Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 07 януари 2013 г., брой 3372
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(07.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.40777
USD/BGN   1.50310
CHF/BGN   1.61746
EUR/USD   1.3102*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Макс и Ко АД - София
Клокотница І АД - Кърджали
Кротал Секюрити ЕАД - София
Мейфеър Груп АД - София
Транслоджистикс София АД - София
Динам Груп ЕАД - София
Топлофикация Казанлък АД - Казанлък
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

2012 година е рекордна по отношение на усвояването на европейски средства, коментира министърът по управлението на европейски средства Томислав Дончев. Според неговите думи от 2007 до 2011 година страната ни е усвоила 2,9 млрд. евро, а само през изминалата вече 2012 година са усвоени 2,4-2,5 млрд. евро. Според неговите изчисления България е на "плюс" по отношение на членството си в ЕС - разликата между сумите, които сме внесли в европейския бюджет и получените от общността е 3,4 млрд. евро.

Източник: Investor.bg

11 държави са превели на България над 1.24 млн. лв. от данъци върху лихви на наши сънародници с влогове там по директивата за спестяванията, съобщиха от НАП. Справката е за последната приключила финансова година - 2011 г. Очаквано 2/3 от тези приходи, или над 757 800 лв., са от депозити в швейцарски банки. Цифрите обаче не могат да дадат никаква представа каква е сумата на българските депозити там, уточняват данъчните, тъй като всяка банка и всеки вид влог е с различни лихви. Освен това схемата по превода на парите у нас е доста сложна и швейцарците всъщност превеждат част от събрания данък. Страната е сред любимите на вложители от цял свят заради непробиваемата доскоро банкова тайна.

Източник: Сега

Вместо заложения 1.1 млрд. лв. дефицит бюджетът ще излезе на минус с 400 млн. лв. Заради преизпълнение на приходите от данъчните и митниците 2012 г. е завършила по-добре от очакваното, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Планът на митниците е бил преизпълнен с 25 млн. лв. , а Националната агенция за приходите е събрала 150 млн. лв. над предвиденото. В края на 2012 г. финансовото министерство ревизира очакванията си за дефицита първоначално до 900 млн. лв.

Източник: Капитал

Приватизация

Двама от кандидат-купувачите на "БДЖ-Товарни превози" отпадат от конкурса. Първият е "Българска железопътна компания" (БЖК), която сама купи документация за участие в тръжната процедура. Според експерти БЖК не отговаря на новите редуцирани тръжни условия на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за над 100 млн. евро приходи от дейността за всяка от последните три финансови години. Собственикът на БЖК - най-големият румънски частен жп превозвач "Груп Феровиар Ромън", значително надхвърля това изискване, но не може да участва, тъй като купувач на документите е не той, а БЖК, твърдят експерти. Вторият кандидат, който сам се е отказал от участие, е големият руски частен жп превозвач "Первая грузовая компания" (ПГК). Не били верни разпространяваните слухове, че кандидатът от Москва бил най-големият жп превозвач в света - "Российские железные дороги" (РЖД). ПГК била закупила документите за участие в конкурса чрез адвокат, казаха запознати.

Източник: Стандарт

Концесии

Дружеството „Русгеоком БГ" ще може да разшири проучванията си за нефт и газ в блок „Добрич", стана ясно от част от решенията на Министерския съвет, обнародвани на 4 януари в Държавен вестник. Договорът между държавата и „Русгеоком БГ" във връзка с проучването, беше сключен на 4 февруари 2004 г. , но самото проучване се извършва от унгарската компания, „Геоинформсервиз" , която е подизпълнител на „Русгеоком БГ". „Русгеоком БГ" ще може да фокусира работата си върху 750.4 кв. км площ от блок „Добрич". В решението на МС е записано още, че компанията ще разполага и с още една допълнителна година, в която ще може да прави проучванията си, като контрактът между „Русгеоком БГ" и държавата трябваше да приключи през 2012 г.

Източник: Дарик радио

Дружества
Производство на обработващи машини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Спарки-Елтос АД - Ловеч   59 371  
  2   Завод за шлифовъчни машини АД - Асеновград   1 780  
  3   Машстрой АД - Троян   1 657  
  4   ЗММ-Якоруда АД - Якоруда   1 062  
  5   ГМК ООД - София   647  
  6   Заваръчни машини АД - Перник   512  
  7   Вапцаров холдинг АД - София   468  
  8   ИММИ АД - София   226  
  9   Бусан ООД - Перник   167  
  10   ЗГММ АД - Перник   138  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 04.01.2013
  Обща стойност (BGN): 838 747.28  
Брой търгувани компании: 45
Premium 405 215.33
Standard 367 707.01
АДСИЦ 65 824.95
Най-голяма промяна в цените
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 17.65 %
Меком АД - София -11.76 %
BaSE - Акции: 9 847.03

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Макар и със закъснение, от 1 март и в България започва цифровизирането на телевизионния ефир. Засега се знае, че промяната започва с осем телевизии, като намеренията са броят им постепенно да се увеличава. Според официалния сайт за цифровизацията, първите са BNT, bTV, bTV Action, Nova, Bulgaria On Air, BBT ­ Балкан Българска Телевизия, DRT ­ Дарик Радио и Телевизия и TV7. Към края на 2015-а се очаква броя на телевизиите, излъчвани чрез цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4), да нарасне до 50.

Източник: Марица

Крупна сделка очаква да направи в началото на тази година градската управа на град Пловдив. На немска фирма за производство на климатици за автомобили са предложени 78 декара общинска земя в “Тракия”, за да построи завод. Преговорите се водят вече няколко месеца, като надеждата на кмета Иван Тотев е инвеститорът от Германия да разкрие нови работни места. До края на януари градоначалникът очаква отговор дали фирмата е съгласна на условията. Оценката на земята е 1 560 000 евро, каза зам.-кметът инж. Димитър Кацарски. Инвеститорите вече са направили геоложко проучване. Ако се съгласят да купят терена, предложението за продажба ще мине задължително през гласуване в Общинския съвет. 

Източник: Марица

Германска фирма, специализирана в отглеждането на бързорастящи дървесни видове, иска да сади гори в Лудогорието. Компанията "Лигнум" е заявила желание да наеме 2000 декара земи в Разградско, за да отглежда фиданки, които растат бързо и отиват за преработка. Фирмата ползва най-модерни технологии и ноу хау, които гарантират рекордно бърз растеж на горите. GPS-и следят развитието на всяка фиданка, за да може дървото да расте според заложените показатели. Планира се да се залесят общински терени, които не се използват дори за пасища. Така кметството ще получава приходи от необработвани в земи, а отглеждането на дървета за промишлеността ще отвори нови работни места в региона.

Източник: Стандарт

"Летище София" трябва да плати на кувейтската компания “Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons” 38 млн. Долара, реши Парижкия арбитражен съд. Компанията е строител на една пот пистите на софийската аерогара. Средствата за това бяха осигурени от от Кувейтския фонд за развитие. След приключване на строителството обаче изпълнителят заведе иск срещу „Летище София” за забавяне на разрешителните за строеж, оскъпяване на работата и неизплатени суми. Тогава транспортното министерство заяви, че кувейтците не са представили фактури за допълнителните си разходи и затова те не са им покрити. В крайна сметка Парижкият арбитражен съд се произнесе в полза на кувейтската страна.

Източник: Класа

Някогашната “Млечна промишленост“ в Пазарджик се продава на търг от търговска банка заради дългове, след като преди година съдът обяви предприятието в несъстоятелност. Магистратите от местния Окръжен съд постановиха да бъдат запечатани помещения, оборудване, както и превозни средства. За да си върне раздадените кредити, от финансовата институция търсят кандидат-купувачи на сградите, оборудването и марката с минимална цена от 4,7 млн. лв. Активите на компанията се продават заедно, а крайният срок за изпращане на оферти до синдика е 21 януари, след което ще бъде проведен и самият търг. Бившият млекопроизводителен гигант е натрупал за последните 5-6 години огромни дългове, като само на държавната "Ел Би Булгарикум" има да плаща 548 хил. лв. Претенции към млечната компания имат и производители на мляко от селата в региона.

Източник: Монитор

Руснаци инвестираха в овцеферма в покрайнините на каварненското село Видно. Инвестицията е на "Ди ай джи", собственост на руските граждани Николай Голуб и Наязиржон Темиров. Двамата стартираха със стадо от 300 овце от породата "Ил дьо Франс", която е изключително за месо, като заявиха инвестиционно намерение в размер на над 3 млн. евро. Година след старта на бизнеса стадото се увеличени. Месото от овцете е предназначено за българския и руския пазар. Вълната от овцете пък се изнася за азиатските и руски пазари.

Източник: Стандарт       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
7 януари 2013 Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020 г. "
15 януари 2013 Предстои приемането на две наредби в сферата на автомобилните превози

Предстоящи събития

11 януари 2013 г.: Семинар „Нормативни промени по процедури по ОВОС, комплексни разрешителни и предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества“. Срок за заявки – 7 януари!

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-старата частна швейцарска банка Wegelin&Co. затваря врати след повече от 2.5 века работа. Банката е обвинена, че е подпомагала заможни американски граждани да избягват данъчно облагане чрез тайни сметки. Делото срещу банката, което е разгледано от съда в Манхатън, е точка за американските власти в битката срещу швейцарската банкова тайна. Все още не е ясно дали банката е предоставила имената на американците, на които е помогнала да избегнат данъчното облагане. Правосъдното министерство на САЩ предприема сериозни мерки срещу чуждестранните банки, които подпомагат американските граждани да укриват данъци, допълва агенцията. Според изнесената информация швейцарската банка, която е основана през 1741 г., е помогнала на богати американски граждани да избегнат плащането на данъци в размер на поне 1.2 млрд. долара. На банката е наложена и санкция в размер на 57,8 млн. долара.

Източник: Ройтерс

Америка

Споразумението за избягване на "фискалната пропаст", постигнато от Конгреса на САЩ, е недостатъчно, счита МВФ и поиска от американските представители да постигнат споразумение за "цялостен план за оздравяване на публичните финанси на страната". "Ние се радваме за мерките, които американският Конгрес предприе, за да избегне повишаването на данъците и рязко намаляване на обществените разходи", каза говорителят на фонда Гари Райс в комюнике. От МВФ обаче искат да бъде приет възможно най-бързо цялостен план, позволяващ "да се осигури едновременно повишаване на държавния ресурс и овладяване на разходите за социална сигурност в средносрочен план", заяви той. Според Райс от основно значение е бързото вдигане на законово определения таван на дълга на САЩ. Американският президент Барак Обама подписа и превърна в закон споразумението, за което се договори с Конгреса, за да избегне "фискалната пропаст" от резки повишения на данъците и драстични, незабавни съкращения на разходите. Обама също така подписа и новите разходи за отбрана.

Източник: AFP

Азия

Китайският регулаторен орган глоби южнокорейските ИТ гиганти LG и Samsung, както и четвърти тайвански компании в картелна договорка при продажбата на монитори и дисплеи за производителите в страната. На участниците в тази договорка са предписани финансови санкции в общ размер 144 млн.юана (22,8 млн. долара). Освен това те ще трябва да платят и компенсации в полза на китайските потребители в размер на 172 млн. юана. От правителствената Агенция за икономическо планиране заявиха, че в хода на разследването са събрани факти, доказващи нееднократни срещи, на които представители на тези компании са се разбирали за цените на продукцията си за периода 2001 - 2006 г. Поради тази причина разходите на китайските асамблиращи предприятия са се увеличили неоправдано. В момента голямата част от произвежданите в света персонални компютри и мобилни телефони се сглобяват в Китай.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
04.01.2013
Dow Jones Industrial
13 435.21 (43.85)
Nasdaq Composite
3 101.66 (1.09)
Стокови борси
04.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.09
Heating oil ($US/gal.)3.0200
Natural gas ($US/mmbtu)3.2900
Unleaded gas ($US/gal.)2.7600
Gold ($US/Troy Oz.)1 648.90
Silver ($US/Troy Oz.)29.95
Platinum ($US/Troy Oz.)1 558.50
Hogs (cents/lb.)86.22
Live cattle (cents/lb.)132.95

       Опознай България

Ивановден

На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като Ивановден. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. Неговата проповед за покаяние и кръщение, за очистване от греховете като подготовка на юдеите за идването на Христос му отрежда изключително място сред евангелистите. Борец за висок морал и правда, Йоан осъдил владетеля на Галилея Ирод Антипа. По-късно е обезглавен по негово нареждане.В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот. На този ден имен ден празнуват всички с имена Йоан (от еврейски - божа благодат), Йоана, Иван, Ивана, Ивайло, Жан, Жанета, Йовко, Йовчо, Йохан.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.01.2013
Българска версия: 25556, Английска версия: 3077

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999