Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 16 януари 2013 г., брой 3379
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(16.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.35571
USD/BGN   1.46757
CHF/BGN   1.58264
EUR/USD   1.3327*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  ПФК Ботев 1912-Пловдив АД - Пловдив
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София
ИТС 2005 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Световната банка (СБ) занижи очакванията си за икономическия растеж в България през тази и следващата година. В редовния доклад на институцията за глобалната икономика е посочено, че през настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще отбележи ръст от 1,8%, а през следващата – 2,4%. Предишните оценки, публикувани в средата на 2012 г., бяха за растеж от съответно 2,5% и 3,3%. Новата прогноза се доближава до заложения в бюджета за тази година икономически растеж от 1,9 на сто и е малко над очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) за представянето на българската икономика (1,5%).

Източник: Investor.bg

42 000 ресторанти, барове, пицарии, дискотеки и закусвални работят у нас, показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за броя на касовите апарати, които дистанционно подават данни за реализираните обороти. Питейните заведения са 19 306, което  означава, че са двойно повече от ресторантите, които наброяват близо 10 000. Хотелите, които редовно отчитат оборотите си в приходната агенция, пък са 4209. Значителен е броят и на магазините за продажба на хранителни стоки. Според данните на НАП те са 39 753. Автоматите на самообслужване са 18 153 а магазините за дрехи – 18 010. Бизнесът на собствениците на сервизи за коли също процъфтява. Заедно с работилниците за ремонт на електроуреди, обувки, дрехи, мебели и часовници те общо надминават 10 000.  Броят на бижутерите и часовникарите пък е 1701. Фурните в страната са 1761, а цветарските магазини – 1911. Заложните къщи у нас също не са малко и броят им вече достига 1179. Общо касовите апарати в страната са 363 420, показват данните на приходната агенция. С фискални устройства работят едва 43 гадатели и ясновидци. Нито една компаньонка в страната няма касов апарат, съобщават още данъчните. Броят на кината, театрите и концертните зали е 298, а на цирковете, панаирите, увеселителните паркове, ботаническите градини и зоопарковете - 204.

Източник: Монитор

Концесии

3,6 милиона пътници са преминали миналата година през летищата във Варна и Бургас, което е ръст от 5 %. Това съобщи концесионера на аеропортовете "Фрапорт Туин стар мениджмънт". За последните 6 години общата стойност на инвестициите е 250 милиона лева. В момента и на двете летища се изграждат нови терминали на стойност 150 милиона лева, които ще бъдат готови в началото на новия сезон. Други 10 милиона евро ще бъдат вложени в реализирането на енергийни проекти, както и в подобряването на подземната инфраструктура. Основните пазари за летище Варна продължават да бъдат Русия и Германия.

Източник: Money.bg

Дружества
Рекламна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Пиеро 97 МА АД - София   5 407  
  2   Българска импресарско-рекламна агенция АД - София   4 822  
  3   Андреа БГ ООД - Пловдив   2 878  
  4   Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД - София   1 439  
  5   ОМ София ООД - София   629  
  6   Публисис АД - София   583  
  7   Издателска къща Марица ЕООД - Пловдив   247  
  8   Премиум Гифтс ЕООД - София   42  
  9   Ви плюс О България ООД - София   10  
  10   Адвертайзинг Продиджи АД - София   6  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 15.01.2013
  Обща стойност (BGN): 540 081.32  
Брой търгувани компании: 45
Premium 189 451.17
Standard 238 008.63
АДСИЦ 112 621.52
Най-голяма промяна в цените
Меком АД - София -25.00 %
ОЦК АД - Кърджали 23.53 %
BaSE - Акции: 233 225.77

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Транспортната фирма "ПИМК" мести регистрацията си от Пловдив в община "Родопи" заради повишаването на данъка за автомобилите. В края на 2012 г. Общинският съвет вдигна данъка за камионите с 10%. Според старейшините в града пловдивчани плащали най-ниските данъци. За бизнеса обаче увеличението означава по-високи налози в хиляди левове. "ПИМК" е една от най-големите транспортни фирми у нас, разполага със 700 камиона и транспортира стоки по целия свят. Затова данъкът, който трябва да плати за всичките си камиони, е доста голям. Местим се в община "Родопи", обяви собственикът на фирмата Илиян Филипов. Така фирмата ще спести 30 хил. лв. годишно, пресметна той. Според изчисленията на кмета на "Родопи" Пламен Спасов фирмата ще внесе в малката община 150 000 лв. данък МПС.

Източник: Стандарт

Промените в БТК след смяната в собствеността започват. Част от управителния съвет на дружеството се сменя, става ясно от заявените за вписване в Търговския регистър документи, одобрени миналата седмица от все още действащия стар надзорен съвет. Според книжата, които чакат в регистъра, от управителния съвет се освобождават Пиер Мелингер, Росен Хаджиев, Томаш Войташек и Доналд Мюир предвид подадените от тях заявления за оставка. Четиримата бяха представители на предишните собственици на телекома. От петчленния състав на съвета за момента не е сменен единствено Бернар Москени, който все още е част и от оперативното ръководство на дружеството и заема длъжността главен изпълнителен директор. Новите попълнения за момента са: Златозар Сурлеков (член на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, КТБ); Владимир Рангелов - уравляващ съдружник в адвокатско дружество "Камбуров и съдружници", Стефано Дзупет - ръководител на инвестиционното звено на VTB Capital в областта на телекомуникациите, и Филип Гроуз - представител на кредиторите на групата на БТК. 

Източник: Капитал

В Пловдивския окръжен съд е образувано търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) ЕАД. Това съобщиха от съдебната палата. Делото е насрочено по молба на един от кредиторите на оръжейницата - "Механичен завод - Девин" АД. На практика това означава, че ако съдът уважи малбата на кредитора, във ВМЗ ще бъде назначен синдик, който ще разпродаде активите на завода, за да удовлетвори исканията на девинското предприятие. Това е най-неблагоприятният вариант за предприятието, тъй като няма връщане назад при обявена процедура за несъстоятелност, обясниха от синдикатите във ВМЗ.

Източник: Стандарт

Заради недобро снегопочистване Община Горна Оряховица ще санкционира фирма “Титан Клинър” ООД – гр Кърджали, като ще и плати с 12% по-малко от отчеутеното. Парите, които ще получи “Титан Клинър” ООД, са с 4 599 лева по-малко от исканата сума, която е 38 328 лева. Това е стойността на фактурите, които са представени до сега. Договорът за снегопочистване е обвързан с договора за сметосъбиране и сметоизвозване, който е десетгодишен, за толкова време е и договорът за почистване на снега през зимата, поясниха от Община Г. Оряховица.

Източник: Янтра - Велико Търново

Общо осем предприятия бяха отличени за проектите си през 2012 г. на седмите годишни награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ). От 1 млрд. евро през 2010 г. инвестициите са скочили до 1.7 млрд. евро. през 2011 г., а през миналата година са се увеличили с още 250 млн. евро. Проектите са на: "Литекс моторс" за инвестицията в смесеното дружество с  китайската Great Wall Motors, чиито модели се произвеждат в завода край ловешкото село Баховица. Инвестицията е в размер на 43 млн. лв. "АЛС България" за производство на кожени тапицерии за седалките на BMW. Фабриката се намира в село Мусачево край София и в нея работят над 500 души. В оборудване са инвестирани 8 млн. лв., а самата сграда се ползва под наем. Ingram Micro откри 120 нови работни места в центъра си за споделени услуги в София. Заводът за фиброоптични конектори на Reichle & de-Massari е първата швейцарска високотехнологична инвестиция в България. Досега в него са инвестирани около 14 млн. лв и във фирмата вече работят над 110 души. "Пентакс медикъл България" за сервизен център за ремонт на медицинска апаратура. Базата се намира в сграда под наем в Пловдив и е с обща площ 1800 кв.м. Вложението в оборудване досега е в размер на 4 млн. лв. "Престиж 96" за  отварянето на изцяло нова фабрика във Велико Търново. Инвестицията в проекта се оценява на 30 млн. лв., а с нея са разкрити и 100 нови работни места, с което общият брой на заетите вече е около 600 души.
"Биовет" за нов завод в Разград, където и досега имаше производство на компанията. В завода са вложени 60 млн. лв. и 220 души са намерили работа. Болница "СофияМед" направи най-голямата частна инвестиция в сферата на здравеопазването за последните 20 години. През 2012 г. компанията вложи 40 млн. лв. в изграждането на модерно оборудвана болница, в която работят 380 души медицински служители и администрация.

Източник: Дарик радио       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
16 януари 2013 Предстои промяна на две наредби, свързани с етикетирането на продукти относно енергопотреблението
21 януари 2013 СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКЛАД НА РБ ЗА 2012 Г.
23 януари 2013 Предстоят промени в Правилника за дейността на НАПОО
24 януари 2013 ОЧАКВАМЕ СТАНОВИЩЕ: Закон за ограничаване на изменението на климата
24 януари 2013 Предстоят промени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
25 януари 2013 Предстоят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
25 януари 2013 Изменение на таксите за държавните и частни съдебни изпълнители
25 януари 2013 Проект на Закон за допълнение на наказателно-процесуален кодекс
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити изивън системата на образование

Предстоящи събития

21 януари: Дискусия „Предизвикателства и възможности пред ядрената енергетика. Изборът на България“

22 януари: Възможности за българските фирми да участват в обществени поръчки на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и в трансфер на технологии

24 януари: Семинар „Обществените поръчки – Предизвикателства пред българския бизнес, свързани с участие в тръжни процедури, и проблеми на възложителите“

29 януари: Семинар „Промени в данъчната среда – 2013“

Семинар „Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия от текстилния сектор по проект „OPTIMES” – 30.01.2013 г.

30 януари - Семинар: “Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия”

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия ще направи законодателно предложение преди лятото за създаването на общ механизъм за разрешаване на банкови кризи, съобщи нейният председател Жозе Мануел Барозу. Той говори пред Европейския парламент в Страсбург, изрази задоволство от постигнатия компромис през декември между европейските финансови министри за създаването на общ механизъм за наблюдение на банките за еврозоната и другите държави членки на ЕС, които искат да участват в него. Преговорите по текста с парламента продължават и "се надявам, че последният етап от неговото приемане е въпрос на седмици, а не на месеци", посочи Барозу. Става дума за важен жалон по пътя към създаването на банковия съюз, който европейските ръководители се надяват да помогне за предотвратяването на кризи в бъдеще. "След приемането на единния механизъм за наблюдение Комисията ще направи законодателно предложение за единен механизъм за разрешаване на банкови кризи преди лятото.

Източник: Market Watch

Америка

Агенция Fitch предупреди, че може да понижи своята оценка за облигациите на САЩ и да ги лиши от отличния рейтинг "ААА", ако Конгресът във Вашингтон не се споразумее с президента Барак Обама за повдигане на дълговия таван. Fitch съобщи, че ако властите не вдигнат лимита навреме, това ще доведе до формално преразглеждане на рейтингите на американските дългови инструменти. Въпреки това тя настоя, че рискът от фалит на САЩ е изключително нисък. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке призова Конгреса да повиши тавана на дълга. „От особена важност е Конгресът да предприеме нужните действия и да повиши тавана на дълга, за да се избегне ситуация, в която правителството да не може да изпълнява плащанията си". САЩ достигнаха законовия лимит от 16.4 трилиона долара в края на 2012 година, но финансовото министерство предприе „извънредни мерки", чрез които отложи неплатежоспособността на федералното правителство до края на февруари.

Източник: AFP

Азия

Китай ще продължи да бъде най-големият производител на автомобили, като през 2016 г. страната ще прави около 26 млн. коли на година, или със 7.5 млн. повече от сега, това се казва в нов анализ на WardsAuto и AutomotiveCompass. В същото време в САЩ, втората по обем на производството страна, от поточните линии ще слизат само с 1.3 млн. повече превозни средства. Очакванията са капацитетът на заводите за автомобили в Япония до 2016 г. да бъде намален с около 875 000 бройки заради засилващата се тенденция за изграждане на мощности в други страни. Прогнозите са, че след четири години Индия ще заеме третото място в класацията за най-много произведени автомобили, като изпревари Южна Корея и Германия. Според анализа през следващите шест години световното производство на автомобили ще нарасне с 23%.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
15.01.2013
Dow Jones Industrial
13 534.89 (27.57)
Nasdaq Composite
3 110.78 (-6.72)
Стокови борси
15.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.28
Heating oil ($US/gal.)3.0100
Natural gas ($US/mmbtu)3.4600
Unleaded gas ($US/gal.)2.7100
Gold ($US/Troy Oz.)1 683.90
Silver ($US/Troy Oz.)31.53
Platinum ($US/Troy Oz.)1 689.90
Hogs (cents/lb.)87.60
Live cattle (cents/lb.)134.42

       Опознай България

Ден на растителнозащитника

На 16 януари Националната служба по Растителна защита празнува професионалния си празник - Деня на растителнозащитника. Преди 113 години VІІІ-то Обикновено народно събрание приема “Закон за мерките против филоксерната зараза и за възстановяването на опустошените от нея лозя”. Законът, утвърден с Указ на княз Фердинанд на 16 януари 1896г., постави официално началото на растителнозащитната дейност у нас. Този ден бе утвърден за професионален празник с решение на МС от 30 септември 2005г. и бе честван за първи път на 16 януари 2006 г. в аулата на Аграрния университет- Пловдив. Националната служба за растителна защита e създадена в сегашния си вид с Постановление № 131 от 15 юли на МС и последвала Заповед на министъра на земеделието и хранителната промишленост от 14 октомври 1992 г.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.01.2013
Българска версия: 25605, Английска версия: 3074

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999