Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 10 януари 2013 г., брой 3375
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(10.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.39964
USD/BGN   1.49803
CHF/BGN   1.61786
EUR/USD   1.3056*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Парагон холдинг АД - София
Хидрострой АД - София
Горкомерс-2000 АД - Ловеч
Ваканционно селище Русалка АД - София
ЕКО-Ф АД - София
Амонит ЕАД - Варна
Агрива Грейн АД - Брезник
Дунав прес АД - Русе
Елма АД - Троян
Инкомс Телеком Холдинг АД - София
Горкомерс АД - Ловеч
Тракия Спорт АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Известният бизнесмен Едоардо Миролио ще получи български паспорт за особени заслуги към икономиката на България. Миролио има три текстилни предприятия в Сливен, хотел в центъра на града, винарска изба край новозагорското село Еленово, където е издигнал уникално шато. Собственик е и на завод "Свилоза Ярн" в Свищов и "Интерпред"-София. У нас за бизнесмена работят над 2200 българи. Годишните продажби на бизнес групата му възлизат на 250 млн. евро. Миролио е известен и с благотворителност - последно дари апаратура за 50 000 лв. на отделението по неонатология в областната болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен.

Източник: Стандарт

По предварителни данни на НСИ през ноември 2012 г. индексът на промишленото производство нараства с 0.9% в сравнение с октомври 2012 г. През ноември 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 2.1% спрямо съответния месец на 2011 г.. През ноември 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.4%, както и в преработващата промишленост - с 0.6%, докато в добивната промишленост е отчетен спад от 19.2%.

Източник: Класа

Дружества
Производство на електрически машини и апарати, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Монбат АД - София   124 789  
  2   Шнайдер Електрик България ЕООД - София   50 329  
  3   Елкабел АД - Бургас   38 470  
  4   ЕнерСис АД - Търговище   36 841  
  5   Дискови запаметяващи устройства (ДЗУ) АД - Стара Загора   21 765  
  6   Гамакабел АД - Смолян   21 403  
  7   Елпром ЗЕМ АД - София   19 044  
  8   Емка АД - Севлиево   15 508  
  9   Електростарт АД - Вършец   15 314  
  10   Елмот АД - София   13 969  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 09.01.2013
  Обща стойност (BGN): 2 031 165.01  
Брой търгувани компании: 53
Premium 1 393 163.08
Standard 352 008.18
АДСИЦ 266 303.25
Структурирани 918.50
Облигации 18 772.01
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - Козлодуй 137.86 %
Ломско пиво АД - Лом -12.96 %
BaSE - Акции: 17 298.87

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Да се създаде четвърти мобилен оператор в България с ново поколение мрежа не е лесно начинание не само заради наситения на 150% пазар. Собствениците на "Булсатком", които се опитват да направят именно това, със сигурност вече са наясно с всички трудности. Дни след като в сектора на телекомуникациите се разбра, че сателитният доставчик на телевизия след месеци чакане е получил кредит от 41.7 млн. евро за изграждане на мрежата си за мобилни услуги, започнаха проблеми със същинския му бизнес. Който пък е заложен срещу кредита.  Първо, най-гледаната телевизия bTV (в която акционер е Красимир Гергов) поиска тройно увеличение на таксите за доставка на каналите си и след като "Булсатком" не се съгласи, просто спря сигнала към него. После същото предприе свързваната с банкера Цветан Василев TV7. Тя предупреди, че ако до края на седмицата не се споразумее с "Булсатком", също ще спре програмата си към абонатите му. Нов фронт на атаката беше отворен в сряда, когато в офисите на свързваната със сателитния оператор телевизия нахлуха служители на "Икономическа полиция", които по информация от вътрешни източници са иззели документи.  Така картинката става кристално ясна: "Булсатком" се опитва да влезе на GSM пазара, на който скорост набира наскоро купената от Цветан Василев заедно с руската VTB БТК. Самата "Виваком" пък прави опити да завземе позиции при телевизионните доставки. При така стеклите се обстоятелства очевидно "Булсатком" рискува и сегашния си бизнес извън задвижения GSM проект.

Източник: Капитал

"Инвестбанк" е новият собственик на издателя на вестниците "24 часа" и "Труд" "Вестникарска група България". Това става ясно от документи в Търговския регистър. Сделката по промяната на собствеността е станала факт на 21 декември миналата година. През март миналата година "Медийна група България холдинг" е сключила договор за кредит от 25 млн. евро с "Уникредит Булбанк". Оставащата просрочена главница от 10 млн. евро на 22 ноември миналата година беше прехвърлена. 10 милиона от тях са кредитът, който „Уникредит Булбанк” е отпуснала на „Медийна група България-холдинг” ООД, а останалите пет милиона евро са кредитът, който банката е отпуснала на „Комерс Контакт 2010” ЕООД. След прехвърлянето финансовата институция на Петя Славова получава сградата на бул. "Цариградско шосе" в София, в която са разположени редакциите на "24 часа", "Труд" и 168 часа", производствени халета, тавански помещения, мезонети в София и др.

Източник: Преса

Бившият генерален директор на "Метро България" Емилиян Абаджиев е новият изпълнителен директор на "Индустриален холдинг България". Той ще замени на поста Георги Момчилов, който е освободен по своя молба като изпълнителен директор и като член на управителния съвет. Така холдингът вече ще се представлява от главния изпълнителен директор Данета Желева и Емилиян Абаджиев, заедно и поотделно. Емилиян Абаджиев ще поеме функциите на Георги Момчилов, като ще отговаря за бизнеса машиностроене в групата на "Индустриален холдинг България". Той е завършил немска гимназия и международни отношения. Дипломат от кариерата е. Работил е в мисиите на България към НАТО и към ЕС в Брюксел, заемал е позиции във външното министерство. От 1998 г. до момента беше генерален директор на "Метро България".

Източник: Фирмена информация

Втората по големина в света компания за информационни и комуникационни технологии Huawei смята да разкрие развоен център в Пловдив и Бургас. Намеренията на китайската мегакомпания са да инвестира и в център за споделени услуги. Компанията върти над 35 милиарда долара годишен оборот. Почти една трета от населението на Земята използва под една или друга форма продукти на китайския производител на телекомуникационно оборудване. Това е втората голяма китайска компания, която иска да инвестира в България през последните месеци. Производителят на автомобили Build Your Dreams (BYD) вече постигна договорки с родната фирма “Булминерал” за изграждането на завод за производство на електрически автомобили и автобуси. Той ще се намира в град Брезник. Миноритарен дял в BYD, която се листва на борсата в Хонконг, държи американският милиардер Уорън Бъфет.

Източник: Марица

Радиостанциите FM+, Fresh и Star FM вече имат нов собственик - „Рефлекс медиа”. В края на миналата седмица е била финализирана сделката за покупката на 100% от акциите на „Болкан Броудкастинг”. Акциите на тази компания дотогава са били притежание на Еmmis Communications. „Рефлекс медиа” е българска компания, представлявана от Вячеслав Дивизиев. Досегашният изпълнителен директор Елена Кискинова напуска фирмата. Радио FM+ е първото частно радио в страната. Излъчва се ефирно в 16 града, както и онлайн на fmplus.net. То е носител на наградите „Радио на годината” (през 2003 и 2005 г.), "Сирак Скитник” на БНР, както и на отличията „Superbrand 2012-2013” и „Сърцето на София”. Радио Fresh се излъчва ефирно в 12 града на България, както и онлайн на radiofresh.bg. То е носител на отличията „My love marks” през последните две години, както и “Златен чадър” на международния медиен фестивал MediaMixx през 2012г. в Албена. Радио Star FM се излъчва ефирно в 9 града, както и онлайн на starfm.bg. Радиото е носител на наградата „Златен чадър” от международния медиен фестивал MediaMixx през 2009г.

Източник: Econ.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
10 януари 2013 Проект за решение на МС за оценка на Преходния национален план за големи горивни инсталации.
13 януари 2013 Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020 г.
15 януари 2013 Предстои приемането на две наредби в сферата на автомобилните превози
16 януари 2013 Предстои промяна на две наредби, свързани с етикетирането на продукти относно енергопотреблението
21 януари 2013 СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКЛАД НА РБ ЗА 2012 Г.
Новини от БСК и членовете на БСК

Божидар Данев: Дано 2013-та да е година на разума, а не на емоцията


Предстоящи събития

11 януари 2013 г.: Семинар „Нормативни промени по процедури по ОВОС, комплексни разрешителни и предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества“. Срок за заявки – 7 януари!

22 януари: Възможности за българските фирми да участват в обществени поръчки на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и в трансфер на технологии

30 януари - Семинар: “Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия”

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германските компании Volkswagen и BMW са в най-добра позиция да увеличат пазарния си дял в автомобилния сектор през следващите пет години. Това показва проучване на KPMG, проведено сред водещи имена в индустрията. Volkswagen оглавява класацията за трета поредна година. При това броят на специалистите, които очакват увеличение на пазарния дял на германската компания, скача с 11 процентни пункта до 81 на сто от всички анкетирани. В подкрепа на разширяване на пазарния дял на BMW пък са се обявили 70 на сто от анкетираните, което е увеличение със седем процентни пункта. На трето място по перспектива за увеличение на пазарния дял е поставена японската Toyota. През последните 3 години имиджът на компанията пострада значително, тъй като между 2009 и 2011 година се наложи изтеглянето на 19 млн. автомобила от марката за отстраняване на различни проблеми.

Източник: Ройтерс

Америка

Федералният резерв (Фед) обмисля план, който ще позволи на големите чуждестранни банки да заобиколят скъпо струващите нови изисквания, имащи за цел да гарантират, че търговията с деривати не се субсидира от американските данъкоплатци. Промените произтичат от мярка, известна във финансовата индустрия като поправката Линкълн, носеща името на Бланш Линкълн, бивш американски сенатор. Тя беше включена в приетия през 2010 г. закон Дод-Франк, станал крайъгълен камък на финансовата реформа в САЩ. Поправката Линкълн на практика забранява на банките, които се ползват от правителствената схема за гарантиране на депозитите или от кредитните инструменти на Фед, да оперират като дилъри на деривати. Аргументът на регулаторите е, че в противен случай парите на данъкоплатците могат да бъдат използвани за субсидиране на подобни дейности. От това правилото все пак има някои изключения.

Източник: FT

Азия

През близките няколко месеца Япония ще прибави още 2,1 млрд. долара към военния си бюджет, съобщи министерството на отбраната в Токио. Страната на изгряващото слънце е загрижена от растящата военна мощ на Китай. По думите на говорител на военното ведомство на Токио допълнителните средства ще бъдат използвани за закупуването на зенитни ракетни комплекси PAC-3 и за модернизирането на четири бойни самолета F-15. Съобщението дойде ден, след като от управляващата Либерално-демократична партия на премиера Шиндзо Абе заявиха, че Токио ще увеличи разходите си за отбрана за първи път от 11 години през следващата финансова година, която започва през април. Военните също така смятат да закупят три патрулни хеликоптера SH-60K, както и батарея за ПВО срещу балистични ракети със среден обсег на действие.

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
09.01.2013
Dow Jones Industrial
13 390.51 (61.66)
Nasdaq Composite
3 105.81 (14.00)
Стокови борси
09.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.10
Heating oil ($US/gal.)3.0700
Natural gas ($US/mmbtu)3.1100
Unleaded gas ($US/gal.)2.7800
Gold ($US/Troy Oz.)1 655.50
Silver ($US/Troy Oz.)30.25
Platinum ($US/Troy Oz.)1 600.00
Hogs (cents/lb.)84.20
Live cattle (cents/lb.)131.55

       Опознай България

Желязната църква Св.Стефан

Църквата Св.Стефан в Истанбул се издига в квартал Фенер, на самия бряг на Златния рог. Тя е построена през 1898 г. на мястото на изгорялата стара дървена църква. Кръстена е в чест на българския княз Стефан Богориди, който осигурява мястото за нейното построяване. Тъй като теренът е нестабилен, конструкцията на църквата е направена със сглобяеми железни плоскости. Железните елементи са с обща тежина 500 тона и са докарани с кораб от Виена. Построяването на църквата струва на българската държава над 1 млн. франка. Тя представлява трикорабна базилика, с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Камбанарията на църквата Св. Стефан е 40 м. висока, а шестте камбани за нея са направени в Русия. Днес две от тях все още се използват. В двора на църквата, наричана още българският Йерусалим, са погребани Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, Екзарх Йосиф и др. Църквата Свети Стефан е единствената православна желязна църква в света.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.01.2013
Българска версия: 25593, Английска версия: 3075

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999