Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 03 януари 2013 г., брой 3370
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД Ви пожелава спорна и успешна 2013 година!


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(03.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.40274
USD/BGN   1.47476
CHF/BGN   1.61773
EUR/USD   1.3262*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Лозенец 13 АД - София
Монтис Груп АД - Габрово
СБНД АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

51 млн. евро са неусвоените средства по Програма за развитие на селските райони, изпълнявана от Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ). Те са от бюджет 2010, който се разплаща през 2012 година, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов. Формулата, по която се изплащат средствата по договорите с бенефициентите, е n+2, или две години след определяне на бюджета. Порожанов обясни, че бюджетът на ДФЗ, определен през 2010 година по Програмата за развитие на селските райони, е на обща стойност 432 млн. евро. Към началото на 2013 година разплатените суми са около 381 млн. евро, следователно неусвоените средства от бюджета са 51 млн. евро или 88% усвояване по програмата.

Източник: Агенция Фокус

Новата година започна с нови регламенти за търговците. От първи януари те вече са задължени да събират отпадъците си разделно. Изискването бе прокарано със спорните промени на закона за управление на отпадъците, които целят да се повиши обемът на рециклирания боклук и да се намали депонираният. Амбициите са до 2016 г. България да оползотворява близо 25% от отпадъците, 40% през 2018 г. и 50% до 2020 г. Собствениците на търговски обекти, административни сгради, офиси и магазини ще трябва да поставят в помещенията контейнерчета за хартия, стъкло, метали и пластмаса. Ако такива липсват, ще отнасят санкции между 3000 и 10 000 лева. Според новия регламент търговците трябва да сключат договор с фирма за рециклиране, на която да плащат да прибира генерираните от тях отпадъци. Осемте организации по оползотворяване пък задължително трябва да обхванат в този процес най-малко 500 000 жители от минимум 10 общини, както и да разполагат с разрешително за дейности с отпадъци. Затова те трябва да подновят лиценза си до 13 януари т. г. Преди празниците това беше сторила само една фирма.  Новият регламент не важи в градовете и селата, които нямат изградена система за разделно събиране на отпадъци, а такава липсва в голяма част от населените места.

Източник: Сега

Концесии

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията удължава срока за подаване на оферти за участие в процедурата по отдаване на концесия на пристанищен терминал „Тутракан“. Ценови предложения ще могат да бъдат внасяни в ресорното ведомство до 25 януари включително, става ясно след направена справка на сайта на транспортното министерство. Целта на отдаването на порта е да се повиши конкурентоспособността и качеството на услугите му. По този начин кабинетът се надява да се увеличат товарите и пътниците, а същевременно рискът по управлението и поддръжката на обекта да бъде поет от професионален търговец. Срокът на концесията е 35 години, считано от датата на подписване на договора с бъдещия инвеститор в пристанището.

Източник: Investor.bg

България ще обяви нов конкурс за търсене и проучване за нефт и газ в блок "Силистар" в Черно море. Тя ще опита да предизвика интереса на световни компании като гарантира открит и прозрачен конкурс. С това се ангажира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той възнамерява да прекрати сегашния конкурс, спечелен от фирма "Ледербел БГ", независимо от резултата от делото, водено от конкурентите й във Върховния административен съд. "Ледербел БГ", в която участва собственикът на консултантската къща "Фронтиер" Красимир Георгиев, получи разрешението през февруари 2011 г., но Държавната финансова инспекция установи съществени нарушения и индикации за измама, а резултатът от конкурса беше оспорен в съда.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на машини, оборудване и домакински уреди
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Идеал Стандарт Видима АД - Севлиево   335 496  
  2   Либхер Хаусгерете Марица ЕООД - Радиново   286 648  
  3   СКФ Берингс България ЕАД - София   127 742  
  4   М+С Хидравлик АД - Казанлък   91 851  
  5   Емко ЕООД ЕООД - София   65 256  
  6   Спарки-Елтос АД - Ловеч   59 371  
  7   Аркус АД - Лясковец   51 586  
  8   АББ Аутомейшън ЕООД - Раковски   46 423  
  9   Атаро Клима ЕООД - Пловдив   45 137  
  10   Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол   40 064  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 02.01.2013
  Обща стойност (BGN): 409 701.14  
Брой търгувани компании: 25
Premium 23 373.25
Standard 37 811.62
АДСИЦ 16 258.20
Облигации 332 258.07
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - София -23.08 %
Холдинг Пътища АД - София 6.56 %
BaSE - Акции: 18 931.86

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Холдинг Варна АД е придобил хотел Атлас в к.к. Златни Пясъци и хотел Астера Банско в гр. Банско, информират от дружеството. Покупките са направени чрез дъщерните дружества МС Фуд Варна ЕООД и Канисто-Мати ЕООД. В активите на дружеството е и хотелски комплекс в Пампорово, чрез покупка на 100 % от капитала на Пампорово пропърти ЕООД. Въвеждането в екплоатация на новия комплекс е заложено в следващата инвестиционна година. Хотелите са придобити срещу погасяване на задълженията на Алма тур към Уникредит Булбанк АД, ЦКБ АД и България еър АД. С последните придобивания Холдинг Варна АД разшири инвестиционния си портфейл в сферата на туризма, което ще даде възможност за разнообразяване на предлаганите туристически продукти и дестинации.

Източник: Profit.bg

Всичките 28 съчленени дизелови автобуса, доставяни по проект „Интегриран градски транспорт на Община Бургас”, вече пристигнаха в Бургас, съобщи управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев. Проектът е финансиран със средства на ЕС по ОП „Регионално развитие” 2007-2013г. Автобусите са произведени от една от водещите в областта в европейски компании за градски и туристически автобуси, тролейбуси и трамваи – полската „СОЛАРИС БУС ЕНД КОУЧ“ СА, която спечели процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставката им. Новите возила ще бъдат пуснати в движение по бургаските улици най-рано в началото на месец февруари, тъй като преди това трябва да минат необходимите технически прегледи. Другите 39 метанови солови автобуса се очаква да пристигнат през първия месец на 2013 г.

Източник: Бургас - днес и утре

Съветът на директорите на ОББ избра Стилиян Вътев за главен изпълнителен директор на банката. Вътев поема поста от Димитриос Анагностопулос, който ще заеме нова позиция в Националната банка на Гърция. Там той ще отговоря по проекта за предстоящото сливане между Национална банка на Гърция и Eurobank, Гърция. Вътев е част от мениджмънта на ОББ от нейното основаване през 1993.

Източник: Фирмена информация

Общинска банка вписа в Търговския регистър увеличението на капитала си на 43.5 млн. лв., съобщиха от банката. Увеличението е с 8.66 млн. лева и в него са се включили акционерите, представляващи 98.99% от собствеността на компанията. Вложението е както под формата на непарични вноски – имоти в София, така и с 1.99 млн. лева парична вноска. Столична община остава мажоритарен акционер във финансовата институция с 67.7% участие. Решението за увеличение на капитала беше взето на извънредно общо събрание на Общинска банка АД на 12 ноември 2012 г. Председател на Управителния съвет и изпълнителния директор на общинската финансовата институция е Сашо Чакалски.

Източник: Класа

Поредното прехвърляне на собствеността на "Топлофикация - София" между държавата и общината отново е на път да стане факт. Този път идеята е "Български енергиен холдинг" (БЕХ) да придобие миноритарен дял в дружеството, съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов. Целта е столичното парно ще изчисти дълга си от над 200 млн. лв. към БЕХ, който възникна в края на 2008 г. Освен новото прехвърляне на собственост в топлофикацията обаче се обмисля и друга схема - дружеството да инвестира съвместно с БЕХ в изграждането на когенерация за производство на електроенергия в ТЕЦ "Земляне" и ТЕЦ "Люлин". Според Цветанов най-вероятно още през януари ще стане ясно кой от вариантите ще бъде предпочетен от сегашния собственик на дружеството Столична община.

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
7 януари 2013 Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020 г. "

Предстоящи събития

11 януари 2013 г.: Семинар „Нормативни промени по процедури по ОВОС, комплексни разрешителни и предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества“. Срок за заявки – 7 януари!

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Португалският президент Анибал Каваку Силва ще даде бюджета за 2013 г. на Конституционния съд. Президентът на Португалия обяви решението си в новогодишното си обръщение към гражданите на страната само ден след като подписа законопроекта за бюджета. „По моя инициатива Конституционният съд ще бъде сезиран и ще се произнесе за съответствието на държавния бюджет за 2013 г. с Конституцията“, посочи той. По думите на Силва бюджетът за настоящата година не третира гражданите на страната честно и някои от тях ще пострадат по-тежко от икономиите, отколкото други. Той подчерта, че страната е влязла в порочен кръг от икономии и рецесия и призна, че икономиката е изключително неустойчива. Дясноцентристкото правителство в Лисабон обаче настоява, че икономиите и увеличенията на данъците са необходими, за да бъдат посрещнати изискванията, заложени в спасителната програма на страната. Опозицията обаче вече постави под въпрос данъчната политика на кабинета и заплаши да сезира Конституционния съд, ако президентът не го направи.

Източник: BBC

Америка

Големите сондажни планове на петролната компания Royal Dutch Shell за Арктика претърпяха още един удар, след като нефтена платформа край бреговете на Аляска излезе извън контрол по време на силна буря и е заседнала край остров. Злополуката е станала във вторник, обявиха собственикът Shell и швейцарският оператор Noble, както и бреговата охрана на САЩ. Платформата, наречена Kulluk, е заредена с около 139 000 галона дизелово гориво (526 115 литра, б. ред.), а също и със смес от приблизително 12 000 галона (45 420 л) смазочното масло и хидравлична течност. Според данни на бреговата охрана, която във вторник е сондирала ситуацията с помощта на самолет, засега не е открито изтичане на химикалите в открито море. Спасителните екипи вече са на път към този отдалечен район, на около 480 км югозападно от Анкоридж, където платформата е заседнала край остров Ситкалидак. Shell започна през миналата година да използва Kulluk и друга платформа, за да извършва проучвателни сондажи за нефт в Северния ледовит океан.

Източник: Ройтерс

Азия

Най-големият производител на стомана в света ArcelorMittal ще продаде акции за 1.1 млрд. долара или 15% от канадската Labrador Trough, оператор на мини за железна руда. Купувачът е консорциум, в който влизат южнокорейският производител на стомана POSCO и листваната в Тайван компания China Steel Corp. ArcelorMittal осигурява 40% от износа на желязна руда от Канада, използвана от производителите на стомана в цял свят. Тя експлоатира две открити мини в Квебек. През миналия месец компанията отписа 4.3 млрд. долара от европейския си бизнес заради затрудненията на ударените от рецесията производители.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
02.01.2013
Dow Jones Industrial
13 412.55 (308.41)
Nasdaq Composite
3 112.26 (92.75)
Стокови борси
02.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.12
Heating oil ($US/gal.)3.0500
Natural gas ($US/mmbtu)3.2300
Unleaded gas ($US/gal.)2.8000
Gold ($US/Troy Oz.)1 688.80
Silver ($US/Troy Oz.)31.01
Platinum ($US/Troy Oz.)1 568.00
Hogs (cents/lb.)86.18
Live cattle (cents/lb.)132.38

       Опознай България

Добринище

Добринище се намира в планински район, на 850 м надморска височина и е заобиколен от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Селището води началото си още от каменната ера. Открити са богати находища на тракийска и римска керамика и монети от времето на римския император Нерон. Според легенди през VII - XVI век Добринище е било селище - крепост, спирало опитите на византийските императори да минат по р. Места за вътрешността на България. По течението на Добринищка река се намира басейнът с минерална вода, известен с името Римското банче. Най-интересните забележителности за посещение са църквите Св. Св. Петър и Павел и Успение Пресвета Богородица, манастирът Св. Пантелеймон, местността Свети Никола с едноименния водопад по буйния планински поток на Валявишката река. Добринище е изходен пункт за хижите Гоце Делчев и Безбог, където има чудесни условия за планински туризъм и ски.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.01.2013
Българска версия: 25544, Английска версия: 3077

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999