Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 19 август 2004 г., брой 1243
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариПубликация на годишни финансови отчети - 2003 г.
тел. 02/ 980 46 54
bic_office@bia-bg.com


Валутни курсове
(19.08.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.89817
USD/BGN   1.58611
CHF/BGN   1.27416
EUR/USD   1.2331*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 28.07   2.44%  


Първата лицензирана организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ АД започна привличането на нови членове.
"ЕКОПАК България" АД може да сключва договори с производители и вносители на опаковани стоки и да изпълнява от тяхно име задълженията им наложени от Закона за управление на отпадъците.
Условия за присъединяване


Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Общи събрания днес
  Тракия лизинг - Хасково (Хасково)
Екосистема (Топлострой инженеринг) (Варна)
Камарс (Стара Загора)
Силистраинвест (Силистра)
Черноморски фонд (Варна)
 

Обществени поръчки
  Доставка на два вида конфигурации от персонални компютри - Сметната палата
Доставка на компютри и монитори - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
Доставка на компютри и монитори - Министерството на образованието и науката
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(3) ЗОП/Офис консумативи по спесиф. - 1, 1, контр., Б-я (12мес.)

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0283PL) Фирма от Полша търси пилешко месо.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 25972
електроника/
електротехника
(1322 - 2%)
енергетика (566 - 1%)
инженерна дейност (2899 - 4%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

През юли равнището на безработицата в страната е 12,06  процента. Намалението е с 1,15 пункта спрямо юли миналата  година, каза социалният министър Христина Христина. През юли са регистрирани 446 784 безработни, което е с 42  559 по-малко спрямо юли миналата година, съобщи министър  Христова. 18 701 души са започнали работа през миналия месец. От тях 5  278 са младежи до 29 години. 

Източник: БТА

Гражданите ще получават болничните и майчинските си директно от НОИ, а не чрез работодателя, както е практиката в момента. Промяната влиза в сила от 1 януари 2006 г. Това гласят промените в кодекса за социалното осигуряване, които кабинетът ще гласува. Те са наложени от правилата, действащи в ЕС.

Източник: Сега

Приватизация

Кандидат-купувачите на 99.52% от Гипс - Кошава, ще могат да подават индикативните си оферти до 20 септември. До 16 август пък инвеститорите можеха да закупуват документация за участие в конкурса за продажбата на предприятието. След разглеждането на постъпилите инвеститорски предложения ведомството ще определи и сроковете за подаване на окончателни оферти. 

Източник: Дневник

Дружества
Компютърни и други свързани с тях дейности
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   БОРИКА (София)   5 354  
  2   Буллс (Костинброд)   2 388  
  3   Фадата (София)   2 350  
  4   Стемо (Габрово)   1 910  
  5   Български информационни технологии (София)   1 615  
  6   Център за автоматизация на проектирането и конструирането "Прогрес" (София)   1 547  
  7   Вилмат (София)   213  
  8   Акт (София)   193  
  9   Л.Л.П. София (София)   164  
  10   Унисофт-България (София)   140  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 18.08.2004
  Обща стойност (BGN):   554 659.78  
Брой търгувани компании: 49
Официални пазари: 298 322.65
Свободен пазар: 246 491.94
Най-голяма промяна в цените
Месокомбинат-Казанлък (Казанлък)  5 400.00%
ТК - ХОЛД (София)  -7.41%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Общото събрание на акционерите на Калиакра-Добрич АД - Добрич /KALIA/, което се проведе на 12 август 2004, взе решение дружеството да не разпределя дивидент за 2003 г. Калиакра-Добрич АД  отчете печалба в размер на 1 399 000 лв. Печалбата за 2003 г. ще бъде заделена във фонд Резерви.

Източник: Капиталов пазар

Договори за износ на бяла захар за Сърбия и Черна гора подписа Захарни заводи АД-Горна Оряховица. Горнооряховското дружество купи 18 000 т суровина от Бразилия, каза изпълнителният директор инж. Румен Иванов. Сега заводската цена на 1 кг кристална захар, горнооряховско производство е 0.83 лв./кг.

Източник: Пари

Международният панаир ще продаде на търг хотелската си база в родопското село Гела. Очаква се обявите за публичната продажба да бъдат обнародвани през септември. Почивната база на панаира е върху един от хълмовете над селото и пред фасадата му се отваря магнетична панорама. Разполага с 48 стаи (160 легла), два апартамента, ресторант, барбекю, собствена пречиствателна станция. Балансовата му стойност е 450 000 лв. 

Източник: Марица

Активите на най-голямата и модерна наша цигарена фабрика Благоевград БТ АД, са оценени на над 220 млн. лв. Оценката е актуализирана по действащите нови пазарни цени на недвижими имоти и на цялото движимо имущество. Най-ценните от тях са 5-те супермодерни технологични линии за производство на цигари в твърда опаковка с четириъгълна и осмоъгълна форма, с намалено никотиново съдържание и за изработка на модела slim.

Източник: Пари

Първа финансово-брокерска къща води класацията на инвестиционните посредници по реализиран оборот за шестмесечието, показват данни от фондовата борса. Дружеството е реализирало общо над 1700 сделки на стойност 84.3 млн. лв.

Източник: Дневник

Рекорд Кар АД, мажоритарният собственик на Балканкар-Рекорд АД-Пловдив, промени наименованието си на Рекорд Кар холдинг АД. Решението е взето от Пловдивския окръжен съд на 22 юли, като освен името са променени уставът и предметът на дейност. 

Източник: Пари

Гърци инвестират 27 млн. евро в Рила, за да може столичният хотел да повиши категорията си с две звезди догодина. Срещу инвестицията си гръцката хотелска верига Grecotel вероятно ще получи дял от печалбата, съобщи изпълнителният директор на Рила Люба Михайлова. 

Източник: Сега

Свищовският производител на изкуствени и синтетични влакна Свилоза АД инвестира последните 15 млн. евро от предвидените 40 млн. за нови мощности в реконструкцията на завода за целулоза в Свищов, съобщи председателят на съвета на директорите на дружеството Красимир Дачев.

Източник: ДневникБългарската асоциация на хранителната и питейна индустрия (БАХПИ)
публикува на своя обновен WEB-сайт: www.bafdi.com

актуална информация за изисквания към фирмите от бранша,
покани и презентации от семинари, законова уредба.
БАХПИ публикува документите, свързани с преговорите с ЕС по глава Земеделие -
преговорна позиция на България, Обща позиция на ЕС, допълнителна информация


       Българска Стопанска Камара


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук
Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години

kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929
 
Новини от БСК

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: БРАЗИЛИЯ: етикетирането на алкохолни напитки; регламент, въвеждащ процедури за оценяване на съответствието по отношение декларация на акустичен шум за домакинските електроуреди; относно контрол и употреба на ветеринарни продукти.; РЕПУБЛИКА КОСТА РИКА: параметри за качество и спецификациите за цименти и техни съставки. ;ШВЕЦИЯ: въвеждане на нова система за депозиране и връщане на метални и пластмасови опаковки за напитки.; СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ: преработване на нейните регламенти за приемане на чуждестранни клинични проучвания, които не са проведени съобразно искане за изследването на нови лекарства (IND) като подкрепа за IND или съобразно искане за пускане на пазара на лекарство или на биологичен продукт.; ЯПОНИЯ: изменение на стандарта за качество при етикетиране на преработени хрании на малотрайни храни. ; ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ: издаване на разрешение за десет години за използване на добавката “Deccox®” в хранителни смески, принадлежащи към групата на coccidiostats и други медицински субстанции; ИЗРАЕЛ: Проект на стандарт SI 32 част 1.1 “Щепсели и контакти за домакински нужди и подобни цели: Еднофазни щепсели и контакти до 16А – Общи изисквания”.; ЮЖНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА: бутилирана вода, включително натурална минерална вода.
Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, Веселин Илиев, тел: 2/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август т.г. в София тържествено бе отбелязан Денят на миньора. Организатор на събитието беше Българската минна камара, член на БСК

Първата лицензирана организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ АД започна привличането на нови членове.

Балканско изложение за облекло и текстил "BGate" организират от 8 до 10 октомври 2004 г. в София Асоциацията на износителите на облекло и текстил (член на БСК) и агенция Булгарреклама

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е
първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

По-високите разходи за суровини и по-ниските продажби на сладолед в Европа удариха финансовите резултати на Nestle за първото полугодие и изпратиха акциите на най-големият производител на храни в света с 5% надолу в сряда. Чистата печалба, регистрирана от производителя на кафето Nesspresso, шоколадовите десерти KitKat и котешката храна Friskies, е нараснала едва с 2.1% до 2.84 млрд.шв.франка (2.26 млрд.щ.д.). Инвеститорите очакваха по-добри резултати, с оглед на различните програми за съкращаване на разходите, предприети от компанията.

Източник: Ройтерс

САЩ

Според публикуван доклад, Bank of America Corp. планира да уволни стотици служители от клоновете на FleetBoston Financial Corp., след като двете банки наскоро обединиха дейностите си. В сряда Boston Globe писа, цитирайки интервюта и различни документи, че съкращенията ще засегнат почти всички сфери на дейност на базираната в Бостън Fleet. Според служител на компанията, пожелал да остане анонимен, най-вероятно ще бъде уволнен средно по около 1 служител от клон, което прави общо 1500 служители.

Източник: MSNBC News

Азия

Китай се готви да продаде до 11 електрически централи, което би могло да донесе на държавата приходи в размер на около 2 млрд.щ.д. Те ще бъдат използване за модернизиране на инфраструктурата и облекчаване на хроничния недостиг на електричество в страната. Според публикация в британското издание Financial Times, китайската държавна електрическа корпорация е наела две международни инвестиционни банки – Goldman Sachs и UBS, които ще управляват продажбата, чието начало се очаква в рамките на идните няколко месеца. От този факт могат да се направят предположения, че Китай има желание да отвори своя бързоразрастващ се енергиен пазар за чужди компании.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
18.08.2004
Dow Jones Industrial
10 083.15 (110.32)
Nasdaq Composite
1 831.37 (36.12)
Стокови борси
18.08.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.35
Brent crude ($US/bbl.)43.03
Heating oil ($US/gal.)1.2394
Natural gas ($US/mmbtu)5.4970
Unleaded gas ($US/gal.)1.2849
Gold ($US/Troy Oz.)406.60
Silver (cents/Troy Oz.)683.70
Platinum ($US/Troy Oz.)858.90
Hogs (cents/lb.)64.80
Pork bellies (cents/lb.)93.58
Live cattle (cents/lb.)88.67

       Открий България

Божият мост

Божият мост се намира в Чиренско-лиляшкият карстов район на север от гр. Враца, който е един от най-интересните и важни карстови райони в България и включва много водни пещери, карстови извори, повърхностно и подземно течащи потоци и реки. Наречен е така, тъй като в миналото местните хора не били в състояние да си обяснят неговия произход. Със сигурност обаче, в древността той е използван като естествен мост, за което свидетелстват останките от антична и средновековна крепост, намиращи се съвсем близо до него, в местността Борованска могила. По своята красота, този природен феномен съперничи на Родопските чудни мостове. Лесно достъпен е през всички сезони, но е все още почти неизвестен и рядко посещаван от любители на природата. Обявен е за природна забележителност през 1964 г.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999