Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 17 януари 2013 г., брой 3380
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(17.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.35614
USD/BGN   1.47310
CHF/BGN   1.58251
EUR/USD   1.3277*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com



Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори




Общи събрания днес
  Делта Трейд Къмпани ЕООД - Пловдив
Инвестиционен посредник РНК Кепитъл АД - София
Дага полис АД - София
 
Предстоящи общи събрания




Финансови новини

НОИ вече ще може да прибира цялото обезщетение за безработица на хората, които имат дългове към държавното обществено осигуряване от недобросъвестно получени суми. Такава промяна в наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица е гласувал надзорът на института. Досега той можеше да прибира 1/6 от това обезщетение, но това ограничение пада. Не е ясно как подобен текст кореспондира с други закони, които при принудително изпълнение гарантират неприкосновени доход от възнаграждения, обезщетения и пенсии. НОИ обаче по принцип има повече права чрез Кодекса за социално осигуряване, който позволява на осигурителния институт да покрива дългове от едни обезщетения чрез други плащания.

Източник: Сега

През третото тримесечие на 2012 г. на годишна база има увеличение на производството на минерални горива за двигатели с вътрешно горене (ДВГ) с 24.2%, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора. За деветмесечието прирастът е 11.5%. През третото тримесечие на 2012 г. продължи да се увеличава вноса на минерални горива за двигатели с вътрешно горене. На годишна база прирастът е 0.3%, а за деветмесечието – с 8.1%. Износът от юли до септември 2012 г. е по-голям с 45.5% на годишна база, а за деветмесечието – със 17.1%. Разчетите за третото тримесечие на 2012 г. показват, че предоставените количества минерални горива (за автомобили и други двигатели с вътрешно горене) за продажби на вътрешния пазар в България са повече с 0.4% на годишна база, а за деветмесечието – с 6%. За допълнителна информация и поръчки: http://sfb.bia-bg.com

Концесии

Правителството се запозна с доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за контрола по изпълнението на концесионните договори за обекти от транспортната инфраструктура. Към 31 декември 2011 г. обект на контрол от страна на МТИТС са били 9 договора – за пристанищните терминали Леспорт, Балчик, Свищов, Оряхово, Сомовит, Видин-север и Росенец, за фериботния терминал Силистра и за гражданските летища в Бургас и Варна. Получените приходи от концесионна дейност са в размер на 23,308 млн. лв. с ДДС. Същевременно приходите от концесионни плащания са 23,233 млн. лв. с ДДС, неустойки с обезщетителен характер – 40 665 лв. без ДДС, неустойки със санкционен характер – 14 434 лв. с ДДС, и приходи от продажба на документация за участие в процедури по предоставяне на концесия – 20 хил. лв. 

Източник: Econ.bg

Дружества
Детективска и охранителна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   СОТ Сигнално охранителна техника ЕООД - София   39 214  
  2   ВИП Секюрити ЕООД - София   18 729  
  3   ДСК Транс Секюрити ЕООД - София   12 565  
  4   Юсис ООД - София   11 010  
  5   Телепол ЕООД - Шумен   7 227  
  6   ВТА ООД - София   6 365  
  7   Алфа 2000 ООД - Пловдив   5 268  
  8   ТИМ ЕАД - Варна   4 429  
  9   Егида София ЕАД - София   4 313  
  10   СОД Варна АД - Варна   3 443  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 16.01.2013
  Обща стойност (BGN): 1 839 229.00  
Брой търгувани компании: 51
Premium 489 951.23
Standard 189 890.61
АДСИЦ 472 959.76
Облигации 686 427.40
Най-голяма промяна в цените
Меком АД - София 33.33 %
ОЦК АД - Кърджали -14.29 %
BaSE - Акции: 4 048.43
BaSE - АДСИЦ: 140.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Завод за ремонт на метровлаковете ще бъде отворен до края на седмицата в София. Кметът Йорданка Фандъкова и транспортният министър Ивайло Московски посетиха разширението на депо „Обеля”, където ще се обновяват мотрисите. Новият завод ще осигури 150 работни места. В него ще има четири халета, като три от тях ще са с канали и коловози. Те ще са оборудвани с крикове за повдигане на цели влакове. В четвъртото помещение ще се ремонтират възли. В сградата ще има и склад за резервни части, както и специална зала за механично миене и боядисване на вагоните. Освен това е направена и леглова база за ватманите.

Източник: Монитор

Кристиан Кръстев е новият заместник-министър на транспорта, съобщиха от правителствената пресслужба. Той наследява на поста Камен Кичев, който е подал молба за напускане. Кристиан Кръстев е роден на 9 юли 1976 година. Завършил е курс за ръководители на авиокомпании в Лондон, Бил е управител на "Флайинг Карго България" ООД; изпълнителен директор, член на СД на "Уиз Еър България Еърлайнс" ЕАД, директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" и председател на съвета на директорите на "Летище Бургас" ЕАД.

Източник: Класа

Община Г. Оряховица ще търси нов инвеститор за направата на басейните в парк „Детски кът”. Това обяви кметът инж. Добромир Добрев. Обектът бе приватизиран през 2006 г. от фирма „Кастекс”. Великотърновският окръжен съд обаче е развалил сделката, а самата фирма е отправила покана към общината да си вземе обратно имота. Очаква се той да бъде вписан в общинските регистри около 24 януари. При разтрогването на договора съдът не е уважил исканото от общината плащане на неустойки. Последва обжалване пред Апелативния съд, откъдето се очаква насрочване на дата за дело. Искането на общината е за 1.5 млн. лв. неустойки и лихви за неизпълнени инвестиционни обещания от страна на фирмата. От своя страна „Кастекс“ вероятно ще заведе иск за 500 хил. лв. От фирмата смятат, че на толкова се равняват признатите инвестиции, направени по басейните.

Източник: Борба - Велико Търново

Технически съвет гледа вариантите на идеен проект за морската гара в Бургас, съобщиха от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Те са представени от архитект Николай Симеонов, а в комисията са включени представители на държавното предприятие, „Пристанище Бургас „ЕАД, община Бургас, Гранична полиция и Изпълнителна агенция „Митници“. От 15 януари във владение влезе Обединение "Техномашпрогрес - ТВП" , съставено от "Техномашпрогрес" ООД, "Вамос" ООД и "Проно" ЕООД, което спечели търга за изграждане на терминала. Договорът е на стойност 3,3 млн. лв. Обществената поръчка за инженеринг на нов пътнически терминал включва още озеленяване, пристанищна инфраструктура и трафик кула. Сградата ще представлява международна морска гара.

Източник: Бургас - днес и утре

Над 30 служители работили в обявения за продажба хотел "Панорама" в Сандански 5 месеца са без заплати. Бившият туристически дом сега луксозен хотел Панорама е обявен за продан за 3 940 057 лв. Години наред между съдружниците в хотела имаше разпри. Хотелът е собственост на акционерно дружество „Синаница-МВ”. Той бе направен от акционерно дружество, в което акционери бяха туристическо дружество „Еделвайс” – Сандански, член на Българския туристически съюз (БТС), и „Синаница-МС” ООД. Собственици на „Синаница-МС” ООД са Методи Тренчев и холандските граждани Кристиан Дооракерс и Лудовикус Хаверманс. Средствата, дадени от „Синаница-МС” ООД, са инвестирани в изграждането на хотела, а туристическото дружество участваше единствено с апорт на сградата. Хотелът бе построен на няколко етапа.

Източник: Струма

„Все още не са ясни окончателните резултати за 2012 година, но се очертава „Български пощи” ЕАД да са отново на загуба, като полагаме всички усилия да намалим максимално размера на негативния финансов резултат”, Това заяви в интервю изпълнителният директор на дружеството Деян Дънешки. Загубата на дружеството за 2011 година е 9,2 млн. лв. Една от основните причини за негативния финансов резултат на „Български пощи” е либерализирането на пазара на пощенски услуги от 1 януари 2011 г.  Това доведе до възможност частните оператори да навлязат на пазара с агресивно ниски цени. "От друга страна „Български пощи” е дружество, което има и социална функция. Оперираме в цялата страна. Това са повече от 5 хиляди населени места. За да се работи на такова голямо географско пространство, са необходими много сериозни разходи. Когато приходите намаляват, темпото на разходите не намалява по същия начин, има едни постоянни разходи", каза Дънешки.

Източник: Econ.bg



       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност



Външноикономическо сътрудничество



Enterprise Europe Network



Външнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми



Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света



Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
16 януари 2013 Предстои промяна на две наредби, свързани с етикетирането на продукти относно енергопотреблението
21 януари 2013 СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКЛАД НА РБ ЗА 2012 Г.
23 януари 2013 Предстоят промени в Правилника за дейността на НАПОО
24 януари 2013 ОЧАКВАМЕ СТАНОВИЩЕ: Закон за ограничаване на изменението на климата
24 януари 2013 Предстоят промени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
25 януари 2013 Предстоят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
25 януари 2013 Изменение на таксите за държавните и частни съдебни изпълнители
25 януари 2013 Проект на Закон за допълнение на наказателно-процесуален кодекс
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити изивън системата на образование

Предстоящи събития

21 януари: Дискусия „Предизвикателства и възможности пред ядрената енергетика. Изборът на България“

22 януари: Възможности за българските фирми да участват в обществени поръчки на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и в трансфер на технологии

25 януари: Семинар „Обществените поръчки – Предизвикателства пред българския бизнес, свързани с участие в тръжни процедури, и проблеми на възложителите“

29 януари: Семинар „Промени в данъчната среда – 2013“

Семинар „Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия от текстилния сектор по проект „OPTIMES” – 30.01.2013 г.

30 януари - Семинар: “Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия”

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.



Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел понижи прогнозата си за икономическия ръст в страната за настоящата година, след като политиките на строги икономии в държавите от еврозоната и забавянето в световната търговия се отразиха неблагоприятно върху износа. Растежът на германския брутен вътрешен продукт ще се забави до 0,4% през тази година от 0,7% през миналата година, се посочва в годишния доклад на министерството на икономиката на страната. В рамките на годината ръстът на БВП ще се ускори, а за 2014 г. се предвижда ръст от 1,9%, пише в документа. „Приемаме, че периодът на слабост от тази зима ще бъде преодолян в течение на годината и че икономиката отново ще набере инерция“, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер. През декември централната банка на страната прогнозира, че рецесията ще бъде избегната и че икономиката би трябвало да се стабилизира през настоящото тримесечие, след като се свие през последните 3 месеца на 2012 г.

Източник: Блумберг

Америка

Ню Йорк стана първият американски щат, който одобри по-строг закон за собствеността на оръжие. Губеранторът Андрю Куомо подписа закона само час, след като бе приет от Сената и представи пред медиите новите правила и заяви, че с приемането им щатът ще стане по-сигурно място за живеене. Според тях на психично болните ще бъде забранено да притежават оръжие. Пушките от военен тип ще бъдат забранени за продажба. Също така полуавтомоатичните пушки ще бъдат със 7, а не с 10 патрона. Очаква се по-късно днес американският президент Барак Обама да огласи предложенията си за ограничаването на подобни престъпления. Президентът Барак Обама постави като приоритет намаляване на престъпленията с огнестрелно оръжие в страната, след като миналият месец 20-годишният Адам Ланза застреля 20 деца и шестима възрастни в училище в щата Кънектикът. Ланза е използвал законно закупени от майка му оръжия.

Източник: Ройтерс

Азия

През последните седмици продажбите на нови жилища в големите китайски градове се засилват, тъй като хората очакват цените да се повишат още повече, сочат нови данни. Броят на новопостроените апартаменти, продадени в 54 от водещите градове в Китай, е нараснал със 103% на годишна база през първите 13 дни на 2013 г., достигайки 104 800 жилища, според изчисления на базираната в Хонконг агенция за недвижими имоти Centaline Group. През първите две седмици на годината над 90% от 40-те големи градове, следени от China Index Academy, са отчели по-големи обеми на сделките с жилища в сравнение със същия период на 2012 г. В редица градове, включително и Пекин, средната площ на жилищата, продавани седмично, се е увеличила почти двойно в сравнение с предходния период на миналата година, съобщиха от академията.

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
16.01.2013
Dow Jones Industrial
13 511.23 (-23.66)
Nasdaq Composite
3 117.54 (6.76)
Стокови борси
16.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.24
Heating oil ($US/gal.)3.0000
Natural gas ($US/mmbtu)3.4400
Unleaded gas ($US/gal.)2.7200
Gold ($US/Troy Oz.)1 683.20
Silver ($US/Troy Oz.)31.54
Platinum ($US/Troy Oz.)1 694.10
Hogs (cents/lb.)87.42
Live cattle (cents/lb.)132.70

       Опознай България

Църква Св. Константин и Елена – Пловдив

Старите църкви са неразделна част от архитектурния ансамбъл на Пловдив. Повечето от тях съществуват в сегашния си вид от средата на 19 в. Църквата Св. Константин и Елена е разположена върху руините на античната крепост в Стария град. Християнско светилище на това място е имало още в началото на IV век. Църквата в сегашния си вид датира от 1832 г. и е типичен пример за църковната архитектура на 19 в. През 1830 година кирпичените стени на храма са в руини. Това наложило събарянето му и построяването на нов. Новопостроената църква била една от най-големите за времето си. Уникалният иконостас е изработен във Виена от български майстор. В най-стария пловдивски храм са се съхранили през вековете и други ценности на средновековната иконопис. Една от тях е малката чудотворна икона с образите на Константин и Елена. За чудотворното влияние на тази икона под тепетата се носят легенди.



Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.01.2013
Българска версия: 25605, Английска версия: 3074

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999