска търговия и предлагаше търговия на едро и дребно с хранителни и промишлени стоки, ресторантьорски и хотелиерски услуги, както и производство на сладкарски изделия и закуски. От създаването си до сега поради различни причини – конюнктура, неефективно ръководство и неефективен контрол от страна на собственика тя се развиваше “на ръба” или трупаше загуби.

Източник: Янтра - Велико Търново

Поредното изтегляне на германски инвеститор от България е факт - групата за метални и стоманени изделия Kloeckner продаде местното си дружество "Металснаб", след като повече от 15 години работи с него, а от 2008 г. беше и мажоритарен собственик. Изход от вложенията си през последните три години направиха и германската E.ON, която продаде електроразпределителния си бизнес, медийната група WAZ, която се раздели с местните си вестници, а от радио- и тв пазара си тръгна германската ProSiebenSat1, която беше инвестирала в две радиостанции и две кабелни телевизии. С изключение на енергийната сделка купувачи все бяха местни групи. Такъв е и случаят с "Металснаб". Според официалното съобщение на германската компания купувачът е местен конкурент. От Търговския регистър се вижда, че това е физическо лице, но различни източници сочат връзка с пловдивската "Хъс".

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
21 януари 2013 СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКЛАД НА РБ ЗА 2012 Г.
23 януари 2013 Предстоят промени в Правилника за дейността на НАПОО
24 януари 2013 ОЧАКВАМЕ СТАНОВИЩЕ: Закон за ограничаване на изменението на климата
24 януари 2013 Предстоят промени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
25 януари 2013 Предстоят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
25 януари 2013 Изменение на таксите за държавните и частни съдебни изпълнители
25 януари 2013 Проект на Закон за допълнение на наказателно-процесуален кодекс
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити изивън системата на образование
Новини от БСК и членовете на БСК

Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик, член на БСК, инициира изграждането на паметник на Атанас Буров в централната част на гр. Пазарджик.


Предстоящи събития

21 януари: Дискусия „Предизвикателства и възможности пред ядрената енергетика. Изборът на България“

22 януари: Възможности за българските фирми да участват в обществени поръчки на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и в трансфер на технологии

25 януари: Семинар „Обществените поръчки – Предизвикателства пред българския бизнес, свързани с участие в тръжни процедури, и проблеми на възложителите“

29 януари: Семинар „Промени в данъчната среда – 2013“

30 януари: Семинар „Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия от текстилния сектор по проект „OPTIMES”

6 февруари: Патентоване на изобретения в областта на козметиката

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Производителят на мобилни телефони Nokia отново преструктурира своя глобален ИТ бизнес и ще съкрати до 300 работни места. В допълнение Nokia ще изнесе някои дейности и до 820 служители в други ИТ компании, заяви финландският концерн. По този начин той възнамерява да увеличи ефективността, като намали разходите и създаде ИТ организация, която отговаря на актуалния размер на Nokia. От решението ще бъдат засегнати преди всичко служители на компанията във Финландия, предаде Ройтерс. Най-новите планове са част от преустройството, обявено през юни 2012 г., поясни Nokia. Групата обяви през миналото лято, че планира да съкрати 10 000 работни места до края на 2013 г. с цел да се намалят разходите и да се запази конкурентоспособността в дългосрочен план.

Източник: Ройтерс

Америка

Лидерите в инвестиционната банкиране в САЩ JP Morgan и Goldman Sachs са увеличили рязко печалбата си през последното тримесечие на миналата година заради силното представяне на инвестиционните си поделения. Печалбата на Goldman Sachs почти се е утроила и е достигнала 2.83 млрд. долара при 978 млн. за същия период година по-рано. Като приносът на инвестиционното й поделение е 1.4 млрд. (63% повече на годишна база). Печалбата на акция е била 5.60 долара спрямо очакваните от анализаторите средно 3.71 долара. Приходите са се увеличили до 9.24 млрд. и са с 53 процента по-високи на годишна база. Нетна печалба за цялата година е 7.5 млрд. долара при 4.4 млрд. през 2011 г. Въпреки това, сумата, заделена за бонуси на персонала за тримесечието, е паднала с 11% до 1.98 млрд.

Източник: BBC

Азия

Затрудненият финансово японски производител Sharp води финални преговори с Lenovo за създаване на съвместно предприятие за течнокристални телевизори. Sharp иска да продаде на Lenovo завода си за сглобяване на телевизори в Нанкин, Китай. В допълнение, японската фирма ще преобразува други свои подразделения в Китай в дъщерни предприятия, в които ще запази 50% дял. В рамките на партньорството двете компании планират инвазия и на други пазари освен Китай и Япония, вкл. Югоизточна Азия и Южна Америкя. Sharp се нуждае спешно от инвестиции. Очаква се компанията да обяви чиста загуба в размер на 450 милиарда йени (над 5 милиарда долара) за текущата финансова година, която приключва на 31 март 2013. Освен с Lenovo компанията преговаря с тайванския контрактен производител Wistron за продажбата на свое предприятие в Малайзия, твърди агенция Nikkei.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
17.01.2013
Dow Jones Industrial
13 596.02 (84.79)
Nasdaq Composite
3 136.00 (18.46)
Стокови борси
17.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)95.49
Heating oil ($US/gal.)3.0200
Natural gas ($US/mmbtu)3.4900
Unleaded gas ($US/gal.)2.7700
Gold ($US/Troy Oz.)1 690.80
Silver ($US/Troy Oz.)31.81
Platinum ($US/Troy Oz.)1 700.50
Hogs (cents/lb.)88.08
Live cattle (cents/lb.)130.88

       Опознай България

Атанасовден

На 18 януари българската православна църква чества празника на Св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски (298 - 2 май 373). В народните представи, денят е известен като Атанасовден. Според народната вяра празникът бележи средата на зимния сезон. Светецът, на когото при подялбата на света се паднали зимните снегове и ледове, на този ден си съблича кожуха, облича копринена риза и качвайки се на висока планина, се провиква, за да прогони зимата. В този граничен ден се ражда и чумата. За да бъде омилостивена болестта, се коли черна кокошка и се пекат пресни питки, намазани с мед и набодени със стрък босилек. Те се раздават на домашни и съседи. Перата се запазват, защото се вярва, че носят лечебна сила. Атанасовден се почита, както и Антоновден, като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.01.2013
Българска версия: 25612, Английска версия: 3073

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999