Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 09 януари 2013 г., брой 3374
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(09.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.40126
USD/BGN   1.49460
CHF/BGN   1.61746
EUR/USD   1.3086*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Феникс Юг АД - Пловдив
Алфа 65 ЕАД - Варна
Инотроник АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е на трето място в ЕС по спад на търговията на дребно, показват данните на Евростат за ноември 2012 г. Спрямо същия месец на предходната година спадът е от 5,2%.  През миналия ноември обемът на търговията на дребно в еврозоната е нараснал с 0,1 на сто и с 0,2 на сто в ЕС за разлика от октомври, допълват от европейската статистическа служба.Търговията с храни, напитки и цигари е намаляла с 0,3% в еврозоната и с 0,2% в общността от октомври до ноември 2012-а. Нехранителният сектор е останал стабилен.  Търговията на дребно е нараснала на месечна основа в десет държави членки и е намаляла в единадесет. Растеж е регистриран във Финландия, Румъния и Латвия. Най-чувствителен е спадът в Люксембург, Ирландия и Португалия.

Източник: 24 часа

Временно е преустановено издаването на електронни здравни карти, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. Причината е в това, че договорът на фирмата изпълнител, която изработва картите на пътуващите българи в Европа, е изтекъл. Към момента се издават временни удостоверения, които заместват европейската здравна карта, уточниха още от институцията. Валидността на тези удостоверения е два месеца.

Източник: Дарик радио

Концесии

След корабостроителницата в Русе, фирми, свързани с мажоритарния акционер и шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, взимат пристанище “Русе-запад” на концесия за 35 г. Това е втори порт, който получават свързани с него фирми за по-малко от месец, след като в началото на декември това стана и с пътническия терминал в Несебър. Очаква се правителството да определи за концесионер на русенския порт дружеството “Пристанищен терминал Русе-запад”, което е регистрирано по Закона за задълженията и договорите, съобщи правителствената информационна служба. В обединението влизат компаниите “Фанти Г” и “Шип инвест”, съобщиха от Министерството на транспорта. Офертата на обединението е била единствената за концесионер на пристанищния терминал в Русе.

Източник: Медия Пул

Откриването на конкурс за избор на компания, която ще търси нефт и газ в шелфа на Черно море, ще одобри кабинетът. Отдаваният за проучване "Блок 1-23 Света Марина" е с площ 1,612 кв. км. Разрешението за извършване на проучванията ще бъде за срок от 5 години. Задачата на бъдещия инвеститор е чрез нови геоложки концепции и технологии да избере подходящи обекти за сондиране. Да бъде удължен с 3 години срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-4 Каварна" ще решава още правителството. През този период компанията "Проучване и добив на нефт и газ" ще трябва да направи оценка на вече регистрираното находище чрез допълнителни сондажи, като инвестира до 3,32 млн. евро.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на електрически машини и апарати, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Монбат АД - София   196 174  
  2   Шнайдер Електрик България ЕООД - София   154 864  
  3   ЕнерСис АД - Търговище   131 668  
  4   Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България АД - София   102 925  
  5   Елкабел АД - Бургас   81 442  
  6   Емка АД - Севлиево   72 924  
  7   Гамакабел АД - Смолян   52 637  
  8   Нурсан Отомотив ЕООД - Бургас   38 576  
  9   Елхим-Искра АД - Пазарджик   38 471  
  10   Старт АД - София   36 217  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 08.01.2013
  Обща стойност (BGN): 455 752.43  
Брой търгувани компании: 40
Premium 266 885.00
Standard 143 364.51
АДСИЦ 44 043.27
Облигации 1 459.66
Най-голяма промяна в цените
Химимпорт АД - София 17.47 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София -9.97 %
BaSE - Акции: 75 703.94

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Официален договор за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Сарафово“ бе подписан в заседателната зала на община Бургас. Това е първият одобрен български проект по мярка 3.3 “Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки” от Оперативна програма “Рибарство”.  Финансирането за проекта е спечелено от Община Бургас по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007 – 2013.  Проектът ще осигури адекватен капацитет за безопасно приставане, престояване и обслужване на рибарски кораби, а също така ефективно, безопасно и хигиенично оборудване за разтоварване и временно съхраняване на улова.

Източник: Бургас - днес и утре

„Балканцинк" АД е започнала изграждането на завода за горещо поцинковане на метални изделия. Това стана ясно след проведена среща на кмета Пламен Стоилов и зам.-кмета по „Икономика, ивестиции и собственост" Даниела Шилкова с изпълнителния директор на фирмата Георги Павлов. През месец февруари 2012 г. фирма „Балканцинк" АД закупи общински терен с обща площ 8 300 кв.м. с инвестиционното намерение да изгради завод . Съгласно подписания договор, до 18 месеца след влизането му в сила, инвеститорът следва да започне строителството на обекта. Павлов сподели, че строителството е започнало и скоро предстои да бъде завършена фазата груб строеж. Амбициите на фирмата са строителните дейности да приключат през месец август тази година и заводът да заработи в най-кратки срокове. Предвижда се да бъдат разкрити около 40 нови работни места, с тенденция те да се увеличават.

Източник: Дарик радио

Държавен съдебен изпълнител продава три отделения на неработещата болница в Елена за над 250 000 лева. Родилното отделение от 466 кв. м застроена площ е със стартова оценка от 89 340 лв. Детското отделение от 605 кв. м е оценено на 106 800 лв. На публична продан е изложен и кухненският блок от 354 кв. м за 53 580 лв. Три имота се продават със съответните идеални части от цялата сграда. Въпросният търг в Елена се провежда за втори път, но отново кандидати няма. Общата цена на недвижимите имоти е за над 250 000 лева. Освен сградния фонд на публична продан са изложени и машини и вещи. Тяхната цена е над 2000 лева.

Източник: Борба - Велико Търново

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на „Горубсо-Мадан" АД от „Върба-Батанци", съобщиха от антимонополния орган. Сделката цели запазване и развитие на рудодобива в Маданския рудоносен басейн. КЗК счита, че сделката няма да доведе до възпрепятстване на конкуренцията на който и да е български пазар, поради което следва да бъде безусловно разрешена. Основната дейност на „Горубсо-Мадан" АД е добив и преработка на оловно-цинкови руди, производство и продажба на оловни и цинкови концентрати, както и минно строителство.

Източник: Дарик радио

През 2013 година Petroceltic, която стана собственик на Melrose, ще инвестира общо 36 млн. долара за развитие и проучване на добива на петрол и природен газ у нас, сочат плановете за развитие на петролната компания. Инвестициите за проучване са 9 млн. долара. Плановете са през април да започнат проучвания за петрол и природен газ в блок „Камчия – 1“ в българската акватория на Черно море. Триизмерните проучвания са показали, че в полето има вероятни седем находища на природен газ.

Източник: Класа       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
10 януари 2013 Проект за решение на МС за оценка на Преходния национален план за големи горивни инсталации.
13 януари 2013 Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020 г.
15 януари 2013 Предстои приемането на две наредби в сферата на автомобилните превози
16 януари 2013 Предстои промяна на две наредби, свързани с етикетирането на продукти относно енергопотреблението
21 януари 2013 СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКЛАД НА РБ ЗА 2012 Г.

Предстоящи събития

11 януари 2013 г.: Семинар „Нормативни промени по процедури по ОВОС, комплексни разрешителни и предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества“. Срок за заявки – 7 януари!

21 януари: Възможности за българските фирми да участват в обществени поръчки на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и в трансфер на технологии

30 януари - Семинар: “Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия”

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германският външнотърговски излишък се е разширил до 17 млрд. евро през ноември от 15.7 млрд. евро през октомври, според данни на германската Федерална статистическа служба. Износът от Германия през ноември обаче е намалял с повече от прогнозите на анализаторите, тъй като кризата на националните дългове натежа върху търсенето в еврозоната. След корекция за броя на работните дни и сезонно изглаждане износът се е свил с 3.4% спрямо октомври, когато неочаквано нарасна с 0.2%. Това е най-резкият спад от над една година, а очакванията на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бяха за свиване с 0.5%. Вносът през ноември е намалял с 3,7% спрямо октомври. По-слабото търсене на немските стоки в еврозоната се отразява неблагоприятно на икономиката на страната, която е възможно да се свие през четвъртото тримесечие, обяви през декември германската централна банка.

Източник: Блумберг

Америка

Американският президент Барак Обама номинира бившия сенатор Чък Хейгъл за министър на отбраната, а съветника си по борбата с тероризма Джон Бренън - за директор на ЦРУ. Обама направи съобщението при изявление в Белия дом в присъствието на двамата номинирани. Ако бъде утвърден от Сената, Хейгъл ще замени Лион Панета като шеф на Пентагона. Номинирането на републиканец за министър на отбраната има донякъде символичен характер и показва желанието на Обама за конструктивно взаимодействие с Републиканската партия. Бренън, чиято номинация също трябва да получи одобрението на Сената, би заменил начело на ЦРУ Майкъл Морел, който временно оглавява разузнавателното управление след оставката на Дейвид Петреъс. Изборът на републиканеца Чък Хейгъл за министър на отбраната вкарва в екипа по проблемите на националната сигурност на Белия дом сериозен играч, който - като президента Обама - предпочита диалога, макар да не споделя политическите му предпочитания.

Източник: Associated Press

Азия

Япония ще извърши покупка на облигации, емитирани от Европейския стабилизационен механизъм. Книжата са деноминирани в евро и са обезпечени от институцията, която е структурирана от правителствата на държавите в еврозоната. Чрез операцията Япония ще успее както да подкрепи европейския проект за стабилизиране на дълговата криза, така и да помогне на йената да отслабне към долара и с това да донесе конкурентни предимства на японския износ. Информацията е на агенция Блумбърг, който цитира финансовия министър Таро Асо. Той уточнява, че операцията по изкупуване на европейски облигации ще се извърши със средства от националните валутни резерви. Асо не отговаря на въпроса в какъв обем ще са книжата, които японското правителство смята да придобие от Европейския стабилизационен механизъм.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
08.01.2013
Dow Jones Industrial
13 328.85 (-55.44)
Nasdaq Composite
3 091.81 (-7.00)
Стокови борси
08.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.15
Heating oil ($US/gal.)3.0600
Natural gas ($US/mmbtu)3.2200
Unleaded gas ($US/gal.)2.7900
Gold ($US/Troy Oz.)1 662.20
Silver ($US/Troy Oz.)30.46
Platinum ($US/Troy Oz.)1 583.20
Hogs (cents/lb.)86.35
Live cattle (cents/lb.)132.55

       Опознай България

Копривецки манастир Преподобна Петка Българска

Копривецкият манастир Преподобна Петка Българска се намира близо до едноименното село - с. Kопривец, община Бяла. Част е Русенската духовна околия. Манастирът е разположен в западната част на Дунавската равнина, на 16км. от град Бяла и на 34км северозападно от град Попово. Според предания, Копривецкият манастир датира от Второто българско царство. Вярва се, че е бил най-големият манастир в околностите на средновековния град Червен, като в светата обител са живели над сто монахини и послушници. След навлизането на османските турци в крепостта Червен през 1388 г., ордите на Mидхад Паша изпепелили средновековния град, манастирите в околните села и избили монашеското население. Легендата разказва, че последните пет монахини, които останали в светата обител в Kопривец, били изгорени от турците, заедно с манастирa. Манастирът е съграден отново чак през 1987-1989г. и е осветен на 14-ти октомври 1989г., като Петковден става и неговият храмов празник.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.01.2013
Българска версия: 25593, Английска версия: 3075

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999