Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 08 януари 2013 г., брой 3373
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(08.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.40955
USD/BGN   1.49998
CHF/BGN   1.61813
EUR/USD   1.3039*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Полимери АД - Девня
ТЕЦ Марица 3 АД - Димитровград
Континентал холдинг АД - Перник
Топ Билд ООД - Варна
Пи Ви Инвестмънтс ЕАД - София
Полиграфически комбинат АД - София
Мебел Джен АД - Шумен
Костенец-ХХИ АД - Костенец
АМР Инвест АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През ноември 2012 г. индексът на цените на производител в еврозоната и в Европейския съюз (ЕС) е паднал с 0,2% спрямо октомври, сочат данните на Европейската статистическа служба Евростат. На годишна база обаче производствените цени са се увеличили с 2% в еврозоната и с 1,9% в ЕС. През ноември цените в индустриалния сектор, като изключим енергетиката, са намалели с 0,1% в еврозоната и са останали без промяна в ЕС. Трайните стоки са поскъпнали с 0,1% в еврозоната и са останали същите в ЕС. Нетрайните също са покачили стойността си с 0,1% в еврозоната и с 0,25 в ЕС. На годишна база през ноември производствените цени са се увеличи с 1,5% и в еврозоната, и в ЕС. Най-голямо увеличение е отчетено в България (+6,4%), Кипър (+5,6%), Белгия и Румъния (+5,3%). Най-малко пък са се повишили производствените цени в Австрия (+0,3%), Унгария (+0,6%) и Малта (+0,9%).

Източник: Econ.bg

Министерството на финансите постигна нов минимум на доходността в сегмента на 10.5 годишните бенчмаркови държавни ценни книжа.  На първия аукцион за 2013 г., проведен на 7 януари, отчетената доходност по новоемитирана облигация с падеж юли 2023 г. е 3.43 процента.  Търсенето от страна на участниците беше засилено, като подадените поръчки надвишиха 177 млн. лв., при предложено за продажба и одобрено количество книжа в размер на 50 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 3.54.  За сравнение през миналата година доходността по емисията 10.5 годишни книжа, емитирана през 2012 г., намаля от 5.35% през януари до 3.45% на последния за нея аукцион през ноември.

Източник: Profit.bg

Приватизация

Първа инвестиционна банка (ПИБ) се нареди сред кандидатите за приватизация на БДЖ "Товарни превози". Тя се включи в последния момент, след като крайният срок за купуване на документи за участие в конкурса бе удължен. Интерес към товарния превозвач са заявили общо 7 участници. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Освен ПИБ с напълно явен интерес е и Българската железопътна компания, която се държи от румънската частна жп компания Grup Feroviar Roman. Останалите потенциални кандидати са представени от адвокатски дружества. Това са "Юриста груп" ЕООД, "Георгиев, Тодоров и Ко", "Григоров и съдружници", както и адвокатите Валентин Иванов и Тодор Ангелов.

Източник: Сега

Дружества
Производство на обработващи машини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Спарки-Елтос АД - Ловеч   63 525  
  2   Аркус България АД - Лясковец   22 277  
  3   Машстрой АД - Троян   6 134  
  4   Вапцаров холдинг АД - София   2 069  
  5   ЗММ-Якоруда АД - Якоруда   1 497  
  6   Завод за шлифовъчни машини АД - Асеновград   1 193  
  7   Заваръчни машини АД - Перник   1 065  
  8   ИММИ АД - София   479  
  9   ЗГММ АД - Перник   174  
  10   Бусан ООД - Перник   9  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 07.01.2013
  Обща стойност (BGN): 195 580.61  
Брой търгувани компании: 45
Premium 78 763.06
Standard 60 038.87
АДСИЦ 50 161.70
Облигации 6 616.98
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Пътища АД - София -25.38 %
Фонд имоти АДСИЦ - София 17.33 %
BaSE - Акции: 16 452.50
BaSE - АДСИЦ: 565.01

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Руската компания "Газпром" продължава да увеличава броя на бензиностанциите си в България, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделки за още осем търговски обекта у нас. Бензиностанции в Пловдив, Бургас, Ловеч и Асеновград ще станат собственост на "НИС Петрол“, която е на контролираната от "Газпром" компанията "Нафтена Индустрия Сърбия”. Така "НИС Петрол" вече ще оперира 22 бензиностанции в България. От антимонополната комисия посочиха, че проучването на пазара на търговия на дребно с автомобилни горива, условията за конкуренция, бариерите за навлизане, пазарно положение на участниците преди и след концентрацията и др. показали, че след сделката ще настъпят хоризонтални ефекти, които няма да доведат до появата на участник със значително пазарно присъствие, още по-малко с господстващо положение.

Източник: Медия Пул

"Шумен - пътнически автотранспорт" ще преработи дизелов автобус в такъв задвижван от ток и експериментално ще го пусне да обслужва линия от градския транспорт в града. Това става възможно, след като дружеството е спечелило проект на стойност около 260 000 лева от Националния иновационен фонд. Реализацията на идеята трябва да стане за срок от две години. Проектът трябва да покаже какъв е екологичният и икономическият ефект от използването на електрически автобуси. От днес по улиците на Шумен експериментално се движи и рейс, използващ за гориво природен газ. Ако се окаже, че това е икономически изгодно, в бъдеще е възможно да бъдат използвани повече такива автобуси.

Източник: Дневник

Пловдивска шивашка фирма се премести в Павликени и разкрива ново производство, информираха от кметството. Новият инвеститор е привлечен от добрия бизнес климат и ниските данъци в региона, което ще снижи и производствените му разходи. Цехът заработва тази седмица в сградата на бившето АПК в центъра. Отварят се и 25 нови работни места и вече са наети част от служителите. Новото предприятие ще произвежда облекла и бански костюми, които ще изнася изцяло за Италия.

Източник: Борба - Велико Търново

Вековна мелница ще бъде преобразена във водноелектрическа централа. Съоръжението, което се намира край Лесичери, е строено преди повече от 100 години, но от началото на 80-те не работи. Според проекта, който вече е обявен пред институциите, мелницата се трансформира във водна централа с мощност от 1000 киловата. Инвеститор в изцяло частния обект е фирмата „Вода и ток” ООД. В миналото мелницата се е захранвала изцяло от вода и в нея са мелили зърно хора от целия регион. Новите модерни времена обаче обричат на фалит и собствениците търсят нови възможности. Идеята е съоръжението да стане и своеобразна атракция. По предварителна оценка на инвеститорите преустройството на мелницата в малка водна централа ще струва около половин милион лева. Част от парите те се надяват да получат по проект от Брюксел.

Източник: Борба - Велико Търново

Заводът за бетонови елементи в Индустриална зона Раковски се продава от частен съдебен изпълнител за 1 386 720 лева. Ценови предложения ще се приемат в Пловдивския районен съд до 6 февруари, а пликовете ще се отворят на 7-и. Заводът е собственост на “Секдоор”. Разположен е върху 16 декара. Причина за продажбата му са задълженията на дружеството към УниКредит Булбанк и към “Си финанси груп”. Като едноличен собственик на втория кредитор се сочи търговецът на метали - фирма “Хъс”. Длъжникът е подписал договор с ипотека с банката на 17 декември 2009 година за обезпечаване на вземане в размер на 380 000 евро. Подобен договор, но на 24 февруари 2011 г. има подписан със “Си финанси груп” ООД, при който обезпечението е в размер на 100 000 евро. Върху завода има направени 4 възбрани от 2011 и 2012 година. Първоначалната цена представлява 80 процента от пазарната оценка.

Източник: Марица       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
10 януари 2013 Проект за решение на МС за оценка на Преходния национален план за големи горивни инсталации.
13 януари 2013 Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020 г.
15 януари 2013 Предстои приемането на две наредби в сферата на автомобилните превози
16 януари 2013 Предстои промяна на две наредби, свързани с етикетирането на продукти относно енергопотреблението
21 януари 2013 СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКЛАД НА РБ ЗА 2012 Г.
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК: Държавата да прилага икономически стимули за разделното сметосъбиране, вместо да налага санкции


Предстоящи събития

11 януари 2013 г.: Семинар „Нормативни промени по процедури по ОВОС, комплексни разрешителни и предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества“. Срок за заявки – 7 януари!

21 януари: Възможности за българските фирми да участват в обществени поръчки на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и в трансфер на технологии

30 януари - Семинар: “Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия”

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Френско-холандската авиокомпания Air France-KLM не води никакви преговори за изкупуването на акциите, които държат италиански инвеститори в италианския авиопревозвач Alitalia, обяви говорител на " Air France-KLM, опровергавайки подобни твърдения, появили се в медиите. Такова съобщение се появи в неделя в италианската преса. "Няма никакви преговори за изкупуването на целия и част от дела от акции, собственост на италиански инвеститори в Alitalia ", заяви същият източник, цитиран от Франс прес. Френско-германският въздушен превозвач, който е акционер в Alitalia с дял от 25 на сто от 2009 година, бе заявил в края на миналата година, че не иска да увеличава дела си въпреки възможността, която в скоро време ще му се предостави.

Източник: AFP

Америка

От Bank of America съобщи, че са приели споразумение с Федералната национална ипотечна асоциация (FNMA), по-известен като Fannie Mae за 11.6 милиарда долара. По този начин се урежда спор за рискови ипотечни заеми, продадени преди кризата на Fannie Mae, с които полудържавната компания за ипотечно рефинансиране се счита за излъгана. Заемите, били предоставени между 1 януари 2000 и 31 декември 2008 г. Въз основа на споразумението 3.55 милиарда долара ще бъдат изплатени директно на Fannie Mae, а 6.75 милиарда долара ще бъдат заделени за откупуването на 30 000 заема, които може да не бъдат обслужени и да предизвикат бъдещи загуби за Fannie Mae. Други 1.3 милиарда долара ще бъдат предоставени за следенето на тези заеми. "Благодарение на това споразумение сумата на исковете за откупуване на заеми към Fannie Mae значително ще намалее през първото тримесечие на 2013 г.", се уточнява в комюникето.

Източник: BBC

Азия

Четири китайски правителствени кораба навлязоха в териториалните води край контролираните от Япония острови, които са ябълката на раздора между Пекин и Токио, съобщи японската брегова охрана. Четирите наблюдателни съда бяха забелязани на 12 морски мили от островите, известни като Сенкаку в Япония и Дяоюйдао в Китай. Това се случи малко преди обед, обяви бреговата охрана в комюнике. Това е първият път от началото на новата година и общо двадесет и първи, в който държавен китайски кораб навлиза във водите край архипелага, откакто Япония национализира островите през септември. По-рано през месеца над Сенкаку прелетя държавен китайски самолет. Токио отвърна, като изпрати изтребители и изтъкна, че инцидентът е първото нарушение на въздушното му пространство, което Пекин извършва от 1958 насам.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
07.01.2013
Dow Jones Industrial
13 384.29 (-50.92)
Nasdaq Composite
3 098.81 (-2.85)
Стокови борси
07.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.19
Heating oil ($US/gal.)3.0300
Natural gas ($US/mmbtu)3.2700
Unleaded gas ($US/gal.)2.7800
Gold ($US/Troy Oz.)1 646.30
Silver ($US/Troy Oz.)30.08
Platinum ($US/Troy Oz.)1 556.30
Hogs (cents/lb.)86.30
Live cattle (cents/lb.)133.00

       Опознай България

Бабинден

След Ивановден в България се отбелязва празник на "бабата" (селската акушерка), на децата и на родилките. Този празник идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Бабинден се отбелязва и 21 януари (по стар стил). Съдържа три основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословия, намазване на децата с мед и масло; угощение на младите булки в дома на бабата и обредното й къпане. Участват всички жени, на които бабата е бабувала през годината, както и млади невести. Сутринта те поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи. На обяд идват отново с прясна пита, баница, печена кокошка и вино за празничната трапеза, съпроводена с буйно веселие, песни, фриволни закачки. Празникът завършва с влечугане (къпане) на бабата. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви с червени чушки и къдели вълна. На празника не се допускат мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома й.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.01.2013
Българска версия: 25590, Английска версия: 3076

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999