Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 02 януари 2013 г., брой 3369
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД Ви пожелава спорна и успешна 2013 година!


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(02.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.39406
USD/BGN   1.48360
CHF/BGN   1.61906
EUR/USD   1.3194*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Гранд Банско Спа Хотел АД - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От началото на 2013 г. освен в Агенцията по вписванията фирмите ще може да подават годишните си финансови отчети и в 34 офиса на НАП в страната. Става въпрос за отчетите и документите, които предприятията са длъжни да публикуват до 30 юни в Търговския регистър. За това са се споразумели изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов и изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Юлиан Митев. НАП ще осигури в своите офиси работни места за служители на Агенцията по вписванията, които ще приемат документите. Таксите ще бъдат според тарифата на Агенцията по вписванията - около 50 лв. Срокът, в който в НАП ще се приемат финансовите отчети, е до 30 март 2013 г. След тази дата документите ще се подават по другите канали на Агенцията по вписванията - на място в офисите й или по интернет. През 2013 г. ще продължи инициативата на НАП и Националния статистически институт (НСИ) за подаване само на едно място на годишните отчети за дейността, които фирмите подават с декларациите си за корпоративните данъци. Възможностите са или по електронен път в НСИ, подписани с електронен подпис, или на хартия в офисите на НАП. Двете институции си обменят информация служебно. Така вместо да чакат пред две институции и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите могат да го направят или в НАП, или в НСИ. Тази услуга спестява по 9 млн. лв. годишно на фирмите.

Източник: Стандарт

От 01.01.2013 г. се закриват всички кодове за вид плащане за ДОО и НЗОК на НАП, всички кодове за вид плащане 11 хх хх на сметки за републикански данъци на НАП, както и всички кодове за вид плащане на сметки за ДЗПО на НАП. Всички плащания към централния бюджет, НОИ и НЗОК се превеждат по досегашните сметки за републикански данъци на съответните ТД на НАП, като за всички тези преводи се прилага само код за вид плащане 11 11 11. Всички плащания за ДЗПО продължават да се превеждат по досегашните сметки за ДЗПО на съответните ТД на НАП, като за всички тези преводи се прилага само код за вид плащане 58 11 11.

Източник: БСК

Приватизация

Срокът за закупуване на конкурсна документация в процедурата за продажбата на 2 325 087 броя дялове, представляващи 100% от капитала на БДЖ “Товарни превози” ЕООД, София, собственост на “Холдинг БДЖ” ЕАД се удължава до 17.30 часа на 7 януари 2013 година. Това съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Мярката е във връзка с получени писма от страна на потенциални инвеститори с молба от допълнително време за комплектоване на документите във връзка с почивните дни по време на коледно-новогодишните празници. Седем инвеститори проявяват интерес към обявеното за продажба дъщерно дружество на БДЖ - "Товарни превози". Шест от тях вече са закупили документация за участие в процедурата по приватизация.

Източник: Econ.bg

Дружества
Строителство
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Капитал Форт АД - София   115 409  
  2   Перелик Инфраструктурна компания АД - Смолян   106 683  
  3   Минстрой Холдинг АД - София   93 560  
  4   Сиенит холдинг АД - Пловдив   81 401  
  5   Енемона АД - Козлодуй   80 207  
  6   Трейс груп холд АД - София   50 781  
  7   Холдинг Пътища АД - София   47 208  
  8   Сиенит Инвест ООД - Пловдив   45 008  
  9   Хидрострой АД - Варна   37 083  
  10   ГСИ Балкани ЕООД - Бургас   33 654  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 28.12.2012
  Обща стойност (BGN): 1 162 073.31  
Брой търгувани компании: 67
Premium 190 004.33
Standard 941 614.32
АДСИЦ 28 203.22
Структурирани 162.63
Облигации 2 088.81
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София 75.00 %
Енемона АД - Козлодуй -60.45 %
BaSE - Акции: 9 645.75
BaSE - АДСИЦ: 230.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българо-италиански завод в Лом работи за най-големите автомобилни концерни в света. За да изпълнява увеличаващите се поръчки, предприятието "Силпа" ООД монтира уникална 200- тонна преса с компютъризирано управление. Проектът за доставката на високотехнологичната машина е по програмата "Конкурентоспособност" на ЕС и е на стойност 1 134 000 евро . Силата на натиск на пресата е 1200 тона, прави до 25 удара на минута и извършва четири сложни операции едновременно, обясни изпълнителният директор на дружеството Красимир Иванов. От тази година ломският завод работи с международния консорциум "Фауресия", който доставя детайли за най-големите автопроизводители в света. В цеховете на "Силпа" вече се произвеждат детайли за "Фиат", "Форд", "Лада", "Шкода" и "Фолксваген". Във фирмата работят 80 души, десет от които са назначени тази година.

Източник: Труд

Quarzwerke GmbH е закупила 67,32 % от капитала на "Каолин" АД, съобщиха от германска водеща европейска компания за индустриални минерали. Като независим, семеен бизнес компанията има 127-годишен опит, с ефективни технологии за обработка и висококачествени депозити на природни ресурси. Дружеството е активно в извличането, обработката и рафинирането на индустриални минерали, основно кварц, каолин, фелдшпат и др., се казва в съобщението. Финализирането на сделката зависи от редица условия, едно от които е получаване на одобрения от съответните антимонополни органи в страните, на чиито пазари оперира "Каолин". След приключването на сделката Quarzwerke ще отправи задължително търгово предложение, спазвайки местното законодателство, с цел придобиване на останалите акции от "Каолин", търгувани на "Българска фондова борса - София" АД.

Източник: Класа

Инвестор.БГ АД продаде 25% от Aha.bg за 200 000 евро. Сделката оценява сайта за запознанства на 0,8 млн. евро. Купувач е кипърската компания Haslop company limited, която притежава 100% от руския сайт за запознанства Mamba.ru, който е един от най-големите сайтове за запознанства в Европа. Мажоритарен дял от Haslop company limited държи руската Финам, а 31,34% са собственост на Mail.ru. Финам е един от най-големите инвестиционни холдинги в Русия. Преди две години Mail.ru осъществи IPO в Лондон, като за участието им в Haslop, и чрез него в Mamba.ru, пише в отчета на компанията за 2011 г.

Източник: Investor.bg

Бившият туристически дом сега луксозен хотел Панорама е обявен за продан за 3 940 057 лв. В първата работна седмица на 2013 година ще се проведе търг за продажбата на една от перлите в туризма в курортния град. Години наред между съдружниците в хотела имаше разпри. Хотелът е собственост на акционерно дружество „Синаница-МВ”. Той бе направен от акционерно дружество, в което акционери бяха туристическо дружество „Еделвайс” – Сандански, член на Българския туристически съюз (БТС), и „Синаница-МС” ООД. Собственици на „Синаница-МС” ООД са Методи Тренчев и холандските граждани Кристиан Дооракерс и Лудовикус Хаверманс.  Средствата, дадени от „Синаница-МС” ООД, са инвестирани в изграждането на хотела, а туристическото дружество участваше единствено с апорт на сградата.

Източник: Струма

Европейската здравно-осигурителна карта, която ни гарантира безплатна спешна и неотложна помощ в ЕС, от догодина ще се получава в 78-те офиса на фирма "КИМ-2000-ДЕМАКС" у нас, но и във всички клонове на банка ДСК. Това съобщиха от консорциума, спечелил поръчката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предишният победител - "Джи пойнт", имаше за свой подизпълнител "Български пощи", затова допреди 2 дни хората подаваха документите си в клоновете им. Този вариант от догодина не важи.

Източник: Монитор       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
7 януари 2013 Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020 г. "

Предстоящи събития

11 януари 2013 г.: Семинар „Нормативни промени по процедури по ОВОС, комплексни разрешителни и предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества“. Срок за заявки – 7 януари!

7 март 2013 г.: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, месец януари/февруари 2013 г.
Курсове за компютърна грамотност
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Испанци, инвестирали в закъсалата банка Bankia, вероятно ще заведат съдебен иск срещу финансовата институция, вместо да чакат отговор на официалното запитване до ръководството за евентуални обезщетения, предаде Ройтерс. Информационната агенция припомня, че преди кризата много испански банки предлагаха на техните клиенти да инвестират в привилегировани акции на финансовите институции с цел по-висока доходност. Така много от банките си осигуриха свежи капитали, но заради срива на банковия сектор в Испания вложителите изгубиха спестяванията си. В спасителния пакет за испанския банков сектор, който беше подготвен от международните партньори на Мадрид, обаче не се предвижда частните инвеститори да бъдат обезщетявани за загубите им. Някои от тях се опитват да решат проблема извън съда, но други заведоха искове срещу ръководствата на някои банки. Конкретно в иска срещу Bankia се очаква да се включат около350 хил. нейни клиенти, които са закупили акции след агресивната маркетингова кампания, благодарение на която през 2011 г. успешно беше увеличен капиталът на банката с емисия нови акции

Източник: Ройтерс

Америка

Конгресът на САЩ одобри компромисният законопроект за данъчното облагане през 2013 г. С него ще бъдат вдигнати данъците на 77,1 на сто от американските домакинства, показват предварителните оценки на анализаторите. С 257 гласа “за” и 167 – “против”, Камарата на представителите прие законопроекта, с който се увеличават данъците за най-богатите американци. Сенатът гласува текстовете по-рано през новогодишния ден и се очаква президентът Барак Обама да подпише законопроекта възможно най-скоро. Той ще влезе в сила със задна дата от 1 януари. Предстои Белият дом и Конгресът да водят преговори за публичните разходи, както и за тавана на дълга на САЩ. Предвижда се да бъдат увеличени данъчните ставки за лицата с годишен доход над 400 хил. долара и за домакинствата с годишен доход над 450 хил. долара. Ще бъдат редуцирани и данъчните облекчения, които лицата и домакинствата с доходи над тези граници ще могат да получат. По отношение на физическите лица прагът е два пъти повече от предлаганото по време на предизборната кампания на Обама, а за домакинствата прагът е с 80% по-висок от обещаното от президента.

Източник: Ройтерс

Азия

Ратан Тата се оттегля от ръководството на империята си на 75-годишна възраст. Дипломираният архитект се връща в родината си от САЩ преди 21 години само защото баба му е била болна. Но след това неговият родственик Дж. Р. Д. Тата отстъпва шефския си пост в компанията и изведнъж го овластява да поеме контрола. Сега на своя 75-и рожден ден Ратан Тата излиза в пенсия. От индийския концерн той направи съвременен конгломерат, който през последната фискална година отчете приходи от 76 млрд. евро и играе основна роля в бизнеса със стомана, автомобили и чай в световен мащаб, пише в свой анализ DPA. Едва ли някой от 1,2 милиарда индийци не се сблъсква във всекидневния си живот с Tata. Повече от 100 негови компании произвеждат от титаниеви часовници до бутилирана вода, предоставят консултантски и ИТ услуги, ръководят хотели и осигуряват електрозахранване, обработват метали и химикали. С Tata Nano - любовта на живота на Ратан Тата, групата произвежда и струващия около 2000 евро най-евтин в света автомобил, въпреки че е умерено успешен. А през есента компанията отвори чрез съвместно предприятие първото кафе от веригата Starbucks в страната. Най-голямата заслуга на Ратан Тата е интернационализацията на групата, която още при встъпването му в длъжност представляваше най-голямата частна компания в Индия, но бе активна почти изцяло на вътрешния пазар. От началото на новото хилядолетие концернът се отправи на шопинг в чужбина

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
31.12.2012
Dow Jones Industrial
13 104.14 (166.03)
Nasdaq Composite
3 019.51 (59.20)
Стокови борси
31.12.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)91.82
Heating oil ($US/gal.)3.0300
Natural gas ($US/mmbtu)3.3500
Unleaded gas ($US/gal.)2.7600
Gold ($US/Troy Oz.)1 675.80
Silver ($US/Troy Oz.)30.23
Platinum ($US/Troy Oz.)1 542.40
Hogs (cents/lb.)85.72
Live cattle (cents/lb.)132.30

       Опознай България

Силвестровден

2 януари е вторият ден на Сурваки. Тогава църквата отбелязва празника на Св. Силвестър, известен още като Карамановден или Риначовден. За празника е характерно празнично почистване на оборите, в което участват риначи – това са момците, които са участвали в коледуването и сурвакането. На някои места риначите чистят оборите само на семейства, в които има моми, като стопаните оставят торба с хляб, месо и вино за момчетата, които си отиват, без да се обадят. Характерният за празника обичай е посветен на добитъка – да се предпази от болести и да даде добро поколение. На този ден празнуват всички с името Силвестър и Силвия.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.01.2013
Българска версия: 25546, Английска версия: 3078

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999