Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 август 2004 г., брой 1245
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариПубликация на годишни финансови отчети - 2003 г.
тел. 02/ 980 46 54
bic_office@bia-bg.com


Валутни курсове
(23.08.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.90053
USD/BGN   1.59101
CHF/BGN   1.27018
EUR/USD   1.2293*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 28.07   2.44%  КООПЕРАЦИОННА БОРСА
между германски и български фирми ще се проведе в дните 27 – 29 септември 2004 г. в рамките на общия щанд на провинциите Саарланд и Райнланд-Пфалц по време на Международния технически панаир в гр. Пловдив
Заявки за участие и допълнителна информация


Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Общи събрания днес
  Огоста-Инвест (Монтана)
Медицински център-Изток (Перник)
Групова практика за първична извънболнична медицинска помощ Перник-изток (Перник)
Булбрю (Варна)
Каруош Ентърпрайзис (София)
СМП-Бухово (Бухово)
Елпида 3 (София)
Булмедия (София)
Овощен разсадник (Сливен)
Агронатика-2000 (София)
 

Обществени поръчки
  Демонтаж на дървена дограма, доставка и монтаж на PVC дограма - Националният статистически институт
Изработка, доставка и монтаж на алуминиева дограма - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(3) ЗОП/Офис консумативи по спесиф. - 1, 1, контр., Б-я (12мес.)

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0283PL) Фирма от Полша търси пилешко месо.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 26009
селско и горско стопанство (187 - 0%)
текстилна индустрия (248 - 0%)
телекомуникации (1988 - 3%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Кредитирането през юли постави отново своеобразен рекорд след пролетното си постижение през април т.г. Само за един месец новоотпуснатите заеми са в размер на 546.363 млн. лв., показват данните на БНБ от баланса на банковата система към 30 юли 2004 г.

Източник: Пари

Банките слагат лимити на обезщетенията, които дават за ограбен сейф. Неотдавна от Ейч Ви Би Банк Биохим, чиито сейфове в клона им в Южния парк в столицата бяха обрани, съобщиха, че по-голямата част от потърпевшите граждани са овъзмездени по силата на извънсъдебно споразумение.

Източник: Сега

Приватизация

Кълвача Инвестмънт АД, Стара Загора, спечели търга с явно наддаване за продажбата на Морски клуб-язовир Копринка, обособена част от Воинтех ЕООД, София, като повиши цената до 164 000 лв., съобщиха от Агенцията за приватизация. Началната тръжна цена е 76 000 лв., а стъпката за наддаване - 4000 лв. Морски клуб-язовир Копринка е с предмет на дейност подготовка на водачи на моторни превозни средства, летци, парашутисти; обучение на граждани за боравене с оръжие; летателна и техническа експлоатация на въздухоплавателни средства

Източник: Пари

Оставащите за приватизация предприятия с над 50% държавно участие и неоткрита процедура за продажба са 82. Това са дружества, за които не е избран метод за продажба и се намират в предприватизационна подготовка по изготвянето на анализ и оценка на правното и финансовото им състояние. За още над 200 дружества има вече избран метод за продажба.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Майр-Мелнхоф-Никопол (Никопол)   53 858  
  2   Тракия Папир (Пазарджик)   38 328  
  3   Завод за хартия - Белово (Белово)   20 959  
  4   Пиринхарт (Разлог)   9 802  
  5   Костенец-ХХИ (Костенец)   5 304  
  6   Унипак (Павликени)   4 354  
  7   Велпа 91 (Стражица)   4 045  
  8   Хемусмарк (Хемус) (Бургас)   3 899  
  9   Екотаб (Рила Кардборд) (Кочериново)   3 595  
  10   Паломита (София)   805  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.08.2004
  Обща стойност (BGN):   2 657 056.56  
Брой търгувани компании: 50
Официални пазари: 288 724.19
Свободен пазар: 1 987 175.57
Най-голяма промяна в цените
Балкан-Ловеч (Ловеч)  -88.83%
Български информационни технологии (София)  32.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Три български компании ще сключат договори с холандското правителство за продажба на емисии вредни газове, съобщи за  директорът в програмата Карбонкредитс Ерик Саат. Компаниите, които са били избрани по време на четвъртия от търговете ERUPT (Emission Reduction Units Public Tenders), са Овергаз, Биовет и Топлофикация Пловдив.

Източник: Дневник

Общо 101 машини и оборудване от производствените цехове на фабриката в Генерал Тошево и село Воднянци - собственост на най-известния преди 1989 г. завод за детски обувки Добрич, ще бъдат предложени на търг с тайно наддаване. Това се казва в обявление на синдика на дружеството, което е в несъстоятелност. Над 1 млн. лв. вече са осребрени от разпродажбите на имущество на завода според съдебното досие на дружеството. Дълговете на Добрич надхвърлят 9 млн. лв. 

Източник: Пари

До началото на 2005 г. ще се извърши модернизация на обогатителна фабрика Асарел и едноименния рудник, в която ще бъдат инвестирани 28 млн. долара. Това съобщи изпълнителният директор на Асарел - Медет АД Лъчезар Цоцорков по време на публичното представяне на отчета за работата на дружеството, провело се на Деня на миньора в курортното селище Панагюрски колони. 

Източник: Дневник

Златарско ателие и работилница за тъкане на килими планират да отворят в Чипровци местният съвет по туризъм и неправителствени организации, съобщи кметът Иван Марков. Те ще кандидатстват за финансиране от 60 хил. евро по програма ФАР за всеки от двата проекта.

Източник: Монитор

Нетната печалба на Мобилтел през 2003 г. се увеличила с 99.8 млн. лв. до 359.8 млн. лв., сочи отчетът на компанията, одитиран от Ърст и Янг одит. Нетната печалба на частната вече БТК за миналата година е 252.7 млн. лв. Приходите от дейността на Мобилтел през изминалата година са 868.8 млн. лв., като от продажби са 778.8 млн. лв. 

Източник: Дневник

Ръководството на Булгартабак холдинг все още обмисля кой е най-добрият вариант за прехвърляне на търговските марки цигари на фабриките, които ги произвеждат. Възможностите са две - или фабриките да платят за тях, или авторските права да им бъдат прехвърлени безвъзмездно от холдинга. Това обясни пресаташето на тютюневия монопол Петя Попова.

Източник: Сега

Ще бъде обявен нов конкурс за почистването на район "Южен" в Пловдив, тъй като на финала на сегашния останаха само 2 от 8 фирми кандидатки. Причината е в нередовните документи на останалите. По Закона за обществените поръчки трябва да участват поне 3 фирми. 

Източник: СегаБългарската асоциация на хранителната и питейна индустрия (БАХПИ)
публикува на своя обновен WEB-сайт: www.bafdi.com

актуална информация за изисквания към фирмите от бранша,
покани и презентации от семинари, законова уредба.
БАХПИ публикува документите, свързани с преговорите с ЕС по глава Земеделие -
преговорна позиция на България, Обща позиция на ЕС, допълнителна информация


       Българска Стопанска Камара


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук
Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години

kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929
 
Новини от БСК

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: БРАЗИЛИЯ: етикетирането на алкохолни напитки; регламент, въвеждащ процедури за оценяване на съответствието по отношение декларация на акустичен шум за домакинските електроуреди; относно контрол и употреба на ветеринарни продукти.; РЕПУБЛИКА КОСТА РИКА: параметри за качество и спецификациите за цименти и техни съставки. ;ШВЕЦИЯ: въвеждане на нова система за депозиране и връщане на метални и пластмасови опаковки за напитки.; СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ: преработване на нейните регламенти за приемане на чуждестранни клинични проучвания, които не са проведени съобразно искане за изследването на нови лекарства (IND) като подкрепа за IND или съобразно искане за пускане на пазара на лекарство или на биологичен продукт.; ЯПОНИЯ: изменение на стандарта за качество при етикетиране на преработени хрании на малотрайни храни. ; ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ: издаване на разрешение за десет години за използване на добавката “Deccox®” в хранителни смески, принадлежащи към групата на coccidiostats и други медицински субстанции; ИЗРАЕЛ: Проект на стандарт SI 32 част 1.1 “Щепсели и контакти за домакински нужди и подобни цели: Еднофазни щепсели и контакти до 16А – Общи изисквания”.; ЮЖНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА: бутилирана вода, включително натурална минерална вода.
Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, Веселин Илиев, тел: 2/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Балканско изложение за облекло и текстил "BGate" организират от 8 до 10 октомври 2004 г. в София Асоциацията на износителите на облекло и текстил (член на БСК) и агенция Булгарреклама

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е
първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

British Airways преустанови продажбата на самолетни билети за полетите през периода 27 – 30 август (Празник на банките), като съобщи, че това е “предпазна мярка”. В рамките на тези няколко дни се очаква служители от отделите за чекиране и наземния персонал на авиокомпанията да обявят стачка, което би могло да наруши режима на полетите. В петък бяха възобновени преговорите със синдикатите, които започнаха в четвъртък, и които, според техни представители, са били ползотворни. Ако те се провалят, обаче, хиляди служители на BA в петък (27 август) ще предприемат 24-часови ефективни стачни действия.

Източник: BBC

САЩ

Някои от големите търговци на автомобили в САЩ намаляват поръчките си към General Motors Corp. за моделите през 2005 г., което застрашава да окаже негативно влияние върху обема на производството и печалбата на северноамериканския автомобилен производител през идните няколко месеца. В петък Wall Street Journal предаде, че дилърите разполагат с твърде много непродадени автомобили и се притесняват, че големите намаления няма да привлекат достатъчно купувачи, на фона на растящите цени на горивото и мудния пазар на труда в страната.

Източник: CNN

Азия

В сряда южнокорейската компания Hynix Semiconductor Inc. е получила одобрението на градските власти в китайския гр. Уси да построи в него завод за производство на чипове, съвместно с най-големия си европейски конкурент STMicro Electronics (ST). Инвестицията е на стойност 2 млрд.щ.д. Сделката, която беше одобрена от кредиторите на Hynix миналата седмица, ще бъде най-голямата чуждестранна инвестиция в китайския hi-tech сектор и ще позволи на чуждите компании да стъпят на печелившия пазар в страната. Според специалисти, начинанието, освен всичко останало, ще помогне на Hynix и да намали влиянието на евентуални наказателни мита.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
20.08.2004
Dow Jones Industrial
10 110.14 (69.32)
Nasdaq Composite
1 838.02 (18.13)
Стокови борси
20.08.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.72
Brent crude ($US/bbl.)43.54
Heating oil ($US/gal.)1.2452
Natural gas ($US/mmbtu)5.6930
Unleaded gas ($US/gal.)1.2659
Gold ($US/Troy Oz.)415.50
Silver (cents/Troy Oz.)687.00
Platinum ($US/Troy Oz.)854.30
Hogs (cents/lb.)65.78
Pork bellies (cents/lb.)94.20
Live cattle (cents/lb.)86.28

       Открий България

Пещера “Съева дупка”

Пещерата “Съева дупка “ е разположена близо до с. Брестница, на около 10 км западно от Ябланица, в един от най-големите карстови райони в Северна България. Обявена е за природна забележителност през 1963 г. Намира се на 520 м надморска височина, дълга е 400 м, а температурата в залите е постоянна през цялата година – 7-11 градуса. Според специалистите няма друга пещера в България, където на толкова малка площ да са струпани толкова много разнообразни пещерни образувания по форма и цвят. Всяка една от многобройните зали в пещерата си има отделно име: Харманът, отличаваща се с великолепната си акустика, Космосът, със своите характерни карстови форми, приличащи на излитащи ракети, Белият замък, и др. Пещера Съева дупка е наречена на братята Съе и Сею, които са се тук укривали от турците по време на робството. При преустройството на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датиращи от времето на римската империя и император Антоний.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999