Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 03 ноември 2004 г., брой 1295
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД  

 


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(03.11.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.82798
USD/BGN   1.53942
CHF/BGN   1.27690
EUR/USD   1.2705*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 27.10   2.44%  


Общи събрания днес
  Мануела (Хасково)
Витоша ЗПД (София)
Трансстрой-Бургас (Бургас)
 

Обществени поръчки
  Доставка на хранителни продукти - Изпълнителна агенция "Морска администрация"
Доставка на хранителни продукти - Обединено детско заведение - Чепеларе
Доставка на хранителни продукти - ПГТ "Д-р В. Берон" - Велико Търново
Доставка на хранителни продукти - Столичната община, район "Нови Искър",
Доставка на хранителни продукти - Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов
Доставка на хранителни продукти и перилни и миещи препарати - "Хоcпис Своге" - ЕООД
Доставка на хранителни продукти и хигиенни материали - Домашен социален патронаж - Бургас
Доставка на хранителни продукти, перилни и дезинфекционни препарати - Общинският център за социални и здравни услуги - Айтос
Доставка на хранителни продукти, перилни, миещи и дезинфекционни материали - Община Кърджали
Доставка на хранителни продукти, санитарно-хигиенни материали и дезинфекционни инструменти - Община Самоков
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(6) ЗОП/Офис оборудване по спесификация - 2, 2, компл., София (65 дни)

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0288PL) Фирма от Полша търси резервни части за автобуси и тежкотоварни камиони.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 27997
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Възможностите за по-тясно сътрудничество между фондовите борси в региона обсъдиха представителите на регулираните пазари в България, Гърция, Румъния, Македония и Белградската фондова борса на Югоизточния икономически форум. Всички участници бяха на мнение, че трябва да се действа в посока увеличаване обмена на информация, тъй като така ще може да се действа по-гъвкаво и да се увеличат ликвидността и обемите на търговия на отделните борси, които в момента са твърде малки спрямо световните пазари.

Източник: Пари

6,9 млрд. евро са нужни за ВиК-сектора обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Освен за ремонт на ВиК-мрежата парите са необходими и за строеж на 8 нови язовира, както и 11 пречиствателни станции.

Източник: Стандарт

Приватизация

Продажбата на акциите на Столична община в Общинска банка се отлага за неопределено време, съобщиха съветници. Комисията по стопанска политика към Столичния общински съвет (СОС) трябваше да разработи до 9 септември стратегията за продажбата акциите на общината, а до края на октомври да подготви и конкурсните документи за избор на консултант за продажба на акциите. 

Източник: Дневник

Морският бизнес да участва в подготовката за раздържавяване на двете параходства Български морски флот и Българско речно плаване, настояват от Асоциацията на корабните агенции и брокери в България /БАКБА/. Представители на морския бизнес обсъдиха с транспортното министерство във Варна стратегиите за приватизация на двата флота, които кабинетът одобри миналата седмица. 

Източник: Пари

Енерго-про България АД спечели търга с явно наддаване за продажбата на каскада Петрохан, включваща вецовете Клисура, Бързия и Петрохан, обособени части от НЕК. Купувачът предложи 33.6 млн. лв., което е близо четири пъти над началната тръжна цена от 9 млн. лв. Стъпката на наддаване беше 200 хил. лв. Останалите участници в търга бяха - швейцарската компания Енерджи финансинг тийм, Тахал консултинг енерджиърс ООД от Израел, Тракия 97 ЕООД (на бизнесмена Фуат Гювен), Стимерг АД и Вектор енерджи ЕООД.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на хляб, хлебни изделия и други хранителни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Нестле България (София)   3 424  
  2   Кенди (Банкя)   1 974  
  3   Захарни заводи (Горна Оряховица)   1 609  
  4   Чипита България (Казичене)   1 492  
  5   Топаз мел (София)   1 190  
  6   Ден и нощ (Горна Оряховица)   843  
  7   Шоко Тим (Стара Загора)   246  
  8   Добруджански хляб (Добрич)   131  
  9   Елис - Димитровград (Димитровград)   110  
  10   Олинеза (Костинброд)   101  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 02.11.2004
  Обща стойност (BGN):   831 581.94  
Брой търгувани компании: 62
Официални пазари: 425 430.56
Свободен пазар: 406 151.38
Най-голяма промяна в цените
Лъв (Габрово)  78.57%
Плевен-БТ (Плевен)  -40.26%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Хотел Ривиера бийч отново се нареди сред 100-те най-добри хотели в света, партньори на Некерман. 5-звездният хотел на ваканционния клуб Ривиера спечели наградата PRIMO 2004 от концерна Томас Кук и е единственият български хотел, удостоен с отличието за трета поредна година. За сезон 2004 ваканционният клуб е реализирал 136 000 нощувки, отбелязвайки ръст със 7 на сто спрямо лято 2003 г.

Източник: Труд

В САЩ има искове срещу Булгартабак холдинг - някои от тях приключили с осъдително решение - като вносител на цигари до 1999 г., които са заведени от потребители заради това, че не са предупреждавани, че тютюнът е вреден и води до зависимост, обяви в парламента вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. 

Източник: Дневник

Агенцията за държавни вземания информира Врачанската общинска управа, че на 26 октомври е сложила възбрана за всякакъв вид разпореждане с втория и третия етаж на административната сграда на Инжстрой.

Източник: Шанс Експрес - Враца

Туристическата компания Албена отчита с 3% повече приходи за първите девет месеца на тази година в сравнение със същия период за 2003 г., съобщи директорът за връзки с инвеститорите в дружеството Даниела Чикова. По нейни данни за миналата година приходите са били в размер на 69.770 млн.лв., докато сега сумата е 72 млн.лв. 

Източник: Дневник

Общинска банка планира да открие офиси в страни от Югоизточна Европа, съобщи председателят на надзорния съвет Любомир Павлов. Намеренията са банката да има клонове в Сърбия, Македония и Албания.

Източник: Труд


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ


БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тукСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.
Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години

kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929


Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци издаде наръчника
"HАCCP - определяне и контрол на корективните действия при отклонение от критичните точки при преработка на плодове и зеленчуци"
тел. 02/ 978 54 56, 978 33 14


 
Новини от БСК

От 1 до 3 ноември 2004 г. в НДК, София, ще се проведе шестият Инвестиционен форум за Югоизточна Европа под мотото “Публично-частни партньорства в Югоизточна Европа”.

Семинар на тема “ISO 14001 – Системи за управление по околна среда – предимства, изисквания, изграждане” организират на  4 ноември 2004 г. Индустриална стопанска камара – Враца, и БСК - Център Чиста индустрия. Семинарът е предназначен за отговорници по околна среда и ръководители от средно ниво от индустрията, производители и дистрибутори на средства за измерване, оборудване за опазване на околната среда и др.

На 4 и 5 ноември 2004 за втори път СУ "Св. Климент Охридски" и Столична община организират международната конференция "Европейски ден на предприемача" под мотото "Възможности и предизвикателства пред разширяването на Европейския пазар". Срок за заявки - 15 октомври 2004 г.

От 2 до 7 ноември 2004 г. в Интер Експо Център – София, ще проведе традиционното изложение БАИТ ЕКСПО 2004.  Със  свой щанд в изложението ще участва и Българската стопанска камара. Фирмите, желаещи да осъществят контакт с БСК и да  получат повече информация за услугите, които камарата предлага на българския бизнес, могат да посетят щанд А-14 в Зала 1 на Интер Експо Център (Булгарреклама, срещу магазин Метро).

На 9.11.2004 г. в заседателната зала на БСК, от 9.30 до 12.00 часа ще се проведе среща с Китайски представители за обсъждане на приложни проекти.

Международна електронна борса за търсене и предлагане на стоки и услуги стартира приемането на заявки от български фирми със съдействието на БСК.

Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Изисквания на Наредба № 2 от 22.03.2004 г., с която се въвежда Европейска директива 92/57/EEC в бранш “Строителство”. В сила от 05.11.2004г.”
Семинарът ще се проведе на 19.11.2004 г. в сградата на БСК, гр. София, ул. Алабин 16-20, от 10:00 до 15:00 ч. лектори – г-жа Соня Георгиева, и г-жа Мариела Търнева, Дирекция “Технически правила и норми” към Министерството на регионалното развитие и благоустройство.
При желание за участие моля да попълните приложеният формуляр и да го изпратите на факс: 02/987 26 04 или по електронна поща: offers@bia-bg.com до 17 ноември 2004.
Цената за участие в семинара е 48,00 лв. Цената включва: лекции, материали, кафе, сандвич и безалкохолно. Цената е с включен ДДС.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Браншовата камара на черната и цветната металургия е основен организатор на националното честване на "Деня на металурга", което ще се проведе на 4 ноември от 13,30 часа в зала 10 на Националния дворец на културата в София. Честването е под патронажа на професор Огнян Герджиков - Председател на Народното събрание.

На 7 ноември 2004 г., неделя, от 13.30 часа, в хотел “Рига” - гр.Русе, ще се състои среща на местните делови среди с председателя на ВС на БСП Сергей Станишев и група депутати от Коалиция за България на тема “Управленчески проекти и законодателни инициативи на левицата”. В срещата ще участва и председателят на Русенската стопанска камара Ганчо Ганев.

Семинар на тема “ISO 14001 – Системи за управление по околна среда – предимства, изисквания, изграждане” ще се проведе на 4 ноември във Враца и на 11 ноември в Ловеч

Семинар на тема "Етапна оценка на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и отговорностите на работодателите" организира на 17 ноември, от 13.00 часа в салона на ТИСЕМ АД - град Русе (бул. “Липник” 106) Сдружението на производителите на земеделска техника, член на БСК. За повече информация: Никола Александров - Председател на УС на Сдружението, тел. /02/ 203 027.

Практически семинар на тема "Процесите на подбор и оценяване на персонала" организира на 18 и 19 ноември 2004 г. Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (член на БСК)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

WEB дизайн - HTML, Front Page  – 16, 17, 23 и 24 октомври
1 семестър CCNA – 16 октомври – 21 ноември – съботно-неделен
1 семестър CCNA - 6 ноември – 12 декември - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 18 ноември – 3 декември - дневен
2 семестър CCNA – 1 ноември – 16 ноември – дневен
3 семестър CCNA – 2 октомври – 31 октомври – съботно-неделен
3 семестър CCNA - 6 декември – 17 декември – дневен
4 семестър CCNA – 4 октомври – 14 октомври – дневен
4 семестър CCNA – 27 ноември – 19 декември – съботно-неделен
5 семестър CCNP – 30 октомври – 12 декември – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 1 ноември – 30 ноември – вечерен
8 семестър CCNP – 6 ноември – 5 декември – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Nokia Oyj, най-големият производител на мобилни телефони в света и Royal Philips Electronics NV, третият по големина производител на полупроводници в Европа, съобщиха за плановете си идната година да тестват в Германия система за плащане на билети за автобусен транспорт чрез мобилния телефон. С помощта на устройство, прикрепено към кутията на апарата Nokia 3220 пътниците в Ханау, близо до Франкфурт, ще могат да заплащат билетите си, като поставят телефона си в четящо устройство, съобщиха в общо изявление двете компании.

Източник: Блумберг

САЩ

Компанията за търговия на едро с лекарства AmerisourceBergen Corp във вторник обяви спад в печалбата за изминалото тримесечие, оправдавайки незадоволителните резултати с ограниченото увеличение в цените на лекарства (с оглед на приближаващите избори в САЩ), както и със загубата на важен клиент. Базираната във Вали Фордж, Пенсилвания компания обяви, че чистите приходи за периода са намалели до 92 млн.щ.д., или 81 цента на акция в сравнение със 119.5 млн.щ.д., или 1.04 щ.д. на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Във вторник правителството на Тайван направи опит да увери инвеститорите, че има намерение да продължи изпълнението на приватизационната си програма, след като в понеделник министърът на транспорта Лин Линсан изненадващо обяви, че Тайван ще запази контролиращия си пакет от акции в национален авиопревозвач на страната China Airlines (CAL). Според първоначалните планове, Тайван възнамеряваше да продаде 70% си дял в авиокомпанията. Във вторник кабинетът обясни промяната в политиката с опасенията си, че евентуална загуба на контрола върху националния авиопревозвач би застрашила суверенитета на острова.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
02.11.2004
Dow Jones Industrial
10 035.73 (-18.66)
Nasdaq Composite
1 984.79 (4.92)
Стокови борси
02.11.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.62
Brent crude ($US/bbl.)51.22
Heating oil ($US/gal.)1.3900
Natural gas ($US/mmbtu)8.5700
Unleaded gas ($US/gal.)1.2900
Gold ($US/Troy Oz.)420.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.02
Platinum ($US/Troy Oz.)826.60
Hogs (cents/lb.)69.85
Pork bellies (cents/lb.)98.00
Live cattle (cents/lb.)83.75

       Опознай България

Историко-археологически резерват "Сборяново"

Историко-археологическият резерват "Сборяново"  е разположен в изключително живописна местност, между селата Малък Поровец и Свещари близо до град Исперих, в каньона на река Крапинец и по хълмовете около него. Резерватът включва 5 големи некропола със 120 могили, укрепен градски център, 2 култови комплекса. Първите следи от човешки живот по тези места са от края на каменната и началото на каменно-медната епоха. Със заселването на тракийските племена гети районьт на Сборяново се превръща в политически, културен и религиозен център. Тогава тук е изграден град, разположен върху площ над 100 дка,  обграден с двойна крепостна стена с дебелина около 4 м и предполагаема височина 10 -12 м. На изток и запад от града са разположени два обширни могилни некропола - последен дом на знатните гети. Забележителната архитектурна и живописна украса нареждат Свещарската гробница в списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Резерватът е земя, която пази духа на древността и следите от траки и римляни, живели някога тук.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999